Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «امتداد نیوز»
2024-05-08@13:45:04 GMT

دژخواب ها حوالی چشمه رو به خشک علی!

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۹۴۶۴۴

دژخواب ها حوالی چشمه رو به خشک علی!


دژ رشکان به جای اینکه بر اساس برنامه های توسعه محور منسجم، به محل رفت و آمد گردشگران تبدیل شود به محل اسکان معتادان و کارتن خوابان بدل گردیده است.

امتداد نیوز، گروه جامعه، علیرضا زمانی*: ری یکی از سکونتگاههای باستانی ایران است که قدمت سکونت در آن به حدود هشت هزار سال پیش می رسد. پروفسور اشمیت بعد از کاوش هایش در تپه تاریخی چشمه علی و نقاط اطراف،این سابقه تمدنی را اعلام نمود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس همین تمدن طولانی، آثار تاریخی فراوانی در ری به چشم می خورد. از جمله این آثار می توان به چشمه تاریخی سورن یا همان چشمه علی اشاره نمود. چشمه ای که در اثر اقدامات شرکت متروی تهران،  به خشکی گراییده است. چشمه ای که محور اصلی تشکیل تمدن ری و سکونتگاههای اولیه مردمان هشت هزار سال پیش بر روی تپه تاریخی ری بود.

از دیگر آثار تاریخی نزدیک چشمه علی، دژ رشکان است؛ دژی متعلق به دوران پاشاهان اشکانی. دژی که کنار محله چشمه علی و صفاییه واقع است و از چشمه علی تا آن پانزده دقیقه ای بیش پیاده راه نیست. دژی که محل سکونت پادشاهان اشکانی بود و از آنجا که ری پایتخت بهاره آنها به حساب می آمد، از اهمیت بالایی برخوردار بود. بر اساس منابع نام این دژ از ارشک، لقب پادشاهان اشکانی، گرفته شده و به رشکان معروف گردیده است.

این دژ و بناهای آن بعدها توسط فخرالدوله دیلمی تعمیر و مرمت گردید و محل استقرار وی بود و به فخرآباد هم شهره شد.

این دژ بر روی کوه بلندتاریخی قرار گرفته که به باور عده ای همان کوه طبرک تاریخی است. امروزه بقایای این دژ و بناهای دوره اشکانی آن در پای کوه و همچنین نوک آن به چشم می خورد و کنار چشمه علی و  تپه تاریخی اش، یکی از محورهای توسعه گردشگری شهر ری به حساب می آید. محوری که مدیریت شهری روی آن مانورهای فراوان کرده اما هیچ کار قابل ذکری برای آن انجام نداده است. تنها کار مفید سازمان میراث فرهنگی برای توسعه گردشگری در این سایت!، ایجاد پله های داربست گونه ای است که از پای کوه تا نوک آن کشیده شده است تا اگر علاقه مند و پژوهشگر و گردشگری خواست، خود پای در این راه پر شیب و پله گذاشته از آن دیدن نماید.

چند سال پیش حفاری ها در سایت تاریخی دژ رشکان متوقف گردید. نگهبان و حفاظتی هم در کار نبود و نیست تا از آن حفاظت گردد. از این رو،به جای آن که این دژ ،بر اساس برنامه های توسعه محور منسجم، به محل رفت و آمد گردشگران تبدیل شود به محل اسکان معتادان و کارتن خوابان بدل گردیده است. معتادانی که خلوت بنای تاریخی رشکان را مامن خود قرار داده و  حضور هر گردشگر و پژوهشگری را با اصوات مختلف به هم خبر می دهند. و این گونه  است که بعد از پدیده گورخوابی، شاهد ظهور پدیده دژخوابی در کلانشهر به ظاهر توسعه یافته تهران هستیم! پدیده ای که علی رغم نشان دادن آسیب های اجتماعی، نشان گر آن است که سازمان های متولی گردشگری و میراث فرهنگی و مدیریت شهری  هم در خواب و غفلت خرگوشی روزگار می گذرانند تا در کنار قرق شدن این دژ تاریخی توسعه محور به دست معتادان کارتن خواب، شاهد خشک شدن چشمه تمدن زای علی و فراموش شدن تپه تاریخی چشمه علی باشیم. چشمه ای که در اثر احداث تونل متروی شهری و تغییر مسیر غیرکارشناسی و عجولانه آن به دست شرکت مترو، بعد هشت هزار سال خشک شد و مدیریت و برنامه ریزی های مدیران شهری این روزگار تهران را به چالش کشید… و تپه تاریخی آن  که بدون تعریف حریمی مشخص برایش، در معرض آسیب های جدی قرار گرفته است. تپه ای که در اثر عدم مدیریت، در گذشته بر روی آن درخت کاشته بودند!! و امروز در کنارش چمن سبز می کنند!!!

دژخوابی، خشک شدن چشمه علی باستانی،  فراموشی تپه تاریخی آن وفرسایش سنگ نگاره زیبای فتحعلی شاهی بالای این چشمه، از آن مسائل جدی از نان شب واجب تر است که نیاز آن دارد تا به مطالبه جدی شهروندان و دوستداران تهران بدل شود.. مسائلی که نابودی سرمایه های معنوی شهر از نتایج عدم رسیدگی به آنها خواهد بود..

* پژوهشگر و تهران شناس

true برچسب ها : تهران گردی شهرری علیرضا زمانی true

منبع: امتداد نیوز

کلیدواژه: تهران گردی شهرری علیرضا زمانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۹۴۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟

شهرداری تهران در ادامه سیاست‌های خود برای توسعه و بهبود حمل و نقل عمومی، برنامه‌های متعددی برای مترو در سال جاری دارد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، توجه ویژه مدیریت شهری فعلی تهران به حوزه حمل و نقل عمومی یکی از ویژگی‌های بارز این دوره است و سعی مدیران شهری بر این بوده که ضمن جبران کاستی‌های دوره گذشته، وضعیت بهتری در این حوزه برای شهروندان فراهم کند.

در این راستا شهرداری تهران علاوه بر اقدامات انجام شده در سال گذشته برای سال جاری در حوزه مترو در نظر دارد، 9 کیلومتر مسیر باقی‌مانده خطوط هفت‌گانه را با 8 ایستگاه به بهره‌برداری برساند.

همچنین قرار است از ایستگاه‌های باقی‌مانده بدنه اصلی خط 6 مترو شامل شهدای هفده شهریور، میدان خراسان، سرباز و شهید نجات‌اللهی را به بهره‌برداری برساند. 

علاوه بر این در سال جاری از 6.5 کیلومتر توسعه جنوبی خط 6 به‌همراه دو ایستگاه میدان عبدالعظیم(ع) و حرم حضرت عبدالعظیم(ع) نیز بهره‌برداری خواهد شد.

پست برق شمالی خط 6 و تکمیل پست برق سایر خطوط نیز بهره‌برداری می‌شود و از یک کیلومتر مسیر به‌همراه ایستگاه ورزشگاه تختی در خط 7 نیز بهره‌برداری خواهد شد و 1.5 کیلومتر مسیر به‌ همراه ایستگاه آیت‌الله کاشانی در توسعه غربی خط 4 نیز به بهر‌ه‌برداری می‌رسد.

تکمیل ورودی دوم ایستگاه‌های بهره‌برداری شده در خطوط 3، 4، 6 و 7 نیز در دستور کار خواهد بود.

جشن تکمیل خطوط هفت‌گانه مترو تا پایان سال جاری

علاوه‌بر این شروع عملیات اجرایی توسعه شمالی خط  7 در دستور کار شهرداری تهران است و عملیات اجرایی پایانه‌ها و پارکینگ‌های خطوط نیز ادامه خواهد یافت.

آغاز تحویل ناوگان ریلی جدید از محل قراردادهای 791 دستگاه واگن و 113 واگن و همچنین شروع عملیات اجرایی خطوط جدید و تراموا نیز جزوه توسعه ناوگان و آغاز عملیات اجرایی خطوط جدید شهرداری تهران است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تاکید وزیر ارشاد بر حفظ و توسعه تماشاخانه سنگلج
  • به دنبال توسعه تماشاخانه سنگلج هستیم/ تهاتر با شهرداری
  • گشت و گذار در سرزمین انبه‌های ترش | یخچال کله قندی ۲۷۰ساله در حوالی پایتخت
  • دختر گمشده در جنگل دشت شاد کالپوش پیدا شد
  • ممانعت از حضور عضو شورای‌شهر در منطقه ۱۷/ شربیانی: این اتفاق رسوایی تاریخی است
  • «توسعه خواندنی است» در راه نمایشگاه کتاب
  • «توسعه خواندی است» در راه نمایشگاه کتاب
  • سفر روسای اتاق‌های بازرگانی به تهران با هدف سرمایه‌گذاری
  • اطلس فرهنگی تهران تهیه می‌شود
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟