Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-02@03:28:09 GMT

انستیتو الهیات «اسنابروک»؛ کانون اسلام‌پژوهی در آلمان

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۰۷۴۱۳

انستیتو الهیات «اسنابروک»؛ کانون اسلام‌پژوهی در آلمان

به گزارش ایکنا به نقل از کانال تلگرام مطالعات اسلام و آلمان(اروپا)؛ کرسی اسلام‌پژوهی در دانشگاه اسنابروک(Osnabrück) در ایالت نیدرزاکسن(Niedersachsen) سابقه‌ای بسیار طولانی دارد؛ اما با وجود چنین کرسی، در سال 2012 انستیتو الهیات اسلامی(Institut für islamische Theologie) به درخواست دولت آلمان و با حمایت دولت فدرال ایالت نیدرزاکسن در قالب جدیدی بازگشایی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سابق بر این، کرسی اسلام‌‌پژوهی در دانشگاه اسنابروک دایر بوده اما بنا به تعریف آکادمیک آن، این کرسی بیشتر به پژوهش‌های موضوعی و آبژکتیو (خنثی و بی‌طرفانه) می‌پرداخته است. اما در قالب جدید رویکردهای دیگری از جمله پژوهش‌های خود مسلمانان درباره اسلام و همچنین نگاه‌های درون دینی نیز در نظر گرفته شده است.

انستیتو الهیات اسلامی دانشگاه اسنابروک متشکل از هفت پروفسور (استاد تمام) و بیش از 40 همکار علمی است و از این رو یکی از بزرگ‌ترین مراکز اسلام پژوهی آلمان به شمار می‌رود.

رشته‌هایی که در این انستیتو ارائه می‌شود عبارتند از:

1- الهیات اسلامی(Islamische Theologie) : این رشته که در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می‌شود و به نوعی رشته اصلی این انستیتو به حساب می‌آید.

در این رشته دانشجویان به صورت کلی با تمام حوزه‌های علوم اسلامی و منابع دست اول آشنا می‌شوند، البته در مقاطع بالاتر این امر تخصصی‌تر می‌شود.

یکی از محورهای اصلی و مهم این رشته بحث تطبیق و پژوهش اسلام در متن جامعه آلمان است. در واقع این مسئله برای کمک به فرآیند همگرایی جامعه مسلمان و آلمانی و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز آنها کنار یکدیگر است.

2 ـ  دین اسلام (Islamische Religion) : این رشته جنبه آموزشی برای مدارس دارد. در واقع این رشته دبیری درس دین اسلام برای آموزش در مدارس آلمان است که البته متقاضیان آن باید دبیری درس دیگری همچون ریاضیات، فیزیک یا زبان فرانسه را نیز بگذرانند.

دانش‌آموزان مسلمان در مدارس آلمانی می‌توانند در ذیل عنوان درس دینی، آموزش دین اسلام را انتخاب کنند و این رشته برای تأمین نیروی متخصص برای این درس در مدارس است.

3 -  آموزه‌های دینی اسلام(Islamische Religionspädagogik) : این رشته نیز همان دبیری آشنایی با دین اسلام به حساب می‌آید اما فقط در مقطع کارشناسی ارشد ارائه می‌شود و جنبه پژوهشی بیشتری دارد.

بنا بر این گزارش، فعالیت‌های انستیتو الهیات اسلامی دانشگاه اسنابروک فقط به ارائه رشته‌های فوق خلاصه نمی‌شود و گروه‌های پژوهشی مختلفی نیز در این انستیتو با گرایش‌های مختلف فعالیت دارند. گرایش‌های اصلی پژوهشی در این انستیتو عبارتند از:

1 -  رشد و توسعه شریعت در متن تاریخی و مدرن آن (Entwicklung der Scharia im historischen und modernen Kontext)

2 -  الهیات اسلامی در متن تاریخی و معاصر (Islamische Theologie in Geschichte und Gegenwart)

3 - الهیات اسلامی و جوامع سکولار (Islamische Theologie und säkulare Gesellschaft)

4 -  آموزه‌های دینی اسلامی و شیوه‌های آموزشی تخصصی مدرن(Islamische Religionspädagogik und Fachdidaktik im modernen Kontext)

5 -  نهادهای اسلامی و امامان در آلمان (Islamische Organisationen und Imame in Deutschland)

6 – پژوهش‌های اسلامی معاصر با گرایش آلمان و ترکیه (Gegenwartsbezogene Islamforschung mit Schwerpunkt Deutschland und Türkei)

علاوه بر این رشته‌ها و گرایش‌های پژوهشی در انستیتو الهیات اسلامی دانشگاه اسنابروک، دوره‌ای نیز با عنوان «آموزش‌های تکمیلی امامان» (Imamweiterbildung) ارائه می‌شود. این دوره مختص امامان و ائمه جماعات مراکز و مساجد مسلمانان در آلمان است.

هدف از برگزاری این دوره‌ آشناکردن شرکت‌کنندگان با قوانین و هنجارهای مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه آلمان است و این مسئله نیز در راستای برنامه جامع دولت آلمان برای ایجاد همگرایی و هم‌زیستی بهتر مهاجران، به ویژه مسلمانان در آلمان اجرا می‌شود.

این دوره اکتبر سال 2017 برای اولین بار در انستیتو الهیات اسنابروک برگزار شد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۰۷۴۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهریاری: ظرفیت جهان اسلام را برای کمک به غزه استفاده بگیریم

حجت‌الاسلام شهریاری در مراسم انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان کمیته امداد و مجمع تقریب مذاهب گفت: ما می‌توانیم تدابیری بیاندیشیم و شبکه‌ای را که در جهان اسلام در اختیار داریم برای کمک به مردم غزه به هم پیوند بزنیم. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، تفاهم‌نامه همکاری میان کمیته امداد و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با هدف توسعه فرهنگ خیر و احسان و استفاده از ظرفیت‌های برون‌مرزی در حوزه نیکوکاری، در مراسمی با حضور سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد و حجت الاسلام حمید شهریاری، دبیرکل مجمع امضا شد.

شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در این مراسم ضمن قدردانی از کسانی که زمینه همکاری مجمع جهانی تقریب و کمیته امداد امام خمینی (ره) را فراهم آوردند، گفت: اگر در کار خیر ابتکار عمل داشته باشیم، می‌توانیم به پیشرفت‌هایی برسیم.

وی افزود:ما باید بستری را طراحی و فراهم کنیم که برای اقشار جامعه قابل اعتماد باشد. مجمع جهانی تقریب اولین اقدامی را که در این راستا انجام داد،طراحی سامانه «آی محسن» بود. این سامانه جهت کمک به محرومین جهان اسلام است تا همگان بتوانند به واسطه آن کمک‌رسانی کنند. در این سامانه پویش هایی برگزار می‌شود و سقف نیازها بررسی می‌گردد و ما بسترهای مناسب را برای کمک رسانی فراهم می‌کنیم.

شهریاری ادامه داد: ما ظرفیت‌های بسیاری در جهان اسلام برای کمک رسانی به محرومین جامعه داریم و بخشی از این ظرفیت‌ها در کشور ما وجود دارد.

تداوم همبستگی با غزه در داخل و خارج از دانشگاه‌های آمریکا

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: مردمان کشورهای دیگر می‌دانند که سردمدارانشان ممکن است طرفدار آمریکا باشند و کمک‌هایشان به دست مردم غزه نرسد، اما از طرفی می‌خواهند که به مردم غزه کمک کنند. ما می‌توانیم تدابیری بیاندیشیم و شبکه‌ای را که در جهان اسلام در اختیار داریم به هم پیوند بزنیم.

ر شهریاری تصریح کرد: باید فرهنگ سازی کنیم که محروم، محروم است و فرقی نمی‌کند ایرانی و یا از هر کشور دیگری باشد. افراد زیادی هستند که به برخی از پویش‌ها علاقه بسیاری دارند و می‌توانند در این مسیر به ما کمک کنند.

سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد در این مراسم با اشاره به سابقه همکاری‌ دو نهاد در حوزه ترویج فرهنگ احسان و انفاق، گفت: کمیته امداد به عنوان یادگار حضرت امام (ره) و یکی از بزرگترین‌ نهادهای خیریه در سطح جهان، توجه ویژه‌ای به استفاده از ظرفیت‌های برون‌مرزی به ویژه ایرانیان خارج از کشور داشته است.

وی با تأکید بر تجربیات موفق کمیته امداد در حوزه بین‌المللی، گفت: یکی از موضوعات اصلی در این حوزه، توجه به ظرفیت‌های عظیم امت بزرگ اسلامی در زمینه خیر و احسان است.

بختیاری خاطرنشان کرد: کمیته امداد در برخی کشورهای منطقه که در چارچوب تفاهم‌نامه دولت‌ها عمل کرده است، در خصوص تبادل تجربیات به ویژه در توانمندسازی و حرفه‌آموزی، عملکرد موفقی داشته و زمینه اشتغال بسیاری را فراهم کرده است.

رئیس کمیته امداد با اشاره به ظرفیت‌های عظیم مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برای ترویج فرهنگ احسان و انفاق در داخل و خارج از کشور، تصریح کرد: امکانات دو مجموعه کمیته امداد و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی باید در عرصه فعالیت‌های انسان‌دوستانه، تجمیع شود.

وی با تأکید بر ضرورت استفاده از فرصت‌های مشترک در قالب همایش‌ها، سمینارهای علمی و پژوهشی و نمایشگاه‌های فرهنگی، اضافه کرد: کمیته امداد آمادگی دارد دوره‌های انتقال و تبادل تجربیات را برای مخاطبان و جامعه هدف مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار کند.

بختیاری بر نقش نخبگان علمی، فرهنگی، احتماعی و خیران حقیقی و حقوقی برای راه‌اندازی مراکز رشد نوآوری و فناوری تأکید کرد و گفت: این موضوع در تفاهم‌نامه با مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی پیش‌بینی شده و امیدواریم هسته‌های خیر و احسان در داخل و خارج از کشور تشکیل شود.

رئیس کمیته امداد ادامه داد: شناسایی و ایجاد ارتباط میان خیریه‌ها، خیران و ایرانیان فعال، مرتبط و مقیم خارج از کشور در راستای حمایت از نیازمندان از دیگر مواردی است که در این تفاهم‌نامه مورد توجه قرار گرفته است.

وی تسهیل انجام فعالیت‌های خیریه‌ای در خارج از کشور را ضروری دانست و افزود: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ظرفیت‌های خوبی در زمینه شناسایی و معرفی خیریه‌های فعال به منظور تبادل تجربیات دارد که در این تفاهم‌نامه مورد توجه قرار گرفته است.

انتهای‌پیام/

دیگر خبرها

  • معرفی رئیس تبلیغات اسلامی جغتای
  • ایران اسلامی به حاکمیت عقل و عدل در جهان نزدیک شده است
  • سپاه، صلح طلب اما جنگ بلد، مقتدر ولی مظلوم
  • فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید
  • روایت شهید مطهری از کلاس درس متفاوت امام
  • شهریاری: ظرفیت جهان اسلام را برای کمک به غزه استفاده بگیریم
  • خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است
  • مطهری امام
  • کُرسی آینده‌پژوهی یونسکو به قزوین آمد
  • کانون خانواده‌ با خودمحوری‌ها آسیب می‌بیند