Web Analytics Made Easy - Statcounter

تولید دارو، آنطور هم که فکر می کنیم، راحت و آسان نیست. زیرا، اگر ایمنی پرسنل خطوط تولید رعایت نشود، عوارض داروهای تولیدی، سلامت آنها را به خطر انداخته و تبدیل به فاجعه می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، فعالیت در صنعت داروسازی با مخاطرات زیادی همراه است که در این بین، سلامت پرسنل و نیروهایی که در خطوط تولید دارو حضور دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیرا، اگر تولید دارو بر اساس استانداردهای لازم صورت نگیرد، مشکلاتی را در کیفیت محصولات تولیدی شاهد خواهیم بود. مسئله دوم، سلامت افرادی است که این داروها را تولید می کنند و به نوعی در خطوط تولید دارو حضور دارند.

در زمینه تولید فرآورده‌های دارویی دو مسئله اساسی وجود دارد، یکی کیفیت فرآورده که به دلیل اهمیت سلامتی بیمار باید موردتوجه قرار بگیرد و دیگری سلامت کارکنان که متاسفانه در ایران در بسیاری مواقع زمینه داروهای پرخطر مغفول مانده است.

راهنماهای بالینی معتبری درباره تولید داروهای پرخطر در دنیا وجود دارد. از سال ۱۹۳۹ این موضوع در دنیا به‌ عنوان «حد مجاز مواجهه شغلی» مطرح‌شده است که برای کارگران و کارکنان تولید تمامی مواد شیمیایی از جمله مواد اولیه دارویی در نظر گرفته‌ می‌شود. یعنی رعایت حدود مجاز مواجهه شغلی مسئله‌ای نیست که تازگی داشته باشد. اما آیا این الزامات در صنعت داروسازی کشورمان به‌ درستی اجرا می‌شود. آیا افرادی که در خطوط تولید داروهای پرخطر مانند داروهای ضدسرطان یا داروهای هورمونی مشغول به‌ کار هستند از خطراتی که سلامتی آنها را تهدید می‌کند آگاه هستند. «داروهای پرخطر» طیف وسیعی از داروها بالاخص داروهای شیمیایی ضدسرطان، داروهای هورمونی و حتی برخی آنتی‌بیوتیک ها و داروهای شیمیایی را شامل می شود.

دکتر نیما سپهری داروساز صنعتی، در ارتباط با خطرات تولید مواد اولیه دارویی که سلامت نیروهای خط تولید دارو را تهدید می کند، گفت: این مواد می‌توانند برخی عوارض مزمن یا حاد را ایجاد کنند. بسته به میزان تماسی که فرد با مواد پرخطر دارد می‌تواند از حساسیت‌های پوستی، استفراغ، دردهای شکمی تا عوارضی مانند ناباروری، تغییرات ژنتیکی، سرطان و... را شامل شود.

وی افزود: متاسفانه برخی از این عوارض مانند ناباروری یا سرطان، مشکلاتی نیستند که پس از مدتی کوتاه یا چندماهه آشکار شوند و ممکن است افرادی که در این خطوط تولیدی کار می‌کنند اثرات آن را چندین سال بعد ببینند.

سپهری با اشاره به شیوع رو به افزایش سرطان در کشور، گفت: موضوع نگران کننده این است که اگر ما الزامات تولید داروهای ضدسرطان را مانند سایر کشورها رعایت نکنیم، در آینده‌ای نه چندان دور ، نیروی انسانی که با نگاه خدمت به بیماران سرطانی در این خطوط تولید مشغول به‌کار هستند با بیماری‌های متعدد و حتی سرطان دست‌وپنجه نرم خواهند کرد.

وی ادامه داد: در ایران جز چند شرکت معدود و انگشت‌شمار، سایر شرکت‌های دارویی الزامات تولید داروهای پر خطر را رعایت نمی‌کنند و کارکنانی که با مواد پرخطر سر و کار دارند از خطرات آن آگاهی ندارند. موارد متعددی وجود دارد که افرادی با داروهای هورمونی کار کرده‌اند و پس از مدتی تغییرات هورمونی حتی در ظاهر آنها تاثیرات خود را آشکار کرده است.

در حال حاضر در برخی شرکت‌های دارویی در کشور ما تصور می‌شود اینکه یک پوشش مناسب مانند روپوش، دستکش و حداکثر داشتن ماسک کفایت می‌کند درحالی‌که بسته به نوع دارویی که تولید می‌شود الزامات خاصی باید رعایت شود. از سوی دیگر، تولید داروهای پرخطر باید در خطوط تولید اختصاصی انجام شود. این امکان وجود ندارد که در خطی که داروهای معمول تولید می‌شود داروهای پرخطر را هم تولید کرد. در حالی که این اتفاق به‌نوعی در کشورمان رخ می‌دهد و دلیل آن نیز هزینه‌بر بودن آن است چون هزینه خط تولیدی که ویژگی‌های لازم برای تولید داروهای پرخطر را داشته باشد بین ۵ تا ۱۰ برابر خط تولید داروی معمولی است.

نقش نظارتی سازمان غذا و دارو

سپهری با بیان اینکه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو، از این مسئله آگاهی دارند و در مواردی هم از تولید دارو در چنین شرایطی جلوگیری کرده اند، گفت: متاسفانه وزارت بهداشت به هر دلیلی در بسیاری از موارد نیز از تولید دارو با این شرایط جلوگیری نکرده است.

از آنجا که مفهوم «حد مجاز مواجهه شغلی» نهادینه نشده است، مجوزهای متعددی به شرکت های دارویی برای تولید داروی پرخطر داده می شود، اما عوارض تولید این داروها بدون در نظر گرفتن الزامات تولید داروهای پرخطر در سال‌های بعد بر سلامت پرسنل این شرکت‌ها آشکار می‌شود.

به دنبال آتش سوزی ناشی از عدم رعایت مسائل ایمنی در کارخانه داروسازی ارسطو در هفته گذشته، دو نفر از کارگران این شرکت بر اثر شدت جراحات ناشی از سوختگی جان خود را از دست دادند. حال، این سئوال مطرح است که چرا سازمان غذا و دارو، نظارت دقیقی بر چگونگی شرایط تولید و رعایت استانداردهای زیان آور ندارد. بسیاری از داروها ذاتا خطرناک و زیان آور هستند و کارخانجات داروسازی توجهی به حفاظت از جان کارگران نداشته و صرفا با تولید انبوه آمار بالای تولید داخل را ارائه می نمایند.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۲۹۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خدمات رایگان وزارت بهداشت برای درمان کودکان

به گزارش خبرنگار مهر، «بهرام عین اللهی» وزیر بهداشت امروز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: هر حادثه یا بیماری در هفت سال زندگی بچه ها رخ دهد، در بقیه عمر او باقی می ماند و می‌تواند سلامت او را مختل کند و به همین خاطر و بنابر پیشنهاد وزارت بهداشت، در هیات دولت طرحی به تصویب رسید که خدمات رایگان به کودکان در مراکز دولتی داده شود تا سلامت کودکان تامین شود و این مصوبه، به همه بیمارستان های وزارت بهداشت ابلاغ شده است.

وزیر بهداشت ادامه داد: بنا داریم با تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان، داروی مورد نیاز را تامین کنیم؛ لذا در زمینه داروی بیماری تالاسمی، افزایش تولید داشته‌ایم اما تمایلی برای استفاده از داروی خارجی وجود دارد که این را باید پزشک تشخیص بدهد.

وی ادامه داد: کمبودها را در داخل با اولویت شرکت‌های دانش‌بنیان تامین می‌کنیم.

در حال تکمیل…

کد خبر 6093984

دیگر خبرها

  • وزیر بهداشت: حمل دارو توسط سکو‌های اینترنتی موجب تسهیل امور مردم می‌شود
  • پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند
  • وزیر بهداشت: اولویت در تامین دارو شرکت های دانش بنیان داخلی هستند/ خدمات درمانی برای کودکان تا ۷ سالگی رایگان شد
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • توهین دو وزیر به خرد بدنه دارویی نظام‌سلامت
  • خدمات رایگان وزارت بهداشت برای درمان کودکان
  • مرگ ۳ میلیون کارگر در جهان در پی حوادث و امراض/ ۵ شغل پرخطر
  • ایران به‌دنبال همکاری و کمک به سوریه در تولید دارو است
  • دبیر کارگروه سلامت مدارس منصوب شد
  • هشدار وزارت بهداشت فلسطین درباره خطر فاسد شدن داروها در غزه