Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بسیج نیوز»
2024-05-04@13:42:34 GMT

مراسم چهارده سر خاک؛ گرامیداشت رفتگان در ابرسج

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۱۹۵۵۴

به گزارش خبرگزاری بسیج از شاهرود، یکی از مراسم خوبی که در روستای ابرسج بخش بسطام در ایام عید نوروز و بعد از روز سیزدهم فروردین انجام می‌شود، مراسم چهارده بدر یا سر خاکی است.
در این روز، کسانی که عزیزی را در سال گذشته از دست داده‌اند و اکثر اهالی روستا از صبح با حضور در سر مزار عزیزان خود و بردن هفت نوع یا بیشتر خوراکی برای خیرات که شامل قِتِلمِه (نوعی از خوراکی که با آرد و روغن و داخل آن ماش پخته‌شده می‌ریزند)، نان کاک، فطیر، نان زردی، نان آبی، سنجد، برگه زردآلو، کشمش نخود و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. است، از اهالی روستا و مهمانان که به مزار آمده پذیرایی کرده و کنار مزار آنان روضه و فاتحه خوانده و برای اموات طلب رحمت و آمرزش می‌کنند.
همچنین اهالی در این روز به زیارت پیر عبدالله و علمای دفن‌شده در آن و قبور مطهر شهدا در گلزار شهدا و همچنین به مزار سید میرقاسم و سیدعلی موسوی در محله پایین رفته و برای برآورده شدن حاجات خود مقبره این بزرگواران را زیارت می‌کنند.
در گذشته جوانان و بزرگ‌تر‌های روستا بعد از زیارت اهل قبور در روز چهاردهم نوروز به باغ قادر رفته و تا ساعت ۱۴ بعدازظهر در این مکان کشتی شالی می‌گرفتند.
ایرانی‌ها شاید جزو معدود اقوامی هستند که این جشن باستانی را به شیوه خاص خود برگزار کرده و تاکنون نیز زنده نگاه داشته‌اند و پس از اسلام نیز با گذاشتن کتاب آسمانی قرآن بر سر سفره‌های نوروزی خود بر قداست این جشن باستانی افزودند تا این سنت را هر چه پربارتر حفظ کنند.
مردم شاهرود با برخورداری از فرهنگی غنی که پیشینه‌ای بیش از چند هزار سال دارد در احیای سنت‌های ملی خویش کوشیده‌اند و تلاش ما نیز بر آن است تا با کنکاش پیرامون گوشه‌ای از آداب و رسومی که مربوط به آیین‌های نوروزی در بین مردم سرزمین شاهوار است و از یاد‌ها فراموش شده و یا خواهد شد را معرفی کنیم.
مراسم چهارده یا چهارده بدر یکی از آیین‌های نوروزی مردم روستای ابرسج بخش بسطام شهرستان شاهرود است.
سیدعلی‌اصغر شریعت‌زاده، محقق و پژوهشگر شاهرودی در کتاب فرهنگ مردم شاهرود در خصوص مراسم چهارده بدر یا چهارده بدر مردم روستای ابرسج نوشته است: «صبح زود اهالی به قبرستان پایین آبادی می‌روند. ابتدا قبور دو سادات بزرگ به نام‌های (آقاسیدعلی) و (آقاسید میرقاسم) را زیارت می‌کنند و در این ضمن (کشمش و نخود و سنجد و برگه زردآلو و (قِتِلمِه) خیرات می‌کنند.
سپس هر صاحب قبری پارچه‌ای سیاه روی قبر خویشاوند خود پهن می‌کند و مقداری از خوراکی‌ها و شیرینی‌های نوروزی را روی پارچه می‌ریزند.
زنانی که به‌تازگی عزیزی را از دست داده‌اند، زنان آبادی را به سر قبر عزیزشان دعوت می‌کنند. فردی برای حاضران مصیبتی می‌خواند و سپس صاحب عزا به هر یک از زنان یک نان کاک و قطاب و نان زردی و مقداری برگه زردآلو و سنجد و شیرینی می‌دهد.
تمام مردم آبادی به مزار بالا به زیارت (پیر عبدالله) می‌روند و اهالی در محوطه‌ای به نام (عید گاه) کشتی می‌گیرند.»
گزارش از: جمال رضوانی

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۱۹۵۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورود پیکر شهید دفاع مقدس به بوشهر پس از ۴۰ سال

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گفت: شهید مرتضی غلامی (دشتی نظری) از شهدای والامقام ارتش جمهوری اسلامی در هوابرد شیراز، متولد روستای خواجه گیر شهرستان دیلم است که در اسفند ماه سال ۱۳۶۳ در منطقه شرق دجله به شهادت رسید.

غلام پور افزود با بیان اینکه پیکر مطهر این شهید والامقام در سال ۱۳۸۸ تفحص و به عنوان شهید جاوید‌الاثر و گمنام در نجف آباد اصفهان به خاک سپرده شد گفت: در جریان شناسایی شهدا در آذر ماه سال ۱۴۰۰ شهید تعیین هویت شد و خانواده این شهید به دلیل همجواری با مزار شهید محسن حُجَجی رضایت خود را مبنی بر باقی ماندن مزار در نجف آباد اعلام کردند.

وی ادامه داد: اکنون خانواده شهید مرتضی غلامی دشتی نظری تصمیم گرفتند پیکر این شهید در زادگاهش در گناوه و در کنار همرزمانش به خاک سپرده شود.

غلامپور گفت: روز شنبه همزمان با شهادت امام جعفر صادق (ع) پیکر مطهر این شهید بر روی دستان مردم تشییع و بعد از آن در گلزار شهدای گناوه به خاک سپرده می‌شود.

دیگر خبرها

  • مراسم عزاداری امام صادق(ع) و گرامیداشت شهدای طلبه و روحانی ورامین
  • گرامیداشت از سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) در کابل
  • چهارده تغییر مدیریتی استقلال در یک دهه
  • پیکر شهید دفاع مقدس پس از ۴۰ سال وارد بوشهر شد
  • آئین غبار روبی و گلباران مزار شهدای پیرانشهر بمناسبت روز معلم
  • برگزاری مراسم گرامیداشت روز معلم در روستای مشهدکاوه + فیلم
  • ورود پیکر شهید دفاع مقدس به بوشهر پس از ۴۰ سال
  • عطر افشانی مزار شهدا درپلدشت
  • تصاویر تجهیزات چهارده کشور در روسیه
  • مزار شهید آیت‌الله مطهری در قم گلباران شد