Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدجواد توکلی، عضو هیئت‌علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفت‌وگو با ایکنا، درباره میزان تحقق اقتصاد مقاومتی در سالی که گذشت اظهار کرد: سال 1396 دارای فراز و فرودهایی در عرصه اقتصاد مقاومتی بودیم و هرچند جمع‌بندی بسیار سخت است اما نکاتی را در این زمینه عرض می‌کنم که مورد اول این است که در سال جاری مشخص شد سیاست‌های ما در عرصه اقتصاد سیاسی پس از برجام بسیار موفق نبود و آمریکا به صورت خاص در برنامه‌های خود سعی کرد از همه ابزارها برای ضربه زدن به اقتصاد ما استفاده کند و به نظرم تا حدود زیادی موفق بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: به نظر می‌رسد با مدیریتی که آمریکا و طرف‌های مذاکرات انجام دادند، اقتصاد ما را در یک نوع تله تعلیقی گرفتار کردند؛ بخصوص پس از روی کار آمدن ترامپ، هر سه ما یکبار اعلام می‌کنند که آیا آمریکا در برجام خواهد ماند یا خیر. این وضعیت باعث شده فضای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی تیره شده و سرمایه‌گذاران دائما منتظر باشند که آیا تعلیق‌هایی که آمریکا بر علیه اقتصاد ایران داشته، ادامه پیدا خواهد کرد و همین مسئله باعث تشدید مشکلات سرمایه‌گذاری ما شده است.
توکلی اظهار کرد: در عرصه داخلی هم مدیریتی قوی برای مقاوم‌سازی اقتصادمان نداشته‌ایم و برای بررسی این مسئله باید به سراغ مؤلفه‌های اصلی اقتصاد مقاومتی از جمله درونزایی، برونگرایی، عدالت‌بنیانی، مردمی شدن اقتصاد، روحیه جهادی و موارد دیگر که در این سیاست‌ها اشاره شده، برویم. به نظرم در زمینه درونزایی، موفقیت چندانی نداشتیم و شاخص‎های اقتصادی نشان می‌دهد بخش تولید ما با مشکلات زیادی مواجه بود هنوز هم با این مشکلات رو به رو است.
عضو هیئت‌‎‌علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) یادآور شد: اگر به آمارهای رسمی نگاه کنیم، در سال جاری حدود 40 میلیارد دلار و حدود 12 میلیارد دلار قاچاق داشته‌ایم. در این شرایطی که تولید داخلی با مشکلات بسیار مواجه است، حدود 50 میلیارد دلار رقم بسیار بالایی است؛ بخصوص اینکه با مشکل تأمین ارز و دلار هم مواجه هستیم.
این کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: از سوی دیگر در فضای کسب و کار هم مشکلات زیادی داریم و غیر از اینکه نرخ بیکاری ما حدود 12 درصد است و بسیاری از صنایع ما با مشکل تعطیلی مواجه هستند، آنها را با مشکلات دیگری هم مواجه کردیم و از جمله در سال جاری، نرخ مالیات بالا بود و برای سال آینده هم به سمت افزایش رفته است.
وی به وضعیت برونگرایی اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: در این زمینه، هرچند توانستیم صادرات غیرنفتی را افزایش دهیم اما عمده صادرات ما، هنوز صادرات نفتی و مشتقات نفتی بوده است؛ همانگونه که در لایحه بودجه 97 هم آمده، تقریبا یک سوم درآمد بودجه از طریق درآمد نفتی است که رقمی حدود 110 تا 120 هزار میلیارد تومان است؛ بنابراین به نظرم در این عرصه، در بخش دیپلماسی اقتصادی موفقیت چندانی نداشتیم.
توکلی تأکید کرد: هرچند اقداماتی انجام دادیم و مثلا پایگاه مدیریت دلاری و معاملات ارزی ما که در امارات بود، سعی کردیم کشور عمان را جایگزین کنیم و در وزارت خارجه هم به گونه‌ای سعی شد بخش‌های رایزنی اقتصاد ما فعال شود اما شاید در عرصه دیپلماسی اقتصادی که یکی از لوازم برونگرایی اقتصاد است، متناسب با هجمه دشمن، موفقیت چندانی کسب نکردیم و این بخش نیازمند تقویت است.
عضو هیئت‌علمی مؤسسه امام خمینی(ره) درباره وضعیت عدالت‌بنیانی در سال 96 عنوان کرد: به نظرم در این عرصه در سال جاری رفوزه شدیم و کار به جایی رسید که خود مقام معظم رهبری، اقدام به عذرخواهی کردند و این مایه نگرانی است؛ چراکه بی‌عدالتی می‌تواند اقتصاد ما را بسیار شکننده کند. در این سال مسائلی همانند برخی دست‌درازی‌ها به بیت‌المال هم صورت گرفت و قوه قضائیه هم ورود پیدا کرد اما سرعت لازم و اطلاع‌رسانی کافی در این عرصه کافی نبود.
این کارشناس اقتصادی درباره وضعیت مدیریت جهادی اظهار کرد: در این عرصه اقدامات خوبی انجام شد و نمونه بارز آن در زلزله کرمانشاه بود که توانستیم حتی نیروهای نظامی خود را هم وارد کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان کنیم و اتفاق جالبی که رخ داد این بود که هیئت‎های مذهبی ما هم وارد قضیه شده و طرحی اجرا شد با این عنوان که هر هیئت مذهبی، بازسازی یک روستا را بر عهده بگیرد و این یکی از مصادیق رویکرد جهادی در زمینه اقتصاد مقاومتی است.
توکلی در پایان گفت: در مجموع باید عرض کنم هرچند در سال 96 در زمینه مقاوم‌سازی اقتصادی توفیقات زیادی نداشتیم اما اقتصاد ما هنوز درجه مقاومت بسیاری دارد و بسیاری از کارشناسان معتقدند که هر اقتصاد دیگری که اینقدر فشار به آن وارد می‌شد، نمی‎توانست تحمل کند. این نشان می‌دهد ظرفیت‌های داخلی اقتصاد ایران بسیار زیاد است و اگر ما یک مدیریت اقتصادی قوی را بر روی این ظرفیت ایجاد کنیم، می‌تواند هم شکنندگی اقتصاد را کم کند و هم از این ظرفیت برای مقاوم‌سازی اقتصاد ایران استفاده کنیم.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۶۲۵۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، مجید تکبیری در جمع خبرنگاران در حاشیه مراسم افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) که با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و دیگر مقامات و مسوولان کشوری در سالن اجلاس سران برگزار شد گفت:با حمد و سپاس به درگاه الهی از افتتاح این دوره، لازم می‌دانم مراتب تشکر خود را ازملت شریف ایران، رهبر معظم انقلاب اسلامی، شهدای گرامی و جانبازان و خانواده‌های آن‌ها ابراز نمایم و فرصت را مغتنم شمرده و به این نکته اشاره کنم که اگر توصیه و تدابیر رهبر معظم‌انقلاب اسلامی بر امر صادرات نبود اکنون رویدادی این چنین، وجود نداشت.

وی گفت: این رویداد برای بازیگران اقتصادی خارجی یک جذابیت قابل توجه را در جهت توسعه همکار‌یهای اقتصادی با ایران فراهم می‌کند.

تکبیری تاکید کرد: با برگزاری رویداد ایران اکسپو که با حمایت همه جانبه دولت و همه بخش‌های مرتبط آغاز شد به دنیا ثابت کردیم که کشور عزیزمان تحریم پذیر نیست و بازار تجاری ایران برای کشور‌های خارجی بسیار جذاب است.

رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ گفت: برای صادرکنندگان برتر کشورمان که با تمام توان خود، پا در میدان نبرد تجارت جهانی نهاده و توانسته اند پرچم اقتدار کشورمان را در این عرصه بالا ببرند آرزوی موفقیت دارم و امید است با حضور پر رنگ در بازار‌های بین المللی و ارتقای کمی و کیفی هر چه بیشتر محصولاتشان بتوانند به اهداف مطلوب خود در راستای خدمت به کشور دست یابند و مَقدمِ تجار گرامی از نقاط مختلف جهان که در این رویداد حاضر شده و ایران را که مهد تمدن، فرهنگ و تجارت دیرینه است را به عنوان مقصد تجاری خود انتخاب کرده اند، ارج می‌نهم.

تکبیری با بیان اینکه تحقق شعار سال، یعنی رشد و جهش تولید مدنظر مقام معظم رهبری، با دانش و تکنولوژی محقق می‌شود گفت: شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، در واقع تأکید بر نقش محوری مردم در مسیر رشد و پیشرفت اقتصادی است و در همین راستا کشورمان با تقویت روابط با کشور‌های هدف و همسایگان خود و به کارگیری دیپلماسی چندجانبه و عضویت در سازمان همکاری شانگهای و بریکس، به‌دنبال مشارکت و همکاری در اقتصاد و تجارت جهانی است.

رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ افزود: ایران با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و تعریف دقیق جایگاه خود، با توجه به رویداد‌های نظام بین‌المللی، توانسته نقشی مهم، در روند‌های کلان منطقه‌ای و بین‌المللی برعهده گیرد و همان‌طور که انتظار می‌رود، در جهت‌دهی به تحولات آتیِ جهانی نیز نقشی راهبردی داشته باشد.

وی در عین حال ضمن تشکر و قدردانی از هماهنگی و همکاری همه سازمان‌ها برای برگزاری این رویداد ارزشمند ملی و استقبال ویژه از میهمانان خارجی گفت: در این دوره خوشبختانه حدود ۸۰۰ شرکت برتر صادراتی ایرانی حضور دارند و بیش از ۲۵۰۰ تاجر و بازرگان از بیش از ۱۰۰ کشور دنیا از نمایشگاه بازدید خواهند کرد. این استقبال بی نظیر، بیانگر آن است که دوره‌ی قبل، دوره‌ی موفقی بوده که استقبال به این حد رسیده است، چون اگر این پروژه موفق نبود، میزان استقبال تا این میزان افزایش پیدا نمی‌کرد..

وی با بیان اینکه از رویکرد‌های مهم دولت سیزدهم ارتباط گسترده با کشور‌های جهان است  که نخستین گام در توسعه روابط اقتصادی و تجاری، معرفی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی و شناخت متقابل ظرفیت‌های کشور‌های دیگر است اظهار کرد: رویداد‌های مهمی نظیر ایران اکسپو، جدای از معرفی توانمندی‌های صادراتی کشورمان در حوزه‌های مختلف، زمینه‌های قابل توجهی را برای ایجاد ارتباط میان فعالان اقتصادی ایران و فعالان اقتصادی خارجی که به توانمندی‌های کشورمان نیازمند هستند، ایجاد می‌کند و به تناسب هر پیشرفت و خودکفایی، یأس و ناامیدی در دل دشمنان ایجاد می‌شود.

وی تاکید کرد: کشور عزیزمان به برکت انقلاب اسلامی از ظرفیت‌ها و دستاورد‌های بزرگی در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی، فناوری‌های نوین و سایر حوزه‌ها برخوردار است، بنابراین معرفی این توانمندی‌ها در رویداد‌های ملی و ارزشمندی همچون ایران اکسپو بسیار مهم و فرصتی مغتنم محسوب می‌شود.

تکبیری اظهار کرد: قریب به ۶۰ درصد تُجاری که سال گذشته در نمایشگاه حضور پیدا کردند، برای اولین بار بود که در ایران حاضر می‌شدند و دیدگاه‌های آنان نسبت به پتانسیل‌های تجاری ایران بعد از شرکت در دورِ اول نمایشگاه، تغییر کرد و از همین رو در این دوره با تعداد بیشتری برای حضور اعلام آمادگی کردند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرزبانی باید به سیستم‌های رصد و پایش الکترونیک دریا مجهز باشد
  • (ویدیو) رئیسی: ما پای کار ایرانیم؛ کارگران ایران با روحیه جهادی پای کار ایران هستند
  • جشنواره عدالت و رسانه برگزار می‌شود/ سند تحول قضائیه حلال مشکلات عدلیه
  • رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • اجرای عدالت در عرصه های مختلف لازمه حکومتی دینی است
  • علی عسکری: استقلال باید در ابعادملی، منطقه‌ای و جهانی برترین باشد
  • دستگاه‌های نظارتی مشکلات شرکت پیش فروش خودرو را هشدار می‌دادند
  • علی عسکری: استقلال باید در ابعاد ملی، منطقه‌ای و جهانی جزو برترین‌ها باشد
  • سفر معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به ریاض