Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جهان نيوز به نقل از تسنیم، پس از اخراج رکس تیلرسون از وزارت خارجه آمریکا از سوی دونالد ترامپ و معرفی مایک پامپئو - رئیس کنونی سازمان سیا - برای تصدی این سمت، گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره علل و یا پیامدهای این تغییر مطرح شد؛ از جمله این موارد می‌توان به آینده برجام اشاره کرد و اینکه آیا خروج تیلرسون از دولت ایالات متحده می‌تواند تسهیل‌گر خروج این کشور از برجام شود یا خیر؟
گری سیمور، مدیر کنونی پژوهش‌های مرکز علوم و امور بین‌الملل بلفر در دانشگاه هاروارد که پیشتر عضو هیئت مشاوران وزارت انرژی و هماهنگ‌کننده امور کنترل سلاح و تسلیحات کشتار جمعی در دولت باراک اوباما بود بر این باور است که «نامزدی رئیس سازمان سیا برای جایگزین شدن به جای رکس تیلرسون به عنوان وزیر خارجه آشکارا احتمال این مسئله را افزایش می‌دهد که رئیس جمهور ترامپ در 12 ماه مِی - تاریخ ضرب‌الاجل تمدید معافیت‌های تحریمی آمریکا علیه ایران براساس برجام - تصمیم بگیرد ایالات متحده را از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا همان توافق هسته‌ای ایران خارج کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند که ایالات متحده و متحدان اروپایی که طرف‌های توافق برجام هستند (اتحادیه اروپا، انگلیس، آلمان و فرانسه) در حال مذاکره بر سر خواسته‌های رئیس جمهوری آمریکا برای «اصلاح معایب» برجام هستند، خصوصا درباره اعمال تحریم‌ها علیه توسعه موشک‌های دوربرد، تقویت بازرسی‌ها از تأسیسات نظامی و حذف عبارت‌های انقضاءپذیر در برجام هستند».

به گفته سیمور، «گزارش‌ها نشان می‌دهد که مذاکرات پیشرفت داشته‌اند، اما در خصوص موضوع انقضاء [محدودیت‌های ایران در برجام] همچنان از هم فاصله زیادی دارند، زیرا اروپایی‌ها بر این باورند که هرگونه تلاشی برای پایان بخشیدن یا تغییر زمان‌بندی‌های محدودکننده برنامه هسته‌ای ایران به فروپاشیدن برجام می‌انجامد. اگر واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی تا 12 ماه مِی به مصالحه‌ای دست یابند، ترامپ احتمالا معافیت‌های تحریمی ایالات متحده علیه ایران را برای 120 روز دیگر تمدید خواهد کرد، هرچند وی ممکن است تهدید کند که معافیت تحریمی دیگری را صادر نخواهد کرد مگر اینکه دیگر طرف‌های برجام (روسیه، چین و ایران) اصلاحات پیشنهادی را بپذیرند. اگر ترامپ از پیشنهاد ارائه شده از سوی اروپایی‌ها رضایت نداشته باشد، در آن صورت پامپئو، وزیر خارجه جدید، احتمالا توصیه خواهد کرد ایالات متحده از برجام خارج شود، امری که ترامپ احتمالا آن را انجام خواهد داد».

ریچادر گولدبرگ، مشاور ارشد اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، اما بر این باور است که «رئیس جمهور ترامپ بلوف نمی‌زند وقتی تهدید می‌کند که از برنامه جامع اقدام مشترک خارج خواهد شد مگر اینکه اروپایی‌ها با اصلاح معایب توافق هسته‌ای با ایران موافقت کنند. تعیین مایک پامپئو به عنوان وزیر خارجه باید هرگونه شک و تردید در این باره را از بین ببرد. تعیین پامپئو نشانه این است که ترامپ برای برگرداندن سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی جدی است، از جمله تحریم‌هایی که بانک مرکزی ایران را هدف قرار می‌دهند، مگر اینکه اروپا با حذف مفاد انقضاءپذیر [در برجام] موافقت کنند، خواهان بازرسی‌های سرزده از پایگاه‌های نظامی ایران شوند و در مقابل هرگونه توسعه موشک‌های ایرانی دارای قابلیت حمل سلاح هسته‌ای وعده بازگشت‌پذیری سریع تحریم‌ها را بدهند. تعیین پامپئو پیامی محکم به دیپلمات‌های اروپایی داد، کسانی که فکر می‌کردند می‌توانند رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا را به حفظ توافق راضی کنند. پامپئو همانند ترامپ، گسترش فعالیت‌های غیرقانونی و بی‌ثبات‌کننده ایران در اکناف خاورمیانه را با دقت رصد می‌کند و ندایی مستحکم برای عقب راندن ایران در هر زمان و مکان ممکن خواهد بود».

جیمز دابینز، پژوهگشر ارشد و صاحب کرسی دیپلماسی و امنیت در اندیشکده رند که پیشتر دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا بود می‌گوید «به نظر می‌رسد که رکس تیلرسون، و زیر خارجه آمریکا تأثیر اندکی بر رئیس جمهور ترامپ داشته است، در نتیجه خروج وی نیز احتمالا تأثیر کمی داشته باشد. به نظر می‌رسد که مایکل پامپئو، جایگزین تیلرسون، به صورت عام به نیروهای [کارکنان] حرفه‌ای خود در سیا احترام می‌گذارد و ارزیابی‌های سنجیده آن‌ها را می‌پذیرد، از جمه اینکه ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا همان توافق هسته‌ای پایبند است. هنوز زود است که بتوان نتیجه گرفت پامپئو توصیه‌های هشداردهنده‌ای را که از کارکنان جدیدش در وزارت خارجه دریافت می‌کند، نادیده خواهد گرفت.
کره شمالی تهدیدی بسیار جدی‌تر از ایران است و مشکلی سنگین‌تر است، مسئله‌ای که احتمالا از روز اول توجه پامپئو را را در منصب جدیدش به خود مشغول خواهد کرد. با این حال، هرچه دیدگاه پامپئو با دیدگاه ترامپ در خصوص اینکه توافق هسته‌ای ایران "بدترین توافق تاکنون" است یکسانی بیشتری داشته باشد، وی خواهان این نخواهد شد که محدودیت‌ها علیه ایران کاهش یابند».  

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۹۵۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روحانی: ترامپ 8 بار پیغام داد که مذاکره کنیم/ در داخل کشور ماجراهایی اتفاق افتاد که ترامپ احساس کرد به‌ راحتی می‌تواند از برجام خارج شود/ عربستان و اسرائیل در دوره مذاکرات برجام علیه ما بسیار فعال بودند

به گزارش جماران؛ حجت‌الاسلام‌والمسلمین  حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، روز ۲۵ بهمن‌ماه در دیدار اعضای تحریریه روزنامه اعتماد به سؤالات آنان پاسخ داد که در سالنامه نوروزی این روزنامه منتشر شد.

در این دیدار که صاحب‌امتیاز، مدیرمسئول و سردبیر، دبیران و خبرنگاران سیاسی و اقتصادی روزنامه اعتماد حضور داشتند، روحانی در پاسخ به سؤالات، برخی از مهم‌ترین خاطرات وقایع دولت تدبیر و امید را بیان کرد.

روحانی در پاسخ به این سؤال که آیا خروج دونالد ترامپ از برجام، پس از ناامیدی او از ارسال پیام‌های متعدد به ایران برای انجام معامله‌ای جدید قبل از انتخابش بود، گفت: ترامپ قبل از اینکه انتخاب شود به ایران هیچ پیامی نفرستاده بود و رابطه‌ای هم نداشت. در ایران هم تلقی غالب این بود که خانم کلینتون برنده انتخابات است و نه ترامپ. ولی به هر حال ترامپ با کسب رأی‌های الکترال بیشتر توانست در انتخابات پیروز شود گرچه آرای مأخوذه خانم کلینتون بیشتر از او بود. ترامپ در دوره تبلیغات انتخاباتی یکی از مواردی که مطرح می‌کرد این بود که برجام به ضرر آمریکاست یا بدترین توافق بوده و… او این شعار را می‌داد که اگر در انتخابات پیروز شود از برجام خارج می‌شود. بعد که پیروز شد، لحنش به همین تندی ادامه پیدا کرد. در داخل کشور هم ماجراهایی اتفاق افتاد که ترامپ احساس کرد به‌ راحتی می‌تواند این کار را انجام دهد. علامت‌های داخل بسیار مخرب بود، خودش آمادگی داشت، ضد اوباما هم بود، می‌خواست هر دستاوردی اوباما داشته را به هم بزند. عربستان و اسرائیل هم در دوره مذاکرات برجام علیه ما بسیار فعال بودند. ما در آذر ۹۳ می‌توانستیم در برجام به توافق نهایی برسیم. در آن مقطع با ۱+۵ بر سر سه موضوع اختلاف داشتیم، در ایران هم روی این سه موضوع حساسیت بود اما در داخل به صورتی که آن‌ها هم قبول کنند، حل‌وفصل کردیم و اختیارات لازم را به آقای ظریف دادیم. ما در آستانه توافق نهایی بودیم که سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان با هواپیما از عربستان به وین رفت و داخل هواپیما با جان کری مذاکره کرد. اسرائیل هم از طریق فرانسه و آمریکا فشار می‌آورد.

درست در آستانه توافق نهایی یکباره از آمریکا به کری پیام دادند مذاکره را متوقف کند و برگردد. کری به ظریف گفته بود من نمی‌فهمم چه شد؟! همه چیز که تمام شده بود! همین تاخیر باعث شد ما به جای آذر ۹۳ در ۲۳ تیر ۹۴ برجام را نهایی کنیم. قبل از آن آقای نوری المالکی، نخست‌وزیر عراق، پس از سفر به آمریکا به تهران آمد. او می‌گفت من آمریکا بودم، در کنگره به طور مداوم یا سعودی‌ها می‌آیند و می‌روند، یا اسرائیل و یا منافقین. به من می‌گفت که این‌ها نخواهند گذاشت شما به توافق نهایی برسید. بنابراین عوامل خارجی که از قبل فعال بودند، در کنار عوامل داخلی، دست به دست هم دادند و ترامپ را تشویق کردند که از برجام خارج شود. اگر ترامپ از اسنپ‌بک استفاده می‌کرد کار ما خیلی سخت‌تر می‌شد؛ اما او نتوانست از اسنپ‌بک استفاده کند. فعالیت هسته‌ای ایران آن‌قدر منظم بود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ بهانه‌ای از ایران پیدا نکرد تا راهی برای اسنپ‌بک باقی بماند. در نتیجه ترامپ یک‌جانبه از برجام خارج شد. در داخل کشور اول قرار بر این بود که به محض خروج آمریکا از برجام ما هم از برجام خارج شویم که ما صبر کردیم و به ۱+۴ مهلت دادیم.

رئیس دولت تدبیر و امید درباره پیغام‌های ترامپ پس از ریاست‌جمهوری اظهار داشت: در سال ۹۶ که چند ماه از انتخاب ترامپ و انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران گذشته بود برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفتم؛ ترامپ اولین بار آنجا درخواست ملاقات کرد که البته این پیغام ترامپ برای ملاقات یک بار نبوده، چندین بار تکرار شد. بعد از آن هم مدام از طرق مختلف و کشورهای مختلف پیغام می‌داد. سال ۹۷ وقتی به نیویورک رفتم، چهار ماه از خروج آمریکا از برجام گذشته بود. ترامپ در روز اول حضور من در نیویورک ۸ بار پیغام داد که با هم ملاقات و مذاکره کنیم. من پیغام دادم شما صبح علیه ایران در مجمع عمومی سخنرانی کردید، از برجام خارج شدید، چرا باید شما را ببینم؟ ترامپ آقای مکرون را واسطه کرد، مکرون به نقل از ترامپ گفت من آماده‌ام با رئیس‌جمهور ایران الان یک جلسه بگذارم، اعلام کنم که به برجام برمی‌گردم به شرطی که دو بند به آخر برجام اضافه کنیم: یکی اینکه ما یعنی آمریکا و ایران راجع به مسائل منطقه با یکدیگر آماده مذاکره هستیم و دوم اینکه راجع به مسئله موشکی ایران هم مذاکره کنیم. من همان‌جا رد کردم. گفتم امکان ندارد. ما به برجام دست نمی‌زنیم، یک کلمه از آن را کم و زیاد نمی‌کنیم. غیر از مکرون کسان دیگری هم آمدند. این پیغام‌های بین ما و ترامپ بود. سال ۹۸ آخرین سفر من به نیویورک بود چون که سال ۹۹ به دلیل کرونا اصلا اجلاس مجمع عمومی برگزار نشد. در سال ۹۸ تلاش زیادی شد برای اینکه من و ترامپ همدیگر را ببینیم، خانم مرکل از آلمان به نیویورک آمد. بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس با وجود مشکلات داخلی به نیویورک آمد. مکرون هم که بود. این‌ها آمده بودند برای اجلاس سران ۱+۵ با ایران در سال ۹۸ اما نشد.

دیگر خبرها

  • افشاگری ظریف در خصوص عدم احیای برجام در تابستان + فیلم
  • پیشنهادی برای احیای برجام از طریق پوتین به ترامپ داده شد (فیلم)
  • افشای دیدار ضدبرجامی جان کری و سعودالفیصل در داخل هواپیما به روایت روحانی /چه کسانی ترامپ را برای خروج از برجام تشویق کردند؟
  • ۸ بار درخواست ملاقات از طرف ترامپ داشتم | از اسنپ‌بک استفاده می‌کرد کار خیلی سخت‌ می‌شد | دو شرط ترامپ برای بازگشت به برجام چه بود؟
  • روحانی: ترامپ ۸ بار پیغام داد که با هم ملاقات کنیم
  • حسن روحانی: ترامپ ۸ بار پیغام داد که با هم ملاقات کنیم
  • روحانی عوامل خروج ترامپ از برجام را اعلام کرد
  • حسن روحانی: ترامپ ۸ بار پیغام داد که مذاکره کنیم
  • روحانی: ترامپ روز اول حضور من در نیویورک ۸ بار پیغام داد با هم ملاقات و مذاکره کنیم / دو شرط او را رد کردم
  • روحانی: ترامپ 8 بار پیغام داد که مذاکره کنیم/ در داخل کشور ماجراهایی اتفاق افتاد که ترامپ احساس کرد به‌ راحتی می‌تواند از برجام خارج شود/ عربستان و اسرائیل در دوره مذاکرات برجام علیه ما بسیار فعال بودند