Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه ایران رنگین‌کمانی از زبان‌ها، اقوام، ادیان، مذاهب، صورت‌ها، جنسیت‌ها، گروه‌ها و طبقات است، سفرها و مسافران نوروزی نیز فرصتی است تا به تماشای این رنگین‌کمان بنشینیم.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر رحیم محمدی جامعه شناس و استاد دانشگاه در یادداشتی به ظرفیت نوروز برای بازدید اقوام و فرهنگ ایران پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
«جامعه ایران رنگین‌کمانی از زبان‌ها، اقوام، ادیان، مذاهب، صورت‌ها، جنسیت‌ها، گروه‌ها و طبقات است، سفرها و مسافران نوروزی نیز فرصتی است تا به تماشای این رنگین‌کمان بنشینیم و در ظاهر و باطن آن سیری بنمائیم.»

این روزها کسانی که از تعطیلات و فرصت نوروز استفاده کرده‌اند و سفری در گستره وطن آغاز کرده‌اند یا به هر دلیل با مسافران نوروزی مواجه هستند، حتماً خیلی زود توجه‌شان به تفاوت لهجه‌ها، زبان‌ها، رنگ چهره‌ها، ادیان، قومیت‌ها، دیدگاه‌ها و جغرافیای رنگارنگ ایران زمین جلب شده است. ایران ما از این باب چونان رنگین‌کمانی از رنگ‌های متنوّع و متکثّر است که پس از باران طلوع می‌کند. پس شاید در این روزها خوب باشد هر یک از ما گاهی از خود بپرسد؛ من چه فهمی از اقوام و مذاهب و ادیان و زبان‌ها و گروه‌های دیگر کشورم دارم؟ و نسبت من با آنها چیست؟

ممکن است این دو پرسش ذهن ما را آرام آرام به تاریخ بلند و تجارب و خاطرات مشترک این وطن ببرد که گاهی پر از درد و حزن و تلخی است و گاهی پر از خوشی و خرمی و راحتی است که در روی تخته سنگ‌های تخت جمشید فقط لحظاتی از آنات خوش آن تصویر شده است، اما واقعیت این است که لحظاتِ تلخ و ساعاتِ پر درد این وطن اگر بیش از لحظات خوش آن نباشد، کمتر از آنها نیست. ما تا همین چند سال پیش یک جنگ ویرانگر هشت ساله با همسایه جنوبی و پشتیبانانش داشتیم و چه شهرها که ویران نشدند؟ چه خانواده‌ها که نپاشیدند؟ چه تن‌ها که پاره پاره نشدند؟ چه دل‌ها که غمبار نشدند؟ و چه چشم‌ها که ناامید نشدند؟

اما چه کسانی در مقابل این دشمنان خارجی ایستادند و گوشه گوشه وطن را از ستم مهاجمان رهاندند، و زخم‌های دل و جان هموطنان را مرحم نهادند؟ همه ایرانیان از همه اقوام و زبانها و مذاهب و ادیان و گروه‌ها. آن روزها مثلاً هیچ ترک و کرد و بلوچی نگفت به من چه که عرب نشینان جنوب ایران مورد هجوم خصم ستمگر قرار گرفته است، آن روزها این رنگین کمان ایرانی سایه بر سر هموطنان جنگ دیده و جنگ‌زده گستراند و زخم آنان را مرهم نهاد. این لحظات جنگ و دفاع اگر چه پر از رنج و درد بی‌حساب بود، اما یک واقعیت تاریخی هم در کارِ مداوم بود که ایران اگر چه جامعه‌ای متنوع و متکثر است، اما واحد و متحد هم هست.

ایرانی، ایرانی است اگرچه چهره و زبان و قومیت و مذهب و گروهبندی متفاوتی دارد و آن تجربه‌های مشترک، و خاطره‌های یکسان، و آرمانهای واحد، و ایده‌ها و افکار مشابه، و منافع ملی و مصالح عمومی همه تنوعات را وحدت می‌بخشند و از آن عناصر پراکنده ساختمانی واحد می‌سازند. امروز هم خوب‌تر آن است؛ برابری انسان‌ها از هر رنگ و زبان و مذهب و جنسیت و گروه و جناح را گرامی بداریم، حقوق همدیگر را محترم بشماریم، بر یکدیگر تفاخر و قدرت نفروشیم، همگی در تصمیمات و کارها و منافع و هزینه‌ها شریک باشیم و این وطن را مناسب یک زندگی پیشرفته و مناسب عموم ایرانیان بسازیم، هر چند که مشکلات بزرگ و بی‌شمار در زندگی و کشور داریم و گفتنی‌های فراوان در دل.

همه‌ی ما نیز کم و بیش می‌دانیم و به تجربه آزموده‌ایم که یک ایران پیشرفته و توسعه یافته هم چپ و راست و میانه می‌خواهد و هم محافظه کار و تحول‌خواه و اعتدالی نیاز دارد، و چه خوب است آشتی با دیگری و دیگری‌ها را تمرین کنیم و «آشتی ملی» را به آرمان خود تبدیل کنیم و حذف و طرد دیگری و دیگران متفاوت را به فراموشی بسپاریم و حل مشکلات کشور و زندگی را هدف خویش قرار دهیم. چرا که مشکلات و نگرانی‌ها بسیاراند و احتمال زمین خوردن هم بیشتر شده است.  

در این نوروز فرخنده باز سلامی به کودکی‌های خود کنیم و هم‌صدا با «عباس یمینی شریف» بخوانیم:
سر زد از پشت ابرها خورشید  —- باغ و بستان دوباره زیبا شد
فصل سرما و برف و باد  گذشت  —-  موقع گردش و تماشا شد
در چمن بر درختِ گل،  بلبل  —-     وَه چه شیرین ترانه‌ای دارد
هست خشنود و شادمان  زیرا    —-    وطنی،  آشیانه‌ای دارد
کودکانْ، این زمین و آب و هوا  —- این درختان که پرگل و زیباست
باغ و بستان و کوه و دشت همه   —-   خانه‌ی ما و آشیانه‌ی  ماست
دست در دست هم دهیم به مهر  —-   میهن خویش را  کنیم آباد

یا مُقلب القلوب و الابصار
یا مُدبر اللیل و النهار
یا مُحول الحول و الاحوال
حَوِّل حالنا الی احسن الحال
نوروز 1397 را به یک یک تان شادباش می‌گویم، ایام عزت مستدام.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۲۰۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فصل پنجم «نون‌خ» را می‌توان پیوند غرب و شرق ایران دانست

 

آرش فهیم کارشناس و منتقد سینما و تلویزیون درباره سریال نون خ گفت: فصل پنجم سریال «نون خ» یک گام بلند و زیبا در جهت بازنمایی تصویر واقعی قوم بلوچ در آثار نمایشی است.

وی ادامه داد: همان طور که در فصل‌های قبلی دیدیم، مجموعه تلویزیونی «نون خ» به نام کردستان و قوم کرد سند خورده است و اکثر بازیگرانش نیز هنرمندان بومی کُرد هستند و در چهار فصل قبلی اش، جنبه‌ها و ابعاد مختلف فرهنگ و آداب و رسوم و جغرافیا و هنرِ کُردی را به تصویر کشید.

وی عنوان کرد: اما فصل پنجم «نون خ» را می‌توان پیوند غرب و شرق ایران دانست، چون در یک حرکت خلاقانه و به موقع، بلوچستان و قوم بلوچ نیز به این سریال راه یافته است. طوری که می‌توان «نون خ ۵» را از نظر فرهنگی و قوم شناختی، بازتاب دهنده اتحاد اقوام ایرانی با تمرکز بر دو قوم کرد و بلوچ دانست. موسیقی تیتراژ پایانی این سریال نیز تلفیقی از موسیقی نواحی بلوچی و کردی است و زیبایی‌ها هر دو قوم را در این فصل از «نون خ» می‌بینیم.

 

این کارشناس عنوان کرد: البته «نون خ ۵» نیز دچار ضعف‌ها و اشکالات ساختاری و محتوایی است، اما اهمیت این مجموعه تلویزیونی بالاست و می‌توان آن را یک سریال استراتژیک و راهبردی در جهت منافع و اقتدار ملی دانست. فراموش نکنید که از گذشته تا به حال، یکی از ترفند‌های دولت‌های استعماری و دشمنان ایران، ایجاد تفرقه بین اقوام و گروه‌ها و پیروان مذاهب و ادیان گوناگون ایرانی بوده است. آن‌ها با وسائل و ابزار مختلف، ازجمله با رسانه‌ها همواره در پی این بوده اند که بین ترک و کرد و لر و فارس و بلوچ و شیعه و سنی و شهری و روستایی و زن و مرد و ... اختلاف و تنش ایجاد کنند تا آرزوی محال تجزیه ایران را به واقعیت تبدیل کنند.

فهیم تاکید کرد: اینکه صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران اقدام به تولید سریالی، چون «نون خ ۵» کرده که محور اصلی داستان آن همراهی و همنشینی اقوام مختلف و بازنمایی زیبایی‌های فرهنگی و قومی و جغرافیایی قوم بلوچ است، یک رویکرد روشن و مترقی محسوب می‌شود.

وی افزود: متأسفانه به خاطر سیاست‌های استعماری قوای بیگانه و همچنین فعالیت برخی گروهک‌های تروریستی وابسته به جریان‌های دشمن با ایران، تصویری جعلی و دروغین از خطه پرافتخار بلوچستان و مردم نجیب و دلاور این بخش از ایران در ذهن برخی ایجاد شده است. اما مجموعه «نون خ ۵» این روز‌ها تصویری واقعی و درست را از بلوچستانِ ایران و مردم بلوچ نشان می‌دهد. خانواده ناخدا در این سریال، نماینده و نمودی از قوم بلوچ هستند که سرشار از تدبیر و مهربانی و مهمان نوازی و وطن دوستی اند.

این منتقد خاطر نشان کرد: امید است تولید سریال‌هایی با رویکرد اتحاد اقوام و بازنمایی زیبایی‌های قوم‌های مختلف ایرانی روز به روز در صداوسیما بیشتر شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • تجربه سینما ترس، ترسناک‌ترین در ایران
  • حضور نیکی کریمی و حامد بهداد در جمع داوران جشنواره فیلم اقوام
  • برای تماشای بازیگران ترکیه‌ای یا قصۀ شمس و مولانا؟
  • اتفاق باورنکردنی که باعث شد مورایس مسلمان شود | او گفت می‌خواهم مسلمان شوم، باید از کجا شروع کنم؟ | ماجرای مشاور مذهبی با آشنایی کامل به زبان انگلیسی
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/ بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • سفر وزیر ورزش به تایلند برای تماشای فینال فوتسال آسیا
  • رخ نمایی رنگین کمان در آسمان شهرکرد پس از بارش باران + فیلم
  • نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان
  • فصل پنجم «نون‌خ» را می‌توان پیوند غرب و شرق ایران دانست
  • مختومقلی فراغی از محورهای وحدت در گلستان است