Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-26@21:52:17 GMT

کو دلی کز حکم حق صدپاره نیست/ به یاد استاد صدری افشار

تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۴۲۵۲۰

کو دلی کز حکم حق صدپاره نیست/ به یاد استاد صدری افشار

وبلاگ > مختاباد، سید ابوالحسن - خبر درگذشت استاد صدری افشار را دوست ناشرم، آقای داود موسایی داد. صبح زود. همانند پتکی این خبر بر ذهنم نشست.چند ساعت بعد که تماس گرفتم گفت: روز قبلش مریض شد.کارش به بیمارستان کشید و آی سی یو و صبح روز سه شنبه دار فانی را وداع گفت. مرگی راحت برای مردی که به قول شاملو«رقصان گذشت از آستانه اجبار، شادمانه و شاکر»

درآمد: استاد صدری افشار تجسم یک فرهنگی مرد واقعی بود، بی‌ادعا، فروتن، با دانشی وسیع در عمده حوزه‌ها و موضوعات، پشتکاری مثالزدنی، خوش قول و وعده ، کتابخوان و به قول ما کتاب باز و هر کتابی که می‌خواند بدون استثنا اگر اعتبار و ارزشی داشت قطعا برایش چیزی می‌نوشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میانه: من از میانه‌های دهه هفتاد از طریق دوستم حمیدرضا اسلامی با استاد صدری افشار آشنا شدم و بعدها به تفاریق به دفتر کارشان در نزدیکی‌های خیابان انقلاب (‌از مسیر آزادی) می‌رفتم تا زمانی که آنها به دفتر اصلی فرهنگ معاصر در جلوی دانشگاه آمدند. اینجا بود که ارتباط گسترده‌تر شد و برخی از زوایای زندگی حرفه ای و کاری ‌آن زنده‌یاد پیش چشم ما قرار گرفت. انضباط کاری عجیبی داشت و البته خود می‌گفت که این انضباط را هنگامی در کار و زندگی‌اش بیشتر به کار بست که ماجرای ترجمه کتاب تاریخ علم سارتن پیش آمد و به پایان رسید.
این کتاب اگر چه به دلیل حجم بالای آن مورد عنایت چندانی قرار نگرفت، اما یک مترجم چیره دست حوزه علم را به این جامعه فرهنگی ایران معرفی کرد.
اما مرحوم صدری افشار به سمت فرهنگاری کشیده شد و سعی کرد با همراهی همکارانش (نسترن و نسرین حکمی) یک ایده ابتکاری را به کتابی در خور بدل سازد که همانا سبب شد تا در سال‌های اولیه کار شسته‌رفته‌تر به جلو برود.
انجام: کتاب فرهنگ فارسی معاصر(ویرایش دوم) را که آقای موسایی چندماه قبل برایم ارسال کرده بود، پیش رویم گذاشته‌ام، فرهنگی که برآمده از آثار و نوشته‌های چند دهه گذشته ایران است و به همین دلیل آن را ابتدا فرهنگ امروز و بعدها فرهنگ معاصر نام نهاد. اثری که به گمانم دو سلیقه زیبایی‌شناسانه و حرفه‌آی در دو عرصه تالیف و نشر در یک نقطه به هم رسیدند و حاصل اثری سترگ شده است که جا دارد جایزه کتاب سال ۱۳۹۶ در حوزه کتاب مرجع را بار دیگر نصیب مولفان کند.

این فرهنگ نزدیک به دو هزار صفحه‌ای و در سه ستون به نوعی چکیده دانش فرهنگ‌نگاری مستقل و ذوق و ظرافت‌های نشر ایران است که در کار استاد صدری افشار و همکارانش و انتشارات فرهنگ معاصر( آقای موسایی و آقای شاپوری و دیگر همکاران) تجلی یافته است. و این از بختیاری‌های هر دو(ناشر و مولفان) بود که چنین به هم رسیدند و بیش از یک و نیم دهه کار عاشقانه انجام دادند و محصولی را منتشر کردند که به گمانم هر ایرانی در منزلش به نسخه‌ای از آن نیاز دارد.

این کتاب در واقع تمامی ایرادات و مشکلات جلد‌ها و ویرایش‌های پیشین از نظر لغوی و حتی انتشاراتی را پشت سر گذاشته و جدای از این که لغات و عبارات و معانی دقیق متناسب با گفتار امروزین ایرانیان و فارسی زبانان رامی‌توانیم در آن بیابیم، بلکه در عرصه کتاب‌آرایی و نشر نیز سر و گردنی از فرهنگ‌ها نظیر بالاتر است و می‌توان آن را بهترین فرهنگ فارسی تا به امروز نامید که در یک مجلد منتشر شده است و کارکرد فرهنگ‌هایی با چندین مجلد را می‌کند.

مهمترین ویژگی این فرهنگ، علاوه بر اختصار تعریف و، معادل‌های دقیق، شاهد‌مثال‌های کاربردی از گفتارها ونوشتارهای روز، تعریف دقیق هر کلمه است، نکته‌ای که تا پیش از او سابقه نداشته است که در فرهنگ فارسی به تعریف واژه بپردازند. به دنبال برخی واژه‌ها هستم که با ویژگی‌های اخلاقی و کاری و رفتاری استاد صدری افشار سنخیتی تام و تمام دارد. شما هم با ما بخوانید: پشتکار:پایداری و پیگیری درکار/دقیق:سازگار با اندازه‌ها و معیارهای مورد نظر/
فروتن: صفت برخوردار از فروتنی) خردمند:دارای توانایی برای اندیشیدن به صورتی منطقی/ خوددار: دارای عادت یا گرایش به خودداری، خویشتن‌ دار/ ریزبین:دارای دقت و توجه به جزییات، باریک بین/
یاددش گرامی باد که نه تنها در تالیف و ترجمه نمونه بود که در رفتار و کنش‌های اخلاقی نیز چهره‌ای مثالزدنی و کم مانند به شمار می‌آمد.

توضیح: تلخیصی از این یادداشت در روزنامه شرق روز پنج شنبه ۳۰ فروردین منتشر شده است.

 

کلید واژه‌ها : سیدابوالحسن مختاباد - نخبگان - ادبیات -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: سیدابوالحسن مختاباد نخبگان ادبیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۴۲۵۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد

غلامرضا منتظری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در رابطه با شعار امسال نمایشگاه با عنوان «‌بخوانیم و بسازیم»، اظهار کرد: این شعار در عین ایجاز و کوتاهی، مفاهیم عمیقی را منتقل می‌کند. ما از دوران کودکی آموختیم «توانا بُوَد،‌ هر که دانا بُوَد» زمینه توانایی دانایی است و دانایی در گرو مطالعه است.

وی ادامه داد: اگر ارتباط با کتاب برقرار شود، سطح دانش و بینش اجتماعی افزایش پیدا می‌کند و با فرهنگ کتابخوانی شاهد رشد و بالندگی جامعه خواهیم بود که بخشی از آن مرتبط با ساختن جامعه است. شعار نمایشگاه در عین کوتاهی پیام‌های مهمی دارد و نیاز است تا رسانه‌های جمعی این شعار را بیشتر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.

منتظری که دبیر فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس شورای اسلامی است،‌ نمایشگاه کتاب را فرصت مناسبی در توسعه دیپلماسی فرهنگی کشور دانست و افزود: در درجه اول باید به تولید و نشر آثار مرتبط با حوزه فرهنگ و تمدن اسلامی بیش از گذشته مبادرت داشته باشیم. به اعتقاد من نمایشگاه کتاب تهران مشابه یک سفره معنوی و فرهنگی محسوب می‌شود که نیازهای معنوی جامعه هدف را پاسخ می‌دهد.

وی تأمین نیاز «ایران فرهنگی» با تولیدات فرهنگی را ضروری عنوان کرد و گفت: لازم است نشر کشورمان به تولیدات متناسب با نیاز «ایران فرهنگی» به تعبیر واقعی خودش،‌ مبادرت کند تا بتوانیم ابعاد مختلف فرهنگ و تمدن غنی این سرزمین سربلند را به جهانیان معرفی کنیم.

منتظری ادامه داد: قطعاً نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و نمایشگاه‌هایی که در سایر کشورها برگزار می‌شود، می‌تواند به معرفی فرهنگ و تمدن ایران زمین کمک بسیاری کند. نمایشگاه کتاب در حکم یک پنجره است که به روی ساختمان شخصیت فرهنگی و تمدن ما باز می‌شود. تنها از این طریق یعنی با ارائه کتاب‌های ایرانی است که افراد با فرهنگ و تمدن ما آشنا خواهند شد.

دبیر فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس شورای اسلامی همچنین در مورد تحقق رهنمود مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در مسئله «تمدن نوین اسلامی» گفت: به فعالیت‌های علمی و پژوهشی و نشر آثار تحول آفرین نیاز داریم. پیشنهاد می‌کنم برگزاری نمایشگاه کتاب محدود به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نباشد و بیش از گذشته زمینه شرکت در نمایشگاه‌های خارج از کشور را فراهم کنیم که در رونق دیپلماسی فرهنگی ایران بسیار موثر است.

وی همچنین به ضرورت انجام کارهای مشترک میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجلس شورای اسلامی در توسعه دیپلماسی فرهنگی پرداخت و ادامه داد: برگزاری نشست مشترک کمیسیون فرهنگی مجلس با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگی و ارشاد اسلامی به منظور تقدیر و تشکر و ارزیابی برنامه‌های آنها مفید بود؛ انتظارات خود را با آنها در میان گذاشتیم و این نشست را می‌توان با فراکسیون توسعه دیپلماسی فرهنگی نیز برگزار کرد.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه کتاب به صورت مجازی برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی برگزار می‌شود
  • شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد
  • سردیس استاد عباس کمندی در سنندج رونمایی شد
  • شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است
  • تعامل فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس و مدیران نمایشگاه کتاب ضروری است
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • تداوم فرهنگی ایران از دیدگاه اسلامی ندوشن
  • علامه جعفری از شایستگی تفکر به صورت بالفعل برخوردار بود
  • چالشی به نام سرانه مطالعه در ایلام/ کتاب همچنان مغفول است
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها