Web Analytics Made Easy - Statcounter

طی ۳ سال اخیر بیش از هزاران کارگر لرستانی بیکار شده‌اند و وضعیت معیشتی بد و نامناسبی دارند به طوریکه افزایش ۲۰ درصدی حقوق نیز مشکلات این قشر را برطرف نمی‌کند. ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۳ استانها لرستان نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم آباد، جامعه کارگری در کشور، همواره با چالش‌های بسیاری روبه رو بوده و با وجود پیگیری‌ها و اقدامات انجام شده برای رفع مشکلات این قشر از جامعه از سوی نمایندگان کارگری، اما همچنان مشکلات و گرفتاری‌های جامعه کارگری به قوت خود باقی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر بخواهیم این مشکلات را دسته بندی نماییم، می توان امنیت شغلی، تأمین معیشت، قراردادهای سفید امضا، معوقات، مشکلات بیمه ای و تشکل‌یابی را نام برد و این مشکلات علاوه بر اینکه بر یکدیگر تأثیر و تأثر دارند، بر دیگر بخش‌های اقتصادی و اجتماعی جامعه نیز اثر می‌گذارند؛ چراکه، بیش از 54 درصد جمعیت کشور به جامعه کارگری تعلق دارد و وجود و بروز هر گونه مشکلی در اشتغال و معیشت این قشر، اشتغال و معیشت جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

در حال حاضر کارگران جامعه به عنوان یک مؤلفه در اقتصاد مقاومتی، جایگاه و پایگاه محکم و قابل دفاعی ندارند تا بتوانند در دوام و استحکام اقتصاد نیز نقش ایفا کنند، در نتیجه، اگر یکی از بازوهای اصلی اقتصاد مقاومتی را جامعه کارگری بنامیم، نمی‌توان تا زمانی که شأن و منزلت و همچنین حقوق و حدود قانونی آنها در جامعه مشخص نشود، از ظرفیت جامعه کارگری در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی استفاده کرد.

قراردادهای موقت و بی‌توجهی به قانون کار در هنگام عقد قراراداد، قراردادهای سفید امضاء از جمله مصادیق ناامنی شغلی در جامعه کارگری است.

در استان لرستان بیش از نیمی از صنایع و کارخانجات تعطیل یا نیمه تعطیل هستند و سبب بیکار شدن تعداد بسیار زیادی از کارگران شده اند؛ همچنین علاوه بر این موضوع، دستمزد و حقوق کم کارگران، مشکلات معیشتی، حقوق معوق کارگران و ... مشکلاتی است که امروزه جامعه کارگری در لرستان با آن‌ها روبه رو است.

از این رو خبرنگار تسنیم درخصوص این مشکلات به گفت و گو با محمدحسن موسیوند رئیس خانه کارگران لرستان پرداخته که مشروح گفت‌و گو را در ادامه خواهید خواند:

تسنیم: چه تعداد کارگر در لرستان داریم؟

موسیوند: در لرستان حدود 220 هزار کارگر وجود دارد که برخی از آنها در سازمان تامین اجتماعی به ثبت رسیده‌اند و برخی نیز به دلیل ارائه نشدن لیست بیمه از طریق کارفرما و یا کارگران ساختمانی ثبت نشده‌اند.

تسنیم: چه تعداد کارگر طی سال‌های اخیر از کار بیکار شده‌اند؟

موسیوند: از تعداد کارگران بیکار آمار دقیقی در دست نیست اما می‌توان گفت که تعداد آنها بسیار زیاد است و این در حالی است که مسئولین ادعا دارند که آمار بیکاری پایین آمده اما چنین چیزی احساس نمی‌شود و می‌توان‌ گفت لرستان در زمینه بیکاری در کشور اول است.

تسنیم: آیا به اندازه کافی به کارگران توجه می‌شود؟

موسیوند: متاسفانه در لرستان به کارگران توجه چندانی نمی‌شود و بسیاری از‌کارگران با مشکل معوقات حقوق و ارسال نشدن لیست بیمه از طرف کارفرمایان روبه رو هستند؛ ما اعتقاد داریم که امروز حفظ شغل موجود از موضوع اشتغالزایی بیشتر است چراکه اشتغال کارگران هر روز از قبل کمتر می‌شود.

همچنین شرکت‌هایی مثل ماشین سازی که قبل از خصوصی سازی 280 نفر کارگر داشت و امروز تعطیل شده و شرکت پارسیلون که 2 هزار کارگر داشت اما به دلیل عملکرد بد بخش خصوصی در حال حاضر تنها 70 نفر‌کارگر دارد که آن نیز مربوط به حفاظت نگهبانی و یا آتش نشانی هستند.

طی سه چهار سال اخیر بیش از هزار نفر به دلیل مشکلات نقدینگی و ... بیکار شده‌اند و مسئولین نیز برای این موضوع هنوز هیچ اقدامی نکرده‌اند.

تسنیم: وضعیت معیشتی کارگران در لرستان چگونه است؟

موسیوند: معیشت کارگران بسیار بد و اسفناک است و علت آن نیز معوقات زیاد حقوقی است که در سطح استان داریم و یا در گروه دیگری مانند کارگران شهرداری کارفرمایان عادت به دیرپرداخت کردن حقوق کارگران دارند.

علت عدم این پرداخت‌ها نیز بعضا کمبود نقدینگی و یا استفاده شخصی پیمانکار از پولی است که کارفرما برای پرداخت کارگران به حساب پیمانکار واریز می‌کند که این موضوع در شهرداری نیز پیش آمده و شهردار جدید نیز به شدت با این موضوع برخورد کردند.

تسنیم: نظر شما درمورد افزایش 15 درصدی حقوق در سال 97 چیست؟

موسیوند: در خصوص  افزایش حقوق کارگران در سال 97 هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است و مقرر شده که روز سه شنبه 23 اسفند طی جلسه ای با وزیر کار در این مورد تصمیم گیری شود که با توجه به استیضاح وزیر کار امکان عدم برگزاری این جلسه وجود دارد.

افزایش حقوق‌ها نیز بنا بر چانه زنی که می‌شود، بنا داریم که زیر 20 درصد نباشد، اگرچه حتی با افزایش 20 درصدی نیز نمی‌توان به برطرف شدن مشکلات جامعه کارگران امیدوار بود و این مقدار نیز کافی نیست.

تسنیم: حقوق کارگران در حال حاضر چقدر است و مشکلات عمده کارگران چیست؟

موسیوند: حقوق و دستمزد در سال جاری  812هزار و 166 تومان است که با اضافه کردن حق مسکن و خانوار به یک‌میلیون تومان می‌رسد.

از جمله مشکلات عمده‌ای که کارگران با آن روبه رو هستند می‌توان به عدم امنیت شغلی، قراردادهای سفید امضا که کارفرما با نوشتن برخی موارد حق و حقوق کارگر را از بین‌می‌برد که اگر ثابت شود، کارفرما به مراجع قضایی معرفی خواهد شد و همچنین حقوق معوق اشاره کرد.

عدم ارائه لیست بیمه از طرف کارفرما نیز یکی دیگر از‌مشکلات مربوط در این زمینه است که در این زمینه نیز طبق  آمارهای کسب شده حدود 25 درصد کارگران لرستان بیمه نیستند.

تسنیم: راهکارها و پیشنهادات شما برای برطرف کردن مشکلات کارگران چیست؟

موسیوند: فرهنگ سازی بین کارفرما و کارگران که با برگزاری کلاس‌های آموزشی توسط اداره کار انجام می‌شود و این آموزش‌ها شامل انواع مختلف طبقه بندی شغل‌های اصلی و سه جانبه که باید رعایت شود.

مسئولین نیز باید توجه بیشتری کنند و به مراکز تولیدی و صنعتی کمک کنند و تسهیلات بانکی آسان با سود کم به کارفرمایان پرداخت کنند.

به گزارش تسنیم، اهمیت جامعه کارگری به عنون رکن اصلی رونق اقتصاد کشوری به حدی است که مقام معظم رهبری در مورد این قشرزحمت کش فرموده‌اند:

*کارگر «ستون فقرات اقتصاد و تولید» است؛ برای داشتن اقتصاد «پیشرفته و مستقل» و رونق اقتصادی باید به قشر کارگر اهمیت فراوان داد و اگر بخواهیم جامعه کارگری از امتیازات و حقوق شایسته برخوردار باشد، باید بر روی «تولید ملی» تکیه و تأکید کنیم.

* مشکل اقتصاد کشور، بدون راه‌حل نیست و گره‌ای نیست که بازنشدنی باشد و یکی از الزامات مهم در این گره‌گشایی، ملاحظه و رعایت حقوق کارگران است.

مصاحبه: مصطفی باقری و سیده یاسمن موسوی نژاد

انتهای پیام/م

R41450/P1486/S6,72/CT2

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۸۱۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران ۱۱ اردیبهشت تعطیل هستند؟

 به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، علی اصلانی اظهار کرد: ۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر است و از نظر قانونی روز رسمی تعطیلی کارگر است. متاسفانه بسیاری از کارخانه‌ها این بخش از قانون را اجرا نمی‌کنند و در این روز کارگر را سر کار می‌برند.
 

وی همزمان با گرامیداشت هفته کارگر اظهار کرد: امسال دو موضوع بزرگ مطالبه جامعه کارگری بود یک درخواست مبنی بر اینکه که از نظر سبد هزینه و معیشتی حال کارگر خوب نیست. اگر حال کارگر خوب شود، حال جامعه کارگری هم خوب خواهد شد، چون در کشور نزدیک به ۴۴ میلیون نفر کارگر هستند که تقریبا نیمی از جمعیت را در برمی‌گیرد.

وی افزود: در دیداری که با حضور مقام معظم رهبری با جمعی از کارگران برگزار شد، هر آنچه که خواسته واقعی نمایندگان کارگری بود، توسط مقام معظم رهبری تدوین شده بود و بر ضرورت پیگیری و اجرای آن‌ها رهنمود و تاکید کردند، لذا جا دارد که تشکر و قدردانی جامعه کارگری را از این توجه مقام معظم رهبری اعلام کنیم.

اصلانی ادامه داد: درخواست دوم جامعه کارگری امنیت شغلی بود که از سال‌های قبل در جامعه کارگری ضرورت و تحقق این نیاز در حال پیگیری است. در آغاز دوره سیزدهم ریاست جمهوری در جلسه‌ای که با جامعه کارگری و وزیر کار برگزار شد، نمایندگان جامعه کارگری درخواست امنیت شغلی کارگران را مطرح کردند و رئیس جمهوری هم به وزیر کار دستور دادند که این خواسته جامعه کارگری را در اولویت قرار داده و تبصره یک ماده ۷ اصلاح شود تا کارگران هم شغل پایداری داشته باشند.

وی درباره نوع قرارداد‌های کارگری اظهار کرد: در کارخانه‌های بزرگی که به صورت دائمی در حال فعالیت هستند و شغل در آن ماهیت مستمر دارد، چرا کارگر برای کار در این محل‌ها باید با عنوان قرارداد موقت مشغول به کار شود. البته قبول داریم که کار در مشاغلی مثل پیمانکاری‌ها، ساختمان‌سازی، سدسازی، نقاشی و... که غیر مستمر هستند قراردادی است، اما کارگری که در خط تولید کار می‌کند و این شغل مستمر است، انتظار می‌رود که امنیت شغلی برای آن‌ها ایجاد شده و قرارداد‌های مدت معین به قرارداد‌های دائم تبدیل شود.

دبیر کانون شورای کار البرز اظهار کرد: در روز کارگر سال گذشته، رئیس جمهوری باز هم به وزیر کار تاکید کردند که خواسته‌ای که سال گذشته مطرح شد به کجا رسیده است؛ لذا امیدواریم دولت انقلابی و مردمی دولت سیزدهم بر مبنای کلام مقام معظم رهبری در سال جاری دستور ویژه بدهند که این موضوع امنیت شغلی کارگران پیگیری و اجرا شود.

اصلانی در ادامه گفت: ۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر است و از نظر قانونی روز رسمی تعطیلی کارگر است. متاسفانه بسیاری از کارخانه‌ها این بخش از قانون را اجرا نمی‌کنند و در این روز کارگر را سر کار می‌برند. از طرفی اگرچه مجوزی برای راهپیمایی روز جهانی کارگر نداریم، اما روز ۱۱ اردیبهشت احتمالا جامعه کارگری در مکانی با حضور روسای تشکلات از تمام استان‌ها جلسه‌ای برقرار کرده و برای بحث و گفتگو پیرامون مشکلات کارگری گرد هم خواهند آمد تا در این روز خواسته‌های خود را طی نامه‌ها و بیانیه‌هایی به دولت، شخص رئیس جمهور و شخص وزیر کار برسانند.

وی درباره تعیین دستمزد سال جاری کارگران گفت: متاسفانه دو سال است که ماده ۴۱ قانون کار که دو تبصره داشته و تورم اعلامی از بانک مرکزی و هزینه معیشت خانواده را در تعیین دستمزد لحاظ کرده، اجرا نشده است. این رقم سال گذشته ۲۷ درصد تعیین شد، در حالی که تورمی که بانک مرکزی اعلام کرد، ۳۸ درصد بود. امسال هم با توجه به آخرین آماری که بانک مرکزی در اسفند ماه اعلام کردند تورم حدود ۴۲ درصد بود، ولی دستمزد ۳۵ درصد تعیین و سبد هزینه‌ای که برای یک خانواده ۳.۳ نفری در نظر گرفته شده بود، لحاظ نشد.

وی گفت: به هر حال امسال علی رغم اینکه سه تن از شش نماینده کار صورتجلسه را امضاء نکردند این مزد تعیین و ابلاغ شد و بسیاری از کارخانه‌ها هم همین بخشنامه را اجرا کرده‌اند و گویا طبق گفته‌ها افزایش دستمزد سال ۱۴۰۳ بسته شده و دیگر جای هیچ بحثی ندارد.

اصلانی در ادامه افزود: اما جامعه کارگری از وزیر کار به مناسبت هفته کارگر یک انتظاری دارد و امیدوار است که در روز جهانی کارگر عیدی خود را در مورد حق مسکن دریافت کند. چون دستمزد به اندازه تورم افزایش پیدا نکرده و ماده ۴۱ قانون کار هم اجرا نشده است، لذا درخواست جامعه کارگری از وزیر کار و دولت این است با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و به مناسبت روز کارگر با افزایش حق مسکن حال کارگر را در این ایام خوب کنند تا جبران مافات شده و این حق مسکن با یک عدد خوبی مصوب و اجرا شود و جامعه کارگری بتواند حداقل زندگی خودش را بچرخاند.

دیگر خبرها

  • اعمال حق تأهل در حقوق کارگران به میزان ۵۰۰ هزار تومان
  • تحقق رونق تولید و رشد اقتصادی با بهبود شرایط کاری کارگران
  • در گردهمایی کارگران چه گذشت؟
  • قوانین کارگر وجود دارد اما اجرا نمی‌شود 
  • در جامعه کارگری نخبگانی داریم که مورد بی توجهی قرار می‌گیرند
  • روزگار به نام کارگر شد و به کام کارگر نشد
  • کارفرمایان باید حقوق و عزت کارگر را رعایت کنند
  • دیدار فرمانده سپاه لرستان با جامعه کارگری
  • ۱۸ هزار و ۹۱۵ کارگاه فعال ‌در لرستان وجود دارد
  • کارگران ۱۱ اردیبهشت تعطیل هستند؟