Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرویز کردوانی، جغرافیدان و کویرشناس شهیر ایرانی در گفت‌وگو با ایکنا، به تشریح وضعیت اقلیمی ایران پرداخت و اظهار کرد: ایران یک کشور استثنایی از لحاظ اقلیم و گردشگری است، ایران با توجه به وضعیت جغرافیایی می‌بایست همانند دبی سراسر بیایان و یا حداکثر مانند یزد و جنوب کشور می‌شد، اما از لحاظ زمین شناسی اتفاقاتی افتاد که این وضعیت را تغییر داد و این کشور را سرزمینی با آب و هوای مناسب برای زیست انسان و گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی تبدیل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: چرا باید ایران بیابان می‌شد؟ برای اینکه در عرض ۲۵ تا ۳۹ درجه کره زمین هستیم، از عرض ۳۰ درجه یک هوای پر فشاری می‌وزد که این هوای پر فشار دو اثر نا مطلوب را بر جای می‌گذارد نخست اینکه رطوبت زمین را تبخیر می‌کند و از بارندگی جلوگیری می‌کند. این منطقه پرفشار است ما، چون در عرض میانه هستیم یعنی از عرض ۳۰ درجه طرف قطب می‌رود، در واقع تمام کشور‌هایی که در عرض ۲۵ درجه تا ۴۵ درجه هستند باید بیابان باشند. اینجا هم همین طور است.
کردوانی بیان کرد: از سوی دیگر هوای پرفشار امکان صعود به هوا را نمی‌دهد، صعود هوا موجب بارندگی می‌شود، این هوا در اثر چرخش زمین سنگین می‌شود و نمی‌تواند بالا برود وارونگی هوای تهران در پاییز اواخر زمستان تهران نتیجه این اتفاق است.
این کویر شناس با بیان اینکه دو اتفاق مهم ایران را از بیابانی شدن نجات داد گفت: نخست درست شدن دریا‌ها در دوران دوم زمین شناسی و سپس چین خوردگی‌های جوان مانند البرز و زاگرس ایران موجب شدند ایران تماما بیابان نشوند. یک دریا در شمال یک دریا در جنوب، دریای خزر خلیج فارس بعد هم از همه بهتر زمانی که کره زمین سرد شد شروع به چروک افتادن کرد، با جهت‌های عالی کوهستان‌ها ایجاد شدند، البرز شرقی- غربی است اگر شمال جنوبی بود به درد نمی‌خورد و چه بسا گیلان و مازندران بیابان می‌شد در حالیکه سه برابر اروپا بارندگی دارند.
وی عنوان کرد: ۲ هوای پر فشار داریم یکی که از عرض ۳۰ درجه می‌آید و باعث خشکی می‌شود و دیگری که از سطح دریا هوا را بلند می‌کند رطوبت را می‌گیرد و می‌خواهد از کوه بریزد و تبدیل به بارندگی می‌شود همچنین البرز هوای پر فشار سیبری یعنی جریان هوای بیگانه را می‌گیرد و موجب بارندگی در اذربایجان می‌شود.
کردوانی یادآور شد: الان اروپا، انگلیس، فرانسه و آلمان مناطق مرطوبی هستند، ولی ۹۰ درصد محصولاتی که ما در مناطق مرطوب خود داریم آن‌ها ندارند، برنج، مرکبات، چای، هندوانه و طالبی، انار، انجیر را ما داریم آن‌ها ندارند چرا؟ به دلیل اینکه تعادل هوای بیایانی و مرطوب است.
وی افزود: جهت زاگرس هم شمالی جنوبی است؛ رطوبت مدیترانه می‌آید به این کوهستان می‌خورد ایجاد بارندگی می‌کند کرخه، کارون، دز، جراحی، سیمره و سیروان، از برکت این رشته کوه است؛ بنابراین این هوای مرطوب شمال و هوای کوهستانی غرب را داریم.
این اقلیم شناس عنوان کرد:همچنین بیابان لوت را در جنوب غرب داریم که چندین سال بارندگی ندارد، چابهار هم در دنیا کم نظیر و یک نقطه استثنایی است که خزان ندارد یعنی آنجا یک سال پنبه بکار صد سال پنبه بچین هیچ گیاه خزانی ندارد زمستان‌ها گرمترین نقطه ایران است تابستان هم سردترین نقطه شهر کنار دریای آزاد است.
کردوانی تأکید کرد: با این وضعیت آب و هوایی ایران یک کشور استثنایی برای توریست‌ها و گردشگر‌ها است؛ هم آب و هوای مرطوب دارد و هم اب و هوای سرد، هم هوای گرم و خشک و هم آب و هوای مرطوب استوایی، هر گردشگری در هر فصلی به ایران بیاید می‌تواند در آن لذت ببرد.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت منابع آبی ایران اظهار کرد: اخیرا یکی از مسئولان عنوان کرده است که ایران بیابان می‌شود، الان شما سوال می‌کنید ۲۰ سال دیگر آب تمام می‌شود؟ بستگی به این دارد که چه بکنیم کشوری نیست که آب نداشته باشد، یک کشور در آفریقا به نام کپتون ۵ سال قبل اعلام کردند که آب آن‌ها تمام می‌شود برای همین منظور خود را آماده کردند، در ۲۰۰ نقطه شهر یک تانکر آب می‌گذارد، شبیه پمپ بنزین که به وسیله کارت آنجا هم گالن می‌برند و ۴۰ لیترآب می‌گیرند بدین ترتیب ساعت صفر تمام شدن آب را عقب انداختند ما نیز باید این ساعت را عقب بندازیم. مثلا اگر قرار است اردیبهشت سال آینده آب تمام شود باید کاری کنیم که این ساعت صفر را عقب بندازیم نه اینکه مدام را آن تسریع کنیم.
این کویر شناس ایرانی بیان کرد: این ترامپ رئیس جمهور کنونی آمریکا چندین سال قبل فرماندار کالیفرنیا بود، این کشور به جز آلاسکا که منابع آبی سرشاری دارد، وضعیتی همانند ایران دارد، در ان زمان دید، رودخانه‌ها خشک شده و منابع زیرزمینی کاهش پیدا کرده است؛ و ۱۵ اینچ از سطح بارش برف نیز کم شده است لذا دستور دادند صنعت و کشاورزی باهم ۲۵ درصد از مصرف آب خود کم کنند از سوی دیگر به مردم و خانه‌ها نیز می‌بیست فضای سبز خود را کنترل کنند و گرنه در انتظار متخلفان، دادگاه؛ جریمه و زندان بود بدین ترتیب ساعت نابودی این ایالت را ۱۵ سال عقب انداختند.
وی تأکید کرد: ما نیز نباید دائما بگوییم مردم محض رضای خدا صرفه جویی کنید یک مقدار دولت باید قدرت به خرج بدهد، یک کودک که بیمار است و دارو نمی‌خورد باید به زور به او دارو داد. آب فضای سبز از خانه جدا کنید، الان برج می‌سازند یک شیلنگ گذاشته‌اند که هر کسی می‌خواهد ماشینش را بشوید باید هر کس ماشین خود را با آب شهری می‌شوید جریمه کرد. باید فاضلاب‌ها را تصفیه کنیم و برای باغ‌ها و فضای سبز استفاده کنیم.
کردوانی با بیان اینکه تمامی مشکلات آب را مسئولان آب به وجود آوردند گفت: الان برنامه‌ای که د. اجرا می‌کنند بدتر است؛ ما تا سال ۱۳۲۷ مسئول آب نداشتیم وزارت‌خانه‌ای وجود نداشت، چاه که نبود قنات داشتیم که حساب و کتاب داشت، از رود برای کشاورزان آب می‌گرفتیم و همزمان مراقب پایین دست بودیم تا آب آن قطع نشود. ما بقی آب را برای مصرف روزانه در آب انبار‌ها ذخیره می‌کردیم.
وی ادامه داد: در ۱۳۲۷ برای نخستین بار برای آب مدیر معلوم کردند، نام آن را بنگاه مستقل آبیاری گذاشتند، این در حالی بود ما لوله کشی در ایران را از ۱۳۰۱ آغاز کردیم که در سال ۲۹ کار آن تمام شد.
کردوانی بیان کرد: سال ۱۹۳۰ همین بنگاه مستقل آبیاری کشاورزان را صدا کرد و گفت: بیایید نفری ۳۰ هزار تومان بدید آب به شما بدهیم، از زمان رژیم گذشته بنگاه مستقل آبیاری تبدیل به وزارت آب و برق شد، اولین کاری که کرد در دهه ۴۰ آب‌های زیر زمینی را کم کرد، چا‌های عمیق و نیمه عمیق در شهر‌ها را حفر کرد، چندین سد در ست کرد اسم آن را عامل توسعه گذاشتند در حالیکه اینگونه چاه‌ها غارت شد اگر قبلا در شهریار با ۱۵ متر حفر کردن به چاه می‌رسیدیم الان باید ۲۰۰ متر چاه حفر کنیم. از سوی دیگر به وسیله لوله کشی و شیلنگ استفاده از آب را برای منظور‌های دیگر نیز فراهم کرده و موجب افراط در مصرف آن شدیم.
وی یادآور شد: سه عامل چاه‌های عمیق و نیمه عمیق، سد سازی و شلینگ‌های آب عامل اصلی کم آبی در کشور است، این سمبل تمدن شدند در حالیکه سمبل عقب ماندگی است. انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۴۱۱۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت در کنترل نرخ بیکاری کشور/ تولید افزایش یافت

به گزارش خبرنگار مهر، محسن منصوری دوشنبه شب در اجلاسیه شهدای کهگیلویه افزود: ما در حوزه های اقتصادی، شاخص های نرخ بیکاری، کنترل نقدینگی و افزایش تولید رو به پیشرفت هستیم.

وی با بیان اینکه در راه رسیدن به قله تلاش می کنیم، اظهار کرد: کم و کاستی هایی داریم، اما برای رسیدن به اهداف، ظرفیت ها و ابزارهای لازم وجود دارد.

منصوری با اشاره به اینکه در دوره عزت و اقتدار جمهوری اسلامی به سر میبریم، عنوان کرد: امروز جمهوری اسلامی ایران میدان داری می کند.

معاون اجرایی رییس جمهور با تاکید بر اینکه مردم کهگیلویه و بویراحمد تجلی غیرت و مردمانی سراسر نور و سلحشور هستند، اظهار کرد: بواسطه شهدا الگوهای موفقی به منصه ظهور گذاشته شد و کشور ما سرشار از اسطوره ها است.

منصوری گفت: احترام به مقام شهدا و این ارزش های والا ضروری است و شهید حق شفاعت دارد.

منصوری ترویج فرهنگ شهادت را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: این سرمایه معنوی شیعه باید مورد توجه قرار بگیرد و قرار گیری در این مسیر به معنای ایستادن در جای درست است.

بر قدرت محور مقاومت افزوده شد

وی به تحولات دنیا اشاره کرد و ابراز داشت: روز به روز بر قدرت جبهه مقاومت با محوریت ایران افزوده می شود.

منصوری گفت: امروز شاهد شکل گیری آرایش متفاوتی در جهان هستیم و در مسئله غزه، وعده صادق و طوفان الاقصی اقدامات متفاوتی را دیدیم.

منصوری گفت: تحولاتی در حال شکل گیری است که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان نظم نوین یاد کردند.

کد خبر 6092591

دیگر خبرها

  • پیشنهادات دیوان محاسبات برای اصلاح نظام بودجه‌‌ریزی کشور
  • کاشت نهال متناسب با آب و هوای شهرستان دهلران باشد
  • مجهز شدن ۳۰ درصد چاه‌های لرستان به دستگاه کنترل هوشمند
  • اسرائیل در گرداب
  • علم‌الهدی: دستاورد‌های دولت برای مردم ملموس نیست / در شرایط فعلی کشور نیازمند بکارگیری قدرت اقناع هستیم تا حقیقت موضوع برای مردم تشریح شود
  • موتور توربو بهتر است یا تنفس طبیعی؟
  • موافقت مجلس با جدول شماره ۱۲ لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور
  • پیشرفت در کنترل نرخ بیکاری کشور/ تولید افزایش یافت
  • نیازمند تقویت اقناع در دولت هستیم
  • کنترل ۲ میلیون متر مکعب سیلاب در سازه‌های آبخیزداری بیرجند