Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@23:45:22 GMT

آداب سنتی سیزده بدر در استان اردبیل

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۸۸۷۷۲۹

آداب سنتی سیزده بدر در استان اردبیل

اردبیل - ایرنا - مردم استان اردبیل در مناطق مختلف با مراسم ویژه ای آئین سنتی سیزده بدر روز طبیعت را با حضور در فضاهای سرسبز و سیاحتی برگزار کرده وسعی می کنند تعطیلات نوروزی را با خاطره ای خوش به پایان برسانند.

سیزده بدر یا جشن بدرقه نوروز از مهم ترین رسوم مشترک میان اقوام ایرانی است، روزی که به اعتقاد گذشتگان روز آشتی با طبیعت و غبارروبی از زشتی و پلیدی ها نیز می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برقراری ارتباط با طبیعت و حفظ آن، درک بیشتر هستی و قدردانی از نعمت های خداوند ، آغاز شاد سال کاری جدید ، حفاظت و استفاده بهینه از طبیعت از جمله پیام های آیین سیزده بدر می باشد هر چند که برخی اعتقادات خرافی از جمله نحسی 13 نیز هنوز از سوی اندک جماعتی در باره این روز مطرح می شود.
بسیاری از مردم این روز را سرآغاز زندگی بهشتی دانسته و لوازم و سور و سات مربوط به روز سیزده بدر را از یک روز پیش آماده کرده و از سپیده دم روز13 فروردین رهسپار عرصه های طبیعی می شوند.
مردم به شکل گروه ها و خانواده های چند نفره در حالی که وسایل ضروری روز سیزدهم فروردین از جمله خوراک ، لوازم تهیه چایی و زیرانداز را بر باربندها یا صندوق های خودروهایشان گذاشته اند در اولین فرصت خود را به دامان دشت ها ، باغ ها و ییلاق ها ، حاشیه رودخانه ها و مناطق جنگلی و ییلاقات در مختلف استان می رسانند.
تردد انواع وسایط نقلیه ای که در حال حرکت به سوی عرصه های طبیعی بیرون از شهر اردبیل هستند چهره خیابان ها و جاده های فرعی و اصلی این شهرستان را دگرگون می کند.
بیشتر مردم استان اردبیل در 13روز سیزده بدرغذاهای مختلفی بر اساس ذائقه اعضای خانواده پخته و در دامان طبیعت صرف می کنند ، بر اساس یک سنت دیرینه آش دوغ محلی مهمترین خوراکی است که تقریبا تمامی خانواده ها آن را تهیه و در دامان طبیعت صرف می کنند.
همچنین کباب کردن گوشت و مرغ در این روز رونق خاصی دارد، آبگوشت ، چیغیرتما ، ترشی قورمه ، دمی ‌یارما ، تاس‌ کباب ، گیلدیک آشی (نسترن وحشی) ، یرکوکی خورشی (خورشت هویج) ، دلمه ، کوفته ، کوکو و خشیل از جمله غذاهای سنتی استان اردبیل است که در 13 بدر پخته و صرف می شود.
روز 13 فروردین همچنین فرصتی برای آشتی مردم بویژه نوجوانان و جوانان با بازی های محلی و لذت بردن از هیجان و تحرک گروهی به شمار می رود.
بازی هایی همچون دال پران ، طناب کشی و چوب پا (چولنگ) ، یک قل دو قل (بش داش) ، داژبال ، قیش گوتوردی ، هفت سنگ ، طناب کشی و خانه بازی که در برخی مناطق استان همچون شهرستان نیر و خلخال رونق و هیجان گذشته خود را دارد.
در روز سیزده بدراغلب مردم ماهی‌ها و سبزی‌های عید را برداشته و به کوه و دشت می‌روند و با انداختن آن ها به آب و یا رودخانه و با گفتن این جمله که 'درد و بلامیز سننن گئدسین' ' درد و بلای ما با تو برود ' زندگی شاد و خوشی را برای سال جدید آرزو می کنند.
گرچه در گذشته با توجه به تعداد کم ماهیان و سبزی های سفره های نوروزی کمتر به محیط زیست آسیب زده می شد اما بتدریج و با هجوم بشر به طبیعت و برهم خوردن اکوسیستم ها، کارشناسان محیط زیست نسبت به رها سازی ماهیان قرمزدر آب های رودخانه و تالاب ها به دلیل آسیب آنها تاکید می کنند.
از چند سال پیش شهرداری ها با دایر کردن ایستگاههای ویژه نسبت به جمع آوری و دریافت ماهیان قرمز از شهروندان اقدام می کنند و این امر امروزه در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ عمومی است.
دوستداران طبیعت و نیز کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل همچنین برای حفاظت از طبیعت در روز 13 فروردین از مردم می خواهند که در استفاده از فضاهای طبیعی منطقه با رعایت بعضی نکات؛ سیزده بدری به یاد ماندنی را برای خود و دیگران رقم بزنند.
خودداری از آسیب رساندن به درختان و مراتع ؛ پرهیز ار ریختن انواع زباله به خصوص ظروف یکبار مصرف و مواد دیرتجزیه به عرصه های طبیعی ، خودداری از آتش زدن جنگل ها و مراتع ، رعایت نکات ایمنی در برافروختن آتش به منظور جلوگیری از ایجاد آتش سوزی های گسترده ، رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی و نیز رعایت موارد ایمنی برای در امان ماندن از خطرهای حوادث طبیعی احتمالی از جمله خواسته های آنها از شهروندان استان می باشد.
اردبیل به لحاظ موقعیت جغرافیایی و طبیعی خود از نقاط سیاحتی و طبیعی بسیار بکر با چشم اندازهای زیبا و دل انگیزی برخوردار است که به همین خاطر در سال از حدود 6 میلیون نفر مسافر پذیرایی می کند.
6018/6016

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي سيزده بدر آيين اردبيل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۸۸۷۷۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد

 رییس مجمع گز و شیرینی‌های سنتی اصفهان از ثبت ۷ اردیبهشت ماه به عنوان روز جهانی گز اصفهان خبر داد.

حسین طاهری در گفت‌وگو با تسنیم، از ثبت هفتم اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان خبر داد و گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته به پاس بزرگداشت مالکیت فکری مردم اصفهان بر تولید گز و چند قرن تلاش مردم این دیار برای حفظ این محصول سنتی، روز هفتم اردیبهشت ماه به نام روز جهانی گز اصفهان نام‌گذاری شد.

وی افزود: همچنین در دو سال گذشته با تلاش پیشکسوتان صنعت گز و همراهی دکتر طغیانی موفق شدیم که گز، سوهان عسلی، لوز و شیرینی کرکی را در فهرست عناصر ناملموس ملی به نام اصفهان ثبت کنیم.

رئیس جمع گز و شیرینی‌های سنتی اصفهان تصریح کرد: پیش از این پولک و نبات هم به نام اصفهان ثبت شده بود و می‌توان گفت که اصفهان تنوع بی‌نظیری از انواع شیرینی‌های سنتی دارد و در این راستا تلاش کردیم تا محصولات سنتی را به عنوان عناصر هویتی شهر اصفهان به ثبت برسانیم و در قدم بعدی به دنبال توسعه این محصولات هویتی هستیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش به معرفی قدمت گز پرداخته و گفت: گز مهم‌ترین شیرینی سنتی اصفهان است که قدمت آن به دوران صفویه بر می‌گردد و در طول 500 سال گذشته توسط مردم اصفهان حفظ و توسعه پیدا کرده است. همچنین مدارک و مستندات  بسیاری از جمله سفرنامه پولاک اتریشی و مورخان ایرانی دال بر مالکیت فکری و معنوی مردم اصفهان بر این محصول است.

طاهری اصفهان را بزرگترین تولید کننده گز در جهان دانست و گفت: در بسیاری از کشورهای جهان نام گز با اصفهان عجین شده و گز اصفهان شهرت جهانی دارد.

طاهری افزود: در سالیان اخیر شاهد رشد چشم‌گیری در شکل‌گیری واحدهای تولید گز در اصفهان بوده‌ایم و امیدواریم‌ که این هنر- صنعت به رشد و پویایی خود ادامه دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • ۷ اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • پویش کاشت یکهزار و ۵۰۰  اصله نهال زالزالک در پیرانشهر
  • پویش کاشت ۱۵۰۰ اصله نهال زالزالک در پیرانشهر
  • آیین نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند
  • آیین‌نامه طبیعت‌گردی ابلاغ شد/ آفرودسواران ساماندهی می‌شوند
  • آیین‌نامه طبیعتگردی منتشر شد/ تدوین دستورالعمل نظارت بر آفرودسواری
  • لطفا طبیعت را جارو نکنید!
  • ممنوعیت عرضه دارو‌های گیاهی در عطاری‌ها
  • خطر دستبرد به طبیعت با برداشت بی رویه گیاهان دارویی!