Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ همایش بحران در علوم سیاسی با هدف بررسی چالش‌های موجود در رشته علوم سیاسی عصر امروز در سالن آمفی‌تئاتر دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.   حمید احمدی استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه کلمه بحران ممکن است برخی را به وحشت بیندازد، گفت: همیشه در مباحث علوم انسانی بحران‌هایی وجود داشته است، همیشه مشکلاتی وجود داشته که حل آنها با چالش‌هایی مواجه بوده است، باید دید بحران از نگاه چه کسی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا بحران درون سیستم علمی است یا دیگران سیاست موجود را دچار بحران می‌دانند؛ وجود این بحران‌ها خاص کشور ایران هم نیست؛ بسیاری از علوم در سراسر دنیا در مسیر رشد و ارتقاء با بحران مواجه می‌شوند. امروز شاهد وجود بحران در رشته روابط بین‌الملل در آمریکا هستیم که نتوانسته‌ است به دولت ایالات متحده راهکار موثری در ارتباط با کشورهای دیگر بدهد.

احمدی در ارتباط با مشکلات فراروی رشته علوم سیاسی، گفت: دیوید ریچی در کتاب تراژدی علوم سیاسی مشکلات علوم سیاسی را تابع سیاست‌های دولت‌ها و نهادهای گوناگون می‌داند، در حقیقت سیاست برخلاف بسیاری از علوم، مورد علاقه همه  افراد است و این مشکل علوم سیاسی است که باید با انواع نگرش‌ها و اظهارنظرها مواجه باشد. همه افراد در زمینه علوم سیاسی اظهارنظر می‌کنند. در حالی که نگاه جامعه نسبت به کنش‌های سیاسی یک نگاه غیرعلمی است. مشکل جامعه ایرانی را می‌توان در چند بعد بررسی کرد.

علوم سیاسی از رشته لوکس به یک رشته عمومی تبدیل شده است

وی با بیان اینکه علوم سیاسی پیش از انقلاب تنها در2 دانشگاه تهران و دانشگاه ملی تدریس می‌شد، گفت: علوم سیاسی پس از انقلاب از یک رشته لوکس به یک رشته عمومی تبدیل شده است. امروزه واحدهای دانشگاهی بسیاری به تدریس رشته علوم سیاسی می‌پردازند. رشته‌ای که بازار کار محدودی دارد با ورود بی‌رویه دانشگاه‌های غیردولتی به این رشته مواجه شده است و تعداد فارغ‌التحصیلان چند برابر ظرفیت‌های مورد نیاز این رشته است؛ علاوه بر این حوزه‌های کاری مختص به فارغ‌التحصیلان این رشته در اختیار افرادی قرار گرفته است که هیچ تخصصی در این رشته ندارند؛ وزارت خارجه چند سال بعد از انقلاب اقدام به تأسیس یک دانشکده مجزا کرد. وزارت کشور با هجوم افراد غیر متخصص مواجه شد که دارای پیوندهای خویشاوندی با یکدیگر بودند. وزارت آموزش و پرورش هم هیچ جایگاهی برای فارغ‌التحصیلان این رشته قرار نداد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه برنامه‌های آموزشی در سراسر جهان در رشته علوم سیاسی بسیار ناپایدار است، گفت: دانشجویان این رشته کمتر درگیر مداخلات خام سیاسی می‌شوند، افراد آگاه به این رشته میانه‌روتر هستنئ و درگیر احساسات سیاسی نمی‌شوند. در حالیکه در تصور بسیاری از مسئولان این رشته هیولایی برای اغفال جوانان است.

احمدی افزود: یک چرخش نظری طی سالیان اخیر در علوم انسانی پدید آمد که عبارت بود از نظریه‌زدگی و مشغول شدن به تئوری‌های خالص. یکی از اساتید دانشگاه آمریکا با اشاره به جنگ اوکراین، معتقد بود بسیاری از دانشجویان روابط بین‌الملل در آمریکا از تشریح علت‌های بحران اوکراین و پیش‌بینی آینده این کشور ناتوان بودند. این بدین علت است که بسیاری از متخصصان علوم نظری گرفتار تئوری‌های صرف و نظریات خام هستند.

بحران سیاسی از دانشگاه‌ها نشات گرفت

جهانگیر معینی‌علمداری استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران در این نشست گفت: به اعتقاد من اگر بحرانی در علوم سیاسی باشد بحران به وجود آمده در دانشگاه‌هاست. اهمیت علم، دانش و دانشگاه اهمیت رشد و توسعه است و دفاع از دانشگاه دفاع از آزادی بیان و توسعه علمی است. در ارتباط با کلمه بحران باید گفت بحران و دستاورد دو روی یک سکه هستند. به اعتقاد دانشمندان کار علم یک نوع عینیت‌بخشی همراه با تخیل است. بررسی‌‌های علمی ضمن همسویی با دستاوردهای عینی با تخیل هم همراه است و لذا بحران در یک علم جایی آغاز می‌شود که تناسب بین علم و تخیل دچار مشکل شود.

علمداری افزود: همچنین دانشگاه در عین حال که جلوه‌ای از مدرنیته را به همراه دارد وارد سنت‌ها و دنیای قدیم است. بحران علوم سیاسی هم متأثر از بهم خوردن روش‌ها و نحوه تعامل و رابطه نظر و عمل است. دانشگاه به عنوان نهاد تولیدکننده علم باید بتواند بین نظر و عمل رابطه درستی برقرار کند؛ بین اندیشیدن در علوم سیاسی و مداخلات سیاست هم هنوز رابطه درستی در کشور ما شکل نگرفته است، بنابراین علوم سیاسی در ایران با مشکل مواجه می‌شود. همچنین امروزه با نوعی تکثر نظریات تئوری مواجه هستیم که می‌توان آن را بحران معنا نامید.

علمداری دو بحران دست ساخته و بحران ذاتی را از بحران‌های علم دانست و افزود: بحران دست‌ساخته را می‌توان با اصلاح مدیریت حل کرد، اما یک بحران ذاتی مانند همین بحران معنا در بسیاری از رشته‌های نظری وجود دارد. علوم سیاسی در کشور ما از بسیاری از رشته‌ها عقب افتاده است که علت آن فاصله گرفتن تئوری‌های نظری و شیوه‌های اجرای این نظریات است.

این استاد دانشگاه در زمینه بومی شدن دانش گفت: متأسفانه بومی شدن دانش در کشور ما خیلی خوب تفسیر نشده است. بومی شدن به معنای درونی کردن علم و گذار از دانش علمی و شناخت صرف به آشنایی با نحوه بکار بستن آن است. برخی از افراد بومی کردن دانش را سنتی‌کردن آن قلمداد می‌کنند، در حالی که بومی کردن دانش به معنای استفاده از آن دانش برای برطرف کردن نیازهای جامعه است. هر وقت بتوانیم دانشی را برای حل مسائل و نیازهای خودمان بکار بگیریم، در واقع آن دانش را بومی و درونی کرده‌ایم. البته نباید سنت‌ها هم نادیده گرفته شود.

بحران و علوم اجتماعی ودرن در هم تنیده شده‌اند

حجت کاظمی استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران هم در این نشست گفت: اساسا مفهوم بحران با علوم اجتماعی مدرن در هم تنیده است. طبیعی است که رشته‌های اقتصاد، علوم اجتماعی و علوم سیاسی که در زمینه شرایط بحرانی جهان مدرن فعالیت می‌کنند به بحران خود هم می‌پردازند اما آیا علوم سیاسی و دانشگاه‌های این رشته در بحران هستند؟

کاظمی افزود: هنگامی می‌توان از بحران سخن گفت که شرایط فعلی با شرایط آرمانی تفاوت زیادی داشته باشد. ما چه انتظاری از دانشگاه ایده‌آل و آرمانی داریم؟ چه انتظار کلی از یک دانشگاه موفق وجود دارد؟ یک انتظار این است که دانشگاه بتواند نیروهای مورد نیاز و متخصص را تربیت کند. انتظار دوم این است که دانش بتواند مشکلات موجود را حل و با آسیب‌شناسی تلاشی برای برون رفت از آسیب‌ها داشته باشد.

وی انتظار سوم از دانشگاه‌ها را تولید نوعی از دانش رهایی‌بخش دانست و افزود: آیا علوم سیاسی متخصصان حرفه‌ای برای ارائه راهکارهای علمی جدید را معرفی کرده است؟ بسیاری از افرادی که در ادارات و بروکراسی‌ها کار می‌کنند معتقدند کسانی که فارغ‌التحصیل رشته‌های انسانی هستند از کیفیت لازم برای اداره امور برخوردار نیستند. در خصوص انتظار دوم از دانشگاه‌ها باید پرسید آیا دانشگاه تلاشی برای برون‌رفت از چالش‌ها و حل آسیب‌ها ارائه می‌دهد؟ هیچ حوزه علمی را نمی‌توانیم پیدا کنیم که دانشگاه حداقل علم را در آن آموزش نمی‌دهد، به همین دلیل در اکثر رشته‌های دانشگاهی دانشگاه‌های ما حداقل علم را برای پاسخ به مشکلات آموزش می‌دهند.

کاظمی در خصوص وضع امروز علوم سیاسی در کشور گفت: به اعتقاد من امروز به دلیل داشتن اجتماع علمی گسترده در علوم سیاسی وضع این علم در کشور ما پیشرفت کرده است. در دوران گذشته شاهد تک ستاره‌هایی در علم سیاسی بودیم، اما امروزه متخصصان علوم سیاسی از نظر کمیت و کیفیت افزایش زیادی پیدا کرده است اما متأسفانه علم سیاسی در کشور ما بیشتر از آنکه به تحلیل‌های علمی کاربردی معطوف باشد، بیشتر به تاریخ و فلسفه توجه داشته و اساسا قادر نبوده به حل مسئله به روش علمی بپردازد. در نتیجه اثربخشی آن کم شده است. آیا علوم سیاسی در ایران می‌تواند نظرات اثربخش را مطرح کند؟

کاظمی افزود: دیوید ریچی معتقد است علوم سیاسی در آمریکا آنقدر به روش تحقیق و جنبه‌های کاربردی می‌پردازد که نسبت به اساس و فلسفه این علم بی‌توجه شده است، در حالیکه در کشور ما بالعکس آنقدر از تاریخ و فلسفه می‌خوانیم که از مدیریت، اقتصاد و سیاست‌ورزی غافل می‌شویم.

کاظمی یادآور شد: ما در رشته علوم سیاسی دو واحد روزنامه‌نگاری نداریم، در حالیکه بخش مهمی از جایگاه رسانه‌ها و مطبوعات باید مختص به فارغ‌التحصیلان رشته علوم سیاسی باشد.


انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اخبار دانشگاهی دانشگاه تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۹۹۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پلیس فرانسه با هدف پاکسازی دانشگاه علوم‌سیاسی پاریس از دانشجویان تحصن کننده حامی فلسطین وارد عمل شد

به گزارش صدای ایران از یورونیوز،پلیس کانادا روز پنج‌شنبه ۲ مه ۲۰۲۴ تظاهرکنندگان حامی فلسطین و اسرائیل را در محوطه دانشگاه مک گیل در مونترال جدا کرد.

در پی رد درخواست دانشجویان مبنی بر قطع ارتباط با دانشگاه‌های اسرائیلی مدیریت دانشگاه علوم سیاسی پاریس (سیانس‌پو) از تعطیلی ساختمان اصلی خود در پاریس در روز جمعه ۳ ماه مه (۱۴ اردیبهشت) به دلیل ادامه اعتراضات خبر داد. در کانادا نیز برخی از دانشگاه‌ها شاهد برگزاری تجمعات در حمایت از مردم فلسطینی بودند.

ساعاتی پس از اعلام خبر تعطیلی «سیانس پو» پاریس، نیرو‌های پلیس با هدف پاکسازی محوطه دانشگاه شدند. در ویدیو‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی دانشجویان حامی فلسطین با سر دادن شعار‌های اعتراضی خواستار برقراری عدالت شدند. آنها تکرار می‌کردند: «همینجا می‌مانیم و تکان نمی‌خوریم.»

یوناتان آرفی، رئیس شورای نمانیدگی نهاد‌های یهودی در فرانسه همزمان طی اظهاراتی خواستار توسل به قهوه قهریه برای متفرق کردن این دانشحجویان شد.

در حالیکه اعتراضات دانشجویان علیه اسرائیل وارد دومین هفته خود در فرانسه شده است، امتناع دانشگاه سیانس‌پو از ایجاد کارگروهی برای بررسی روابط با دانشگاه‌های اسرائیلی در نتیجه گردهمایی روز پنج شنبه در دانشگاه سیانس‌پو، برخی از دانشجویان را در سراسر شعب دانشگاه علوم سیاسی فرانسه به ادامه اعتراضات ترغیب کرده است، چرا که آنها عموما خواستار قطع شدن این روابط بر سر جنگ غزه هستند.

مدیریت سیانس پوی پاریس شامگاه پنجشنبه دوم مه از تعطیلی ساختمان‌های اصلی دانشگاه در روز جمعه خبر داد. دلیل اتخاذ این تصمیم رای به اشغال مجدد دانشگاه در مجمع عمومی از سوی دانشجویان طرفدار فلسطین عنوان شده است.

به دلیل تصویب کمیته فلسطینی دانشجویان مبنی بر ادامه اشغال دانشگاه توسط چند صد دانشجو در حمایت از مردم فلسطینی کارمندان این دانشگاه نیز همچنان به دورکاری ادامه خواهند داد.

در همین حال ژان باسر، مدیر موقت دانشگاه سیانس‌پو که امانوئل ماکرون نیز از آن فارغ‌التحصیل شده است، گفت: «سیانس‌پو باید در نظر بگیرد که آیا در مورد مسائل عمده سیاسی باید موضع‌گیری کند یا خیر، و بازنگری در سیاست‌های کلی در دستور کار نیست.»

خواسته‌های دانشجویان فرانسه

در همین باره سخنگوی کمیته فلسطینی دانشجویان این دانشگاه گفت که تاکنون هیچ‌یک از خواسته‌های آنان برآورده نشده است. در میان فهرست مطالبات کمیته، پایان دادن به ارتباط با نهاد‌هایی که «ایدئولوژی‌های صهیونیستی» را دنبال می‌کنند، دیده می‌شود.

دانشگاه سیانس‌پو با دانشگاه بن گوریون، دانشگاه خصوصی رایشمن در منطقه تل آویو و دانشگاه عبری بیت‌المقدس (اورشلیم) برنامه همکاری مشترک دارد.

پیش از این، وزیر آموزش عالی فرانسه نیز از رؤسای دانشگاه‌ها خواسته بود تا در برابر بسیج فزاینده دانشجویانی که خواستار آتش بس در جنگ بین حماس و اسرائیل هستند، «از حداکثر اختیارات خود استفاده کنند.»

بر طبق اعلام کمیته فلسطین دانشگاه سیانس‌پو شش دانشجو برای محکوم کردن همکاری با دانشگاه‌های اسرائیل دست به اعتصاب غذا زده اند.

سایر دانشگاه‌های فرانسه

تنش و درگیری در دانشگاه‌های فرانسه نظیر دانشگاه‌های آن سوی اقیانوس اطلس نزدیک دو هفته است که ادامه دارد. در بعد از ظهر پنج‌شنبه نیز نزدیک به ۳۰۰ دانشجو از دانشگا‌های مختلف در مقابل دانشگاه سوربن گرد هم آمدند و اردویی متشکل از ۲۰ چادر ترتیب دادند. در دوشنبه ۲۹ آوریل پلیس برای متفرق کردن دانشجویان سوربن، مداخله کرده بود.

پردیس دانشگاهی جردن در اکول نرمال سوپریور (ENS) پاریس نیز در روز پنجشنبه توسط دانشجویان مسدود شد.

در شهر لیل واقع در شمال فرانسه، موسسه مطالعات سیاسی بسته شد. همچنین دسترسی به مدرسه عالی روزنامه نگاری (ESJ) نیز مسدود شد. دانشجویان دانشگاه علوم سیاسی شهر گرنوبل نیز اعتراضات خود را به دلیل ارتباط این دانشگاه با دانشگاه بن گوریون اعلام کردند.

ده‌ها نفر در دانشگاه علوم سیاسی لیون در عصر پنجشنبه یک سالن آمفی تئاتر را اشغال کردند. در سنت اتین واقع در جنوب لیون تعداد انگشت شماری از دانشجویان که خواستار آتش بس در غزه بودند، دسترسی به یک سایت دانشگاهی را مسدود کردند.

اعتراضات به دانشگاه‌های کانادا نیز کشیده شد

در کانادا نیز فرانسوا لیگا، بالاترین مقام اجرائی استان کبک روز پنجشنبه هشدار داد که تحصن دانشجویان در دانشگاه مک‌گیل مونترال باید برچیده شود، حال آنکه دانشجویان دیگری نیز در برخی از بزرگترین مراکز آموش عالی کانادا در حمایت از فلسطینیان تجمع برپا کردند.


هر چند که دانشگاه مک گیل درخواست مداخله پلیس برای برچیدن این تجمع را کرده بود، اما نیرو‌های مجری قانون روز پنجشنبه برای پاکسازی محل تحصن دانشجویان وارد عمل نشدند و عصر پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند که صرفا وضعیت را زیر نظر خواهند داشت.

دانشجویان همچنین در مراکز آموزش عالی کانادا از جمله دانشگاه تورنتو، دانشگاه بریتیش کلمبیا و دانشگاه اتاوا نیز دست به تحصن زدند. در دانشگاه تورنتو حدود ۱۰۰ معترض با برپایی ده‌ها چادر در فضای سبز محصور شده دانشگاه تجمع کردند.

تحصن‌کنندگان کانادایی چه خواسته‌ای دارند؟

در بیانیه برگزارکنندگان آمده است که مادامی که این دانشگاه‌ها سرمایه‌گذاری‌های خود را فاش نکند و به سرمایه‌گذاری‌هایی که منجر به بقای «آپارتاید اسرائیل، اشغال و شهرک‌سازی غیرقانونی در سرزمین‌های فلسطینی می‌شود» پایان ندهند و شراکت خود با برخی مؤسسات آکادمیک اسرائیلی را قطع نکند، این تحصن هم ادامه خواهد داشت.

علاوه بر این، روز پنجشنبه یک تظاهرات به طرفداری از اسرائیل نیز در مونترال برگزار شد. در این اعتراضات، پلیس فاصله بین گروه حامیان اسرائیل و گروه حامیان فلسطینیان را حفظ کرد.

برخی از گروه‌های یهودی، حامیان فلسطین را به یهودی‌ستیزی متهم کردند. اما برگزارکنندگان تحصن این اتهام را رد کرده و خاطرنشان کردند که برخی از افرادی که به جمع آنها پیوسته‌اند نیز خود از جوامع یهودی هستند.

دیگر خبرها

  • کلنگ خوابگاه متأهلی در دانشگاه کاشان به زمین زده شد
  • کتاب «اسلام و مبانی حقوق بشر» نقد و بررسی می شود
  • ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی در تدوین سیاست‌ها
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • مدال‌آوری دانشجویان دانشگاه کاشان در مسابقه ریاضی کشوری
  • عطیه الهی در دستان پرتوان ماماهاست
  • ضرورت انتقال دانشجوی بورسیه‌ای به کشور‌های جهان برای پیشرفت علمی ایران/ سیاست‌های علمی، ۲۵ ساله تدوین شوند نه ۸ ساله
  • پلیس فرانسه با هدف پاکسازی دانشگاه علوم‌سیاسی پاریس از دانشجویان تحصن کننده حامی فلسطین وارد عمل شد
  • شیب داوطلبان ورود به دانشگاه در رشته‌های علوم انسانی بالاست/ کشور با خطر کمبود تکنسین مواجه است
  • تعطیلی یک دانشگاه در فرانسه به دلیل اعتراضات دانشجویان حامی فلسطین