Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروزه به سبب بحران موجود در حوزه آب و شرایط و ظرفیت ویژه شهر نطنز برای پرورش کشت گیاهان دارویی، احیای باغ تاج آباد با کشت گل های محمدی لازم احساس می شد که این مهم به همت یکی از فعالان حوزه گردشگری و کاشت گیاهان دارویی در نطنز اتقاف افتاده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ مجموعه باغ تاج آباد نطنز در حدود ۱۰۰ هکتار مساحت، بازمانده از عصر صفویان و از جمله باغ های مورد علاقه شاه عباس صفوی بوده است که در ۷۰۰ متری حاشیه اتوبان اصفهان به نطنز واقع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این باغ مجموعه ای از چندین بنا شامل کاخ اصلی، حمام، شربتخانه، محل گلاب گیری و هشتی ورودی است و به دلیل واقع شدن در نقطه جغرافیایی مناسب و آب و هوای خوش محل پرورش و کاشت بهترین نوع گیاهان عطری بومی ایران از جمله گل محمدی و گل معروف به یاس شاه عباسی بوده است.

از مهم ترین ویژگی های معماری و نمای داخلی این بنا، وجود نقاشی های گل و بوته عصر صفویه بر سقف و دیواره های آن است که شباهت زیادی با نقش های کاخ عالی قاپو اصفهان و شباهت هایی نیز به باغ شاهزاده کرمان دارد.

همچنین آبراهه ای از هشتی درب باغ تا داخل کاخ وجود داشته است که تداعی گر آبراهه باغ فین کاشان است.

نطنز از اولین شهرهای تولید کننده گل محمدی و گلاب ممتاز بوده است و بر اساس نقل ها و شواهد موجود بهترین نوع گل محمدی به دلیل ویژگی جغرافیایی تاج آباد در این محل به دست می آمده است که گفته می شود گلاب دربار صفوی در این مکان تامین می شده است و امروز بقایای محل گلابگیری هنوز در باغ موجود است.

امروزه به سبب بحران موجود در حوزه آب و شرایط و ظرفیت ویژه شهر نطنز برای پرورش کشت گیاهان دارویی، احیای این باغ با کشت گل های محمدی لازم احساس می شد که این مهم توسط میثم مومنی یکی از فعالان حوزه گردشگری و کاشت گیاهان دارویی در نطنز اتقاف افتاده است.

علاوه بر ده هزار بوته گل محمدی که به تازگی به همت وی در این مکان کاشته شده، نهال سنجد و انار نیز غرص شده است.

مجموعه باغ تاج آباد نطنز و سه بنای ارزشمند موجود در آن به ثبت ملی رسیده اند و امروز با پیگیری های انجام شده توسط خریدار، مجوز مجتمع بین راهی نیز دریافت شده است.

به گفته میثم مومنی مالک این مجموعه با کاشت حدود ده هزار بوته گل محمدی در سال جاری قرار است تا سال آینده گلاب گیری در این باغ احیا شود.

وی به احداث استخر و سیستم آبیاری تحت فشار و قطره ای اشاره کرد که به تازگی در این باغ به منظور افزایش بازدهی و مصرف بهینه منابع آبی اجرا شده است.

مومنی در توضیح وجه تسمیه باغ تاج آباد، گفت: گویا شاه عباس صفوی خواهر محبوب خود به نام تاج خانم داشته است که به دلیل علاقه شاه به او این بنا به نام وی نام گذاری شده است.

بنا بر ادعای کتاب سراب زندگی نوشته مالک اولیه این باغ، شاه در همین باغ از حاکم نطنز به مناسبت همراهی او در قلع و قمع دشمنان خود پذیرایی می کند و خواهر خود به نام تاج خانم را به عقد وی در می آورد.

بنا بر اسناد تاریخی و به گواه آثار به جا مانده در گذر زمان، نطنز به دلیل آب و هوای خوش از شهرهای محبوب و مورد توجه عهد صفوی و به ویژه شاه عباس اول بوده است که آثار معروفی چون گنبد باز، کاخ عباس آباد، کاروان سرای سردهن و غیره از جمله یادگارهای آن عهد در نطنز است و از مجموع ۹۹۹ کاروان سرایی که شاه عباس در زمان خود در کشور بنا کرده دو کاروان سرا در نطنز واقع شده که خود نشان اهمیت استراتژیک این دیار از عهد قدیم و در نظر شاهان عهد صفوی است.

کاخ اصلی تا سال ۱۳۲۰ وجود داشته که در آن سال معین السلطنه صاحب اولیه باغ، به دلیل ترس از تصاحب آن توسط رضا شاه بنای اصلی را تخریب کرده و بنایی نو می سازد.

با وجود تلاش های صورت گرفته تا امروز این مجموعه تاریخی واقع در جوار مهم ترین شاهراه کشور برای احیا، حفظ، ترمیم و بازسازی به اعتبارهای ویژه ملی نیازمند است و اگر با دید مثبت نسبت به هدف گیری های انجام شده برای حمایت از طرح های گردشگری و البته کشت گیاهان دارویی در این مجموعه نگاه شود، به طور حتم باغ تاج آباد در آینده ای نزدیک می تواند به محل اشتغال تعدادی از جوانان درآید.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۹۷۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاروان‌سرای شرکت نفت ارومیه ساماندهی می‌شود

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  مرتضی صفری در بازدید از کاروان‌سرای شرکت نفت ارومیه اظهار کرد: این کاروان‌سرا از جمله بنا‌های تاریخی ارومیه بوده که در اختیار مالک بخش خصوصی قرار دارد که با گفتگو‌های انجام شده با مالک آن مقرر شد نسبت به ساماندهی آن اقدام شود.   مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی افزود: به‌منظور جلوگیری از تخریب بیشتر این مجموعه اقدات احیا و مرمت حجرات پیرامون کاروان‌سرا زیر نظر کارشناسان مرمت و احیا اداره‌کل در اسرع وقت عملیاتی می‌شود.   او گفت: همچنین برای ساماندهی این بنا شهرداری ارومیه نیز مشارکت می‌کند و آواربرداری و محوطه‌سازی با همکاری این مجموعه انجام خواهد شد.   صفری گفت: کاروان‌سرای شرکت نفت ارومیه یکی از مجموعه‌های تاریخی متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است.

دیگر خبرها

  • فیلم| برداشت گل محمدی در میمند فارس
  • آغاز برداشت گل محمدی از گلستان‌های کرمانشاه
  • کاروان‌سرای شرکت نفت ارومیه ساماندهی می‌شود
  • به مناسبت ۸ اردیبهشت روز میمند خواستگاه گل محمدی - فارس
  • برداشت گل محمدی از باغات بابل
  • جایگاه شایسته اردبیل در کشتی فرنگی احیا شود
  • عطر گل‌محمدی در گلستان‌های کرمانشاه پیچید
  • (تصاویر) احیای سنت گلاب گیری حرم رضوی در باغ دولت‌آباد یزد
  • جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی
  • طبیعت بهاری کاشان، بهشتی در دل کویر