Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون شهردار مشهد گفت: در حال حاضر پروژه کمربند جنوبی نیازمند تعیین تکلیف نهایی است. ۲۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۱ استانها خراسان رضوی نظرات

محمدرضا حسینأ‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در مشهدمقدس اظهار داشت: اگر در ابتدای احداث پروژه کمربندی جنوبی یعنی زمانی که طرح جامع مشهد در شورای عالی شهرسازی و معماری با حضور معاون محیط زیست کشور تصویب شد، توجه به درخواست‌های سمن‌های محیط زیستی مورد توجه قرار می‌گرفت، امروز شاهد متوقف ماندن ده‌ها میلیارد تومان هزینه احداث این پروژه نبودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون شهرسازی و معماری شهردار مشهد با اشاره به مصوباتی پیرامون متوقف شدن احداث کمربندی جنوبی، افزود: بعد از توقف پروژه، ضرورت دارد با حضور افراد آگاه و بصیر به مسائل مربوطه بازبینی مجدداً صورت گیرد.

حسین‌نژاد بیان کرد: من از تصمیم‌گیران این موضوع به ویژه استاندار خراسان رضوی درخواست دارم دستور به بررسی مجدد موضوع و هزینه فایده کردن اقدامات انجام شده دهند و درخواست سمن‌های محیط زیست نیز مورد توجه قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین درخواست می‌شود تعیین تکلیف نهایی پروژه برای جلوگیری از هدررفت سرمایه‌های مردمی هزینه شده در اجرای پروژه صورت گیرد. به نحوی که بتواند خواسته‌های طرفداران محیط زیست را لحاظ کرده باشد و در عین حال هزینه‌های انجام شده شهرداری و اهداف طرح جامع که طرحی بالادستی است و سند توسعه عمران شهر مشهد مقدس است لحاظ شود.

معاون شهرسازی و معماری شهردار مشهد با بیان اینکه از سال 84 احداث پروژه کمربندی جنوب مشهد کلید خورد، گفت: طرح ایجاد کمربندی جنوبی در بررسی طرح‌های جامع مشهد طی سال‌های 72 و 92 به تصویب رسید و حتی در طرح‌های تفضیلی پیشنهادی مناطق 14، 15 و 16 در بیست و نهم اردیبهشت ماه سال 1379 جانمایی و جزئیات مقاطع ارضی پروژه مورد تصویب قرار گرفته است.

حسین‌نژاد با اشاره به هزینه‌های صورت گرفته و پیشرفت‌های فیزیکی قابل توجه در احداث این پروژه، بیان کرد: گرچه روند احداث کمربندی جنوبی مشهد با کندی همراه شد، اما اجرای آن با مصوبات خاص خود همراه بود. فارغ از اینکه تاچه میزان این مصوبات دارای سندیت است و یا اینکه باید مورد بازبینی مجددا قرارگیرد.

وی با تاکید بر توجه به مسائل زیست محیطی پروژه افزود: اینکه هم‌ اکنون ضرورت دارد توجه به مسائل زیست محیطی پیگیری شود یا ضرورت احداث کمربند جنوبی، موضوعی است که بررسی استدلال‌های خاص مسائل زیست محیطی و ترافیکی را می‌طلبد.همه موارد ذکر شده در کنار هزینه‌هایی صورت گرفته باید مورد توجه قرار گیرد، سپس به جمع‌بندی نهایی برسیم.

انتهای پیام/ ز

R41347/P41362/S6,1188/CT1

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۰۷۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلسه سرنوشت‌ساز برای تعیین تکلیف ژاوی

به گزارش "ورزش سه"، حذف در لیگ قهرمانان به دست پاری سن ژرمن باید تصمیم گیری در مورد اینکه چه کسی سرمربی تیم اصلی فصل آینده بارسا خواهد بود را تسریع بخشد. 

فعلا در بارسا تمرکز روی بازی هفته بعد برابر رئال است چون یک پیروزی باعث می‌شود که بارسا به پنج امتیازی صدرنشین برسد و رقابت قهرمانی داغ شود. هر چیزی غیر از پیروزی به معنای خداحافظی با لیگ است. فصل برای مردان ژاوی تمام می‌شود و باید هر چه زودتر مربی فصل بعد مشخص شود.

طبق ادعای موندودپورتیوو، بعد از بازی یکشنبه برابر رئال، خوان لاپورتا مستقیما با ژاوی در مورد آینده حرف خواهد زد تا متوجه شود شانسی برای منصرف کردنش از جدایی دارد یا خیر. او می خواهد بداند ژاوی تا چه اندازه روی تصمیمش جدی است. 

طبعا اگر بارسا رئال را ببرد، اصرار لاپورتا برای تغییر عقیده ژاوی بیشتر خواهد شد اما تحت هر شرایطی رئیس ابتدا دوست دارد ژاوی را حفظ کند و در غیر این صورت به دنبال جانشینش خواهد رفت. موندو از رافا مارکز، مربی تیم دوم بارسا، به عنوان اصلی‌ترین گزینه جانشینی ژاوی در صورت جدایی او نام برده است.

دیگر خبرها

  • استان اردبیل نیازمند احداث ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه است
  • تولید روزانه ۱۲۰ تن کمپوست در قم/ احداث کمربند سبز سایت پردازش پسماند شهر
  • تعیین تکلیف حدود ۷ هزار چاه کشاورزی در مازندران
  • جلسه سرنوشت‌ساز برای تعیین تکلیف ژاوی
  • پیمانکار ترمینال بین المللی فرودگاه شیراز تا سوم اردیبهشت ​تعیین می شود
  • تعیین تکلیف طرح‌های مسکن مهر در خوزستان
  • قیمت‌های تعیین شده در حوزه زراعی جوابگوی هزینه کشاورز نیست
  • تملک مغازه‌های قبرستان نو در گام نهایی/ ۷۰ مغازه تخریب شد
  • تعیین تکلیف احداث شهرک دام غرب شهرکرد پس از ۱۸ سال
  • افزایش دوبرابری مساحت بوستان‌های مشهد