Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-01@05:02:45 GMT

◄ رانندگی تهاجمی و تنش در جاده

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۹۸۹۶۷۲

◄ رانندگی تهاجمی و تنش در جاده

تین‌نیوز | 

وبلاگ علیرضا اسماعیلی:  هر فرد با نوع رانندگی خود در واقع جلوه‌ای از شخصیت خود را نشان می‌دهد و برخی‌ از رفتارهای ناهنجار که در رانندگی دیده می‌شود ناشی از عوامل روانی است که باعث تهاجم در امر رانندگی می‌شود.

 افراد غالباً در دوران‌ تغییرات اجتماعی، شناختی و فیزیولوژیکی ممکن است در مقطعی دچار اختلالات روانی- فیزیولوژیکی شوند که موقتاً تعادل آنان را بر هم می‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوران جوانی زمانی برای تغییرات سریع و نیز اختلالات روانی و فیزیولوژیکی است که این تغییرات و اختلالات در تعدادی از افراد به درجات مختلفی بروز می‌کند. این اختلالات ممکن است در گروهی از افراد به نسبت کم یا گذرا و در عده‌ای دیگر شدید باشد. در اینجا، پرخاشگری اختلالی است که در یک لحظه بروز می‌کند و عموماً پیامدهایی نیز به بار می‌آورد.

این افراد نیز ممکن است موفق به دریافت گواهینامه رانندگی شوند و مشتاقانه شخصیت نمایشی خود را با رانندگی پرخاشگرانه بروز دهند. افراد مبتلا به شخصیت نمایشی، رفتار توجه‌طلبانه بسیار زیادی از خود نشان می‌دهند. آنها اغلب در رفتار و افکار خود مبالغه می‌کنند و هر چیز ساده‌ای را مهم‌تر از آنچه هست بروز می‌دهند. اگر در کانون توجه قرار نگیرند و تحسین یا تایید نشوند، ممکن است دست به انجام رفتارهای پرخاشگرانه دیگری بزنند. 

رانندگی پرخاشگرانه نوعی تخلیه فشارهای درونی است که باعث ایجاد رفتارهای غیر متعارف در رانندگی شده و متأسفانه مشکلات و حوادث ناشی از آن دامن‌گیر بسیاری از افراد  می‌شود. وقتی معابر و خیابان‌ها پاسخگوی تعداد خودروها نیست، آستانه تحمل رانندگان کاهش یافته و منجر به بروز رفتارهای خشونت‌آمیز در راننده می‌شود. اما نکته مهم اینجاست با وجود این‌که تعداد تصادفات برون‌شهری یا جاده‌ای کمتر از تصادفات درون‌شهری است ولی تلفات انسانی تصادفات برون‌شهری بیشتر از درون‌شهری است که این نشان از سرعت و سبقت‌های غیر مجاز برخی از رانندگان که شاید تعداد آنها کمتر از 5 درصد افراد جامعه است، دارد که در جاده‌ها به صورت تهاجمی رانندگی می‌کنند. چنین رانندگانی آستانه تحمل پایینی دارند و در جاده‌هایی که ترافیک سبک‌تر و عرصه برای تاخت و تاز بازتر است مشکلاتی را برای دیگر مسافران جاده‌ای فراهم می‌کنند.

راننده پرخاشگر کیست؟

راننده پرخاشگر راننده‌ای است که با توسل به درگیری و خشونت، قصد انجام اعمال خلاف مقررات راهنمایی و رانندگی را دارد؛ اعمالی همچون تغییر مسیر ناگهانی و خطرناک، سبقت غیرمجاز، رعایت نکردن فاصله مناسب طولی و عرضی، بوق زدن‌های مکرر، استفاده از نور بالا برای تنبیه دیگران، حرکت سریع و تعقیب و گریز خودرویی، سرعت‌های نا‌بجا، مانور و تغییر مسیر به‌طور مکرر، اشغال طولانی خط سبقت، ترمزهای ناگهانی و مکرر، انحراف از مسیر اصلی و عبور از خط مقابل برای رهایی از ترافیک غیر روان و قانون‌شکنی و دیگر رفتارهای ناپسند همراه با فحاشی و هتاکی به دیگران، در کارنامه رانندگی افراد پرخاشگر کاملا مشهود است.

از عوامل موثر در بروز رفتار پرخاشگرانه رانندگان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- معطلی و کندی ترافیک

- آلودگی‌های صوتی موجود در محیط

- مشکلات روانی راننده

- نابسامانی ترافیک

- تأثیر آلودگی هوا بر سیستم عصبی

این عوامل به‌طور مجزا باعث بروز عکس‌العمل‌های نامناسب یا کاهش توانایی‌های فکری و جسمی راننده خواهند شد.

این در حالی است که رانندگی یکی از مواردی است که شخصیت انسان را در اجتماع آشکار می‌کند و تقریبا می‌توان گفت که ابعاد فرهنگی رشد اجتماعی و میزان ادب و علاقه او را نسبت به همنوعانش نشان می‌دهد. نیاز راننده به داشتن فرهنگ و تجربه بالا و اطلاع کافی از مسائل قانونی و فنی، مقوله‌ای ضروری برای نشان‌دادن عکس‌العمل‌های مناسب است.

رانندگان پرخاشگر به نوعی دچار هیجان‌زدگی یا آزردگی هیجانی هستند که این مسئله می‌تواند متاثر از سه مؤلفه اصلی باشد که در اولین قدم نشانه وجود خصوصیات شخصیتی بی‌قرار، بی دقت و ناشکیبا است. دومین خصیصه قدرت‌طلبی و زور مداری برخی از رانندگان و سومین خصیصه بی‌پروایی و ... در تعداد محدود و انگشت‌شماری از رانندگان است که این مسئله باعث بروز برخی شرایط روانی و نگرش‌های نامطلوب در راننده خودرو می‌شود. برخی از این نگرش‌ها شامل نگرش نامطلوب نسبت به منزلت و جایگاه اجتماعی پلیس، احساس قانون‌گریزی و تبعیض در جامعه، احساس بی‌تفاوتی و خصومت نسبت به دیگران و احساس ضعف در تکریم باورهای دینی است که در نهایت باعث زود برانگیختگی در راننده شده و رفتارهای تهاجمی وی را شدت می‌بخشد.

در واقع بیشتر رانندگانی که از وسیله نقلیه خود جهت تنبیه دیگران استفاده می‌کنند از پرخاشگری وسیله‌ای استفاده می‌کنند.

هر چند که سطح پرخاشگری افراد از موقعیتی به موقعیت دیگر فرق می‌کند ولی افراد از لحاظ تداوم رفتارهای پرخاشگرانه در طول زمان با هم فرق دارند. افرادی که در هنگام رانندگی دست به رفتارهای رانندگی پرخاشگرانه می‌زنند، در موقعیت‌های دیگر و عادی زندگی نیز، افرادی با آستانه تحمل پایین و پرخاشگر هستند. برخی از مطالعات نشان می‌دهد ثبات پرخاشگری در زن‌ها در طول زمان کمتر از مردان است. البته افراد هنگامی که با وقایع تنش‌زای روزمره مواجه می‌شوند، نمود آن را در هنگام رانندگی و قرار گرفتن در صندلی راننده با پرخاشگری شدید از خود نشان می‌دهند که ممکن است جان خود و عده دیگری را به خطر بیندازند.  همچنین رفتار خشمگینانه یا تهاجمی ممکن است با ژست‌های بی‌ادبانه، ناسزاگویی و رانندگی بی‌احتیاط و خطرناک از روی عمد همراه باشد.

انتظار می‌رود مردم ما با پیشینه فرهنگی بسیار بالا که ناشی از تمدن چند هزار ساله بوده  و بسیاری از کشورهای دنیا محو تمدن و فرهنگ گذشتگان ما هستند نسبت به رفتارهای ترافیکی خود بازنگری کرده و احترام به حقوق یکدیگر را در جریان ترافیک چه به‌عنوان راننده و چه به عنوان پیاده مدنظر داشته باشند تا کماکان مواریث فرهنگی و ادبی کشورمان حفظ شود.

علیرضا اسماعیلی‌نوری

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: علیرضا اسماعیلی رانندگی تهاجمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۹۸۹۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عامل ۴۶ درصد تصادفات ؛ یک عادت بد در رانندگی!

به گزارش تابناک، سرهنگ فیروز کشیر معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ درباره حواس‌پرتی رانندگان هشدار داد و گفت: متاسفانه در بسیاری از تصادفات شاهد هستیم که علت حادثه عدم توجه کافی راننده به جلو است. هر چیزی مانند دخانیات، تلفن همراه، خوردن و آشامیدن باعث حواس‌پرتی راننده شده و توجه کافی را از او می‌گیرد، بنابراین ممنوع است.

یک عادت بد در رانندگی
وی ادامه داد: به عنوان مثال، همه رانندگان می‌دانند استفاده از تلفن همراه حین رانندگی باعث حواس‌پرتی راننده می‌شود. اما متاسفانه هنوز هم این اشتباه را تکرار می‌کنند و این مسئله به یک عادت بد در رانندگان تبدیل شده است که می‌تواند فجایع بسیاری رقم بزند.

کشیر افزود: بارها مشاهده شده برخی از رانندگان که پشت چراغ قرمز متوقف می‌شوند، تا لحظه‌ای که چراغ سبز شود مدام با تلفن همراه خود مشغول هستند.

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: در این فاصله چند ثانیه‌ای که رانندگان پشت چراغ قرمز متوقف هستند، آنقدر سرگرم تلفن همراه خود و فضای مجازی هستند که حتی کشیدن ترمز دستی را هنگام توقف فراموش می‌کنند و با خودروی جلویی برخورد می‌کنند.

چرا نباید هنگام رانندگی از تلفن همراه استفاده کنیم؟
کشیر گفت: تلفن همراه به گونه‌ای است که وقتی فرد از آن استفاده می‌کند تمام حواسش را می‌گیرد، بنابراین از اطراف غافل شده و نمی‌تواند تصمیم درست بگیرد یا در شرایط حساس و مهم واکنش درستی داشته باشد.

وی افزود: همچنین استفاده از سایر تجهیزات تلفن متصل به گوشی نیز ممنوع است زیرا باعث انحراف ذهنی و رفتاری راننده شده می‌شود.

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ تاکید کرد: راننده موظف است تمام هوش و حواس خود را در رانندگی به جلو معطوف دارد و به عنوان یک راننده باید از هر چیزی که باعث بر هم زدن هوش و حواس شود، اجتناب کند.

علت ممنوعیت سیگار کشیدن حین رانندگی
کشیر با اشاره به اینکه استفاده از دخانیات نیز باعث حواس‌پرتی رانندگان می‌شود؛ گفت: ماده ۱۸۰ آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی به صراحت هشدار می دهد که رانندگان حق ندارند حین رانندگی دخانیات استفاده کنند زیرا علاوه بر ایجاد حواس‌پرتی، ممکن است ته‌سیگار روی لباس راننده بیفتد و حوادث ناگواری را رقم بزند.

وی افزود: همچنین راننده حق ندارد در حین رانندگی مواد خوراکی و آشامیدنی استفاده کند چراکه ممکن است یک لحظه آب در گلوی راننده پریده و باعث خفگی و واژگون شدن خودرو شود و این حادثه دیگر خودروها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

پشت چراغ قرمز این کارها را انجام ندهید
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ از رانندگان خواست حتی در زمان توقف پشت چراغ قرمز یا ترافیک نیز از استعمال دخانیات، خوردن و آشامیدن و استفاده از تلفن همراه خودداری کنند و همه حواس خود را برای حفظ سلامتی خود و دیگران در رانندگی بگذارند.

آمار دخالت تلفن همراه در تصادفات
وی افزود: با توجه به تحقیقات میدانی همکاران من در پلیس راهور، یکی از دلایل اصلی افزایش تصادفات استفاده و مکالمه با تلفن همراه حین رانندگی است و متاسفانه ۴۶ درصد تصادفات مربوط به تلفن همراه است و این موضوع حتی بدون استفاده از هندزفری نیز اتفاق می‌افتد.

آمار دخالت پیامک در تصادفات
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: همچنین در بررسی‌ها مشخص شد ارسال پیامک توسط رانندگان نیز به میزان ۳۷ درصد در بروز تصادفات نقش دارد.

تاثیر مکالمه تلفنی با هندزفری در تصادفات
کشیر گفت: همچنین این تحقیق نشان می‌دهد که مکالمه با هندزفری ۲۷ درصد، استفاده از نوشیدنی‌های غیرمجاز و مصرف روان‌گردان‌ها به میزان ۱۳ درصد و مصرف مواد مخدر نیز ۲۱ درصد در میزان و دلیل تصادفات نقش دارند.

کاری که مواد مخدر با راننده می‌کند
وی درباره استفاده از مخدر گفت: استفاده از مواد مخدر باعث می شود که روح و روان و سیستم اعصاب افراد تحت تاثیر قرار گیرد. همچنین باعث می شود تاری دید، کاهش شدید شنوایی ، درگیری ذهنی و مغزی , درک نکردن فاصله نیز رخ دهد بنابراین افراد نباید در این شرایط پشت فرمان بنشینند.

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ هشدار داد که این اعداد و ارقام مواردی نیستند که بخواهیم با آنها شوخی کنیم. شوخی با این اعداد یعنی شوخی با جان و زندگی خود و خانواده. بنابراین از رانندگان درخواست می‌کنیم عواملی را که باعث حواس‌پرتی در رانندگی می‌شوند، حذف کنند.

 منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • ۱۰ مصدوم در حادثه رانندگی محور یزد-طبس
  • عاقبت کار با موبایل هنگام رانندگی (فیلم)
  • مصرف الکل‌های سمی در هر اندازه‌ای خطرناک است
  • الکل‌های دست‌ساز و قاچاق زمینه‌ساز بروز مسمومیت
  • مصرف الکل های سمی در هر اندازه ای خطرناک است
  • این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید
  • نتایح سفر ایلان ماسک به چین؛ ارزش سهام تسلا ۶ درصد رشد کرد
  • پلیس راهور : ۴۶ درصد تصادفات مربوط به تلفن همراه است
  • ۵ درصد جرایم رانندگی اشتباه ارسال می‌شود/ دو علت بروز خطا
  • عامل ۴۶ درصد تصادفات ؛ یک عادت بد در رانندگی!