Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-03@00:07:46 GMT

سرکشی و سکوت در بازار پیچیده ارزی

تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۸۰۱۱۱

بازار ارز ایران امروز یکشنبه تا لحظه مخابره این گزارش (ساعت ۱۵) شاهد ورود دلار به کانال ۵۶۰۰تومان بود و این ارز تا ۵۵۵۰ تومان هم در آخرین قیمت‌گذاری‌ها مبادله شده است. چندی پیش و در روزهای ابتدایی سال که قیمت دلار از ۵۰۰۰ تومان عبور کرد گزارش‌های بازار از سرکشی دلالان و برخی صرافان خبر می‌داد. در این بین صرافی‌ها به عنوان یکی از کانال‌های اصلی فروش دلار، این روزها در مواردی به وضوح در قیمت‌گذاری و خرید و فروش ارز جولان می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



قیمت دلار قبل از این‌که بانک مرکزی نرخی را در صرافی بانک‌ها اعلام و عرضه کند به یک‌باره در بازار ارز بالا رفت و خرید و فروش متوقف شد. صرافی‌ها دلیل اصلی را عدم عرضه از سوی بانک مرکزی اعلام کردند، در حالی که این ادعا چندان مورد تایید نیست و حتی در زمانی که عرضه در صرافی بانک‌ها انجام می‌شود، صرافان تمایلی برای دریافت ارز ندارند و در این حالت ارزهای خود را هم به فروش نمی‌رسانند که این موضوع خود عاملی برای ایجاد بازار سیاه ارزی است.

نظارت بر صرافی‌ها و نحوه عملکرد آنها برعهده بانک مرکزی است که این روزها تا حدی به نظر می‌رسد کنترل چندانی بر نحوه خرید و فروش آنها و تحرکاتی که در بازار دارند اعمال نمی‌شود و این جریان به دستگیری برخی از صرافی‌ها محدود شده است.

اما این تمام ماجرای بازار نیست و در سوی دیگر نحوه ورود بانک مرکزی به عرضه از طریق صرافی بانک‌ها و قیمت‌گذاری است که در مدت اخیر با حواشی بسیاری همراه بوده و در مواردی حتی سیاست‌هایی اعمال شد که بازار ارز را چند نرخی کرد و اتفاق‌های عجیبی در آن رقم خورد که برخی کارشناسان آن را سیاست‌های شکست خورده سیاست‌گذار ارزی اعلام کردند.

چندی پیش و در روزهای ابتدایی سال که دلار از ۵۰۰۰ تومان عبور کرد ولی الله سیف-رئیس کل بانک مرکزی- اظهاراتی را در واکنش به این جریان مطرح کرد که اکنون بعد از گذشت حدود دو هفته و چرخش بازار، مروری بر موضع وی نشان از آن دارد که اظهارات و مواضع سیاستگذار ارزی اثر چندان مثبتی بر بازار ارز نداشت و آن را از نوسان‌ نینداخت.

رئیس کل بانک مرکزی بازار ارز را یکی از پیچیده‌ترین بازارها اعلام کرد اما وی اوضاع بازار را با وجود دلار ۵۱۰۰ تومانی مثبت ارزیابی کرد و از مناسب بودن تراز ارزی کشور اطمینان داد و در سوی دیگر بر این موضوع که بازار در بلندمدت دچار کسری و کمبود ارز نخواهد بود تاکید کرد، اما او توضیح نداد که در حال حاضر با نوسانی که پیش روی بازار قرار دارد و قیمت‌ها در تلاطم هستند، بانک مرکزی  چه کنترلی بر عوامل ایجاد کننده این شرایط داشته  و برنامه آن برای کوتاه مدت چیست؟

با این حال رئیس کل بانک مرکزی دلیل اصلی اوضاع نامساعد فعلی را انتظارات اعلام کرد و گفت که حساسیت زیادی به تحولات غیراقتصادی وجود دارد و عملا نوسانات کوتاه‌مدت بازار را این بخش از تقاضا شکل می‌دهد. گرچه تا حدودی انتظار می‌رفت تا براساس اظهارات در ظاهر امیدوارکننده سیف، شرایط بازار تا حدی سامان یافته و آرام شود اما طولی نکشید که دلار روند رو به رشدی را در پیش گرفت و در ۲۰ روز ابتدایی سال جاری حداقل ۶۰۰ تومان گران شد؛ چرا که بازار ارزی در پایان سال گذشته با نرخ حدود ۴۹۰۰ تومان بسته شده بود. به هر صورت رئیس کل بانک مرکزی برنامه مشخصی را برای سامان دادن به بازار اعلام نکرد و ظاهرا اگر اقدامی هم در حال انجام است مشخص نیست چرا کارایی چندانی برای کنترل بازار ندارد؟

برخی کارشناسان این ایراد را وارد می‌کنند که نباید به افزایش قیمت دلار انتقاد کرد، چرا که این ارز در حال حرکت به سمت واقعی شدن است؛ اما سوال اینجاست که آیا نمی‌توان قیمت دلار را با اعمال سیاست‌هایی که کمترین آسیب را به بازار و اقتصاد وارد کند اجرایی کرد؟ به هر حال طی چند ماه گذشته با نوسان و بلاتکلیفی بازار، بسیاری از فعالان اقتصادی در کنار ضرر ناشی از جهش‌های ارزی، در شرایط نامشخصی برای برنامه‌ریزی و سرمایه‌ گذاری قرار دارند و این انتظار را از سیاست‌گذار ارزی خواهند داشت که تا حدی به بازار ثبات بخشیده و وضعیت آن را سامان دهد.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۸۰۱۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد

لطیفی با بیان اینکه در این شرایط نهادهای امنیتی و بانک مرکزی مصمم هستند تا تدابیری بیاندیشند که نرخ گذاری کانال‌های تلگرامی بر قیمت کالاها اثر گذار نباشد، تصریح کرد: سفته بازان بازار ارز برای اینکه اثرگذاری مخرب خود را در حوزه بازار ارز حفظ کنند با موج سواری بر حوادث و اتفاقات، پالس‌های منفی را به بازار غیر رسمی ارز مخابره می‌کنند که این موضوع بر زندگی و معیشت مردم آثار منفی دارد.

سید روح اله لطیفی، فعال اقتصادی و سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در گفتگو با ایسنا بیان کرد: یکی از دلایل نوسان نرخ ارز در هفته‌های اخیر به عوامل سیاسی و خبرهای منفی شبکه‌های اجتماعی باز می‌گردد که در این زمینه کانال‌های تلگرامی در تلاش بودند تا با افزایش نوسانات بازار ارز و به چالش کشیدن این بازار سودهای هنگفتی را به دست بیاورند.

تلاش برای خنثی سازی اثر کانال‌های تلگرامی

وی با بیان اینکه در این شرایط نهادهای امنیتی و بانک مرکزی مصمم هستند تا تدابیری بیاندیشند که نرخ گذاری کانال‌های تلگرامی بر قیمت کالاها اثر گذار نباشد، تصریح کرد: سفته بازان بازار ارز برای اینکه اثرگذاری مخرب خود را در حوزه بازار ارز حفظ کنند با موج سواری بر حوادث و اتفاقات، پالس‌های منفی را به بازار غیر رسمی ارز مخابره می‌کنند که این موضوع بر زندگی و معیشت مردم آثار منفی دارد.

این تحلیلگر اقتصادی عنوان کرد:  با توجه به تحولات سیاسی ماه‌های اخیر، سفته بازان با ورود شوک‌های منفی سعی در ملتهب کردن بازار ارز داشتند و دارند تا از این طریق به سوءاستفاده شخصی بپردازند؛ اما بانک مرکزی به بازار ارز ورود کرد و توانست با مدیریت در زمان مناسب این بازار را کنترل کند. بانک مرکزی علاوه بر کنترل بازار ارز سعی کرد تا نیازهای واقعی ارزی مانند نیازهای وارداتی ماشین آلات، کالاهای اساسی، کالاهای کشاورزی و... را تامین کند. این رویداد به بازار پالس مثبت صادر کرد، در نتیجه بازار ارز آرام شد.

عدم جهش  ناگهانی ارز بعد از پاسخ موشکی ایران به صهیونیست‌ها

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: همچنین بعد از اینکه ایران پاسخ محکم به رژیم صهیونیستی داد و به این رژیم صهیونیستی حمله موشکی کرد، بعضی از رسانه‌ها و کانال‌های تلگرامی صحبت از افزایش نرخ ارز می‌کردند؛ اما در عمل مشاهده کردیم که نرخ ارز کاهش یافت. این موضوع نشان می‌دهد که بانک مرکزی با تدابیر ویژه ای که اندیشیده است، انتظارات تورمی و بازار ارز را به خوبی مدیریت کرد و قادر است تا نرخ ارز را به کانال‌های قبلی بازگرداند.

این تحلیلگر اقتصادی اضافه کرد: در آن زمان عده‌ای از نرخ دلار بالای ۱۰۰ هزار تومان صحبت می‌کردند و به دنبال افزایش نارضایتی بین مردم بودند، اما با تدبیر بانک مرکزی رشد نرخ ارز نه تنها متوقف شد، بلکه احتمال بازگشت نرخ ارز به کانال‌های قبلی تقویت شد و امیدواریم که نرخ ارز تا کریدور ۵۰ هزار تومان هم کاهش یابد.

وی اضافه کرد: همچنین امیدوار هستیم که بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب تامین نیازهای تولیدی کشور با نرخ ارز پایین‌تر و حمایتی محقق شود تا هم رشد تولید و هم افزایش کیفیت تولید را در کشور شاهد باشیم و در ادامه معیشت مردم نیز بهبود یابد.

دیگر خبرها

  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • راهکار پایان دادن به تقاضای کاذب دلار
  • قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد
  • سیگنال بانک مرکزی به بازار ارز/ استفاده از منابع مسدودی آزادشده ارزی کلید خورد
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار تا پایان سال
  • پیش‌بینی اقتصاددانان از آینده قیمت دلار
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند
  • سیگنال پشت خطی به قیمت دلار/ خبر خوش ارزی چیست؟
  • واکنش بانک مرکزی به اظهارات میرسلیم/ عقل سلیم چه می‌گوید؟