Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-28@16:14:25 GMT

نگاهی به مشارکت صنفی طبقه‌ کارگر در دهه‌های متاخر

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۸۷۳۷۲۵

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران ایرانی دهه‌ها دیرتر از همتایانشان در جهان صنعتی توانستند متشکل شوند. اولین سندیکاها و اتحادیه‌های کارگری در آغاز قرون هجدهم در انگلستان  بوجود آمد. در فرانسه در خاتمه قرن هجدهم، در ایالات متحده آمریکا در اوائل قرن نوزدهم و در آلمان در اواسط قرن نوزدهم سندیکاها تشکیل شدند اما کارگران ایرانی تا قبل از قرن بیستم هیچ تشکل مدون و ساخت‌یافته‌ای نداشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این را هم باید در نظر داشت که به علت پا نگرفتن سرمایه‌داری صنعتی و نبودن صنایع و کارخانه‌های مدرن، ایران در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، فاقد کارگر صنعتی و تحصیل کرده بود.

آغاز جنبش کارگری ایران به سالهای انقلاب مشروطه بازمی‌گردد. جنبش اتحادیه‌ای ایران را کارگران مهاجری که از زور بیکاری و فقر به باکو و ماورای قفقاز مهاجرت کرده بودند و در آنجا به عضویت حزب سوسیال دموکرات کارگری روسیه درآمده بودند، پایه‌گذاری کردند. این کارگران مهاجر ابتدا حزب «اجتماعیون عامیون ایران» را به سیاق احزاب سوسیال دموکرات روسیه پاگذاری کردند و پس از آن نیز حزب عدالت را پایه‌ گذاشتند.

اولین اتحادیه کارگری در سال ۱۲۸۴

در سال ۱۲۸۴ (یک سال قبل از به ثمر رسیدن انقلاب مشروطه) در چاپخانه‌ای کوچک در تهران نخستین اتحادیه کارگری تأسیس شد. هم‌زمان با اتحادیه کارگران چاپخانه‌ها در دیگر کارخانه‌ها نیز این امر رو به رشد نهاد، تا اینکه کارگران مشهد، تبریز، انزلی و دیگر نقاط کشور را هم دربرگرفت. شعارهای مزد عادلانه، هشت ساعت کار در روز و درخواست برای تدوین قانون کار، خواسته‌های اصلی این اولین تشکل‌های کارگری را تشکیل می‌دادند.

در سال ۱۲۹۹ تعداد اتحادیه‌های کارگری تهران به ۱۵ رسیده بود، در سال ۱۳۰۰ شورای مرکزی اتحادیه‌های حرفه‌ای کارگران ایجاد شد که هدف آن رهبری جنبش سندیکائی و اتحادیه‌ای در سطح کشور بود. در عرض ۴ سال بیش از ۳۰ هزار کارگر و کارمند زیر پرچم شورای مرکزی اتحادیه‌های حرفه‌ای گرد آمدند. تحت تأثیر همین جنبش بود که در فاصلهٔ سالهای ۱۳۰۴–۱۳۰۰ چندین اعتصاب بزرگ، ازجمله اعتصاب ۱۴ روزه کارگران چاپخانه‌ها و اولین اعتصاب کارگران نفت آبادان انجام گرفت.

در سالهای بین ۱۳۰۴ تا ۱۳۲۰، تصویب قانون رضاخان مبنی بر ممنوعیت افکار اشتراکی، فعالیت‌های اتحادیه‌ای کارگران را تحت تاثیر قرار داد؛ بگیر و ببندها شروع شد و کارگران سالهای سیاه استبداد رضاخانی را تجربه کردند. در واپسین دهه حکومت رضاشاه، سیاست کلیدی دولت، سرکوب اتحادیه‌های کارگری و حامیان آنها در میان روشنفکران رادیکال بود.

حمله متفقین به ایران، گشایشی در کار طبقه‌ی کارگر

حمله متفقین به ایران و فرار رضاشاه مخلوع، فضا را برای کارگران ایرانی بازکرد؛ با برکناری پهلوی اول گشایشی در کارِ  طبقه‌ی کارگر به وجود آمد که حاصل آن ایجاد ده‌ها تشکل کارگری بود. بین سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲، فعالیت اتحادیه‌های کارگری به اوج خود رسید. در همین سالها، شورای متحده مرکزی اتحادیه‌های کارگران و زحمتکشان ایران تشکیل شد که در اوج فعالیت خود در سال ۱۳۲۵، ادعا کرد سیصد هزار عضو و هوادار دارد. اتحادیه‌های کارگری در این سالها بیشتر در شهرهای کلان و صنعتی ازجمله تهران، اصفهان و همچنین در صنعت نفت آبادان فعالیت داشتند.

طی دهه‌های ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰، اندازه طبقه‌ی کارگر صنعتی افزایش یافت. به طوری که در سالهای ۱۳۲۰-۱۳۳۵، تعداد کارگران در کارگاه‌های صنعتی (با ده کارگر و بیشتر) از ۴۰۰۰۰ به ۷۰۰۰۰ نفر افزایش یافت. این روند رو به افزایش همچنان ادامه پیدا کرد؛ به طوریکه در سال ۱۳۵۵، تقریبا ۱.۲۵ میلیون کارگر مزدبگیر در بخش‌ تولید و فعالیت‌های وابسته، مشغول به کار بودند؛ از این تعداد، فقط ۷۵۰۰۰۰ نفر در صنعت، معدن و مشاغل وابسته شاغل بودند.

کودتای بیست و هشتم مرداد، نقطه‌ی پایان بر فعالیت آزادانه‌ی اتحادیه‌ای

کودتای بیست و هشتم مرداد ۱۳۳۲، بر فعالیت آزادانه‌ی اتحادیه‌های کارگری نقطه پایان گذاشت؛ بعد از این تاریخ، کارگران مجبور شدند برای دفاع از حقوق صنفی خود هزینه بپردازند. از این سال، تا انقلاب ۱۳۵۷، ساماندهی اتحادیه‌های مستقل (اتحادیه‌های زرد و وابسته وجود داشتند) با دشواری‌های بسیار مواجه شد. شاید سیاه‌ترین بازه در این دوران، بین ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۱ است که همه سندیکاهای کارگری عملاً غیرفعال شدند. پس از تصمیم دولت در سال ۱۳۴۲ مبنی بر اجازه تشکیل اتحادیه‌های کارگری زیر نظر وزارت کار، تعداد آنها از ۱۶ اتحادیه در سال ۱۳۴۳ به ۵۱۹ اتحادیه در سال ۱۳۵۱ افزایش یافت.  البته دولت نیز آرام ننشست و در این سالها دست به ایجاد تشکل‌های دست‌ساخته برای به انحراف کشاندن جنبش کارگری زد. ایجاد سازمانی به نام «سازمان کارگران ایران» در سال ۱۳۴۶ با همین هدف صورت گرفت.

علیرغم همه فشارها و موازی‌سازی‌ها، فعالیت‌های مدنی کارگران  در دهه ۱۳۵۰ با سرعت زیاد رو به افزایش گذاشت. به‌طوریکه از ۱۴۰ اعتصاب در سالهای ۱۳۴۹-۱۳۵۶، ۸۳ درصد  از آنها در موسسات صنعتی با صد کارگر و بیشتر اتفاق افتاد. همه این اعتصابات، کاملا صنفی و با هدفِ طرح خواسته‌های کارگری بودند و در بیش از نیمی از آنها، به خواست‌های کارگران پاسخ مثبت داده شد.

فصل ششم قانون کار؛ تشکل‌یابی از طریق سه تشکل قانونی

با انقلاب ۱۳۵۷، مشارکت صنفی طبقه‌ی کارگر وارد فصل جدیدی شد. در سال‌های قبل از تصویب قانون کار، کارگران به شیوه‌های مختلف و بعضاً انقلابی، متشکل شدند یا همان تشکل‌ها و سندیکاهای قبل از انقلاب را با شور بیشتر احیا کردند. در سال ۱۳۶۹ قانون کار توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد. فصل ششم این قانون به تشکل‌های کارگری اختصاص دارد. سه تشکل در این قانون به رسمیت شناخته شده‌است. در ماده ۱۳۱ این قانون آمده‌است کارگران یک واحد فقط می‌توانند یکی از سه مورد شورای اسلامی کار ، انجمن صنفی یا نماینده کارگران را داشته باشند. ساختار این سه تشکل کارگری و الزامات کارکردی برای  ایجاد این تشکل‌ها، از جمله نظارت وزارت کار و یا برای نمونه الزام به حضور نماینده کارفرما در شوراها، مورد انتقاد فعالان کارگری‌ست.

همه این فراز و نشیب‌ها را که کنار هم بگذاریم، درمی‌یابیم در دهه‌های گذشته با وجود همه مشکلات و کاستی‌ها، کارگران ایرانی توانسته‌اند با بهره‌گرفتن از تمام ظرفیت‌های قانونی به اتحاد صنفی و کنش متحد بپردازند و در عین حال برای از بین بردن موانع بر سر راه تشکل‌یابی مستقل، مطالبه‌گری کنند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: تشکل کارگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۷۳۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملکرد بخش تعاون در کاشان موفقیت‌آمیز نبوده است

رئیس اداره تعاون کاشان ضمن اشاره به هفته کارگر گفت: بخش تعاون در کاشان موفق عمل نشده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، حسن اربابی ظهر امروز در مصلی بقیه‌الاعظم کاشان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به ویژه شهدای کارگر اظهار داشت: کارگران با کمترین توقع بیشترین ثمره را برای جامعه دارند در حالی که ارزش کارگر در بیانات و روایات ائمه معصومین(ع) و پیامبر اکرم(ص) مشاهده می‌کنیم.

وی با بیان اینکه 9 جزء از 10 جزء دین کار است، افزود: در نظام مقدس جمهوری اسلامی به ویژه رهبر معظم انقلاب نگاه ویژه‌ای به قصر کارگر دارند و در فرمایشات اخیر خود صمیمانه از زحمات کارگران تشکر کردند و پیشرفت جامعه را مرهون تلاش کارگران می‌دانند.

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان کاشان مقام معظم رهبری عمل کارگران را در خدمت فرد و جامعه قلمداد کردند و ابراز داشت: یکی از جنگ‌های دشمن علیه نظام جنگ اقتصادی است در حالی که 70 درصد از جامعه کاشان قشر کارگری، کارفرمایی و صنعت تشکیل داده است.

وی با بیان اینکه پایین‌ترین نرخ بیکاری را در شهرستان کاشان شاهد هستیم، گفت: عدم تبیین درست مقام کارگر یکی از نقاط است؛ نگاه اسلام به کارگر تبیین نگاه سرمایه‌ای است و همه جوامع اگرچه ممکن است که برای کارگران مراسم بگیرند اما نگاه سایر جوامع یک نگاه سرمایه‌ای نیست.

اربابی ضمن تقدیر از دستگاه‌های مختلف در برگزاری ویزه‌برنامه‌های هفته کارگر تصریح کرد: سال جدید سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است و کارگران نقش موثری در تحقق شعار سال دارند اما چندین موضوع در شعار باید نگاه ویژه‌ای به آن داشته باشیم و یکی از آن بحث تعاونی‌ها است.

وی تاکید کرد: متاسفانه در بخش تعاون کاشان آنچنان که شایسته است، موفق نبودیم و لازم است در راستای رونق فرهنگ ایجاد تعاونی‌ها تمام تلاش خود را به کار بگیریم و از سوی دیگر باید مشاغل خرد به ویژه کارگاه‌های مشاغل خانگی را تقویت کنیم.

رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان کاشان با بیان اینکه اختصاص تسهیلات هدفمند سبب ایجاد اشتغال پایدار می‌شود، افزود: یکی از آثار هدفمندی تسهیلات ایجاد نیروگاه خورشیدی با اختصاص تسهیلات به شهروندان بود.

وی ضمن اشاره به تنوع خدمات مختلف در دستگاه تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابراز داشت: کاشان در حوزه ورزش کارگری ظرفیت بالایی دارد در حالی که باید ما در حوزه سلامت جسمی و روانی نیروهای خود در منطقه کاشان تلاش کنیم و یکی از اقدامات ایجاد خانه‌های بهداشت کارگری بوده به نحوی که در حال حاضر 98 خانه بهداشت کارگری در منطقه فعال است‌.

اختصاص زمین به تعاونی‌ها برای رونق تولید در اولویت است

اربابی ضمن اشاره به غفلت از ظرفیت مجموعه رفاه کارگری در کاشان گفت: با کمک خیران و کمک اداره کل تعاون زمین فوتبال هفت نفره در مجموعه رفاه کارگری افتتاح و به بهره‌‌برداری می‌رسد و لازم است در حوزه ورزش کارگری توجه بیش از پیش از سوی دستگاه‌ها و خیران صورت پذیرد.

انتهای پیام/801

دیگر خبرها

  • کارگر ستون و ضامن پایداری تولید است
  • نشست نماینده ولی فقیه در کردستان با تشکل های کارگری و کارفرمایی
  • نشست هم اندیشی تشکل‌های کارگری استان
  • نشست هم اندیشی تشکل‌های کارگری و کارفرمایی چهارمحال و بختیاری با استاندار
  • یادواره شهدای کارگری شهرستان شفت برگزار شد
  • نبود کمیته‌های حفاظت فنی و بازرسان عامل ازدیاد حوادث کار
  • امنیت شغلی کارگران در کاشان تامین شود
  • مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان بر نقش کلیدی طبقه کارگر در رونق اقتصادی تاکید کرد
  • کارگر ماهر هم امنیت شغلی ندارد
  • عملکرد بخش تعاون در کاشان موفقیت‌آمیز نبوده است