Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: سرمایه‌گذاری خارجی ۳.۲ میلیارد دلار شده که این سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز عملیاتی نشده و تقریبا معادل سرمایه‌گذاری خارجی قبل برجام است.

به گزارش تسنیم، حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز(جمعه 25 اسفند) در سخنرانی پیش از خطبه نمازجمعه تهران، با بیان اینکه تدبیر خوب و مدیریت خوب مال اندک را افزون می‌کند و سوء تدبیر و مدیریت بد مال بسیار را نابود می‌کند، گفت: این باید سرلوحه مدیران و فرد فرد ما باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با طرح این سوال که چرا شعارهای این چند سال اقتصادی بوده‌، اظهار داشت: ملت در انقلاب اسلامی خواهان استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود. اکنون هیچ قدرتی در جهان اراده خودش را بر ملت ما تحمیل نمی‌کند. در بعد نظامی ارتش و سپاه از نظر آموزش و فناوری و تجهیزات و سلاح به قدرت فوق‌العاده‌ای دست یافتند. بدون اینکه اتکا به قدرت‌های دیگر کرده باشند. در بعد امنیت ملی از شرایط عالی برخورداریم و در عرصه علم و فناوی و هسته‌ای و نانو و هوافضا و پزشکی در جایگاه اول منطقه قرار داریم.

مصباحی مقدم خاطرنشان کرد: همه نظرسنجی‌ها حکایت دارد شرایط اقتصادی بدلیل تحریم‌ها و ضعف مدیریت با چالش روبه‌رو است. نگرانی مردم به‌ دلیل بیکاری گسترده، فقر و معیشت سخت، تورم، گرانی و فساد در اندازه‌های بزرگ برای ملت ما غیرقابل تحمل است لذا رهبر معظم انقلاب از سویی سیاست‌های کلان اقتصادی از جمله اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند و برای نام‌گذاری سالها عناوین اقتصادی را انتخاب کردند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با طرح این سوال که ظرفیت‌های ایران برای تحقق شعارهای اصقتصادی در چه شرایطی است؟ گفت: موقعیت جغرافیایی ایران، موقعیت فوق‌العاده‌ای است که کمتر کشوری برخوردار است، ظرفیت آب و خاک با همه اینکه می‌گویند در شرایط نیمه خشک هستیم، اگر از آب و خاک درست استفاده شود 300 میلیون جمعیت را می‌تواند غذا بدهد، ایران از نظر ذخایر نفت و گاز بی‌نظیر است، ظرفیت گردشگری و مراکز مذهبی و توریسم پزشکی ظرفیت قابل توجهی است. ما 20 میلیارد ارز در دست مردم داریم و ظرفیت نقدینگی که یک تریلیون و چهارصد و شصت هزار میلیارد تومان منابع تقدینگی کشور است و با هدایت این نقدینگی می‌توان به تولید اشتغال هدایت کرد.

مصباحی مقدم با بیان اینکه تبدیل سیاست‌های کلی به برنامه های قابل عمل توسط مجلس و دولت باید تدبیر شود، گفت: ما بین سیاست‌های رهبری و میدان عملی که در اختیار دولت است فاصله داریم. رهبری در امور اجرایی مسئولیتی ندارد. امور اجرایی وابسته به رئیس‌جمهور و دولت است. از ظرفیت جوانان می‌توان در هوافضا و پزشکی در بخش‌های صنعت، معدن و بهینه‌سازی انرژی و صنایع پایین‌دستی و مدیریت دستگاه‌های دولتی با رویکرد شایسته‌سالاری استفاده کرد. برآوردهای حکایت دارد با بهینه‌سازی انرژی می‌توان سالانه صد میلیارد دلار درآمد ارزی جدید به‌دست آورد.

وی افزود: در 4،5 سال گذشته که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد و در اختیار دولت یازدهم و دوازدهم بود، نشان می‌دهد که برنامه‌ریزی برای اقتصاد مقاومتی انجام شد و ستاد اقتصاد مقاومتی راه‌اندازی و مرتب جلسه دارند و با محوریت سازمان برنامه، برنامه‌ها تدوین شده اما هنوز گزارشی از اجرایی شدن سیاست‌ها همراه با اطلاعات و آمار ارائه نشده است. غالبا فعالیت‌های معمول و متعارفی است که اگر اقتصاد مقاومتی هم ابلاغ نمی‌شد این کارها انجام می‌گرفت.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اقدامات اقتصادی دولت، گفت: نرخ تروم از 35 درصد به 10 درصد و کمتر کاهش یافته که قابل تقدیر است، رشد منفی 6 درصد به رشد مثبت تبدیل شده که وجه خوشایند گزارش‌ها است البته بخش مهمی از رشد اقتصادی حاصل فروش نفت خام است. بخشی از رشد هم حاصل افزایش خودروی داخلی و صنایعی است که 18 هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش را تامین کرده‌اند اما بخش مهمی از صنعت کشور غیر فعال و بخشی هم تعطیل شده است.

مصباحی مقدم خاطرنشان کرد: راه‌اندازی برخی فازهای پالایشگاه عسلویه اقدام مثبتی است که به افزایش تولید گاز منجر شد و به تعداد بیشتری از روستاها گازرسانی شده است. سالانه 400 هزار شغل جدید ایجاد شده اما با توجه به افزایش فارغ‌التحصیلان و تعطیلی کسب‌وکارها به شمار بیکاران افزوده شده است. در تابستان امسال 3 میلیون نفر هیچ‌کاری پیدا نکردند. دو نیم میلیون جوان بیکار وجود دارد که اعلام آمادگی برای کار نکردند که معلوم است سرخورده شدند و هیچ کاری پیدا نکردند.

وی افزود: در سال جاری 1396، نرخ تورم 10 درصد است که معنایش این است قیمت‌ها میانگین ده درصد افزایش پیدا کرده، نرخ بیکاری 1.1 درصد افزایش پیدا کرده و سرمایه‌گذاری خارجی 3.2 میلیارد دلار شده که این سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز عملیاتی نشده و تقریبا معادل سرمایه‌گذاری خارجی قبل برجام است. وعده از بین رفتن تحریم‌ها با برجام با نقض عهد آمریکا انجام نشد بلکه تحریم‌ها افزایش هم پیدا کرد. واردات 2 میلیارد دلار افزایش یافته و نرخ ارز 30 درصد رشد پیدا کرد و پول ملی 30 درصد از قدرت خریدش را از دست داد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه بحران موسسات مالی در سال جاری بروز کرد که از جیب ملت تاحدودی مهار شد اما هزینه اجتماعی زیاد بر کشور تحمیل کرد، اظهار داشت: بانک مرکزی سود بانکی را کاهش داد اما با تنش ارزی عقب‌نشینی کرد. در لایحه بودجه برای ساماندهی یارانه‌ها تدبیری شده بود اما دولت و مجلس از این تصمیم عقب‌نشینی کردند. اتکای بودجه به فروش اوراق مالی افزایش پیدا کرد، سهم هزینه‌های دولت در بودجه نسبت به سال 96 افزایش یافته است و نرخ حامل‌های انرژی ثابت مانده و در نتیجه مصرف حامل‌ها افزایش می‌یابد.

مصباحی مقدم در پایان با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب ده راهکار برای اقتصاد مقاومتی در سخنرانی اول سال در حرم مظهر رضوی ارائه دادند، گفت: این ده محور عبارت است از تمرکز بر مزیت‌های اقتصادی از جمله بخش انرژی و تولیدات کشاورزی که مزیت داریم، احیا و به حرکت درآوردن تولید داخلی، خودداری از وارداتی که قدرت تولید داخلی را از بین می‌برد، مدیریت پولها و منابعی که از خارج وارد می‌شود، دانش‌بنیان شدن بخش‌های اقتصادی، توجه به ظرفیت نخبگی در عرصه صنایع پیشرفته از جمله تولید موتور، بهره برداری از بخش هایی که قبلا سرمایه‌گذاری شده، نگاه ویژه به صنایع کوچک، افزایش بهره‌وری انرژی و دهم مبارزه جدی با فساد، ویژه‌خواری و قاچاق. رهبر معظم انقلاب این ده محور را از دولت خواستند که انجام شود و گزارش آن را به ملت بدهد که شایسته است دولت در پایان سال این گزارش را ارائه کند.

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۲۵۴۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم گوشت نمی‌خریدند، حالا شیر و ماست هم نمی‌خرند؛ چرا؟

فرارو- کاهش قدرت خرید اقلام خوراکی از گوشت قرمز به لبنیات رسیده و بر اساس آمار‌های فائو در سال ۲۰۲۳ تولید شیر و محصولات لبنی در ایران ۲۶۸ هزار تن کاهش پیدا کرده است. این در حالیست که صادرات همین محصولات ۴۲ درصد رشد داشته است.

به گزارش فرارو، محمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران اخیرا گفته است: «متاسفانه افکار عمومی، تغییر قیمت محصولات لبنی را برآمده از طمع تولیدکننده می‌دانند غافل از اینکه این سیاست‌های دولت است که به افزایش هزینه‌های تولید و در ادامه گرانی محصول تمام‌شده می‌انجامد. در پی همین سیاستگذاری‌هاست که تعداد شرکت‌های لبنی ایران از بیش از ۱۰۰۰ شرکت در دهه ۸۰ به حدود ۲۰۰ شرکت افت کرده است. کاهش سرانه مصرف لبنیات به دلیل کاهش قدرت خرید مردم مشکل امروز صنعت لبنیات است و متولی حراست از قدرت خرید مردم هم تولیدکننده نیست بلکه مجلس، دولت و وزارتخانه‌های رفاه و اقتصاد و بانک مرکزی هستند.»

این آمار‌ها در شرایطی منتشر می‌شود که سرانه مصرف لبنیات در سال ۸۹ بالای ۱۸۰ کیلو بوده است، علی احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی نیز درباره کاهش مصرف لبنیات در کشور، گفت: «بنابر آخرین آمار سرانه مصرف لبنیات بدلیل کاهش قدرت خرید خانوار به ۵۵ تا ۶۰ کیلو رسیده است.»

کاهش آمار مصرف لبنیات در کشور را می‌توان دومین آمار کاهشی در خصوص اقلامی دانست که به لحاظ ارزش غذایی اهمیت زیادی دارند. پیش از این کاهش سرانه مصرف گوشت در کشور مورد توجه قرار گرفته بود. افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک، در این باره گفته است: «بنابر آمار ۱۰ ماهه سال گذشته سرانه مصرف گوشت قرمز به ۷.۱ کیلو رسید که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ کاهش داشته است.»

همزمان با افزایش قیمت اقلامی مثل گوشت و لبنیات، قدرت خرید اقشاری مثل کارگران نیز روز به روز کاهش پیدا می‌کند. علیرضا میرغفاری، نماینده جامعه کارگری و عضو شورای عالی کار در این خصوص می‌گوید: مصرف گوشت قرمز و سفید کاهش پیدا کرده و افراد برای جبران پروتئین مبادرت به خرید سایر اقلام می‌کنند. اگر میزان مصرف گوشت در جامعه کارگری کاهش پیدا کرده به این معنی نبوده که این کالا برای بدن مضر بوده یا فرد توان خرید داشته، اما خریداری نکرده است. توان خرید پایین وی بر اساس دستمزدی که دارد سبب شده تا آن را از سبد خانوار حذف کند.»

با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که چرا قدرت خرید اقلام خوراکی روز به روز کاهش پیدا می‌کند و این وضعیت با چه پیامد‌هایی همراه است؟ فرارو در راستای پاسخ دهی به این پرسش‌ها با وحید محمودی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و اقتصاددان گفتگو کرده است:

تعداد زیادی از خانواده‌ها در طبقه «مسکینی» قرار گرفته‌اند

وحید محمودی به فرارو گفت: «وقتی که کشور در شرایط رکود تورمی قرار داد و همانطور که از اسم آن مشخص است، مزمن و مستمر است و البته با ارقام بالای ۳۰ درصد و ۴۰ درصد پیش می‌رود، طبیعیست که قدرت خرید خانوار، تحت تاثیر قرار می‌گیرد و کاهش پیدا می‌کند. قدرت خرید واقعی یک خانوار، مبنا و اساس تصمیمات یک خانوار است؛ تصمیماتی که بودجه خانوار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هر خانوار، بر اساس درامد ثابت خود، برنامه ریزی می‌کند تا منابع و درامد خود را برای خرید اقلام خوراکی و غیرخوراکی تقسیم کند. به طور طبیعی وقتی با تورم مزمن و افسار گسیخته مواجه می‌شویم، خانوار‌ها با محدودیت‌های شدید مواجه می‌شوند؛ بنابراین به طور طبیعی باید به شکلی برنامه ریزی کنند که نیاز‌های اساسی و ضروری خود را در اولویت قرار داده و پوشش دهند. اگر بر اساس خط فقر تقسیم بندی انجام دهیم. دو مفهوم «فقیر» و «مسکین» را داریم. مسکین حتی با صرف کردن تمام درآمدی که دارد نمی‌تواند نیاز‌های خوراکی خود را تامین کند چرا که فقر شدید دارد یا اصطلاحا (Ultra Poor) نامیده می‌شود. تعداد زیادی از خانوار‌ها در بخش مسکینی یا فقر شدید طبقه بندی می‌شوند.»

وی افزود: «خانوار‌هایی که در شرایط فقر شدید قرار می‌گیرند، عموما مستاجر هستند و باید هزینه‌ای را نیز صرف اجاره واحد مسکونی کنند، بنابراین برای آن که سرپناهی داشته باشند، ابتدا باید برای اجاره خانه هزینه کنند. وقتی هزینه‌های اجاره خانه در کشور مدام بالا می‌رود، فشاری که روی دوش خانوار‌ها ایجاد می‌شود نیز افزایش پیدا می‌کند، چرا که رشد درآمد‌ها برابر با رشد قیمت مسکن و اجاره بها نیست. هر اندازه خانوار‌ها هزینه‌های بیشتری را صرف مسکن کنند، به تبع آن، قدرت خریدشان کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه همه این شرایط، قدرت انتخاب نیز معنای خود را از دست می‌دهد و افراد مجبورند از تامین نیاز‌های اولیه و پایه‌ای خود شروع کنند.»

استمرار تورم، ساختار عرضه و تقاضا را نابود می‌کند

این اقتصاددان در ادامه گفت: «بر اساس الگوی «انستیتو تغذیه» ۱۳ الی ۱۴ قلم کالای استاندارد برای تغذیه وجود دارد که باید تامین شود (حتی به شکل حداقلی) تا یک فرد بتواند بالای خط فقر قرار گیرد. در این الگو، دقیقا مشخص شده که لازم است یک خانوار در ماه چند گرم گوشت، پنیر، نان، برنج، حبوبات و امثالهم مصرف کند. اما با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، تعداد زیادی از کالا‌هایی که لازم است انرژی و سلامت بدن را تامین کنند، خریداری نمی‌شوند. میزان کالری روزانه مورد نیاز برای بدن یک مرد، ۲۵۰۰ کالری است. اما تامین این میزان کالری باید براساس مصرف همه اقلام ضروری و مغذی برای بدن تامین شود. وقتی میزان درامد فرد به خرید گوشت قرمز و پروتئین حیوانی نمی‌رسد، سعی می‌کند، این نیاز را با حبوبات و لبنیات جایگزین کند و وقتی که تورم پیش می‌رود، الگوی مصرف اقلام خوراکی در خانوار‌ها عقب نشینی بیشتری می‌کند و در نتیجه حتی مصرف لبنیات و حبوبات و حتی سبزیجات کاهش پیدا می‌کند و الگوی مصرفی شکل می‌گیرد که به شدت منتهی به افزایش ضعف و بیماری افراد خانواده می‌شود.»

وی افزود: «کاهش قدرت خرید اقلام خوراکی مورد نیاز بدن، در کنار ایجاد بیماری در افراد می‌تواند با افزایش ترک تحصیل نیز همراه شود و عواقب دیگری نیز در جامعه ایجاد کند. اما علت العلل همه این موارد، تورم است که ناشی از ضعف در حکمرانی است. وقتی دولت ضعیف باشد و نتواند تورم را کنترل کند، پیامد‌های آن روی دوش خانوار خواهد بود بنابراین کلیت ریشه تورم به دولت‌ها باز می‌گردد.»

این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: «وقتی شرایط تورم اقتصاد به شکل فعلی است و فشار‌های زیادی را نیز به صف عرضه وارد می‌کند، درواقع استمرار تورم و رکود تورم را شاهد خواهیم بود. رکورد تورمی (stagflation) بدترین شرایطی است که در اقتصاد کلان رخ می‌دهد. در این وضعیت، از طرفی خانوار تحت فشار تورم است و از طرفی تولید کننده تحت فشار هزینه‌های تولید قرار می‌گیرد و تغییر شکل بازار و مشکلات کمبود توان خرید مردم نیز تولید کننده را آزار می‌دهد. کاهش حاشیه فروش می‌تواند بنگاه‌های تولید را به سمت زیان دهی و حتی تعطیلی سوق دهد. به همین دلیل است که ما آثار تورم را نه فقط در طرف تقاضا، بلکه در طرف عرضه نیز می‌بینیم.»

دیگر خبرها

  • مردم گوشت نمی‌خریدند، حالا شیر و ماست هم نمی‌خرند؛ چرا؟
  • کمک دولت اسپانیا به رئال مادرید برای خرید امباپه
  • افزایش تورم خوراکی‌ها در آغاز سال
  • افزایش ۵۷ درصدی دستمزد ۱۴۰۱ بیکاری را ۸ درصد کاهش داد
  • قیمت جهانی طلا کاهش یافت یا افزایش؟
  • رشد ۱۲ برابری میزان سرمایه گذاری خارجی در گلستان
  • قیمت جهانی طلا امروز ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
  • افتتاح نخستین طرح پیشران اقتصادی کشور با سرمایه‌گذاری «ومعادن»
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟