Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@22:32:53 GMT

تورم تک رقمی و رشد مثبت اقتصادی در سال 96 تداوم یافت

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۷۸۲۹۰۴

تورم تک رقمی و رشد مثبت اقتصادی در سال 96 تداوم یافت

تهران - ایرنا - اقتصاد ایران در حالی سال 96 را پشت سر گذاشت که توانست برای دومین سال متوالی تورم تک رقمی و نرخ رشد مثبت اقتصادی را تجربه کند.

به گزارش ایرنا، اقتصاد ایران که سال 95 را با چیدن میوه برجام در زمینه رشد تولید نفت و به تبع آن رشد تولید ناخالص داخلی به پایان داده بود، سال 96 را با فعال کردن ظرفیت های دیگر اقتصادی کلید زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در حالی که رشد نفتی اقتصاد ایران در سال 95 بر هیچ کس پوشیده نبود و توانسته بود با ثبت رشد 12.5 درصدی، بالاتری رشد اقتصادی در جهان را به نام خود ثبت کند، در سال 96 رشد اقتصادی ایران بیشتر ناشی از رشد بخش های صنعتی و خروج حوزه مسکن و معدن از رشد منفی بود.
مرکز آمار ایران و بانک مرکزی دو مرجع اصلی اعلام رشد اقتصادی کشور به شمار می روند که در واپسین روزهای اسفندماه گذشته نرخ رشد اقتصادی در 9 ماهه 96 را منتشر کردند؛ طبق برآوردهای مرکز آمار ایران اقتصاد کشورمان با احتساب نفت 4.4 درصد و بدون آن 4.7 درصد نسبت به دوره مشابه سال پیش رشد کرده است.
بر مبنای این آمار در 9 ماهه نخست 96 رشته فعالیت‌های گروه کشاورزی 1درصد، گروه صنعت 3.1 درصد و خدمات 7 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد داشته است.
همچنین طبق آمار بانک مرکزی رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه سوم سال 1396 نسبت به دوره مشابه سال قبل، معادل 1 درصد بوده و رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز در دو مقطع زمانی سه ماهه سوم سال 1396 و نه ماهه سال مذکور به ترتیب معادل 3.6 و 4.1 درصد بوده است.
بر این اساس نرخ رشد اقتصادی در مدت یاد شده با احتساب نفت 3.4 درصد و بدون محاسبه بخش نفت 4.1 درصد است.
ارزش افزوده فعالیت های «حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات» ، «صنعت» ، «برق، گاز و آب»، «بازرگانی، رستوران و هتلداری» و«خدمات مستغلات و خدمات حرفه ای و تخصصی» به ترتیب با سهمی معادل 0.7 ، 0.5 ، 0.5 ، 0.5 و 0.5درصد از رشد اقتصادی، نقش عمده ای در افزایش روند رشد تولید ناخالص داخلی ایفا کرده اند.

** تکرار تورم تک رقمی
اقتصاد ایران در سال 95 پس از 26 سال تورم تک رقمی را ثبت کرد؛ این دستاورد از آنجا اهمیت دارد که آینده را برای فعالان اقتصادی، سرمایه گذاران و حتی عامه مردم پیش بینی پذیر می کند.
کارشناسان از تورم به عنوان دماسنج اقتصاد هر کشوری یاد می کنند و به همین دلیل است که تلاش کشورها بر مهار تورم و سیاست گذاری برای جلوگیری از رشد آن استوار بوده است؛ نتیجه این رویکرد اینکه در سطح جهانی تعداد کشورهایی که تورم دو رقمی دارند، از انگشتان یک دست هم فراتر نمی رود.
در سالی که گذشت، هرچند فشار پایه پولی و رشد شبه پول در اجزای نقدینگی سبب شد تا در ماه خرداد ماه بنا به آمار بانک مرکزی تورم به 10 درصد برسد و در ماه های تیر و مرداد هم تورم 10.1 درصدی و 10 درصدی را ثبت کند اما همان زمان پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی اطمینان داد که این نرخ دوباره به محدوده تک رقمی باز می گردد که چنین هم شد و در بهمن ماه امسال پس از ثبت تورم 10 درصدی در ماه های آذر و دی، این نرخ به 9.9 درصد بازگشت.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی کمترین میزان نرخ تورم با رقم 9.5 درصد در فروردین 96 ثبت شد و بیشترین درصد آن هم به تیرماه با 10.1 درصد اختصاص داشت.
آخرین آمار مرکز آمار ایران نیز نشان می دهد که نرخ تورم در 12 ماهه منتهی به بهمن پارسال 8.3 درصد بوده است و با توجه به اینکه در ماه های پیشین نیز نرخ تورم کمتر از 10 درصد بوده، می توان امیدوار بود که اقتصاد ایران برای دومین سال پیاپی تورم تک رقمی را پشت سر گذاشته است.
حفظ تورم تک رقمی یکی از خواسته های حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری از نظام بانکی است و بنابراین از بانک ها خواسته تا با کاهش برداشت های خود از منابع بانک مرکزی، فشار بر پایه پولی و به تبع آن تورم را کاهش دهند که این کار جز با فروش اموال مازاد بانک ها و بکارگیری منابع آن برای حفظ قدرت نقدینگی بانک ها میسر نمی شود.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد اقتصاد ايران تورم سال 96

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۸۲۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، نرخ رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد به طوری که نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار در تورم نسبت به رقم فروردین سال ۱۴۰۲ که ۴۵ درصد بود با ۱۶.۹ واحد درصد کاهش، در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به ۲۸.۱ درصد رسید.

بانک مرکزی با انتشار آمارهای جدید از پایه پولی و رشد نقدینگی اعلام کرد: کاهش قابل توجه رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ همراه با کاهش رشد نقدینگی در این سال، بخوبی حاکی از توفیق بانک مرکزی در کنترل کل‌های پولی و ایجاد شرایط لازم برای کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی است. بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم پایه پولی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۱۱۰۷۷.۰ هزار میلیارد ریال رسید.

تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی و دستیابی به اهداف پیش بینی شده

بر اساس این گزارش، نرخ رشد نقدینگی نیز طی یک روند نزولی از ۴۰.۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰ به ۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسید که این امر، بیانگر توفیق کامل بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حصول اهداف تعیین شده است.

بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم نقدینگی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۸۸۰۸.۹ هزار میلیارد ریال رسید. لازم به اشاره که دستیابی به رقم رشد نقدینگی ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، در شرایطی حاصل شده است که رقم رشد نقدینگی سالانه زیر ۲۵ درصد آخرین بار در سال ۱۳۹۷ (۲۳.۱ درصد) محقق شده بود.

«همتی» برای چاپ پول نیست! | آمارهای واقعی از وضعیت پولی کشور

بدیهی است که کاهش رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل‌دهی به تورم، نقش مهمی را در کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی ایفا خواهد کرد.


کاهش قابل توجه شاخص های پول و شبه پول و انتظار کاهش تورم در ماه‎های آتی

مروری بر عملکرد اجزای نقدینگی حاکی از آن است که رشد پول (بخش سیال نقدینگی) در سال ۱۴۰۲ نیز بطور قابل توجهی کاهش یافته و از ۶۵.۲ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷.۵ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسیده است.

در مجموع، روند نزولی قابل توجه رشد نقدینگی و رشد پول، مؤید آن است که در سایه ثبات ایجاد شده در سال ۱۴۰۲، از شدت انتظارات تورمی فعالین اقتصادی کاسته شده و در نتیجه انتظار می‌رود که نرخ تورم در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت کند.


لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان اسفندماه ۱۴۰۱، معادل ۲.۹ درصد کاهش یافته و به رقم ۷.۱۱۲ رسیده است.

در مجموع کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی، کاهش رشد پول و نیز تنزل ضریب فزاینده نقدینگی همگی دلالت بر اثربخشی سیاست های پولی بانک مرکزی مبتنی بر استفاده ترکیبی از کلیه ابزارهای سیاست های پولی دارد که این موضوع نه تنها در سال گذشته بلکه به صورت موثرتری می‌تواند تاثیر منجر به تداوم پایدار روند نزولی نرخ تورم در دوره های زمانی آتی داشته باشد.

کد خبر 849585 برچسب‌ها اقتصاد - تورم خبر مهم بانک مرکزی نقدینگی

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد
  • طلا هفته معاملاتی جدید را در محدوده مثبت آغاز می‌کند؟ / شتاب بیت‌کوین با افت آمار اشتغال
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • تورم ترکیه در ماه آوریل به ۷۰ درصد رسید
  • چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران و جهان
  • سرگیجه با آمار تورم
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • تدوام روند نزولی نرخ تورم
  • نرخ تورم در دولت رئیسی چند؛ ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰ یا بیشتر؟
  • تورم ترکیه چقدر است؟