Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا -

بيماري راشيتيسم موجب خميدگي استخوان ها ميشود
راشيتيسم
راشيتيسم يک بيماري مربوط به رشد استخوان‌ها است که در نوزادان ديده مي شود. راشيتيسم بيش‌تر در کودکان دچار سوءتغذيه شايع است، علت اصلي بيماري راشيتيسم کمبود ويتامين دي است.
راشيتيسم چيست؟
راشيتيسم يا نرمي استخوان يا نرم‌استي يک بيماري مربوط به رشد استخوان‌ها است که در نوزادان و کودکان ديده مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استخوانهاي کودکان مبتلا به بيماري راشيتيسم به دلايلي نرم باقي مي مانند.
بيماري راشيتيسم موجب خميدگي و رشد ناقص استخوان‌ها و افزايش ريسک شکستن آن‌ها مي‌شود. علت اصلي بيماري راشيتيسم کمبود ويتامين دي است، ولي کمبود کلسيم نيز در آن نقش دارد.
راشيتيسم بيش‌تر در کودکان دچار سوءتغذيه شايع است؛ ولي در بزرگسالان نيز بيماري راشيتيسم ديده مي‌شود.
علائم بيماري راشيتيسم يا نرمي استخوان چيست؟

كودكان مبتلا به راشيتيسم بيشتر مستعد شكستگي استخوان مي ‌باشند
كمبود ويتامين D ماه‌ ها قبل از بروز علائم باليني راشيتيسم يا نرمي استخوان وجود دارد. علائم باليني راشيتيسم عبارتند از:
• تغيير فرم اسكلت بدن: اين تغيير شكل (دفوريتي) شامل پاهاي پرانتزي، انحناي غيرطبيعي در مهره ‌ها، تغيير شكل لگن و برآمدگي قفسه است.
• استخوان‌ هاي شكننده: كودكان مبتلا به راشيتيسم بيشتر از ساير كودكان مستعد به شكستگي استخوان مي ‌باشند.
• نقص در رشد: تاخير در رشد با انحناي رشد طولي قد و اندام‌ ها از نتايج راشيتيسم يا نرمي استخوان است.
• مشكلات بهداشتي دندان: اين مشكلات شامل نقص در ساختمان دندان‌ ها، افزايش پوسيدگي دندان و تاخير در فرم‌گيري دندان‌ ها مي ‌باشد.
• درد استخوان‌ ها: شامل دردهاي مبهم استخواني به همراه دردهاي موضعي بر روي استخوان ‌هاي ستون مهره، لگن و پاها مي ‌باشد.
• ضعف عضلات: كاهش قدرت عضلاني كه خود باعث اختلال در راه رفتن مي ‌گردد.
علل بيماري راشيتيسم يا نرمي استخوان چيست؟
▪ بيماري استئومالاسي هميشه به علت کمبود کلسيم و ويتامين «د» در بالغين اتفاق ميافتد. کمبود کلسيم و ويتامين «د» در رژيم غذايي گياهخواران و غذاهاي کم چربي بخصوص در افراد مسن ديده مي شود.
▪ عدم مصرف شير و فرآورده هاي آن ممکن است باعث بروز راشيتيسم شوند.
▪ مقاومت نسبت به عمل ويتامين «د» ممکن است باعث ايجاد راشيتيسم يا نرمي استخوان شوند.
▪ فقدان جذب روده اي و گوارشي کلسيم باعث ايجاد بيماري استئومالاسي خواهد شد.
▪ بيماريهاي کليوي بخصوص نارسايي کليوي مي تواند منجر به استئومالاسي شود.
▪ مصرف بعضي داروها از جمله داروهاي ضد صرع ممکن است باعث ايجاد راشيتيسم يا نرمي استخوان شوند.
▪ بيماريهاي لوزالمعده مي تواند باعث بيماري راشيتيسم شود.
▪ بعضي اعمال جراحي ممکن است باعث اختلال در جذب کلسيم و نهايتا منجر به راشيتيسم شوند.
افراد در معرض خطر راشيتيسم

نوزادان زودرس بيشتر در معرض بيماري راشيتيسم قرار ميگيرند
- کودکان بين 6 تا 24 ماهگي که اسکلتشان به سرعت در حال رشد است در معرض ابتلا به راشيتيسم هستند.
- کودکاني که در کشورهاي سرد زندگي مي کنند نيز خطر ابتلا به راشيتيسم در آنها زياد است.
- نوزادان زودرس بيشتر در معرض بيماري راشيتيسم قرار ميگيرند.
- افرادي که داروهاي ضد صرع مصرف مي کنند، اين داروها باعث کاهش توانايي بدن در استفاده از ويتامين D مي شود. براي اين دسته از نوزادان، متخصصان اطفال قطره هاي ويتامين D تجويز مي کنند زيرا ميزان ويتامين D موجود در شير مادر کافي نيست.
تشخيص راشيتيسم:
تشخيص راشيتيسم از راه‌هاي زير ممکن است:
* آزمايش خون
* عکس‌برداري از استخوان‌ها
* گازهاي محلول در خون (که مي‌توانند کاهش پاهاش خون را نشان دهند).
* بافت‌برداري از استخوان‌ها
درمان راشيتيسم چگونه است؟

راشيتيسم يا نرمي استخوان با تشخيص به موقع قابل درمان است
هدف از درمان راشيتيسم يا نرمي استخوان اصلاح اختلال زمينه‌ اي و جلوگيري از عوارض بيماري راشيتيسم است.
جايگزيني مناسب ويتامين D فعال، فسفر و كلسيم معمولا در عرض چند هفته باعث بهبودي مي ‌گردد در صورتي كه تشخيص به موقع صورت گيرد.ويتامينD استفاده از مواد غذايي حاوي مقادير مناسب فسفر و كلسيم مانند آب پرتقال، ماهي، فرآورده ‌هاي شيري و مكمل ‌هاي غذايي بسيار مناسب است. استفاده منظم از نور آفتاب بسيار موثر است كه بهترين آن نور متوسط آفتاب است. به خاطر داشته باشيم كه تماس مستقيم با نور شديد آفتاب در شيرخواران زير 6 ماه به هيچ عنوان توصيه نمي ‌گردد.
در اين رده سني استفاده منظم از قطره‌ هاي ويتامين A+D توصيه مي ‌گردد. ميزان كلسيم، فسفر و ويتامين D دريافتي براساس سن و وزن تعيين مي‌ گردد. به دليل عوارض ناشي از مصرف نابجاي اين مواد توصيه مي ‌گردد كه حتما با پزشک متخصص قبل از استفاده آن ‌ها هماهنگي صورت گيرد.
در مواردي كه راشيتيسم يا نرمي استخوان منجر به ناهنجاري ‌هاي استخواني و اختلال در انحناي مهره ‌ها و يا فرم اندام ‌ها گردد استفاده از آتل ‌هاي مخصوص و در صورت عدم پاسخ، درمان جراحي ضروري است.
عوارض ناشي از نرمي استخوان چيست؟
راشيتيسم يا نرمي استخوان با تشخيص به موقع قابل درمان است ولي در صورت عدم تشخيص و يا تاخير در تشخيص با يكسري عوارض شديد و جدي همراه خواهد بود كه عبارتند از:
♦ تاخير در تكامل و مهارت ‌هاي حركتي كودک
♦ تاخير در رشد و نمو
♦ افزايش استعداد به عفونت‌ هاي جدي
♦ بدشكلي و ناهنجاري ‌هاي استخواني
♦ كوتاهي قد ناشي از تاخير و اختلال در رشد
♦ تشنج
♦ خرابي دندان ‌ها
پيشگيري از بروز راشيتيسم:

با مصرف روزانه ويتامين D مي توان از بيماري راشيتيسم جلوگيري کرد
با انجام اقدامات زير مي توان مانع از بروز بسياري از موارد بيماري راشيتيسم شد در بچه هايي که فقط شير مادر مصرف مي کنند بايد روزانه ويتامين دي بصورت قطره مکمل استفاده کنند.
اگر مادر شيرده هم ويتامين دي بيشتري مصرف کند ميزان آن در شير وي بيشتر مي شود. بچه ها نياز دارند تا روزي دو ليوان شير مصرف کنند. اين مقدار در نوجوانان بايد به روزي 5-3 ليوان افزايش پيدا کند. در بچه هايي که به شير حساسيت دارند بايد کلسيم را بصورت مکمل هاي غذايي به بچه داد.
گردآوري: بخش کودکان بيتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۴۸۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است

آفتاب‌‌نیوز :

امیرحسین حسینی فوق تخصص گوارش و کبد کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه شبکه سلامت سیما در خصوص سندروم روده تحریک پذیر در کودکان به گفتگو پرداخت.

حسینی گفت: سندروم روده تحریک پذیر در دسته بیماری‌های عملکردی قرار دارد، بیماری‌های عملکردی یک بیماری خاص و خطرناک نیستند و علت مشخص و خاصی برای آن‌ها تعریف نشده است، به همین دلیل به این نوع بیماری‌ها که احتمال و دلایل متعددی برای بروز آن‌ها مطرح می‌شود، «نشانگان یا سندروم» می‌گوییم.

کارشناس برنامه در مورد سندروم روده تحریک پذیر (IBS) گفت: از علامت‌های اصلی این سندروم، درد شکمی همراه با اسهال و یبوست است که باید حداقل به مدت ۴ روز در ماه، در فرد وجود داشته باشد. این درد‌ها معمولاً با تغییر قوام و تعداد دفعات مدفوع همراه است البته این در صورتی است که بیماری‌های دیگری در کنار این بیماری وجود نداشته باشد.

وی افزود: اگر در کنار علائم سندروم روده تحریک پذیر، علائم خطر دیگری مانند اینکه رشد کودک خوب نباشد، دفع مدفوع همراه با خون یا بلغم باشد و یا کودک استفراغ‌های مکرر حاوی صفرا داشته باشد، کودک را باید سریعاً به پزشک رساند، زیرا این علائم در سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد و تشخیص بیماری دیگری خواهد بود.

این فوق تخصص گوارش کودکان یادآوری کرد: زمینه ابتلاء افراد خانواده، به هم ریختگی میکروب‌های روده و افرادی که نسبت به درد حساسیت زیادی دارند، از جمله عوامل تاثیر گذار در بروز این بیماری هستند.

حسینی گفت: سن شیوع این بیماری ۶ تا ۱۸ سال است، اما گاهی این علائم در نوزادان دقایقی قبل از دفع مدفوع به شکل دل پیچه و درد دیده می‌شود که در واقع نوعی سیر تکاملی در نوزاد محسوب می‌شود. در بعضی از نوزادان نیز حالت کولیک داریم که در طیف درد‌های عملکردی قرار می‌گیرد و بیماری خاصی نیست نکته قابل اهمیت این است که این تشخیص‌ها حتما باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که اولین قدم در تشخیص این بیماری چیست، گفت: قبل از تشخیص قطعی، اولین قدم بررسی بیماری سلیاک (حساسیت به گندم)، دفع خون مخفی در مدفوع و انجام آزمایشات اولیه خون است. قابل ذکر است که در تشخیص این بیماری به انجام سونوگرافی هیچ نیازی نیست.

حسینی افزود: در برهه‌های زمانی که استرس وجود دارد، مانند قبل از شروع قاعدگی، بعد از ابتلا به یک سری از عفونت‌های حاد گوارشی میکروبی و یا ویروسی، فرد ممکن است به علائم سندروم روده تحریک پذیر دچار شود، که به آن سندروم روده تحریک پذیر بعد از ابتلا به بیماری گفته میشود.

وی تأکید کرد: رژیم‌های غذایی صنعتی و فرآوری شده، مانند آب میوه‌های صنعتی، غذا‌های فست فود، کنسرو‌ها و...، موادی را در روده تولید میکنند که به گاز بیشتر در روده منجر میشود و درد شکمی را بیشتر میکند، بنابراین حذف مواد غذایی صنعتی نقش مهمی در کاهش علایم دارد. 

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا سندروم روده تحریک پذیر تنها درمان دارویی دارد؟ گفت: کنترل این بیماری راحت نیست، بعد از عوامل تغذیه ای، استرس و علائم مربوط به روان، نقش مهمی در شعله ور شدن این سندروم دارد علاوه براین جلسات روانشناسی (CBT) در کاهش علائم و کاهش میزان مصرف داروها، نقش مهمی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: وقتی صحبت از بیماری‌های عملکردی به میان می‌آید، نقش اصلی اطمینان بخشی پزشک به خانواده است، کم کردن استرس و صحبت‌های پزشک، نقش بسیار مهمی در درمان دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است
  • آغاز برنامه کنترل پوکی استخوان برای بانوان زاهدانی
  • برنامه کنترل پوکی استخوان برای بانوان زاهدانی آغاز شد
  • «نان کامل» چه نانی است؟
  • نشانه‌ها و علائم بیماری کبد
  • آشنایی با علائم آبریزش دائمی بینی در بهار
  • ۴ نشانه که خبر از نابودی کبد می‌دهد
  • کمبود این ویتامین باعث سرطان پروستات و سرطان سینه می‌شود
  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد
  • این ویتامین موجب افزایش قد می‌شود