Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-04-30@20:22:56 GMT

زنگنه: برای ما تجربه مهم است، نه رنگ مو!

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۷۶۳۵۶۰

رویداد۲۴-وزیر نفت با اشاره به تشکیل شرکت‌های E&P و نقد برخی افراد نسبت به تشکیل این شرکت‌ها، گفت، در ایران این‌طور است که عده‌ای در مورد یک موضوع صحبت و نقد می‌کنند اما بعد از چند سال طوری رفتار می‌کنند که انگار دستاورد آنها بوده است.

بیژن زنگنه در مراسم امضای قرارداد توسعه و بهره‌برداری میادین نفتی سپهر و جفیر بین شرکت‌های ملی نفت ایران و گسترش انرژی پاسارگاد با اشاره به سالگرد ملی شدن صنعت نفت، گفت: خوشحال هستم که در آستانه سال نو و سالگرد ملی شدن صنعت نفت شاهد امضای این قرارداد و به ثمر رسیدن ماه‌های طولانی مباحثات بین دو شرکت هستم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه قرارداد مذکور نخستین قرارداد در قالب IPC با یک شرکت E&P ایرانی است، گفت: شرکت‌های E&P همزاد قراردادهای IPC هستند. به عبارت دیگر یکی دیگر از رکن‌های قرارداد IPC تشکیل شرکت‌های E&P بود.

وزیر نفت ادامه داد: هنگامی که شرکت‌های E&P را تشکیل دادیم، عده‌ای گفتند شرکت‌های خارجی گرگ هستند و شرکت‌های E&P گرگ‌زاده و بعد از مدتی گرگ می‌شوند. در ایران این‌طور است که عده‌ای در مورد یک موضوع صحبت می‌کنند و بعد از چند سال طوری رفتار می‌کنند که انگار موضوع یکی از دستاوردهای آنها بوده است؛ مانند شرکت پتروپارس.

زنگنه با تاکید بر اینکه اصل بر این است که شرکت‌های E&P در کنار شرکت‌های بزرگ خارجی باشند تا کار یاد بگیرند، افزود: امیدواریم شرکت پاسارگاد از تجربه شرکت‌های خارجی استفاده کند. برای ما تجربه مهم است، نه رنگ مو و چشم. ما در اجرای طرح‌ها، طراحی و نظارت بر اجرا به تجربه نیاز داریم.

وی با اشاره به نیاز سه میلیارد دلاری طرح توسعه میدان‌های سپهر و جفیر، گفت: برای انتخاب شرکت پاسارگاد دو ملاک داشتیم. ملاک نخست تجربه قبلی این شرکت بود. این شرکت در طول دو سال گذشته یک قرارداد ۱.۸ میلیارد دلاری در خط ششم گاز اجرا کرده است. از سوی دیگر، شرکت انرژی پاسارگاد بهتر از سایر شرکت‌ها می‌تواند تأمین مالی کند. البته تیم جوانی هم دارند که در ارزیابی مورد توجه قرار گرفت.

وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه طرح مذکور باید به تولید روزانه ۱۱۰ هزار بشکه برسد، گفت: قرار است در طول ۲۰ سال از این میادین ۵۰۰ میلیون بشکه نفت برداشت شود. این طرح توسعه هم IOR و هم EOR دارد و ضریب بازیافت آن بالا می‌رود.

زنگنه با اشاره به امضای قرارداد با شرکت زاروبژنفت روسیه، گفت: در مورد این قرارداد که هفته گذشته امضا شد، برخی از رسانه‌های خارجی شیطنت کردند و گفتند قرار است ۸۰ درصد از منافع این قرارداد به شرکت زاروبژنفت و ۲۰ درصد به شرکت ایرانی برسد. این اشتباه است. به طور کلی در طول ۱۰ سال ۵ درصد از عواید این میدان به این شرکت‌ها داده می‌شود که ۸۰ درصد آن متعلق به شرکت روسی است.

وی با بیان اینکه سه درصد از درآمد میدان‌های سپهر و جفیر در طول ۲۰ سال سهم پاسارگاد می‌شود، گفت: این پروژه بیش از ۲.۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم دارد و قرار است بعد از ۳۰ سال به اولین تولید برسد.

وزیر نفت با بیان اینکه انقلاب، نفت را ملی کرد، افزود: قبل از انقلاب تصمیم‌گیری در مورد نفت ایران در لندن صورت می‌گرفت اما بعد از انقلاب تصمیم‌گیری به تهران آمد.

زنگنه با بیان اینکه حدود ۱۵ سال از تشکیل شرکت‌های E&P می‌گذرد، گفت: برای همه این شرکت‌ها کار وجود دارد و این شرکت‌ها نباید نگران باشند. بیش از ۱۰۰ میدان داریم که می‌توانیم توسعه دهیم؛ به شرطی که شرکت‌های ایرانی توان سنگین داشته باشند و بتوانند منابع مالی را تأمین کنند. نباید نگران باشند یا رقابت مضر کنند.

وی ادامه داد: علاوه بر این که از شرکت‌های داخلی در کنار شرکت‌های خارجی استفاده می‌شود، از آنها در پروژه‌های EPC و EPD با تأمین مالی از سوی شرکت نفت استفاده می‌شود. قرار است در سال آینده شش میلیارد دلار قرارداد با شرکت‌های ایرانی امضا شود.

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۶۳۵۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرارداد احداث ۲ ایستگاه شارژ سریع خودروهای برقی در اصفهان با شرکت مپنا امضا شد

به‌منظور احداث و بهره‌برداری از ۲ جایگاه شارژ سریع خودروهای برقی در اصفهان، قرارداد این پروژه مشارکتی شهرداری اصفهان با شرکت مپنا امروز (سه‌شنبه) امضا شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در راستای سیاست‌گذاری کلی حوزه حمل‌ونقل برای توسعه حمل‌ونقل پاک و زمینه سازی برای استفاده شهروندان از وسایل نقلیه برقی در سال های گذشته تفاهم‌نامه‌ای بین شهرداری اصفهان و شرکت مپنا برای احداث تعدادی جایگاه های شارژ سریع خودروهای برقی منعقد شد.

در حال حاضر دو مورد از این ایستگاه ها که جانمایی آن قطعی شده در دست اقدام است که یکی از این ایستگاه ها در خیابان فرایبورگ در منطقه ۶ اصفهان و ایستگاه دیگر در محدوده میدان بزرگمهر در منطقه ۴ اصفهان قرار دارد.

قرار است بخشی از زیرساخت های این دو ایستگاه توسط شهرداری تامین می شود و تامین تجهیزات شارژ این دو ایستگاه توسط شرکت مپنا صورت می گیرد، البته خدمات بهره‌برداری از این ایستگاه‌ها تا ۶ سال توسط شرکت مپنا انجام می شود و پس از ۶ سال با پایان دوره تفاهم نامه ممکن است بهره‌برداری ازاین ایستگاه ها تموسط شهرداری یا شرکت مپنا یا هر شرکت دیگری انجام شود.

احداث و راه‌اندازی این دو ایستگاه به صورت مشارکتی توسط شهرداری و بخش خصوصی بیشتر در راستای فرهنگ سازی و آشنایی مردم با وسیله نقلیه برقی، نحوه شارژ آن و آشنایی و آگاهی مردم با فرایند تردد خودروهای برقی است.

کد خبر 749294

دیگر خبرها

  • انعقاد ۴ هزار و ۲۰۰ هکتار قرارداد نقشه‌برداری اراضی کشاورزی در جیرفت
  • انعقاد قرارداد ساخت ۳ هزار مسکن در شهر امیرکبیر
  • قرارداد همکاری اوپن‌ای‌آی با فایننشال تایمز برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی
  • رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در کشور
  • قرارداد احداث ۲ ایستگاه شارژ سریع خودروهای برقی در اصفهان با شرکت مپنا امضا شد
  • انجام واکسیناسیون پنوموکوک کودکان در استان سیستان و بلوچستان
  • تجهیزات VAR از چین وارد می‌شود | مشکلی در قرارداد شمسایی نیست
  • ۲۱۰۰ اتوبوس در خطوط تهران فعالیت می‌کنند + فیلم
  • قرارداد در چین؛ دلخوری در شورای شهر | کدام قرارداد زاکانی تنش‌زا شده؟
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟