Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-06@23:11:14 GMT

آرامش پس از طوفان در بازار ارز

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۰۵۱۷۹۱

آرامش پس از طوفان در بازار ارز

اقتصاد > اقتصاد سیاسی - سیطره غیرمجازها بر اقتصاد ایران هر چند رو به پایان است اما پس لرزه های شدید این خداحافظی،بخش های مختلف اقتصادی را تحت تاثیر قرار داد.

 به گزارش خبرآنلاین،هنوز تبعات زلزله ناشی از ساماندهی بازار متشکل پولی و انحلال موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز در بازار پولی به پایان نرسیده بود که سودجویی برخی از غیر مجازها بازارهای ارز و سکه را با آشفتگی مواجه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داستان تنها به کسانی که کف خیابان ها ارز را دست به دست می کنند و حاشیه فردوسی و سبزه میدان را در اختیار گرفته اند، نیست . اتفاقا برخی واحدهای صنفی غیر مجاز، نام صرافی را بر خود می گذارند تا بتوانند از سود هنگفتی که در سایه عملکرد غیر قانونی در این حوزه حاصل می شود، بهره مند شوند. هر چند نهادهای قانونی و بانک مرکزی در این سال ها چشم خود را بر این فعالیت غیر قانونی نبسته اند اما به نظر می رسد برخورد و ساماندهی با آنها نیز چندان به موقع و پیش از وقوع حادثه نبوده است.        

 بر مبنای گزارش های ارائه شده از سوی بانک مرکزی با توجه به انجام برخی تخلفات و انجام عملیات صرافی برخلاف قوانین و مقررات ذیربط، پیش از بحران ارزی اخیر بانک مرکزی مجوز فعالیت این‌گونه صرافی‌ها را ابطال کرده بود که شمار کسانی که در این راستا با برخورد قانونی و بازدارنده مواجه شده اند، 210 واحد در سراسر کشور اعلام شده است؛با این حال تعداد واحدهای صرافی که به قورت غیر مجاز در شبکه بانکی کشور فعالیت می کنند همچنان بالاست.به طوری که به گفته برخی نمایندگان مجلس فعالیت آنها نظم بازار ارز را بهم ریخته است و اگر با آنها برخورد نشود، احتمال پس لرزه های بعدی هم وجود دارد.  

ارزیابی های کارشناسی نشان می دهد نظر به وجود سود قابل توجه و بعضا نامتعارف در حوزه خرید و فروش سکه و ارز، بسیاری از اشخاص با مجوز اتحادیه طلا و جواهر و یا بدون مجوز اتحادیه مذکور، اقدام به خرید و فروش سکه و ارز می کنند. این در حالی است که با توجه به مقررات و مصوبات موجود، فعالیت هم در زمینه خرید و فروش سکه و هم در حوزه خرید و فروش ارز نیاز به اخذ مجوز بانک مرکزی دارد. بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس بر این اعتقادند که برخورد با این دسته از متخلفان دیرهنگام‌ بوده، اما ولی الله سیف، رییس کل بانک مرکزی نیز حتی در جواب دلایل این تاخیر ، تاکید کرده است که بنا بر این است از این پس از فعالیت نامتعارف و خلاف قانون صرافی ها ، چه صرافی های مجاز و چه غیر مجاز پیشگیری شود . وی گفته است به زودی شرایط برای فعالیت صرافی ها بیش از پیش روشن خواهد شد.

چه کسی مسئول است؟

با استناد به مصوبه 618 شورای امنیت ملی برنامه جامع ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی موسوم به برنامه 4 گام، نیروی انتظامی مکلف به شناسایی کلیه نهادهای پولی و بانکی غیرمجاز و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در بازار پولی و بانکی در سطح کشور بوده و باید مراتب را به صورت مکتوب به بانک مرکزی اعلام نماید؛ با این وجود و براساس بند 2 گام اول برنامه فوق، بانک مرکزی نیز در صورت شناسایی این واحدها موظف است مراتب را به صورت مکتوب به نیروی انتظامی منعکس نماید. که واحدهای صنفی غیرمجاز به نیروی انتظامی منعکس شده است.

بانک مرکزی اعلام کرده است که به کرات و به صورت مستمر فهرست صرافی‌هایی که مجوز آنها ابطال شده یا واحدهای صنفی فعال در حوزه سکه و ارز را به نیروی انتظامی اعلام نموده است.

کدام بند؛کدام قانون ؟

مواد قانونی برای جلوگیری از فعالیت واحدهای صنفی غیرمجاز اما در قانون به صراحت روشن است. در بند الف ماده21 قانون احکام دائمي برنامه‌هاي توسعه کشور و بند (ب) ماده 14 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه بر این نکته تاکید شده است. از سوی دیگر بند (4) از مصوبات جلسه کارگروه تخصصی کمیته تدابیر امنیتی مقابله با تحریم‌ها شورای امنیت ملی مورخ 4‏‏‏‏‏‏/9‏‏‏‏‏‏/1392 که اشعار می‌دارد: « بر اساس قانون پولی و بانکی کشور هرگونه عملیات سکه و ارز در حوزه اختیارات بانک مرکزی است»، شرایط در این خصوص را به درستی تبیین می نماید. در عین حال در بند (6) از خلاصه مذاکرات و مصوبات جلسه ساماندهی صرافی‌های غیر مجاز مورخ 18‏‏‏‏‏‏/7‏‏‏‏‏‏/1391 شورای امنیت کشور تاکید شده است:« نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران با همکاری دادستانی کل کشور و وزارت اطلاعات نسبت به تعطیلی صرافی‌های فاقد مجوز (براساس لیست اعلامی بانک مرکزی ) اقدام نماید.» همچنین مصوبه شماره 10712‏‏‏‏‏‏/1‏‏‏‏‏‏/دو مورخ 14‏‏‏‏‏‏/11‏‏‏‏‏‏/93 شورایعالی امنیت ملی و مصوبات کارگروه ذیربط و برنامه جامع ساماندهي بازار غير متشکل پولي( موسوم به 4 گام)، موضوع نامه شماره 154914‏‏‏‏‏‏/94م مورخ 14‏‏‏‏‏‏/6‏‏‏‏‏‏/1394.»راه را در این حوزه روشن کرده اند.

بر این اساس در تبصره (2) ماده (7) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید شده است: « عرضه و فروش ارز، خارج از واحدهاي مجاز تعيين شده توسط دولت به وسيله اشخاص و واحدهاي صنفي، ممنوع است و با مرتکبين مطابق قانون رفتار خواهد شد.»

همچنین ماده (20) دستورالعمل اجرایی تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها مصوب یک‌هزارو یکصدو شصت‌و چهارمین جلسه مورخ 28‏‏‏‏‏‏/5‏‏‏‏‏‏/1393 شورای پول و اعتبار مبنی بر اینکه: « هر گونه فعالیت در زمینه عملیات صرافی موکول به اخذ مجوز از بانک مرکزی است»، روش و منش فعالیت در زمینه صرافی را روشن می کند این در حالی است که به گواه مقامات بانک مرکزی و حتی فعالان شناسانامه دار صنف صرافی ها اکثر واحدهای صنفی غیرمجاز در محدوده خیابانهای فردوسی، جمهوری و 15 خرداد (سبزه میدان) مستقر هستند.

 به نظر می رسد با یکسان سازی نرخ ارز بر قیمت 4200 تومان از یک سو و نظارت دقیق بر عملکرد صرافی ها و پیشگیری از فعالیت غیر مجازها از سوی دیگر ، آرامش به بازار ارز بازگردد اما باید در نظر داشت که پایداری این آرامش و ثبات منوط به رعایت مر قانون و نظارت دائمی بر فعالیت بازار ارز است.

 

35223

 

کلید واژه‌ها : ارز تک نرخی - بدهی ارزی ایران - بازار طلا و ارز - نرخ ارز - نرخ سود بانکی - سپرده بانکی - بانک مرکزی -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ارز تک نرخی بدهی ارزی ایران بازار طلا و ارز نرخ ارز نرخ سود بانکی سپرده بانکی بانک مرکزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۵۱۷۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز/ قیمت‌ها ریزشی شد

قیمت طلا و ارز در بازار تهران امروز با کاهش همراه شده و هر گرم طلای ۱۸ عیار به کانال ۳.۳ میلیونی، سکه طرح جدید به کانال ۴۰ میلیونی و دلار به کانال ۵۰ هزار تومان بازگشته است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، قیمت انواع سکه، طلا و ارز در بازار داخلی نسبت به روزهای قبل با کاهش همراه شده و مشاهدات میدانی خبرنگار تسنیم از بازار ارز بیانگر خلوتی محسوس این بازار نسبت به هفته های قبل است.

قدرت نظامی پشتوانه ثبات اقتصاد/ریزش دلار به‌سمت کانال 50هزار

 

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز بعد از عملیات وعده صادق و پاسخ محکم ایران به اسرائیل و ناتوانی رژیم صهیونیستی آغاز شد و در روزهای قبل نیز با وجود تلاش دلال‌ها و سفته بازان برای مقاومت در برابر ریزش بیشتر قیمت‌ها، همچنان ادامه دارد.

بازگشت آرامش به منطقه و فروکش کردن خبرهای مربوط به جنگ و درگیری به همراه خبرهای مثبت سیاسی، سفر رئیس کل بانک مرکزی به عربستان و رفت‌و امدهای سیاسی دیگر مسئولان،  سفر گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی به تهران، حضور پررنگ بازارساز در بازار ارز و ... از مهمترین دلایل کاهش ادامه دار قیمت ارز محسوب می شوند.

قیمت دلار در روزهای نخست هفته قبل برای ساعتی به کانال 50 هزار تومان هم بازگشته بود ولی در طول هفته به دلیل برخی خبرها درباره مالیات بر عایدی سرمایه و اعتصاب طلافروشان بازار وارد فاز افزایشی شد. برهمین اساس نیز دلار در بین کانال 61 تا 62 هزار تومان در نوسان بود. قیمت هر گرم طلای 18 عیار هم که تا 3.3 میلیون تومان پایین آمده بود در طول هفته بازهم به کانال 3.5 میلیون رسید ولی خیلی دوام نیاورد.قیمت سکه هم تا 43 میلیون تومان بالا رفته بود که آنهم دوام نداشت.

با این حال قیمت دلار از ظهر امروز باردیگر به مرز 60 هزار تومان رسید و هم اکنون دلار در معاملات بازاری‌ها وارد کانال 50 هزار تومان شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر گرم طلای 18 عیار نیز وارد کانال 3.3 میلیونی و قیمت سکه طرح جدید نیز وارد کانال 40 میلیون تومان شده است.

مشاهدات میدانی از بازار ارز نیز بیانگر کاهش محسوس معاملات است و برخلاف روزهای پرتنش بازار دیگر خبری از هیاهو بین دلال‌ها نیست. قیمت دلار در کف بازار به مرز 60 و 50 هزار تومان رسیده است؛ طبق روال سابق، برخلاف تعداد بالای فروشنده در بازار امروز هم خریدار چندانی در بازار مشاهده نمی شود. هم اکنون دلال‌ها دلار را در کانال 59 هزار تومان از مردم می خرند. قیمت سکه طرح جدید نیز 40 میلیون و 600 هزار تومان اعلام می شود.

به گفته فعالان بازار، باتوجه به خبرهای مثبت سیاسی و حضور پرقدرت بازارساز در بازار و افزایش عرضه درهم باید در روزهای آینده شاهد ادامه روند کاهشی قیمت‌ها در بازار طلا و ارز باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حراج سکه بانک مرکزی؛ بهترین پیشنهاد برای خرید سکه دولتی
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا
  • حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز/ قیمت‌ها ریزشی شد
  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا/ قیمت طلا ممکن است از این عدد فراتر رود
  • پولشویی
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • سفر فرزین به ریاض چه تاثیری بر بازار غیررسمی ارز داشت؟