Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-05-01@12:23:58 GMT

60میلیون سال قدمتی که 60 روزه تخریب شد!

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۷۴۷۰۷۶

تصاویر ارسالی از سوی مخاطبان کانال خبرگزاری صدا و سیمای قم در مورد گنبد نمکی قم گویای آن است که این ساختار منحصر  به فرد زمین شناسی ، با سابقه تشکیل 60 میلیون ساله، در آستانه نابودی است.

این تصاویر حکایت از آن داشت که عده ایی با تیشه و کلنگ به جان بلورهای نمکی این منطقه افتاده بودند و برای مصرف شخصی آن ها را همراه خود می بردند؛ در تصویری دیگر حدود 30 دوچرخه سوار را دیدیم که بر روی بلورهای شکننده و دریاچه این کوه، مشغول دوچرخه سواری و مانور و حرکت های موزون بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قم بدون وقفه پیگیری این مسئله را در الویت های کاری خود قرار داد؛ به همراه آقای فراهانی زمین شناس و جمعی از فعالان محیط زیست به منطقه گنبد نمکی واقع در کیلومتر 10 جاده قم جعفریه رفتیم.

رد پای انسان، رد چرخ های دوچرخه و موتور، وجود مقدار زیادی پوست تخمه، ضایعات پلاستیکی ، نان خشک شده، اثرات باقی مانده از آتش و قلیان، سیاهی ناشی از آتش افروخته شده، تکه های خورد شده بلورهای نمک و دهها صحنه تامل برانکیز دیگر بر روی بستر این دریاچه، بیش از زیبایی ها و بلورهای نمکی سفید و جذاب آن خود نمایی می کرد.

آقای فراهانی با ابراز تاسف از تماشای چنین صحنه هایی گفت: تذکر های ما و امثال ما برای پیشگیری و یا ساماندهی چنین وضعیتی کار ساز نیست چرا که ما نه قانون گذار هستیم و نه متولی اجرای قانون؛  و تا زمانی که این منطقه و منطقه های مشابه متولی پیدا نکنند و کسی مسئولیت حفظ و حراست از آنها را به عهده نگیرد، روز به روز شاهد بدتر و وخیم تر شدن اوضاع خواهیم بود.

در همین رابطه با مدیران اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی تماس گرفتیم تا در محل حاضر شوند و علاوه بر مشاهده این صحنه های دردناک، از نزدیک درباره نبود یک متولی برای این منطقه توضیح دهند.

آقای امانی کارشناس میراث و مسئول ثبت اماکن تاریخی و گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان گفت: به علت نبود کارشناس های مربوطه در زمینه ثبت چنین اماکن خاص طبیعی و گردشگری در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ، این مکان تا کنون در هیچ یک از بخش ها و معاونت های ما ثبت نشده است. و از آنجایی که تا کنون این محل به ثبت میراث نرسیده است ما هیچ کاری برای اینجا انجام نداده ایم و وظیفه هم نداریم که کاری انجام دهیم!

وی در پاسخ به این سوال که شرایط ثبت چنین اماکنی چکونه است گفت: ما رایزنی ها و مکاتبات لازم را با کارشناسان مربوطه در سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی کشور به منظور معرفی یک کارشناس ثبت انجام داده ایم و تا انجام کارهای کارشناسی در عمل کاری نمی توان انجام داد.

 تخریب این سازه شگفت انگیز طبیعی در 60 روز !

از آخرین گزارشی که از این مکان شگفت انگیز تهیه کردیم حدود دو ماهی می گذرد؛ آن روز از جاذبه های گردشگری اینجا گفتیم و اینکه اگر متولیان و مسئولان مربوطه بتوانند این اثر کم  نظیر را زیر چتر حمایتی خود بگیرند، این منطقه می تواند رونق گردشگری استان را دو چندان کند.

امروز اما این مکان، که زمانی زیبایی بی نظیرش چشم هر بیننده ای را خیره می کرد، در مدت حدود 60 روز به مکانی تبدیل شده که گویی هرگز جاذبه ای نداشته است.

در این مدت با مسئولان استان از جمله استاندار، مدیر کل گردشگری و کارشناسان این اداره کل در خصوص اوضاع نا بسامان گنبد نمکی تماس های تلفنی و حتی مصاحبه های زیادی داشتم اما چیزی جز ابراز امیداوری و تاکید بر حفظ این اثر در صحبت های استاندار، و بی تفاوتی مسئولان میراث فرهنگی دستگیرم نشد.

دکتر محمدی دیگر زمین شناس و استاد دانشگاهی که ما را در بازدید از گنبد نمکی همراهی کرد می گوید: شاید اگر مسئولان با نگاه دلسوزانه به اوضاع اسفناک اینجا نیم نگاهی بیندازند، بتوان کورسوی امیدی به آینده اینجا داشت؛ آینده ای که در صورت بی توجهی مسئولان به جایی می رسد که دیگر نمی توان نام زیبای گنبد نمکی را بر این شاهکار بی نظیر طبیعت گذاشت؛ چون دیگر نه از گنبد اثری باقی خواهد ماند نه از بلورهای زیبای نمکی اش! 

 

گزارش از محبوبه آقانوری - خبرگزاری صدا و سیما - قم

 

 

 

 

 

 

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۴۷۰۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- آزاده صفی: سال ۲۰۱۸ پس از انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، مسئولان استانی برای آماده‌سازی شهر و استقبال از این رویداد، دست به احداث، بهسازی و مرمت برخی از آثار و اماکن زدند که طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان‌های بوعلی و اکباتان و میدان مرکزی شهر از این دست بود.

در حین اجرای این عملیات، اشیای تاریخی از میدان مرکزی شهر همدان کشف شد که سر و صدا و حواشی بسیاری را به همراه داشت. پس از کشف این اشیا اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به همراه شهرداری همدان وعده ساخت سایت‌موزه را در این مکان دادند.

حواشی گریبانگیر همیشگی سایت موزه همدان

از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ که از طراحی تا بهره‌برداری سایت موزه به طول انجامید، این موزه که روزی قرار بود به عنوان یک اثر شاخص در مرکز شهر همدان خودنمایی کند و تاریخ این کهن‌شهر را به رخ گردشگران بکشد همچنان درگیر حواشی فراوان بود و حتی حواشی، پس از بهره‌برداری نیز دست از سر سایت موزه برنداشت و تا امروز نیز ادامه دارد.

احداث سایت موزه با همکاری سه مجموعه میراث‌فرهنگی، شهرداری و راه و شهرسازی و کشمکش بین این دستگاه‌ها از جمله معضلاتی بود که چند سال گریبانگیر پروژه بود و مدت‌ها پروژه را در سکوت عمرانی نگاه داشت و خبری از اجرای آن نبود.

در سال ۹۷ که سایت موزه گرفتار کشمکش اداری بود عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان گفته بود که برای به نتیجه رسیدن پروژه و ساخت بنا، باید میراث‌فرهنگی و راه و شهرسازی، بودجه مورد نیاز را در کار تزریق کنند تا شهرداری بتواند عملیات عمرانی را ادامه دهد.

محمدحسین مرادی؛ معاون وقت بازآفرینی شهری و مسکن اداره‌کل راه و شهرسازی استان همدان نیز در این زمینه گفته بود این اداره وظیفه‌ای در قبال تأمین بودجه و اعتبار پروژه احداث سایت‌موزه میدان مرکزی همدان ندارد.

همان زمان کامران گردان؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز درباره پروژه گفته بود که سه‌گانگی در سه نهاد میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی و شهرداری همدان از دلایل عمده طولانی شدن روند این پروژه است.

احمد ترابی؛ معاون وقت میراث‌فرهنگی همدان نیز همان زمان از رکود در روند ساخت پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان خبر داده و گفته بود این پروژه در همان مرحله‌ای که بوده، قرار داشته و پیشرفتی نکرده است و تنها آثار و اشیا تاریخی کشف شده به موزه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری منتقل شده است.

سایت موزه همدان قبرستان وعده‌های بی عمل مدیران

جدا از رکود طولانی پروژه و کشمکش بین دستگاه‌های مربوطه، وعده و وعیدهای بسیاری برای اتمام پروژه داده شد و سال‌ها سایت موزه میدان مرکزی همدان به قبرستان وعده‌های بدون عمل مدیران تبدیل شد و سرانجام اداره‌کل راه و شهرسازی از این پروژه کنار گذاشته شد و میراث‌فرهنگی و شهرداری اتمام پروژه را عهده‌دار شدند.‌

پس از آن نیز «افتتاح سایت موزه همدان در ماه‌های آینده» بارها تیتر رسانه‌ها شد و خلاصه این پروژه، پس از طی کردن هفت‌خان رستم شهریورماه ۱۴۰۱ و در سکوت خبری و ناباوری فعالان میراث‌فرهنگی و گردشگری افتتاح شد و در نهایت مدیریت آن به شهرداری واگذار شد.

باوجود اینکه انتظار می‌رفت افتتاح این مکان شاخص در میدان دیدنی همدان، میدان‌داری کند و به رونق گردشگری منجر شود اما حاشیه‌های بعد از افتتاح آنقدر قوی شد که تمام حواشی ساخت سایت موزه را از ذهن‌ها پاک کرد.

سایت موزه، محل وقوع معضلات اجتماعی در میدان مرکزی شهر

خلاصه اینکه پس از افتتاح هم گره از بخت تنها سایت موزه غرب کشور باز نشد و هر روز حاشیه‌هایش بیشتر از قبل شد و این حواشی تا جایی پیش رفت که حالا این موزه در میدان مرکزی شهر همدان به محلی برای وقوع انواع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

تأمین نیروی متخصص مانند موزه‌دار و راهنمای گردشگری، مهمترین مشکلات سایت موزه است که پس از گذشت یکسال و نیم از افتتاح، هنوز محقق نشده و گویا عزمی بر رفع این مشکل بزرگ نیز وجود ندارد. از طرفی شهرداری همدان فاقد این نیروهای متخصص است و از طرف دیگر میراث‌فرهنگی با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است و این معضلات وضعیت سایت موزه را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است.

با وجود اینکه استقبال از سایت موزه در ایام خاص مانند تعطیلات و مناسبت‌ها چشمگیر است و گردشگران تمایل بالایی به بازدید از آن نشان می‌دهند اما این مکان همچنان فاقد استانداردهایی مانند راهنمای گردشگری و موزه‌دار است و آنطور که باید در معرفی تاریخ همدان به گردشگران موفق عمل نکرده است.

جای خالی راهنمای گردشگری و موزه‌دار در تنها سایت موزه غرب کشور

در سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان که با عنوان عریض و طویل تنها سایت موزه غرب کشور شناخته شده است آثاری از دوران ماد، اشکانی و پایه ستون‌های دوره هخامنشی تا دوره اسلامی وجود دارد که نشان می‌دهد حدود ۳ هزار سال در لایه‌های مختلف آن زندگی وجود داشته و تاکنون نیز مهمترین میدان شهر همدان باقی مانده است.

بنابراین این موضوع می‌تواند اصلی‌ترین دلیل و ادعا باشد که این حجم از تاریخ و تمدن هنوز در شهر زنده است و اگر آنها را به تماشای مخاطبان بگذاریم در جذب گردشگر تأثیرگذار خواهد بود، اما متأسفانه هنوز عزمی بر مدیریت صحیح این مکان در همدان شکل نگرفته و سایت موزه به محلی برای وقوع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

کد خبر 6090742

دیگر خبرها

  • تقویم رویدادهای گردشگری کشور بوی گل و گلاب گرفت
  • همایش بین‌المللی معماری دست‌کند کشور در لرستان برگزار می‌شود
  • کلنگ‌زنی احداث هتل و تله‌کابین خوشاکو در روز افتتاح هتل ۲ ستاره در ارومیه
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • تدوین رویدادهای مهم گردشگری در استان اردبیل
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد