Web Analytics Made Easy - Statcounter

با وجودی که هم اکنون با انواع تهدیدات در تغیر سبک زندگی اسلامی و تبدیل آن به سبک زندگی غربی مواجه هستیم تلویزیون نیز با رواج مصرف گرایی به نهادینه کردن فرهنگ غربی در جامعه کمک می کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از نگارانه؛ سریال های تلویزیونی به ویژه در دو دهه اخیر و پس از پایان جنگ تحملی در ترویج مصرف زدگی و تجمل گرایی نقش زیادی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طوری که برخی از آنان تلویزیون را به در مقام یک دستگاه تبلیغاتی در رواج فرهنگ مصرف گرایی و الگوهای سرمایه داری متهم می کنند.

در روز های پایانی سال شاهد پخش دو سریال پر مخاطب از  شبکه های سیما هستیم که با نشان دادن زندگی مرفه تجمل گرایی را رواج می دهد با نشان دادن خانه هایی مجلل، سفره هایی با انواع غذاها و دسرها، خانه هایی که در این شرایط اقتصادی معمولا افراد بسیار کمی از جامعه در این شرایط زندگی می کنند و با زندگی افراد معمول جامعه بیگانه است .

سریال آنام که این شب ها از شبکه سه سیما پخش می شود و آنام ژانری اجتماعی خانوادگی دارد و درباره مادری به نام آنام است که درگیر مسائل زندگی و خانواده اش است..

سریال هست و نیست که نیز از شبکه دو سیما پخش می شود گاهى بود و نبود و هست و نیست ادم‌ها، به وسوسه‌اى گره می‌خورد که به سادگی باز نمی شود…!این فیلم داستان دو باجه ناق است که اختلافات قدیمی با یکدیگر دارند . از این رو فرزندان شان عاشق یکدیگر می شوند و …

رسانه های جمعی به ویژه نوع بصری آن مثل سینما و تلویزیون، علاوه بر کارکردهای هنری و سرگرمی دارای تاثیرات اجتماعی و رفتاری هم بر مخاطب هستند و اساسا کارکرد آموزشی و فرهنگ سازی نیز به واسطه همین قدرت برای این رسانه ها متصور می شود. اما تلویزیون نه فقط در قیاس با دیگر رسانه ها حتی نسبت با سینما که دارای وجوه بصری هست نیز دامنه و عمق بیشتری بر روی مخاطبان و شکل گیری افکار و رفتار عمومی در جامعه دارد.

امروزه جامعه شناسان و روان شناسان اجتماعی و متخصصان علوم ارتباطات با تحقیقات گسترده ای که درباره این مسئله داشتند، تلویزیون را یک ابزار بزرگ و قدرتمند در فرآیند شکل گیری و بسط فرهنگ و خرده فرهنگ های مختلف در سطح جامعه می دانند که گاه تاثیر آن از نهادهای آموزشی مثل مدرسه و دانشگاه نیز افزونتر است.

بدیهی است در میان برنامه ها و آیتم های مختلف تلویزیونی سریال های داستانی و طنز بیشترین حجم مخاطب را به خود اختصاص می دهند و چگونگی ساخت این آثار و مضامین و درونمایه آن ها در حد یک سرگرمی باقی نمی ماند، بلکه به دنیای ذهنی و زندگی خصوصی و شخصی مخاطبان نفوذ کرده و آن را به نفع خویش مصادره می کند.

شاید در ظاهر پخش یک سریال تلویزیونی حتی آن ها که پر مخاطب هستند و به اصطلاح سرو صدا می کنند، بعد از مدتی به فراموشی سپرده شوند، اما تاثیرات روانی و اجتماعی آن در ضمیر ناخودآگاه افراد و جامعه باقی می ماند و به کارکرد خود تداوم می بخشد از این روست که بسیاری از فرهیختگان و اندیشمندان معتقدند که سریال های تلویزیونی به ویژه در دو دهه اخیر و پس از پایان جنگ تحملی در ترویج مصرف زدگی و تجمل گرایی نقش زیادی داشته است. چه بسیار مدها یا نیازهای کاذب و سبک های لوکس زندگی به واسطه تولید و پخش این نوع سریال ها به فرهنگ عمومی جامعه تزریق شده و سطح مطالبات مردم به ویژه نسل جوان را از رفاه و شیوه زندگی بالا برده است.

با وجودی که هم اکنون با انواع تهدیدات در تغیر سبک زندگی اسلامی و تبدیل آن به سبک زندگی غربی مواجه هستیم تلویزیون نیز با رواج مصرف گرایی به نهادینه کردن فرهنگ غربی در جامعه کمک می کند.

این تصاویر لوکس و فانتزی که با واقعیت موجود در جامعه و زندگی اکثر مردم در تضاد قرار دارد، علاوه بر این که تصویر وارونه ای از واقعیت نشان می دهد، تصور کاذبی نیز از واقعیت اجتماعی در ذهن جوانان می آفریند که بازخورد آن را می توان در اختلاف نسلی و جنگ و دعوای فرزندان و والدینشان برای تقاضا و توقع بیشتر از آن چه که ممکن است، ردیابی کرد. مثلا در بسیاری از سریال های تلویزیون با زوج جوانی که تازه ازدواج کرده اند مواجه می شویم که در همان ابتدای زندگی همه چیز دارند یا کارمند و کارگری را می بینیم که خانه لوکس و ماشین گرانقیمتی دارد و یا اساسا داستان ها و قصه های این مجموعه ها در طبقات مرفه و ثروتمند جامعه رخ می دهد. گویی زندگی طبقات فقیر و فرودست جامعه دارای هیچ ظرفیت دراماتیک و نمایش پذیری نیست که بتوان آن را دست مایه ساخت یک سریال قرار داد.

تماشای برنامه هایی که سرشار از تجملات و سرشار از زندگی های در رفاه هستند و دیدن فیلم ها و سریال هایی که همه مردم در ابتدا و انتهای آن خوشبخت و فارغ از دغدغه های مالی هستند از یک سو و نیز اجرای برنامه هایی که راحت طلبی و رفاه زدگی را تبلیغ می کنند از سوی دیگر بر رفتار تجمل گرایانه تلویزیون افزوده است.

به نظر می رسد این سریال ها نوعی بی عدالتی بصری را به تضاد و فاصله طبقاتی در جامعه می افزایند و در آتش آن می دمند. البته نمی توان رواج مصرف گرایی و تجمل زدگی را صرفا به تولید آثار تلویزیونی تقلیل داد. این مسئله یک پدیده کلان اجتماعی است که تبیین آن خارج از حوصله این مقاله است.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۷۸۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریال‌های جدید تلویزیون/ از بدل علی مشهدی تا نمایش توان علمی کشور

سریال «رخنه» تولید جدید مرکز سیمافیلم با محوریت هوافضا و با هدف نمایش توان علمی و دفاعی کشورمان از امشب شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه  ساعت ۲۲:۱۵ راهی آنتن تلویزیون می‌شود.

 داستان سریال «رخنه» که در ۳۰ قسمت تولید شده مربوط به یکی از دانشمندان کشورمان است که بر روی موشک‌های ماهواره بر و فضایی تحقیق می‌کند و در این مسیر با تهدیدات و خطراتی از سوی بیگانگان روبه رو می‌شود.

این مجموعه تلویزیونی کاری از گروه تولیدات حادثه‌ای مرکز سیمافیلم است و داستان آن از تنوع گونه‌های (ژانرهای) متنوع برخوردار است و حوزه‌های امنیتی، علمی و خانوادگی را دربرمی گیرد.

 این سریال علاوه بر پرداختن به ظرفیت‌های موجود در مراکز علمی و فناوری کشور در حوزه دفاعی به ویژه در صنعت هوافضا و تلاش دانشمندان و نخبگان کشورمان در حوزه پدافندی و دفاعی جمهوری اسلامی، مخاطرات و تهدیداتی را که این افراد در این مسیر با آن مواجه هستند به تصویر درآورده است.

در این سریال بازیگرانی همچون نادر فلاح، رامتین خداپناهی، امیرحسین صدیق، خسرو شهراز، بهرام ابراهیمی، مریم کاویانی، نیلوفر شهیدی، حدیث نیکرو، سپیده خداوردی، علیرضا جلالی تبار، ایوب آقاخانی، علیرضا مهران و علیرام نورایی به ایفای نقش پرداخته‌اند.

کارگردانی سریال «رخنه» را در ابتدا علی غفاری بر عهده داشته است و پس از وی، حمیدرضا لوافی کار این مجموعه را ادامه دادند.

«آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱»

فصل دوم مجموعه «آقای قاضی» با عنوان «آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱» به زودی روانه آنتن شبکه دو سیما می‌شود. در این فصل بهزاد خلج که همچنان نقش آقای قاضی را ایفا می‌کند وارد یک شعبه جدید به نام شعبه ۱۲۱ می‌شود، و با داستان‌هایی متفاوت به جنبه‌های دیگری از آموزه‌های حقوقی می‌پردازد.

در فصل دوم این مجموعه، آقای قاضی به پرونده‌هایی پیچیده‌تر با موضوعاتی مختلف خواهد پرداخت؛ کارگردانی این مجموعه همچون فصل اول با سجاد مهرگان و سرپرستی نویسندگان آن سید محمد حسینی است.

در فصل اول مجموعه «آقای قاضی» با استفاده از ساختار داستانی برای آموزش مسائل حقوقی، با ساختاری اپیزودیک در فضای دادگاه، پرونده‌های مختلف قضایی به شکلی عمومی نشان داده می‌شد و در هر قسمت از این مجموعه با نمایش دو اپیزود بعد از بیان مطالبات فرد یا گروه شاکی و متشاکی که وارد دادگاه می‌شدند و صدور حکم قاضی، یک آموزش حقوقی به مخاطبان داده می‌شد. سرقت، ضرب و شتم، فروش به غیر، خیانت در امانت، آزار کلامی، مزاحمت تلفنی و تهدید، مخدوش کردن پلاک ماشین از جمله موضوعات مطرح شده در فصل اول این مجموعه بود.

فصل دوم مجموعه «آقای قاضی» با عنوان «آقای قاضی؛ شعبه ۱۲۱»  پنجشنبه و جمعه‌ها میزبان مخاطبان شبکه دو سیما خواهد بود.

«بدل»

سریال «بدل» هم اکنون مراحل پایانی تدوین و صداگذاری خود را می‌گذراند و قرار است بعد از سریال «هفت سر اژدها» به روی آنتن شبکه سه سیما برود.

در سریال «بدل» بازیگرانی همچون شهرام قائدی، هادی عامل هاشمی، داریوش سلیمی، اصغر حیدری، ساعد هدایتی، اشکان اشتیاق، فرزانه سهیلی، ابوالفضل رجبی و پریسا مقتدی به ایفای نقش پرداخته‌اند.

این سریال به کارگردانی و نویسندگی علی مشهدی (علیرضا مسعودی) و به تهیه کنندگی رضا نصیری محصول سیما فیلم است و در فضایی طنز به تحول انسان پرداخته است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • بازیگری متفاوت عمو پورنگ؛ منتظر این سریال در نمایش خانگی باشید
  • ساخت سریال‌های جدید «الف ویژه» در دستور کار تلویزیون
  • سریال‌های جدید تلویزیون/ از بدل علی مشهدی تا نمایش توان علمی کشور
  • شنیدن ملودی‌های شریف روی نُت «رعنا»/ موسیقی خوب برای سریال خوب است
  • تکریم معلمان در جامعه نهادینه شود
  • شنیدن ملودی های شریف روی نُت «رعنا»/ موسیقی خوب برای سریال خوب
  • عمو پورنگ به «لالایی» نزدیک شد و تلویزیون به سریالی فوتبالی!
  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • دست پر تلویزیون برای بهار و تابستان پیش رو / سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟
  • سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟