Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیطره و نفوذ برخی کشورها بر ارکان سازمان ملل به ویژه ایالات متحده به عنوان میزبان این نهاد بین المللی، تاثیر سویی بر کارایی این سازمان گذاشته است.

یکی از مسائل مهمی که در ساختار سازمان ملل مطرح است بر این موضوع استوار است که چرا با وجود حدود 200 کشور عضو این نهاد بین المللی و همچنین وجود کشورهایی که کمک‌های مختلف و قابل توجهی به ارکان مختف این سازمان انجام می‌دهند، باز هم مشکلات و معضلات عدیده‌ای نظیر جنگ و خونریزی و مشکلات زیست محیطی و اقتصادی و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. گریبان اعضای مختلف این سازمان را گرفته است؟ و دلیل ناتوانی سازمان ملل و به طور خاص شورای امنیت در تامین امنیت و صلح جهانی چیست؟

در عملکرد سازمان ملل سیطره و نفوذ برخی کشورها از جمله آمریکا که میزبان این نهاد بین المللی است بسیار مشهود است. ایالات متحده در جلسات شورای امنیت سازمان ملل در مسائل مربوط به اشغالگری رژیم صهیونیستی و در راستای حمایت از این رژیم تاکنون بیش از 40 بار از حق وتوی خود استفاده کرده و تلاش سایر کشورها در حل موضوع فلسطین و محکومیت اقدامات رژیم اشغالگر قدس را ناکام گذاشته است.

آمریکا در انتخاب دبیرکل سازمان ملل هم اعمال نفوذ گسترده‌ای دارد. در حالی که طبق منشور ملل متحد، دبیرکل توسط همه اعضاء به مدت 5 سال انتخاب می شود، اما ایالات متحده به عنوان کشور میزبان و عضو دائم شورای امنیت، نقش اصلی در انتخاب دبیرکل دارد و همین موضوع باعث شده است تا دبیرکل و اعضاء دبیرخانه را زیر نفوذ و خواسته‌هایش قرار دهد.

کشورهای عضو دائم شورای امنیت با داشتن حق وتو، باعث ناکارآمدی این رکن مهم سازمان ملل در حل منازعات و تامین صلح و امنیت جهانی شده‌اند. زیرا هر یک از این کشورها هر تصمیمی از شورا را که مغایر با منافع ملی، منطقه‌ای یا حتی هم پیمانان خود باشد را وتو می‌کنند که این امر نمی‌تواند در تسریع حل منازعات تاثیر بگذارد.



نکته قابل توجه دیگر این است که گاهی برخی از کشورها با توجه به نفوذ سیاسی در شورای امنیت و همچنین قدرت نظامی و اقتصادی خود، نه تنها به صلح و امنیت بین المللی کمکی نمی‌کنند بلکه با آتش افروزی و بهانه‌های واهی، شعله‌های ناامنی، جنگ و خونریزی را تشدید هم می‌کنند. برای مثال در جلسه مارس سال 2011 شورای امنیت در مورد سوریه به وضعیت حقوق بشر و آزادی‌های فردی در سوریه پرداخته شد و آمریکا، انگلیس و فرانسه که از نمایندگان دائم شورا هستند خواستار کمک به گروه‌های مخالف حکومت سوریه شدند و این موضوع به سرعت باعث شعله ور شدن آتش جنگ در سوریه شد؛ جنگی که همچنان ادامه دارد.


تقابل محور غرب و روسیه به عنوان عضو مسئولیت پذیر، در شورای امنیت

منافع سیاسی، اقتصادی و منطقه‌ای ایالات متحده و محور تحت هدایتش بر حمایت از رژیم صهیونیستی و کنار زدن حکومت قانونی سوریه با هدف جلوگیری از تهدید این رژیم است، بنابراین آمریکا به دنبال فشار به دولت بشار اسد در سازمان ملل و تضعیف مشروعیت و قوای نظامی حکومت قانونی سوریه از طریق صدور قطعنامه‌های ناعادلانه در سازمان ملل بوده است که همواره با وتوی روسیه و چین مواجه شده است تا مدلی شبیه لیبی در سوریه پیاده سازی نشود چرا که قطعنامه‌های ایالات متحده به افزایش ناامنی در منطقه منجر می‌شد.


علاوه بر سوریه، یمن نیز گرفتار بحران‌ عمیقی است. عربستان سعودی بیش از سه سال است که تجاوز نظامی به یمن را آغاز کرده و سازمان ملل در سایه نفوذ و پشتیبانی برخی کشورهای همپیمان عربستان، حتی از محکومیت این تجاوزات خودداری کرده است. زمانی که سازمان ملل تصمیم گرفت رژیم آل سعود را به دلیل کودک کشی در فهرست سیاه قرار دهد به یک باره دبیرکل وقت، از تصمیم این نهاد عقب نشینی کرد و دلیل آن را تهدید به قطع کمک‌های مالی توسط عربستان اعلام کرد؛ در نتیجه باید دلارهای نفتی عربستان سعودی علاوه بر دو معضل حق وتو اعضای دائم و نفوذ کشور میزبان، به موانع و مشکلات این سازمان اضافه کرد.

امری که قابل کتمان نیست، افول روزافزون اعتبار این نهاد بین المللی است که ریشه در نفوذ غیرقانونی برخی اعضاء بر ارکان سازمان ملل دارد.

تمامی این مشکلات باعث شده است ساختار کنونی شورای امنیت با انتقادات گسترده کشورها مواجه شود.


معیار قدرت طلبی در ساختار شورای امنیت، دلیل ناتوانی این شورا در حل معضلات بین المللی

سید جلال ساداتیان تحلیل‌گر مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: به ساختار موجود سازمان ملل ایراداتی وارد است، اما اگر برخی قدرت‌های جهانی بگذراند، این نهاد می‌تواند کارایی لازم را داشته باشد.

وی افزود: نظام و معیار حاکم بر دنیا، نظام و معیار قدرت است و نه رویکرد حق طلبی و عدالت به همین دلیل شورای امنیت و ساختار آن از حل مسائل و مشکلات موجود عاجز است.

ساداتیان بیان کرد: حمله اخیر آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه به بهانه استفاده این کشور از سلاح شیمیایی نمونه بارز اعمال قدرت اعضای دائم شورای امنیت برای پیشبرد سیاست‌هایشان است البته برخی از اعضای شورا، هم راستا با ایالات متحده سعی بر تحت فشار گذاشتن حکومت قانونی سوریه و در نهایت حمله نظامی بدون مجوز به این کشور برآمدند و جنایت بزرگی را مرتکب شدند که در این میان اعتبار سازمان ملل بیش از پیش زیر سوال رفت و بر ناکارآمدی شورای امنیت در تامین امنیت جهانی، صحه گذاشتند.

دیپلمات سابق کشورمان در لندن تصریح کرد: اقدامات تحکم آمیز ایالات متحده در شورای امنیت مسبوق به سابقه است و در حمله آمریکا به عراق و همچنین حمایت از رژیم صهیونیستی شاهد چنین رفتارهای آمریکا بوده‌ایم بنابراین قدرت طلبی و منفعت گرایی، جای عدالت و حق طلبی را در شورای امنیت گرفته است.

وی با بیان اینکه فلسفه وجودی شورای امنیت حفظ صلح و امنیت جهانی است، افزود: این شورا در بسیاری از موارد از جمله بحران سوریه، باعث ناامنی و شعله ورتر شدن آتش جنگ شده است از این رو موارد غیراخلاقی و غیرانسانی بر تصمیمات شورای امنیت تاثیرگذار است.

این تحلیل‌گر مسائل بین المللی اظهار کرد: استانداردهای دوگانه شورای امنیت در قبال کشورهای مختلف ناشی از بی اخلاقی و قدرت طلبی برخی از اعضای این شورا است، چرا که با همین ساختار و قوانین ناقص اگر بخواهند می‌توانند حق و عدالت را بر قواعد جهانی حاکم کنند.

ساداتیان در پایان خاطرنشان کرد: تا زمانی که قدرت‌های جهانی بر اساس مولفه قدرت و نه حق و باطل، عمل می‌کنند، اصلاح ساختار شورای امنیت ممکن نیست چرا که این کشورها خود را صاحب رای می‌دانند، مگر اینکه نظام حاکم بر دنیا تغییر کند و کشورها، دارای چنان قدرتی شوند که هر کدام مانند مجمع عمومی، صاحب یک حق رای شوند.


اصلاح ساختار و قانونمداری لازمه اثربخشی شورای امنیت

تغییر ساختار و قوانین شورای امنیت باعث خواهد شد اثربخشی شورا افزایش یابد و این امر مستلزم این است که شورا از جولانگاه قدرت‌های بزرگ خارج شود و با تحولات سیاسی پیش رو در قرن 21 منطبق شود.از این رو بدیهی است چنین تغییراتی می‌تواند این رکن مهم سازمان ملل را از حالت بسته و انحصاری خارج و دیدگاه‌های عادلانه‌ای را در تصمیم گیری‌ها لحاظ کند. در واقع شورای امنیت که رسالت خود را ایجاد صلح و امنیت جهانی قرار داده باید محلی برای شور و تصمیم گیری نمایندگان تمام کشور ها باشد و نه چند کشور خاص که با حق ناحق وتو منافع خود را تامین می‌کنند.

انتهای پیام/


علیرضا ایرجی

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سازمان ملل آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۶۱۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احمدیان در سن‌پترزبورگ چه می کند؟

آفتاب‌‌نیوز :

 روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت ماه شهر سن‌پترزبورگ روسیه میزبان دوازدهمین نشست امنیتی با حضور نمایندگانی از ۱۰۶ کشور بود و علی‌اکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به دعوت نیکلای پاتروشف همتای روس خود و در رأس هیأتی برای شرکت در این نشست و همچنین نشست دبیران شورای امنیت ملی کشور‌های عضو بریکس به سن‌پترزبورگ سفر کرد و در حاشیه آن با تعدادی از همتایان دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و اوضاع امنیتی در منطقه و صحنه بین‌المللی به گفتگو پرداخت.

وی روز سه‌شنبه پس از ورود به سن‌پترزبورگ با قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی عراق دیدار و گفتگو کرد. توافقنامه امنیتی ایران و عراق از جمله مباحث مورد گفتگو در این دیدار بود و دو طرف ضمن مرور روند اجرای توافقنامه امنیتی، تصمیماتی درباره کمیته‌های عالی و توافقات گرفتند.

احمدیان چهارشنبه پنجم اردیبهشت ماه روز پرکاری را داشت از شرکت در نشست امنیتی سن‌پترزبورگ تا رایزنی‌های دوجانبه با برخی همتایان.

دبیر شورای عالی امنیت ملی طی سخنانی در نشست سن‌پترزبورگ به کشور‌هایی که اجازه استقرار مراکز امنیت سایبری خود را به رژیم صهیونیستی داده‌اند، هشدار داد با گشودن مرز‌های خود برای این رژیم، زیرساخت بزرگی برای تهدید امنیتی خود ایجاد کرده‌اند که جاسوسی از مردم و مقام‌های‌شان بخش بسیار کوچکی از این خطر است.

 وی عنوان کرد که مشکل بزرگتر در بقا و ثبات این کشور‌ها خواهد بود.

دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین گفت: در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا و غرب، سازمان‌های منطقه‌ای همچون شانگ‌های و بریکس باید تلاش کنند تا در عرصه امنیت اطلاعات همکاری‌های خود را گسترش داده و ابزارها، نهاد‌ها و ساختار‌های جدید را خلق کنند تا در برابر این دو نوع تهدید بی دفاع نباشند.

احمدیان همچنین در این نشست یک بسته پیشنهادی درباره امنیت اطلاعات با پنج بند زیر ارائه کرد.

۱- همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه بین‌المللی با موضوع امنیت اطلاعات بر مبنای نظریه و رویکرد جمهوری اسلامی ایران به امنیت اطلاعات

۲- چندجانبه کردن نهاد‌ها و ساختار‌های بین المللی در حوزه امنیت اطلاعات و سایبر و خارج کردن آن از انحصار یک کشور و یک قطب

۳- همکاری برای تدوین قوانین و مقررا ت مرتبط با امنیت اطلاعات و امنیت سایبری جهانی (دیپلماسی سایبری) در ابعاد مختلف و دفاع هماهنگ از آن‌ها در مجامع بین المللی از قبیل ITU و مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا در فضای سایبر

۴- تشکیل ائتلاف‌های ضد تحریمی و استفاده از سامانه‌ها و سکو‌های غیرآمریکایی تحریم ناپذیر برای تبادلات مالی و اقتصادی و اداری بین اعضا با یکدیگر

۵- تقسیم کار بین کشور‌های مستقل برای تولید سخت افزارها، نرم افزارها، دیتاسنتر‌ها و سکو‌های مستقل.

وی همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته آمادگی دارد در عرصه تامین صلح و امنیت پایدار بین‌المللی خصوصاً در عرصه مقابله با تهدیدات تروریستی و افراط گرایی با دیگر کشور‌ها در سطح جهان و منطقه همکاری کند.

احمدیان همچنین در حاشیه این نشست با چن ون چینگ دبیر کمیته سیاسی و حقوقی دفتر مرکزی حزب کمونیست چین، سلسو آموریم مشاور امنیت ملی برزیل، نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه و خانم بام مدیر آژانس امنیت دولتی آفریقای جنوبی دیدار و گفتگو کرد.

بازدید از نمایشگاه محصولات نظامی روسیه از دیگر برنامه‌های دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در روز چهارشنبه در سن‌پترزبورگ بود.

احمدیان همچنین به همراه نیکلای پاتروشف یادداشت تفاهم امنیتی ایران و روسیه را امضا کردند. بر اساس این یادداشت تفاهم، سطح مناسبات و همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مختلف راهبردی افزایش خواهد یافت.

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • ساختار امنیتی اوراسیا: از ایده تا عمل
  • تنها راه امنیت در منطقه از زبان نماینده ایران در سازمان ملل
  • ایروانی:تنها راه بازگشت امنیت به منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های بی‌ثبات کننده اسرائیل است
  • ایروانی: شورای امنیت اسرائیل را مجبور به توقف فوری جنگ کند
  • تنها راه امنیت در منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های صهیونیست هاست
  • تنها راه امنیت در منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های اسراییل است
  • احمدیان در سن‌پترزبورگ چه می کند؟
  • سفر مهم دبیر شورای عالی امنیت ملی به روسیه/پنج پیشنهاد ایران برای تقویت امنیت اطلاعات در جهان
  • قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است
  • ائتلاف تهران مسکو، محوری در نظم جدید جهانی