Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-01@06:53:23 GMT

معرفی مقاله «جرایم ناشی از نفرت مذهبی»

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۴۱۳۰۹

معرفی مقاله «جرایم ناشی از نفرت مذهبی»

«جرم ناشی از نفرت» مفهومی اجتماعی است كه در اوايل دهه 90 میلادی به کار برده شد و مصادیق فراوان در کشورهای مختلف یافته است.  اين مفهوم آن دسته از جرايمی را شامل می شود كه براساس نفرت موجود نسبت به دسته ای از افراد جامعه، بنابر اختلافی ايدئولوژيك يا طبيعی، با قربانی از سوی مجرم رخ می دهد. آثار مخرب اجتماعی اين گونه جرايم موجب شده است اقداماتی برای از بين بردن و مقابله با آن، به خصوص در كشــورهای اروپايی و آمريكا، صورت گيرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با اين حــال، اين اصطلاح در ادبيات حقوقی ايران واژه ای بيگانه اســت.

اين مقاله پس از ارائه گزارشی از اين دســته جرايم در خارج و داخل ايران، با تقسيم عوامل به سه دسته دولت، نهادهای دينی و ايدئولوژيك، و جامعه، به تبيين تأثير هريك در ارتكاب چنين جرايمی می پردازد و با توجه به فضای چند فرهنگی ايران و قرار گرفتن در منطقه پرآشوب غرب آسيا، راهكارهايی را پيشنهاد می نمايد كه می تواند مانع از تبديل اختلاف مذهبی و قومی به نفرت و خشونت گردد.

در این مقاله بر روی موارد زیر تأکید می شود:

1. جرم ناشی از نفرت مفهومی نوين در ادبيات حقوقی جهان تلقی می شود و آن دسته از اقدامات مجرمانه را دربر می گيرد كه با وجود عناصر «نفرت»، «باور» يا «اعتقاد»، «غرض» يا «پيش داوری» و «تعلق قربانی به گروه يا دســته ای خاص» ارتكاب می يابند و طی  به دليل تعلق به گروه يا دارا بودن ًآن، قربانــی صرفا ويژگی طبيعی خاصی مورد جنايت واقع می شــود. در بسياری از كشورهای جهان اين گونه از جرايم را به صورت ويژه پيگيــری و كنترل می نمايند و آن را از جهات مشــدده مجازات محسوب می كنند. چنين اصطلاحی در واژگان حقوقی ايران موجود نيســت و قوانين خاصی در اين مورد وجود ندارد، اما بسياری از مصاديق آن به وضوح قابل درك است. 

2. در مــورد چرايی وقوع چنين جرايمی، می توان با تقسيم عوامل مؤثر به سه نهاد دولت، دين و جامعه به بررســی آن پرداخت. دولتها از دو طريق به اين گونه جرايم دامن زده اند: يكی از راه پروپاگاندا يا تبليغات سياسی كه براساس منافع در طول تاريخ وجود داشته و ريشــه های تاريخی اثرگذاری از نفرت در جوامع برجا گذاشــته اســت و ديگری عدم اجرای مناسب قانون كه منجر به بی اعتمادی جامعه نســبت به آن و انجام اعمال خشونت آميز و انتقام جويانه توسط خود مردم می شــود. نهاد دينی به چند صورت در اين مهم ؛ در ماهيت مسائل اعتقادی نقش داشته اســت: اولا و ايدئولوژيك، نفی ديگر اعتقادات و برحق دانســتن عقيده خود وجود دارد كه موجب احساس جدايی فرد آن عقيده از ديگران در وهله اول و در مراحل ِدارای بعد ايجاد احســاس نفرت نسبت به ديگران می شود.  كه ناخودآگاه با گروهی ديگر معارض است.

3. برای حل اين معضل بايد اقداماتی دوسويه صورت پذيرد: اول اســتفاده از تجارب ديگر كشورها و دوم شناســايی مفاهيم و آموزه هــای دينی و فرهنگی كه می تواند در مــورد قرائتهای خشــن از دين به كار رود. اقدامات همه جانبه پژوهشی، قضايی، فرهنگی، تربيتــی و مديريتی در مقابله با ايــن نوع فراگير از جرايم بايد انجام پذيرد.

منبع: فصلنامه علمی ـ ترویجی مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) 1395/ زمستان 46 سال دوازدهم/ دوره جدید/ شماره 67-56 ص ص.
 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۴۱۳۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکل جامعه اسلامی در حوزه سیاست‌گذاری دانشگاه اثرگذار بوده است

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از قم، فاطمه سجادی مسئول جامعه اسلامی واحد خواهران دانشگاه آزاد اسلامی قم در رابطه با فعالیت جامعه اسلامی در دانشگاه آزاد اینگونه بیان کردند:

تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد که به اختصار به آن «جاد» هم می‌گوییم تا حد بسیار زیادی در مسئولین دانشگاه و حتی دانشجویان و حتی حوزه سیاست‌گذاری‌های دانشگاه اثرگذار بوده است. این بخشی که خدمتتان عرض کردم در حوزه دانشگاه است و این در صورتی است که تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد در حوزه استان قم و مسائل کشوری نظر، ایده و حتی انتقادات خود را به گوش مسئولین رسانده و باعث تغییر و تحولاتی در این دو بخش شده است.

علاوه بر فعالیت‌های اجرایی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و حلقه‌های مطالعاتی و کتاب‌خوانی، اردوهای تشکیلاتی و فعالیت‌هایی که در جهت گرد هم آوردن خواهران و ارتقا آن جمع در جهت مبناهای اعتقادی مانند اردوهای «طرح ولایت» و مباحثه در رابطه با سخنان رهبری و برطرف کردن شبهات و خروج ایده‌ها و راهکارها چه برای شخص افراد حاضر در جمع و چه برای دانشگاه و دانشجویان و چه برای استان و حتی ایده‌های کشوری و انتقال آن به افراد مسئول باشد صورت گرفته است. وی ادامه داد: بسیار تلاش شد که جامعه اسلامی برای دانشجویانی که دغدغه‌مند و دلسوزانه در جهت رفع معضلات بودند معرفی شود و دانشجویانی که برای فعالیت‌های این چنینی رغبت نشان می‌دادند آشنایی انجام شود.

فاطمه سجادی تصریح کرد: برای آشنایی دانشجویان در چند بخش فعالیت‌هایی صورت گرفته است؛ بخشی از فعالیت، معرفی چهره به چهره مجموعه و فعالیت‌های آن بود. معرفی‌ها از طریق کارگاه، حلقه‌های مطالعاتی و اردوهای تشکیلاتی صورت می‌گرفت. معمولا در معرفی، از اساتید کمک گرفته می‌شود که این اساتید از ادوار جاد بودند. امروزه اکثریت همچنان فعال فرهنگی محسوب می‌شوند.

خبرنگار: زینب دده‌بیگی

انتهای خبر/

کد خبر: 1228906 برچسب‌ها تشکل‌های اسلامی

دیگر خبرها

  • شکایت از جرایم اداری به کمک وکیل کیفری
  • آن ها که در ایران می مانند و می خواهند آن را بسازند این مقاله را بخوانند / ۱۰۰۰ سال حکومت ایلیاتی و ۸۰۰ سال تعطیلی عقل و اندیشه و علم
  • برنامه‌های هفته سازمان بسیج سازندگی استان قم اعلام شد
  • افزایش استعفای دسته جمعی پرستاران / سلامت مردم در خطر است
  • دسته‌روی هیأت‌های مذهبی در خراسان‌ شمالی برگزار می‌شود
  • رحیم‌پور ازغدی: یهودی‌ها اصلا تمام شدند | در آمریکا می‌گفتند «مارگ بار اسرائیل» +فیلم
  • گسترش همکاری‌های مذهبی - فرهنگی در دستور کار ایران و ازبکستان
  • مورد عجیب بودجه جامعه‌المصطفی؛ بیشتر از بودجه دانشگاه‌های علم و صنعت و علامه طباطبایی!
  • تشکل جامعه اسلامی در حوزه سیاست‌گذاری دانشگاه اثرگذار بوده است
  • جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است