Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری امشب با موضوع برجام و ادامه بدعهدی‌ها برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ برجام و ادامه بدعهدی‌ها موضوع گفت‌وگوی ویژه خبری امشب 26 اسفند ماه بود که با حضور ابراهیم متقی استاد دانشگاه تهران و دیاکو حسینی پژوهشگر برگزار شد.

ابراهیم متقی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه الگوی رفتاری آمریکا، الگوی سیاست قدرت است که خودش را فراتر از حقوق بین‌الملل و نهاد‌های بین‌المللی می‌داند، گفت: اگر کره شمالی امروز موشک هایش را نداشت، هیچگاه ترامپ برای مذاکره با آن‌ها گدایی نمی‌کرد، کره‌شمالی نتوانست توازن ایجاد کند، اما توانست قدرت بازدارندگی خود را حفظ کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه توافقنامه برجام منافع لازم را برای ایران در برابر تعهداتش ایجاد نکرده است، اظهار کرد: الگوی رفتاری آمریکا تبعیض‌آمیز است، واضح است که نقض عهد از جانب آمریکا صورت گرفته است.

متقی با بیان اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ مربوط به فصل ۷ منشور سازمان ملل است که اعضای شورای امنیت آن را تنظیم و تصویب کردند، لذا این قطعنامه وجه مکمل برجام است، خاطرنشان کرد: آمریکا قدرت بزرگ جهانی است و خودش را مرجع قانون می‌داند، ایالات متحده آمریکا می‌گوید برجام را نقض می‌کنم و خوب کاری می‌کنم.

 استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نگاه آمریکا مبتنی بر قدرت است گفت: سند امنیت ملی که دونالد ترامپ در دسامبر ۲۰۱۷ تصویر کرده است را نمی‌توان نادیده گرفت. برنامه جامع اقدام مشترک، یک توافقنامه است به طوری که مکانیزم مشخصی را برای بررسی دارد. برجام اشکالات مختلفی دارد، طوری که کمیسیون مشترک برگزار می‌شود و هر یک از کشور‌ها در رابطه با نقض برجام گزارش‌های را ارائه می‌دهند.

متقی با اشاره به اینکه آمریکا باید متعهد به برجام باشد گفت: این موضوع در حالی است که باید در سیاست بین الملل وجود ندارد، برجام یک توافقنامه است، لذا اگر قرارداد بود مجلس سنای آمریکا باید آن را تصویب می‌کرد.

وی با اشاره به اینکه نگاه اروپا به برجام بر این مسئله است که این توافقنامه خوب یا بد باید اجرا شود، گفت: این در حالی است که نگاه آمریکا مرحله‌ای است و در مرحله اول قابلیت‌های ما را می‌گیرد و در ازای آن تحریم می‌کند.

این کارشناس روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه آمریکا تحریم را ابزار دیپلماسی اجباری می‌داند تا دستاورد‌های دیپلماتیک و سیاسی را از طریق آن بتواند کسب کند افزود: نگاه ترامپ و پمپئو در رابطه با برجام بر این است که آن‌ها توانستند به نتایج اولیه خود دست یابند.

وی افزود: اگر ما دستاوردی داشتیم هیچ گاه کارگزاران وزارت امور خارجه در این وضعیت قرار نمی‌گرفتند که صراحتا بگویند که برجام منجر به تهدید‌ها علیه ما شده است.

متقی ادامه داد: اروپا تلاش می‌کند تا آمریکا در برجام باقی بماند، لذا آن‌ها برای این تلاش خود از ساز و کار‌هایی استفاده می‌کنند تا ایران را در معرض محدودیت‌های بیشتر در حوزه موشکی و منطقه‌ای قرار دهند. اروپا الگوی پیروی از آمریکا را برای ادامه محدودیت‌ها علیه ایران در حوزه مشترکی و منطقه‌ای پیگیری خواهند کرد و در این شرایط چاره‌ای جز معادله قدرت نخواهیم داشت.

دیاکو حسینی پژوهشکده علوم سیاسی در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اینکه کشور‌های اروپای به اندازه ما از نحوه رفتار ترامپ ناراضی هستند و این نحوه رفتار ترامپ را ناقض رفتار‌های دیپلماتیک می‌دانند، گفت: ایالات متحده آمریکا فارغ از هر رئیس جمهوری باید به تعهدات خود به صورت کامل پایبند باشد.

وی با بیان اینکه برنامه جامع اقدام مشترک دارای ارزش حقوقی مستقل از قطعنامه ۲۲۳۱ است، اظهار کرد: در صورتی که آمریکا از برجام خارج شود اعتبار بین‌المللی خود را به صورت کامل از دست می‌دهد.

حسینی با اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام امروزه باعث نگرانی ما نیست ادامه داد: از نگاه ترامپ این توافق به صورت یک جانبه به نفع ایران است، موقعیت ژئوپولتیک ما به واسطه برجام ارتقا یافته است، لذا ایران کاملاً به تعهدات خود در تمام این مدت پایبند بوده است.

در حال تکمیل...

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۴۴۹۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استوری جدید گروسی با تگ ایران

  رافائل گروسی که به نیویورک سفر کرده، در جمع خبرنگاران توضیح داد: بازرسان ما در ایران روز گذشته از سوی دولت این کشور مطلع شدند که تمام مراکز هسته‌ای که ما هر روز بازرسی می‌کنیم، بنا به دلایل امنیتی تعطیل است. این مراکز امروز برای ادامه بازرسی‌ها باز شدند اما من تصمیم گرفتم بازرسان ما تا زمانی که اوضاع آرام نشود، بازنگردند؛ بنابراین ما کار خود را از فردا از سر می‌گیریم. وی با بیان این‌که تنش‌های اخیر تاثیری بر فعالیت‌های آژانس نداشته، افزود: ما در ایران هستیم و به کارمان ادامه می‌دهیم. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره تحولات جدید در برنامه هسته‌ای ایران، برخی ادعاهای سیاسی را تکرار کرد و گفت: ایران از ذخایر اورانیوم غنی‌شده در سطح بسیار بالایی برخوردار است اما این به‌ خودی‌ خود به این معنا نیست که ایران دارای سلاح اتمی است. وی افزود: تا جایی که به آژانس مربوط است (البته باید هنگام اظهارنظرهای عمومی محتاط باشیم) ما هیچ‌گونه اطلاعات یا نشانه‌ای مبنی بر این‌که ایران از برنامه ساخت سلاح اتمی برخوردار است، نداریم. در عین حال ما به طرف ایرانی گفته‌ایم که این سطح از ذخایر مواد اتمی که به لحاظ فنی نزدیک به ساخت سلاح هسته‌ای است، در سطح جهانی پرسش‌برانگیز است و به همین خاطر از آنها خواسته‌ایم که به‌طور کامل با ما همکاری کنند. 
گروسی ابراز امیدواری کرد ظرف چند هفته آینده راهی تهران شود و اوضاع را روی ریل قرار دهد. گفتنی است ایران دو سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرف‌های اروپایی در عمل به تعهدات‌شان در این توافق، گام‌هایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت تا توازن در اجرای این توافق را برقرار کند. جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده که تدابیر صورت‌گرفته برگشت‌پذیر بوده و هر زمان که سایر طرف‌ها به‌طور کامل به تعهدات ‌خود عمل کنند، ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد. ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به‌عنوان کشوری مسئولیت‌پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مسأله در ۱۶ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد تایید قرار گرفت اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌هایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷(۸ می ‌۲۰۱۸) بازگردانده شد. جمهوری اسلامی ایران سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرف‌های عضو برجام با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند اما اجرای نامتوازن این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام، شورای‌ عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف‌کردن گام‌به‌گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰روزه به دیپلماسی اتخاذ کند. ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمام تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد که برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به این‌که کشورهای اروپایی به وعده‌های‌شان عمل نکرده‌اند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۵+۱ محکوم کرد اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است. در واقع، تجربه نشان داده که کاخ سفید با وجود ادعای دیپلماسی، اراده لازم را برای تصمیم‌گیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست‌خورده دولت ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد. مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۴+۱، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به‌صورت غیرمستقیم در گفت‌‌وگوها حاضر بود اما نتیجه مذاکرات به‌دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل ماند. ایران به‌عنوان کشوری مسئولیت‌پذیر همواره اعلام کرده که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین‌شده رفع کند و موضوعی به‌عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

دیگر خبرها

  • موشک‌هایی که با زنان و کودکان کاری نداشت
  • تلاش آمریکا و متحدانش برای ارزیابی تحریم‌ها علیه کره شمالی
  • استوری جدید گروسی با تگ ایران
  • حمله ایران فوق‌العاده پیچیده بود اما بدون پیشرفته‌ترین سلاح‌هایش
  • دیدنی های امروز؛ از دادگاه ترامپ تا جنگ غزه
  • فیلم| اسرائیل بعد از موشکباران: اصلا هم درد نداشت!
  • کربی: شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج ترامپ از برجام است
  • آمریکا : شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج دولت ترامپ از برجام است
  • کاخ سفید: شرایط فعلی منطقه، نتیجه عملکرد ترامپ با برجام است
  • کربی: شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج دولت ترامپ از برجام است