Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@21:43:41 GMT

گردشگری: حامی نامرئی کالای ایرانی

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۵۲۸۲۹

گردشگری: حامی نامرئی کالای ایرانی

تهران- ایرنا- کارشناسان در گفت وگو با روزنامه جام جم به بررسی تاثیر صنعت گردشگری در حمایت از کالای ایرانی پرداختند.

در ادامه این گفت وگو می خوانیم: در حالی رهبر معظم انقلاب امسال را به عنوان سال «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری کرده‌اند که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و صنعت گردشگری بر این باورند رونق صنعت گردشگری می‌تواند از بهترین حامیان تولیدات ایران در بخش‌های مختلف باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



کارشناسان معتقدند در صورت زمینه سازی دقیق برای توسعه گردشگری، ورود گردشگران به ایران در واقع زنجیرهای از ارزش افزوده در بخشهای مختلف اقتصادی را ایجاد می کند که در نهایت اشتغال، رونق تولید و نشاط اقتصادی و اجتماعی، سوغات گرانبهای آنها برای کشورمان است.

مهدی پازوکی، اقتصاددان درباره اهمیت درآمد گردشگری در اقتصاد کشورها به جام جم می گوید: براساس داده ها و مفاهیم علمی اقتصادی بهترین نوع درآمدهای ارزی برای یک کشور؛ درآمد صنعت گردشگری است. به این دلیل که ضمن خروج کمترین کالا بیشترین درآمد ارزی برای کشور ایجاد می شود و به همین دلیل به آن صادرات نامرئی میگویند.

پازوکی می افزاید: امروز که کارشکنی های غرب و شرق علیه اقتصاد ایران بازار کشورمان را تشنه ارزهای خارجی و روند نقل و انتقال ارز را برای بازرگانان مشکل کرده، رونق گردشگری و افزایش ورود گردشگران میتواند بهترین گزینه برای سیراب کردن اقتصاد کشور از ارزهای خارجی معتبر باشد.

**گردشگری؛ والفجر مقدماتی اقتصاد ایران
این اقتصاددان معتقد است رونق گردشگری ایران درواقع والفجر مقدماتی برای توسعه اقتصادی بوده و لازم است سیاستگذاران گردشگری با استفاده از رهنمودهای مراجع دینی کشورمان زمینه آن را فراهم کنند؛ چون اشتغال پایدار و درآمدهای ارزی سرشار از این طریق دستاوردی است که در شرایط فعلی برای ایران قابل چشمپوشی نیست.

وی ضمن اشاره به درآمد ارزی ترکیه از صنعت گردشگری می گوید: این کشور با این که کمتر از یک دهم جاذبه های تاریخی ایران را به خود دیده، سالانه نزدیک به25 میلیارد دلار درآمد از صادرات نامرئی به دست میآورد و نکته جالب اینجاست که بخش اعظم گردشگران این کشور ایرانی هستند، درحالی که دربسیاری از موارد جاذبه های تاریخی و طبیعی ایران بسیار بهتر از این کشور است.

**اول گردشــــگری داخلی بعد خارجی
پازوکی بر این باور است علت منفی بودن تراز گردشگری ایران با اغلب کشورهای دهکده جهانی عدم توسعه و رونق گردشگری داخلی کشورمان بوده است؛ چراکه براساس اصول ابتدا باید گردشگری داخلی رونق داشته باشد تا به دنبال آن گردشگران خارجی نیز از راه برسند.

این اقتصاددان با تاکید بر این که یکی از دلایل عدم موفقیت صنعت گردشگری ایران نگاه حاکمیتی و دولتی به آن است، می گوید: این درحالی است که گردشگری صنعتی کاملا متکی به توانمندیهای بخش خصوصی است و باید دولتمردان صرفا زمینهها و پیشنیازهای آن را فراهم کنند. برای مثال اتفاقی که در جزیره کیش افتاده و میبینیم امروز گردشگری در این منطقه به دلیل استفاده از قوانین مناطق آزاد توانسته جایگاه خوبی برای خود ایجاد کند، درحالی که به دلیل تملک ارگانی در اغلب بخش های سواحل خزر چنین اتفاقی در این سواحل زیبا نیفتاده است.

**نشاط اجتماعی با گردشگری
این اقتصاددان کشورمان ضمن اشاره به اهمیت ایجاد نشاط در جامعه می گوید: نشاط اقتصادی در جامعه آنقدر مهم است که بتازگی دانشگاه های معتبر بین المللی واحدی به عنوان «اقتصاد نشاط» را تدریس میکنند و یکی از موارد مطرح شده در آن اثرگذاری صنعت گردشگری در این زمینه است.

پازوکی می افزاید: توسعه گردشگری نشاط اقتصادی و اجتماعی به همراه خواهد داشت، درحالی که دستاورد دیگر آن ارائه تصویر واقعی از جمهوری اسلامی ایران در دیگر نقاط دهکده جهانی است؛ چون دشمنان میهن اسلامی ما بخصوص آمریکا و رژیم صهیونیستی دائم در تلاش هستند تصویری غیرواقعی از ایران برای دیگران ترسیم کنند، به همین دلیل باید از گردشگران ورودی به ایران به عنوان سفیران کشورمان استفاده کنیم.

**45 درصد تراز منفی داریم
از سوی دیگر اردشیر اروجی، مدیرکل سابق دفتر آمار و برنامه ریزی سازمان میراث فرهنگی به ما میگوید: بارها گفته شده درآمدهای گردشگری میتواند جایگزین درآمدهای صنعت نفت باشد که این اظهار نظر کاملا درستی است و امروز هم میگوییم بهترین کالای صادراتی ایران صادرات نامرئی است؛ اما نکته اینجاست که برای این منظور نیازمند مدیریت علمی و تخصصی در گردشگری هستیم و ایران هنوز از آن محروم است.

اروجی میافزاید: شاهد مثال مدیریت غیرعلمی در صنعت گردشگری ایران که امروز از آن به عنوان ناجی اقتصاد کشورمان یاد شده، این است که براساس اظهارنظر مسئولان ایران سالانه 9 میلیون گردشگر به خارج از مرزها روانه میکند و در خوشبینانه ترین حالت تنها 2.5 میلیون گردشگر را پذیرایی کرده است؛ یعنی تراز منفی 45 درصد در این بخش که نگران کننده است.

**امان از تصمیم گیری های اشتباه و مقطعی
به گفته مدیرکل سابق دفتر آمار و برنامهریزی سازمان میراث فرهنگی، تصمیم گیری های اشتباه و مقطعی برای بهبود تراز گردشگری در واقع عاملی بوده برای بدتر شدن اوضاع به صورتی که طی سال های اخیر تفاهم نامه هایی با کشورهای مختلف (ترکیه، روسیه، چین و...) به منظور توسعه گردشگری امضا شده است؛ اما در عمل می بینیم بازهم همان تجربه ناموفق را داشتهایم. به عنوان مثال تفاهمنامه گردشگری با ترکیه امضا شده، اما سالانه در مقابل 2.5 میلیون گردشگر ایرانی که به ترکیه سفر میکنند تنها چند ده هزار گردشگر ترک وارد خاک ایران میشوند.

اروجی با اشاره به جایگاه پنجم ایران از نظر جاذبه های تاریخی ـ فرهنگی تصریح می کند: در نگاه اول این جایگاه امتیاز قابل توجهی برای ایران است؛ اما وقتی با دقت مشغول بررسی اطلاعات موجود می شویم، می بینیم نه تنها این جایگاه امتیازی برای ایران به ارمغان نیاورده بلکه مدیریت غیرعلمی در پاره ای از موارد به زیان آن نیز بوده است.

وی می گوید: برای استفاده منطقی از درآمدهای صادرات نامرئی باید سیاستگذاران گردشگری ایران مراقب برخی کارشکنی های دیگران باشند؛ برای نمونه زمانی که برجام زمینه حضور گردشگران خارجی بیشتری را در ایران ایجاد کرد، آمریکا قانونی را به اجرا گذاشت که براساس آن هر فردی که به ایران سفر کند، دوباره باید برای ورود به آمریکا درخواست روادید بدهد، به این ترتیب بخشی از تقاضای ورود گردشگران به کشورمان محدود شد.

**تقریبا 50 درصد از برنامه عقب هستیم
این کارشناس گردشگری درخصوص میزان رقابت پذیری گردشگری ایران هم یادآور می شود که مجمع جهانی اقتصاد سال 2015 میلادی گزارشی در این زمینه منتشر کرد که باید توجه ویژه به اطلاعات مندرج در آن داشته باشیم، چون آمارهای موجود این گزارش بیانگر نیازها و امتیازهای گردشگری ایران برای دستیابی به درآمدهای مستمر و مناسب در این شرایط است.

به گفته اروجی، در گزارش مطرح شده جایگاه کلی ایران از میان 140 کشور مورد بررسی رتبه 100 بوده که نسبت به امتیازات گردشگری ایران ناامیدکننده است. به عنوان مثال در تعاملات بین المللی جایگاه ایران 116، خدمات سفر 120، صنایع وابسته و نیروی آموزش دیده رتبه بالاتر از 110 و محیط کسب و کار ایران نیز در همین محدوده بوده که باید برای آنها چاره اندیشی کنیم.

این کارشناس صنعت گردشگری درباره امتیازات مطرح شده ایران در این گزارش نیز می گوید: در همین گزارش آمده منابع فرهنگی ایران رتبه 37 دارد و امنیت ایران رتبه 97 را به خود اختصاص داده و بهداشت و سلامت هم در جایگاه 93 قرار گرفته است، که میتوان از این امتیازات استفاده بهینه داشت.

اروجی تاکید می کند: اگر به دنبال دستیابی به درآمدهای گردشگری برای تقویت اقتصاد کشورمان هستیم باید براساس افق 1404 عمل کنیم. درحالی که امروز تقریبا 50 درصد از برنامه تعیین شده در گردشگری کشورمان عقب هستیم.

**تمدن، تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی؛ بهترین کالای ایرانی
در همین حال رحیم یعقوب زاده، استاد دانشگاه در رشته گردشگری و رئیس مرکز گردشگری علمی و فرهنگی دانشجویان ایران درباره اهمیت اقتصادی گردشگری در ایران به جام جم میگوید: امروز اشتغال و رونق اقتصادی دو دغدغه مهم مسئولان و همچنین هموطنان است و برنامهریزیهای مختلفی در این زمینه صورت گرفته؛ اما بیتوجهی به ظرفیتهای گردشگری و تاثیر آن در برطرف شدن این نگرانی ها کاملا مشهود است.

یعقوب زاده می افزاید: طرحها بسته های حمایتی و همچنین اقداماتی مختلفی برای اشتغالزایی و رفع رکود تولید از سوی دولتها و مسئولان اجرایی شده که در اغلب موارد این طرحها به اهداف خود نرسیده اند؛ درحالی که با توجه و اختصاص بودجه های هدفمند در گردشگری می توان تحول قابل توجهی در اقتصاد ایران ایجاد کرد.

وی تاکید کرد: در شرایط فعلی که رهبر معظم انقلاب امسال را سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری کرده اند، بد نیست مسئولان گردشگری ایران به این نکته توجه داشته باشند که معروفترین و پرآوازه ترین کالای ایرانی، تمدن، تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی است که می توان از آن به عنوان کالایی بی همتا به سراسر جهان صادر کرد و درآمدهای سرشاری را از آن به دست آورد.

**هر 6 گردشگر ورودی یک فرصت شغلی
نویسنده کتاب «اقتصاد گردشگری» تاکید می کند: براساس تعاریف بین المللی و تاکید سازمان جهانی گردشگری به ازای هر شش گردشگر واقعی ورودی به ایران یک فرصت شغلی جدید به اقتصاد کشورمان هدیه داده می شود، به همین دلیل باید امروز برای جذب هرچه بیشتر گردشگران خارجی برنامه ریزی کنیم.

یعقوب زاده میگوید: نکته اصلی در این زمینه مربوط به نحوه ایجاد مشاغل است که نباید از دید مسئولان دور بماند، چون سرمایه گذاری انجام شده برای هر فرصت شغلی در گردشگری قابل مقایسه با صنایعی همچون پتروشیمی یا نفت نیست و اغلب مشاغل ایجاد شده دقیقا در نقاطی است که اکنون معضل بیکاری داریم. چون جاذبههای باستانی، فرهنگی و طبیعی ایران در آن مناطق قرار دارد. به عنوان مثال کرمانشاه، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد و... .

این استاد دانشگاه معتقد است هم اکنون با توجه به آمار گردشگران ورودی کشورمان تقریبا 770 هزار فرصت شغلی به بخشهای مختلف گردشگری اختصاص دارد و در صورت دستیابی به اهداف تعیین شده صادرات نامرئی ایران، این رقم بسیار بالاتر از مشاغل فعلی خواهد بود.

به گفته یعقوب زاده، آن طور که برآورد شده، در صورت تحقق برنامه های سازمان میراث فرهنگی و رشد ورود گردشگران خارجی با همکاری دستگاه های مرتبط و متولی به کشورمان، تقریبا صد هزار فرصت شغلی تا پایان سال در این بخش ایجاد خواهد شد که جمع شاغلان صادرات نامرئی را به مرز 900 هزار نفر خواهد رساند؛ از این رو نباید فرصت سوزی کرد.

**پایگاه اطلاعات و آمار اصلی ترین پیش نیاز
از سوی دیگر مریم رنجبری، کارشناس ارشد مدیریت گردشگری به جام جم می گوید: برای این که از نظر درآمدی بخواهیم گردشگری را مورد بررسی قرار دهیم، باید ابتدا بدانیم این صنعت در چه وضعیتی قرار دارد، درحالی که هنوز از گردشگری ایران اطلاعات و آمار دقیقی در دست نیست و صرفا همه چیز منوط به مصاحبههای مسئولان شده است.

رنجبری میافزاید: در این زمینه با این که در شورای عالی گردشگری، معاون اول رئیس جمهور تاکید بر تشکیل پایگاه اطلاعات و آمار گردشگری داشتند تاکنون چنین پایگاهی ایجاد نشده تا کارشناسان و سرمایهگذاران بتوانند افقهای مشخصی از آینده گردشگری ایران داشته باشند.

این کارشناس ارشد مدیریت گردشگری معتقد است برای دستیابی به درآمدهای سرشار گردشگری که همه برآن تاکید دارند، لازم است حداکثر هر فصل آمار دقیقی از میزان گردشگران ورودی، خروجی و داخلی در کنار تمام اطلاعات سفرهایشان از سوی مسئولان ارائه شود تا براساس این اطلاعات، نقشه راه منطقی برای افزایش و استفاده از دلارهای صادرات نامرئی ترسیم شده و در اختیار سرمایه گذاران و فعالان این بخش قرار گیرد.

به گفته وی، پس از این مرحله است که براساس آمارهای ارائه شده میتوان سراغ حساب های اقماری رفت تا ببینیم درآمدهای حاصل از صادرات نامرئی چه تغییرات و دستاوردی برای کلان اقتصاد کشورمان داشته تا در صورت دستاوردهای ناچیز نسبت به اصلاح مشکل گام برداریم. درحالی که امروز چنین امکانی نیست و صرفا آمارهای سلیقه ای ارائه می شود که روشنگر آینده گردشگری ایران نیست.

**گردشگر ثروتمند می خواهیم
کارشناس ارشد مدیریت گردشگری با اشاره به بازارهای هدف گردشگری ایران در حال حاضر می گوید: در شرایط فعلی و براساس مصاحبه های مسئولان، بیشتر گردشگران ورودی ایران اغلب از کشورهای همسایه مثل عراق، جمهوری آذربایجان، افغانستان، ترکیه، پاکستان، ترکمنستان، بحرین، هندوستان، عربستان، امارات و قطر هستند که اغلب این کشور از لحاظ اقتصادی توانمند نبوده و به همین دلیل گردشگران آنها نیز تاثیرگذاری بالایی در اقتصاد ما ندارند از این رو لازم است با مدیریت دقیق و هدفمند به دنبال گردشگرانی از کشورهای ثروتمندتر نیز باشیم.

رنجبری میافزاید: برای برآوردهای اقتصادی از درآمد حاصل از گردشگری باید به متوسط هزینه کرد گردشگران در خاورمیانه که سازمان جهانی گردشگری تعیین کرده توجه داشته باشیم و براساس آن برنامهریزیهای لازم را انجام دهیم؛ یعنی متوسط 800 دلار برای اقامتی تقریبا چهار روزه این افراد در ایران.

**هدیه 1300 دلاری گردشگران خارجی به اقتصاد
مرتضی خاکسار، استاد دانشگاه در رشته گردشگری با اشاره به ارزآوری بالای گردشگری در اقتصاد ایران به جام جم می گوید: متولیان گردشگری ایران اعلام کرده اند امسال برای پذیرایی از حدود شش میلیون نفر گردشگری خارجی برنامه ریزی کرده اند که اگر این پیش بینی به واقعیت برسد حجم بالایی از دلارهای غیرنفتی در اقتصاد ایران جاری خواهد شد.

خاکسار با اشاره به هزینه هر گردشگر خارجی در ایران میافزاید: براساس برآوردهای انجام شده هر گردشگر خارجی تقریبا 1250 دلار طی اقامت خود در ایران هزینه میکند، که اگر این رقم را در تعداد گردشگران ورودی سال 97 ضرب کنیم با رقمی معادل 5/7 میلیارد دلار روبه رو هستیم.

وی ضمن تاکید بر مولد بودن درآمدهای حاصل از گردشگری تصریح می کند: گردشگران براساس نیازهای خود هزینه هایی در مقاصدشان دارند که اتفاقا اهمیت این موضوع در مولد بودن این درآمدهاست، چون همه دلارهای گردشگری در قبال دریافت خدمات یا خریدهایشان هزینه میشود و خبری از سفته بازی نیست.

این استاد دانشگاه معتقد است برآوردهای انجام شده فقط درباره گردشگران عمومی است که از ایران بازدید می کنند، درحالی که ایران جایگاهی ویژه در گردشگری مذهبی، سلامت و تندرستی دارد و همه میدانیم میزان هزینه کرد اینگونه گردشگران در مقاصد مورد نظرشان بسیار بالاتر است، به عنوان مثال مشهد و قم به عنوان دو جاذبه منحصربه فرد مذهبی برای گردشگران مسلمان است و دانش و تخصص پزشکان ایرانی نیز شهرت جهانی دارد که میتوان حسابی ویژه برای این موارد داشته باشیم.

*منبع: روزنامه جام جم؛ 1397.1.18
**گروه اطلاع رسانی**9370**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد جام جم گردشگري كالاي ايراني

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۵۲۸۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نصب بیش از ٥٠ تابلوی دو زبانه راهنمای گردشگری در روستای پالنگان

به گزارش خبرنگار مهر، منصور مهرزاد ظهر سه شنبه به خبرنگاران رسانه‌ها اعلام کرد: روستای پالنگان تفرجگاه‌های زیبا و گردشگرپذیر، مناطق طبیعی و تاریخی دیدنی، سوغات و صنایع‌دستی برجسته و مراکز فرهنگی- اقامتی بسیاری دارد که هر یک از آن‌ها می تواند نقش مهمی در رونق گردشگری و اقتصاد منطقه داشته باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کردستان افزود: در این راستا و با توجه به کثرت گردشگران داخلی و خارجی بازدیدکننده ازاین روستای تاریخی، تعداد ٥٣ تابلوی معرفی امکان گردشگری و خدماتی موجود در روستا به همت این اداره‌کل و با همکاری و مشارکت فرمانداری کامیاران و اهالی پالنگان برای راهنمایی گردشگران به دو زبان فارسی و انگلیسی تهیه و نصب شد.

وی با بیان اینکه تعدادی تابلوی خوشامدگویی و تفسیری در جاده منتهی به روستا نیز نصب شده است، عنوان کرد: این اقدام با هدف توسعه زیرساخت‌های گردشگری، ارائه اطلاعات و معرفی جاذبه‌های گردشگری منطقه به گردشگران ورودی و ارتقاء کیفیت خدمت‌رسانی به مردم انجام شد.

مهرزاد یادآور شد: بر روی این تابلوها اطلاعاتی از جاذبه‌های گردشگری و خدمات موجود از جمله مراکز اقامتی، فروشگاه‌های صنایع‌دستی و محصولات روستایی، مسجد، تابلوهای مربوط به شیلات، تعاون روستایی، فوریت‌های پزشکی و … در سایزهای مختلف درج شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کردستان بیان کرد: امیدواریم با همکاری دستگاه‌های مختلف خدماتی و نظارتی بتوانیم خدمات بیشتری به مسافران و گردشگران ارائه و باعث رونق بیش از پیش گردشگری استان شویم.

کد خبر 6093240

دیگر خبرها

  • نصب بیش از ٥٠ تابلوی دو زبانه راهنمای گردشگری در روستای پالنگان
  • رفع مشکل ورود موقت و تردد وسایل نقلیه گردشگران خارجی
  • مشکل ورود موقت و تردد وسایل نقلیه گردشگران خارجی رفع شد
  • رونمایی از سکوهای زنجیره ارزش گردشگری و مرکبات مازندران در نمایشگاه ایران اکسپو
  • حل مشکل تردد و ورود موقت وسایل نقلیه گردشگران خارجی به ایران
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • دریافت نشان ملی مرغوبیت ۲۸ کالای صنایع دستی مازندران
  • دهیاران می‌توانند مدیریت مناطق گردشگری بام ایران را دریافت کنند
  • نخستین مسجد اسلام گسترش می‌یابد
  • مهجوریت تفتان در سایه بی مهری مسوولان