Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@18:46:18 GMT

خنداندن در سینمای ایران چه قیمیتی دارد؟

تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۵۸۳۸۲

خنداندن در سینمای ایران چه قیمیتی دارد؟

«لونه زنبور» چهارمین فیلم سینمایی بروز نیک‌نژاد، کاری متوسط است که توانسته نسبتاً در گیشه فروشی موفق داشته باشد. این فیلم سینمایی از بازی پژمان جمشیدی و محسن کیایی سود می‌برد. درباره این فیلم بنا نداریم به داشته‌ها یا نقاط ضعف آن بپردازیم، بلکه منظور از این یاداشت، رویکردی است که این اواخر، سینماگران ما در آثار طنز به موضوعات اجتماعی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لونه زنبور قصه دو جوان است که برای پولدار شدن سعی می‌کنند به هر کاری دست زنند، برای همین از انجام هرگونه خلافی نیز پرهیزی ندارند. این قصه تکراری که در فیلم‌های زیادی تا به امروز بیان شده، سعی دارد در شکلی ورای خود به گونه‌ای عمل کند که تماشاگر لحظات خوشی را در سالن بگذراند، اما این‌که این خنده به چه قیمتی می‌خواهد حاصل شود، بحث مورد نظر ما است.

روزگاری در سینمای ایران به ویژه در دهه 60 و 70 فیلم‌های خوبی در حوزه طنز ساخته می‌شود؛ آثاری نظیر «اجاره نشین ها»، «مأموریت» و... از جمله این کارهایی بودند، حتی فیلمی نظیر «میهمان مامان» که در دهه 80 ساخته شد نیز با زبان و گویشی شریف تماشاگر را می‌خنداندند، اما امروز متاسفانه دیگر ما خنداندن به هر قیمتی را ملاک کارهای خود انتخاب کرد‌‌هایم. برای همین در فیلم‌هایی نظیر لونه زنبور از کلمات رکیک به دفعات استفاده می‌شود. این معضل نیز تنها به این فیلم محدود نمی‌شود، بلکه همانطور که پیشتر گفته شد، اکثر آثار طنز ما چنین نقصانی را در خود جای داده است.

در همین رابطه ذکر نکته‌ای را الزامی می‌دانم، آن هم این‌که عموماً فیلم‌های طنز مخاطبش خانواده‌ها هستند. برای همین وقتی چنین کارهایی با گویش‌های رکیک خود در معرض دید کودکان ما قرار می‌گیرند چگونه انتظار داریم فرهنگ‌سازی درست در جامعه شکل گیرد. در همین رابطه یک مسأله وجود دارد که فیلمسازان چنین کارهایی به عنوان دلیل از آن نام می‌برند. آن هم این‌که چنین جملات و کلماتی در جامعه رواج دارد برای همین تصویرگری آن در سینما عاری از اشکال است!

وقتی چنین توجیهی مطرح می‌شود این سؤال در ذهن پیش می‌آید، آیا هدف وسیله را توجیه می‌کند؟ جواب به این سؤال بارها داده شده، اما انگار بسیاری از فیلمسازان ما آن را نشنیده گرفته و باز هم به همان روشی که در پیش گرفته‌اند ادامه می‌دهند. در حقیقت این نکته نادیده گرفته می‌شود که جامعه اسلامی اصلی‌ترین رسالتش در حوزه فرهنگ ترویج اخلاقیات دینی و اسلامی است، برای همین نباید شرایطی فراهم آورد که بی‌اخلاقی در حوزه فرهنگ به امری رایج تبدیل شود.

فیلم سینمایی «مصادره» نیز که توانسته به پرفروش‌ترین فیلم نوروز 97 تبدیل شود نیز از چنین معضلی در امان نیست و کلمات رکیک بارها در آن استفاده می‌شود، حتی در این کارها ما شاهد برخی تصاویر هستیم که نشان دادنش برای سینمای یک کشور اسلامی مناسب نیست، البته عده‌ای ممکن است بگویند این فیلم‌ها را مردم دوست دارند، پس چرا بخواهیم آنها را از داشتن کارهای مورد نظرشان محروم کنیم؟ جواب به این مطلب را باید اینگونه داد. مردم در شرایط فعلی نیازمند خندیدن هستند، برای همین دوست دارند در سالن‌های سینمای لحظات خوشی را سپری کنند تا گوشه‌ای از مشکلاتشان برطرف شود، اما وقتی آنها حق انتخابی ندارند ناچارند به فیلم‌های موجب بسنده کنند.

موضوع دیگری که باید به آن تاکید داشت به نادیده گرفتن برخی ژانرها در سینما مربوط می‌شود. امروز سینمای ما متاسفانه به دو گونه فیلم محدود شده است. یعنی یا فیلم‌های طنز روی پرده می‌رود یا کارهایی که به موضوعات اجتماعی می‌پردازند، هرچند استثناهایی نظیر «به وقت شام» یا «لاتاری» نیز وجود دارد، اما کلیت تولیدات را در بر نمی‌گیرد، برای همین ژانرهای پر مخاطب سینما فراموش شده‌اند. این اتفاق در گذر زمان هیچ دست آورد خوبی به هرماه نخواهد داشت، چون تا مقطعی تماشاگر با کارهای موجود همراهی خواهد کرد، اما بعد از گذشت زمان دیگر آثار موجود نخواهد توانست در جذب تماشاگر موفق باشد. اتفاقی که نابودی سینمای ملی را رقم خواهد زد.

با این توضیحات باید پرسید آیا راهکاری برای رهایی از وضعیت موجود در سینما وجود دارد؟ درباره این سؤال در برنامه‌های مختلف بحث‌های متعددی صورت گرفته است، اما هیچگاه جوابی کامل به آن داده نشده است، چون عموماً دیدگاه‌های شخصی ملاک قرار می‌گیرد، در صورتی‌که سازمان سینمایی باید به عنوان متولی هنر هفتم با سیاست‌های کلی و مدون شرایطی پیش آورد که همه تولیدات سینمایی در سبد سینمای ایران جا گیرد. برای مثال به بحث اکران فیلم‌ها اشاره می‌کنم.

سالیانه در کشور ما فیلم‌های متعددی ساخته می‌شود، حتی می‌توان گفت که تولیدات سینمای ایران بیش از ظرفیت سالن‌های نمایش است. برای همین توصیه می‌شود در گام اول به امر ساخت فیلم دقت نظر کافی شود. این موضوع نیز به هیچ وجه به معنای محدود کردن تولید‌ات نیست، بلکه نوعی حمایت از سینمای ایران محسوب می‌شود، چون اگر فیلم تولیدی امکان نمایش نداشته باشد دیگر ساخت آن چه قدر و بهایی دارد؟

در انتها باید برای بهبود اوضاع در سینمای ایران، شرایطی را فراهم آوریم تا سینماگر برای موفقیت در گیشه یا جشنواره‌های خارجی تنها یک سبک خاص را مدنظر قرار ندهد، بلکه گوناگونی را به عنوان الگو در کارهایش لحاظ کند. این مسأله به نوعی با درجه‌بندی آثار در دهه 60 رخ داد و امروز نیز می‌تواند به نحوی دیگر انجام شود.

به قلم داود کنشلو

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۵۸۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از آمار فروش هفته گذشته چه می‌دانید؟/ پرفروش‌ترین اثر غیرکمدی

خبرگزاری مهر -گروه هنر-سیدامیرشایان حقیقی؛ برمبنای آمار سمفا تا ساعت ۲۲:۳۰ شنبه شب ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، تاکنون ۳ میلیون و ۶۷۱ هزار و ۲۰۶ نفر در ۱۰۰ هزار و ۸۱۳ سانسی که ۸ فیلم سینمای ایران در سالن‌های سینمایی به نمایش گذاشته شده‌اند، به تماشای آثار نشسته اند و فروشی نزدیک به ۲۲۱ میلیارد و ۷۰۱ میلیون و ۳۵۴ هزار تومان را برای سینمای ایران به ارمغان آورده‌اند.

در هفت روز گذشته، فیلم‌های سینمای ایران فرصت نمایش در ۲۱ هزار سانس را پیدا کرده و توسط ۸۷۱ هزار و ۷۴ نفر تماشا شده اند. سینمای ایران در این هفته تجربه افزایش نزدیک به ۳ هزار سانس برای نمایش فیلم را تجربه کرده و با افزایش ۳ هزار نفری مخاطبان نسبت به هفته قبلش مواجه بوده است؛ به این ترتیب در این هفته، میزان فروش سینمای ایران عددی معادل با ۴۹ میلیارد و ۲۰۱ میلیون و ۵۸ هزار تومان بوده و نسبت به هفته گذشته ۱۶ میلیارد تومان افزایش یافته است.

بر این مبنا میانگین مخاطبان هر کدام از فیلم‌های سینمای ایران در هر سانس عددی نزدیک به ۴۲ نفر بوده است در حالی که هفته گذشته این عدد نزدیک به ۳۲ نفر بود.

«مست عشق»؛ سبقت از همه رقبا تنها در سه روز

«مست عشق» از ۵ اردیبهشت به صورت همزمان بر پرده سینماها در ایران و ترکیه نقش بسته است، بلیت فروشی این فیلم از ۲ اردیبهشت آغاز شده بود و نه تنها تا قبل از اکران بیش از ۲۳ هزار بلیت با ارزشی بیش از ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان پیش فروش کرده و رکورد قابل توجهی در پیش فروش از خود برجای گذاشته بود بلکه این اثر تاریخی و غیر کمدی در رقابت با فیلم های سینمایی سال ۱۴۰۳ رکورد فروش روز نخست سینما را نیز از آن خود کرد.

فیلم «مست عشق» در نخستین روز نمایش عمومی خود، در یک رکوردشکنی بی سابقه توانست با جذب ۵۱ هزار مخاطب، رکورد فروش روز نخست سینما را از آن خود کند. مجموع فروش روز نخست این فیلم ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده است.

از همین رو «مست عشق» پرفروش‌ترین فیلم هفته گذشته محسوب می‌شود زیرا این فیلم توانسته در هفت روز گذشته به فروشی معادل با ۱۹ میلیارد و ۷۱۹ میلیون و ۵۵۷ هزار تومان دست پیدا کند؛ این فیلم با در اختیار داشتن ۴۶۵ سالن سینما در سال جاری، توسط ۲۸۷ هزار نفر تماشا شده است، بر مبنای آمار ارایه شده، میانگین مخاطبان فیلم «مست عشق» در هر سانس، عددی نزدیک به ۶۵ نفر است.

به این ترتیب این فیلم سینمایی تنها با گذشت سه روز از اکران خود توانسته است با سبقت از فیلم کمدی «تمساح خونی» که در تمام سال ۱۴۰۳ رتبه اول فروش هفته را در اختیار داشته است، پرفروش ترین فیلم هفته گذشته باشد. جهت آشنایی بیشتر «با مست عشق» می‌توانید گزارش «نگاهی به «مست عشق» از تعطیلی تا اکران/ حواشی بی‌پایان یک اثر فاخر» را بخوانید.

«تمساح خونی» همچنان پرفروش‌ترین فیلم سال ۱۴۰۳ محسوب می‌شود اما در رده دوم جدول فروش هفتگی قرار می‌گیرد زیرا این فیلم توانسته در هفت روز گذشته به فروشی معادل با ۱۱ میلیارد و ۶۰۴ میلیون و ۴۲۴ هزار تومان دست پیدا کند.

«تمساح خونی» که اکران خود را از ۱۶ اسفند ماه سال قبل در قالب اکران نورورزی آغاز کرده است، با در اختیار داشتن ۶۴۸ سالن سینما در سال جاری، توسط ۲ میلیون و ۳ هزار نفر تماشا شده و به فروشی بیشتر از ۱۲۲ میلیارد تومان رسیده است. این فیلم همچنان پرفروش‌ترین فیلم سینمایی سال ۱۴۰۳ است.

«سال گربه» دی گر کمدی این روزهای سینما در رده سوم جدول پرفروش‌ترین آثار سینمای ایران در هفت روز گذشته و بعد از «تمساح خونی» قرار می‌گیرد. ۹ میلیارد و ۳۵۹ میلیون و ۷۰۲ هزار تومان عددی است که از فروش فیلم مصطفی تفی زاده در هفت روز گذشته اعلام شده است.

«سال گربه» که اکران خود را از ۲۲ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ به سرگروهی پردیس سینمایی مگامال آغاز کرده است، با در اختیار داشتن ۵۴۴ سالن سینما در سال جاری، توسط ۴۹۲ هزار نفر تماشا شده و با فروش ۹ میلیاردی در هفته گذشته به فروشی بیشتر از ۲۸ میلیارد تومان رسیده است.

چه فیلم‌هایی در رده چهارم تا هشتم قرار دارند

«بی بدن» در جایگاه چهارم جدول پرفروش های هفته قرار دارد و در یک هفته گذشته فروش معادل با ۴ میلیارد و ۸۸۲ میلیون و ۶۴۷ را به نام خود ثبت کرده است.

«بی بدن» که اکران خود را از ۲۳ اسفند ماه سال ۱۴۰۲ در قالب اکران نورورزی آغاز کرده است، با در اختیار داشتن ۴۹۴ سالن سینما در سال جاری، توسط ۵۱۴ هزار نفر تماشا شده و به فروشی بیشتر از ۳۱ میلیارد تومان رسیده است.

افزایش مخاطب فیلم‌ها در هفته ای که گذشت

«آسمان غرب» به تهیه‌کنندگی حبیب والی نژاد نیز در یک هفته گذشته توسط ۳۶ هزار و ۹۲۳ نفر تماشا شده و به فروشی معادل با ۱ میلیارد و ۶۱۰ میلیون تومان رسیده است و نسبت به هفته قبلی فروش خود را افزایش داده است به این ترتیب این اثر در رده پنجم جدول فروش‌ هفته‌ای که گذشت قرار می‌گیرد.

فیلم سینمایی «ایلیا؛ جستجوی قهرمان» به کارگردانی سیدعلی موسوی نژاد با فروش ۳۱ هزار بلیت در جایگاه ششم گیشه فروش سینماها قرار می‌گیرد. این فیلم نیز با در اختیار داشتن ۲۲۳ سالن سینما و ۱۰۴۰ سانس در هفت روز گذشته، پذیرای بیش از ۳۱ هزار مخاطب بوده است و به فروشی معادل با ۱ میلیارد و ۷۹ میلیون و ۳۹۲ هزار تومان رسیده است.

«آپاراتچی» نیز در هفت روز گذشته توسط ۱۰ هزار و ۶۸۱ نفر تماشا شده و به فروشی بیش‌تر از ۵۰۴ میلیون تومان رسیده است. بنابراین این فیلم نیز در رده هفتم جدول فروش‌ قرار دارد.

«نوروز» به کارگردانی سهیل موفق نیز با در اختیار داشتن ۱۴۲ سالن سینما در هفت روز گذشته، توسط ۸ هزار و ۳۳۸ نفر تماشا شده است و به فروشی معادل ۳۳۶ میلیون و ۸۹۹ هزار تومان دست یافته است. به این ترتیب این فیلم نیز در رده هشتم جدول پرمخاطب‌ترین آثار هفت روز گذشته سینمای ایران قرار می‌گیرد.

«پرویز خان» به تهیه‌کنندگی عطا پناهی نیز در یک هفته گذشته توسط ۱ هزار و ۸۸۱ نفر تماشا شده و به فروشی معادل با ۸۲ میلیون تومان و ۵۴۲ هزار تومان رسیده است. به این ترتیت این اثر همچون هفته گذشته در انتهای جدول فروش هفته‌ای که گذشت قرار گرفته است.

به نظر می‌رسد برخلاف ۲ فیلم «نوروز» و «پرویز خان» که در هفته گذشته کاهش فروش داشتند سایر فیلم های سینمایی افزایش فروش و مخاطب را تجربه کرده اند و می توان گفت هفته گذشته، هفته خوبی برای سینمای ایران بوده است.

کد خبر 6090451

دیگر خبرها

  • رضا شیخی درگذشت
  • فیلمبردار سینمای ایران درگذشت
  • سرگذشت غم‌انگیز نخستین زن بازیگر سینمای ایران
  • افزایش سقف حمایت «انجمن سینمای جوانان» از تولید فیلم‌ کوتاه تا ۲۵۰ میلیون تومان
  • سقف حمایت انجمن سینمای جوانان از فیلم‌کوتاه ۲۵۰ میلیون تومان شد
  • سقف حمایت انجمن سینمای جوان از فیلم‌ کوتاه ۲۵۰ میلیون تومان شد
  • افزایش سقف حمایت از تولید فیلم‌کوتاه تا ۲۵۰ میلیون تومان
  • آب‌های نیلگون، روی پرده نقره‌ای
  • لیلا بلوکات با «خارشتر» به صحنه تئاتر می‌آید
  • از آمار فروش هفته گذشته چه می‌دانید؟/ پرفروش‌ترین اثر غیرکمدی