Web Analytics Made Easy - Statcounter

با حضور رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان و معاون وزیر و راه شهرسازی ایران خط آهن بین المللی آستارا- آستارا به بهره‌برداری رسید. ۰۷ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۱ استانها گیلان نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از آستارا، صبح امروز با حضور جاوید قربان اف رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان و معاون وزیر و راه شهرسازی  ایران و جمعی از مسئولان عالی استان و شهرستان خط آهن بین المللی آستارا- آستارا به بهره برداری رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمهوری آذربایجان برای این خط آهن از مرز ایران تا بارانداز آن 60 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرده و همچنین 500 میلیون دلار برای بارانداز تا رشت نیز سرمایه گذاری خواهد کرد.

پیش از آغاز خط ریلی آستارا - آستارا، گسستی در کریدور شمال - جنوب وجود داشت که با تقویت ارتباطات ایران و جمهوری آذربایجان و اجرای این خط ریلی، این کریدور تکمیل شد.

به گزارش تسنیم، قطارهای باری از خط ریلی آستارا - آستارا به طول هزار و 800 کیلومتر در ایران تردد می‌کنند و  پیش‌بینی می‌شود در مرحله نخست، سالانه 2 میلیون تن کالا از این خط ریلی حمل و نقل شود و بعد از اتصال آستارا به خط آهن قزوین - رشت، این ظرفیت تا 5 میلیون تن افزایش یابد.

با اتصال ریلی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، ابتدا حمل و نقل به‌صورت ترکیبی و پس از اتصال آستارا به راه آهن قزوین - رشت، به‌طور ریلی خواهد بود.

مجموع مسیر آستارا - آستارا از آستارای جمهوری آذربایجان آغاز و به آستارای ایران ختم می‌شود که 8 و نیم کیلومتر از این پروژه در داخل خاک آستارای آذربایجان و نیز یک و نیم کیلومتر از آن در خاک جمهوری اسلامی ایران است.

انتهای پیام/ ز

R7877/P41362/S6,71/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۳۹۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز همکاری حمل ونقل بین المللی ایران و تاجیکستان از بندر چابهار کلید خورد

خسرو سرایی مدیر کل ترانزیت، لجستیک  سازمان بناد رو دریانوردی با بیان اینکه علاقمندی تاجیکستان برای سرمایه گذاری لجستیکی در بندر چابهار یکی موفقیت‌های سرمایه گذاری بین المللی در ایران رویکرد مهمی محسوب می‌شود  گفت: بندر چابهار باتوجه به موقعیت استراتژیکی که دارد بسیاری از کشور‌ها ازجمله تاجیکستان به دنبال آن است که با ورود و همکاری با این بندر بتواند  در زنجیره ارزش جهانی این بندر  ورود پیدا کند.

وی افزود: کشور ما در واقع پل ترانزیتی هست بین شرق و غرب شمال و جنوب بالعکس و این به آن معنی است که اگر در چهار راهی توقفی صورت گیرد و مقررات دست وپاگیری  به تصویب برسد باعث می‌شود که سایر کشور‌ها از این فرصت سو استفاده کنند چراکه ما در حال حاضر در دنیای رقابت هستیم و بسیاری از کشور‌های همسایه در حال بندرسازی هستند که می‌توانند این فرصت ترانزیت را از ایران بگیرند، اما توجه به موقعیت استراتژیک ایران و بنادر در بین سایر کشور‌ها بسیار حائز اهمیت است.

سرایی افزود: موقعیت منحصر به فرد بندر چابهار و ورود هندوستان برای سرمایه گذاری در این بندر باعث شده که هم کشور افغانستان و هم کشور روسیه برای ورود به این بندر و سرمایه گذاری در آن اقبال نشان دهند.

گفتنی است تفاهم‌نامه همکاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان در بخش حمل‌ونقل بین‌المللی و ترانزیتی از طریق بندر چابهار میان علی‌اکبر صفایی؛ معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان و شایسته مرادزاده معاون وزیر حمل‌ونقل جمهوری تاجیکستان امضا شد.

این تفاهم‌نامه با هدف توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و ترانزیت چندوجهی بین دو کشور به امضا رسید.هیئت جمهوری تاجیکستان به سرپرستی معاون وزیر حمل‌ونقل این کشور در سفر به تهران پس از ملاقات با مقامات ارشد سازمان بنادر و دریانوردی از زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های ترانزیتی بندر چابهار نیز بازدید کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • جمهوری آذربایجان قصد دارد املاک دولتی ایران در باکو را مصادره کند
  • دلیل پاشینیان برای «واگذاری روستاها به آذربایجان»
  • ترانزیت ایران و آذربایجان متحول می‌شود 
  • تحقق شعار سال نیاز به مدیران انقلابی و جهادی دارد
  • بهره‌برداری از بزرگراه آستارا – آستارا تا پایان تابستان
  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • رشد بار ریلی منفی شد
  • آغاز همکاری حمل ونقل بین المللی ایران و تاجیکستان از بندر چابهار کلید خورد
  • دیدار وزیر دفاع ایران با وزیر دفاع بلاروس
  • راه‌آهن:کنسرسیوم توسعه ریلی از حسن‌نیت ما سوء استفاده کرد