Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ این روزها کشور ما به لطف واردات بی رویه تبدیل شده به سرزمین هزار رنگ که در آن همه نوع محصول و کالایی یافت می شود. واردات آن قدر اقتصاد کشور ما را تحت تاثیر قرار داده که می توان گفت کالایی نیست که در گوشه ای از جهان تولید شود و نتوان آن را در ایران یافت. اگر چه مسئولان همواره سعی کردند با وضع تعرفه ها و قوانین سختگیرانه جلوی واردات برخی از کالاها را به کشور بگیرند اما همواره در طی این سال ها قاچاقچیان گوی سبقت را از مسئولان ربوده و یک گام از آنها جلوتر بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس این گزارش یکی ازکالاهایی که قوانین سختگیرانه ای برای واردات آن به کشور وضع شد انواع میوه بود که بر اساس آخرین بخشنامه های گمرک واردات شش میوه نارگیل،آناناس،انبه،موز،منگوتین،و پاپایا به کشور بلامانع است و باقی میوه ها اجازه ورود رسمی به کشور را ندارند.اما تنها چند روز پس از اعلام این خبر گمرک ایران باز از بخشنامه جدیدی رونمایی کرد که بر اساس آن ثبت سفارش و واردات منگوتین و پاپایا از 15 اسفند ماه ممنوع شد.

در بازار چه می گذرد؟

در حالی مسئولان در حال نامه نگاری و وضع قوانین جدید برای واردات میوه هستند که رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران سال ها است که خبر از سرازیر شدن میوه های قاچاق به بازار را می دهد.

به گفته مهاجران در بازار سیب وانگور و گلابی قاچاق به راحتی دست به دست می شود و باید جلوی قاچاق و ورود غیر رسمی آن به بازار گرفته شود.

البته نباید از این نکته نیز غافل شد که میوه های خارجی با رنگ و لعاب جدید مشتریان خاص خود را دارند و همین بازار داغ موجب بالا رفتن عطش قاچاقچیان شده است.به طوری که تنها با یک گشت و گذار ساده در میوه فروشی های شمال شهر تهران به وفور می توان میوه های وارداتی را با قیمت های نجومی یافت که به گفته مسئولان واردات رسمی آنها به کشور ممنوع است اما این میوه ها به راحتی در سطح شهر به فروش می رسد.

وقتی شبکه های اجتماعی به کمک قاچاقچیان می آیند

بر اساس این گزارش این روزها شبکه های مجازی نیز به بازوی محکم قاچاقچیان تبدیل شده اند و آنها بدون صرف هزینه و حتی نگرانی از بابت برخورد قانونی به راحتی میوه های قاچاق خود را در این شبکه ها به فروش می رسانند.

گفتنی است شبکه های مجازی این امکان را برای سودجویان فراهم کرده که بدون هیچ هزینه ای و تنها با یک خط اعتباری مشتریان خود را به دست آورده و سود مناسبی از این راه به دست آورند.

این گزارش می افزاید هر چند که اینترنت کسب و کار را دچار تحول کرده است اما عدم نظارت کافی بر شبکه های اجتماعی موجب سوء استفاده قاچاقچیان نیز شده است.

گزارش میدانی خبرنگار ایسکانیوز از یکی از کانال های فروش میوه های کمیاب در شبکه های اجتماعی حاکی از آن است که به گفته مسئول این کانال بیش از 50 درصد میوه های کمیاب که توسط این کانال به فروش می رسد وارداتی است و 50 درصد باقی مانده تولید داخلی است.

نکته قابل توجه این است که این کانال در کنار فروش انواع میوه های کمیاب بذر آنها و بذر گلهای زینتی را نیز به فروش می رساند و امکان ارسال آن به سراسر کشوروجود دارد.

بر اساس این گزارش با این شرایط در حالی که مسئولان هر روز در حال نامه نگاری و تصمیم برای واردات انواع میوه به کشور هستند میوه های ممنوعه زینت بخش مهمانی ها و جشن های مردم شده اند و در کنار آن جیب دلالان و قاچاقچیان نیز هر روز پرتر می شود.


400

میوه های نایاب میوه های کمیاب میوه های خارجی واردات میوه قاچاقچیان میوه کانال های فروش گلهای زینتی زینت بخش سودجویان شبکه های اجتماعی گمرک ایران

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: میوه های نایاب میوه های کمیاب میوه های خارجی واردات میوه قاچاقچیان میوه کانال های فروش گلهای زینتی زینت بخش سودجویان شبکه های اجتماعی گمرک ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۷۳۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به حدی خودرو وارد شده که در بنادر جا نداریم

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه حدود ۵۰ هزار خودرو وارداتی در گمرکات کشور وجود دارد گفت: مشکل فعلی برای واردات خودرو نداشتن فضای کافی در بنادر کشور است و تعداد زیادی خودرو روی کشتی داریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، عباس علی‌آبادی درباره آخرین وضعیت واردات خودرو در سال جدید اظهار کرد: تا به امروز برای واردات ۱۳۰ هزار خودرو ثبت سفارش انجام شده است و این روند کماکان ادامه دارد و مردم برای خرید خودرو خارجی عجله نکنند و آن را با قیمت بالا از افرادی که به دنبال سو استفاده هستند، خریداری نکنند.

وی افزود: حدود ۵۰ هزار خودرو وارداتی نیز در گمرکات کشور وجود دارد و به ترتیب به مردم واگذار می‌شود و سرعت تحویل خودروهای وارداتی به مردم به زودی افزایش می‌یابد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: مشکل فعلی برای واردات خودرو نداشتن فضای کافی در بنادر کشور است و تعداد زیادی خودرو روی کشتی داریم.

علی‌آبادی تصریح کرد: ما به واردات خودرو افتخار نمی‌کنیم بله افتخار ما خودروهای ساخت داخل است که امیدواریم امسال خودروهای بسیار باکیفیت به مردم عرضه کنند و تحویل خوبی در صنعت خودروسازی در سال جدید رقم بزنیم.

افزایش قیمت خورد به دلیل نوسانات دیگر بازار است

وی درباره عرضه و قیمت گذاری خودروهای داخلی گفت: تمام تلاش ما آن است که در بعد کیفی و کمی و در ابعاد قیمتی رکودی‌های مناسبی برای عرضه به مردم داشته باشیم اما باید توجه داشت که خودرو در کشورمان کالای سرمایه‌ای است هر چند که من معتقد هستم که مصرفی است اما با این وجود از نوسانات دیگر در بازار تأثیر می‌پذیرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: مردم بدانند که در تولید و عرضه خودرو در بازار کسری وجود ندارد و اگر با حوصله برخورد کنند، نیاز آن‌ها تأمین می‌شود.

منبع: تسنیم

کد خبر 745355

دیگر خبرها

  • تشدید برخورد با افزایش دهندگان خودسرانه قیمت کالا و خدمات در اردبیل
  • تاثیر دلار تلگرامی روی کالاهای وارداتی چه قدر است؟
  • دستگیری ۲۰ نفر به دلیل فروش سوال های جعلی آزمون سراسری
  • دستگیری ۲۰ نفر به دلیل فروش سوال‌های جعلی آزمون سراسری
  • توت فرنگی جویبار در سبد میوه مناطق مختلف کشور
  • سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی با مدل جدید چه مزیتی برای اقتصاد ایران دارد؟
  • آمار ۱.۵ میلیاردی بازدید برنامه‌های نوروزی و رمضانی رسانه ملی در فضای مجازی
  • چرا شیرخشک در بازار خوزستان کمیاب شده؟
  • به حدی خودرو وارد شده است که در بنادر جا نداریم
  • به حدی خودرو وارد شده که در بنادر جا نداریم