Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-04-27@16:57:35 GMT

توسعه اقتصادی در آن سوی مرز‌های آبی

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۱۳۳۷۷

                                   به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز فارس، حاج محمد سال‌ها پیش برای کسب و کاراز لامرد به قطر مهاجرت کرده و مقیم آنجا شده است. او سال هاست که آنجا شرکت تجاری دارد و محصولات ساختمانی تولید ایران را وارد قطر می‌کند. برای دیدار از اقوام و خویشان چند روزی به لامرد سفر کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته حاج محمد، فارسی‌ها سال‌های سال است که به یمن همجواربودن، روابط دیرینه و دوستانه‌ای با قطری‌ها دارند؛ به نحوی که بیشترین مراوده تجاری ایران با قطر به نام تاجران و فعالان اقتصادی فارس رقم خورده است. وقتی درباره جمعیت فارسی‌های مقیم قطر از او می‌پرسم می‌گوید از جمعیت ۳۰ هزار نفری ایرانی‌های مقیم قطر عمده آن را فارسی‌ها تشکیل می‌دهند. ازاوضاع قطر پرسیدم و او از بهتر شدن اوضاع گفت: سپس به روز‌های بحرانی روابط قطر و عربستان اشاره کرد؛ اینکه روز‌های سختی بر قطری‌ها گذشت، اما ایرانی‌ها و بویژه فارسی‌ها به دادشان رسیدند. حاج محمد ادامه می‌دهد بعد از بحران روابط با سعودی ها، قطری‌ها خیلی روی ایرانی‌ها بویژه تاجران فارسی حساب باز کردند. آن‌ها نباید این فرصت را ازدست بدهند.
خلق فرصت در دل بحران
به سراغ شواهدی رفتم که نشان می‌داد فارسی‌ها برای استحکام روابط اقتصادی با قطرعزم خود را جزم کرده اند. در بحران سیاسی قطر وعربستان سعودی در سال ۲۰۱۷ میلادی و تحریم قطر از سوی شریک سابق، ایران درقامت یک غریق نجات، قطر را از غرق شدن نجات داد و درآن روز‌های تنگ به داد همسایه رسید. به گزارش دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری فارس، در بین استان‌های کشور این فارس بود که نخستین محموله‌های مواد غذایی را به قطرفرستاد؛ به نحوی که در روز‌های بحران، ۶۰۰ تن مواد غذایی از این استان به قطر ارسال شد.
به گفته جمال رازقی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز، در آن روز‌ها که قطر با بحران روبرو شده بود؛ به دلیل کوتاه بودن مسیرهوایی بین فارس و قطر، حتی با اجاره کردن هواپیما سعی شد بیشتراز همیشه کمک‌های مورد نیاز به این کشور ارسال شود. هاله فولادفر مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری فارس هم برایم از حجم صادرات فارس به قطر گفت و اینکه سهم استان ازصادرات در سال ۹۶، بیش از یک چهارم کل صادرات کشور به قطر یعنی حدود ۴۳۲ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۱۴ میلیون دلار بوده است.

سالی که نکوست از بهارش پیداست

                           

حجم بالای صادرات از فارس به قطر و روابط دوستانه و نزدیک اهالی فارس با قطری ها، حوالی نیمه فروردین ماه امسال، استاندار فارس را برآن داشت تا همراه با هیات بلند پایه اقتصادی با گذر از آب‌های نیلگون خلیج فارس به مقصد قطر پرواز کنند.

                          
قطری‌ها به گرمی از میهمانان خود استقبال کردند و به استاندارفارس گفتند " در جایی که همه مخالفان مقابل ما بودند ناجی ما ایران بود و شما کشوری بزرگ، توانمند و با اصالت هستید که در تنگنا‌ها به داد افراد و همسایه هایتان می‌رسید".
تبادار هم در این دیدار‌ها که سفیر ایران در قطراو را همراهی می‌کرد در جمع مدیران سازمان توسعه زیرساخت‌های قطرو فعالان اقتصادی دو کشور، با یاد آوری ظرفیت‌های بالای اقتصادی، فرهنگی و علمی فارس از هیات بلندپایه تجاری قطری برای سفر به شیراز دعوت کرد. استاندار فارس همچنین بر ضرورت حضور شرکت‌های فنی و مهندسی و پیمانکاران برتر ایرانی در طرح‌های اقتصادی قطر تاکید کرد که با استقبال مسئولان این کشورهمراه بود. در این دیدار‌ها همچنین مقرر شد کارگروه تخصصی توسعه فعالیت‌های دو جانبه بین استان فارس و قطر تشکیل شود.
فارس معین قطر
روابط ایران و قطر در ابعاد مختلف گسترش روز افزونی یافت به نحوی که میزان صادرات به این کشور در سال ۹۶ به ۲۷۳ میلیون دلار رسید. از آنجا که از این میزان صادرات، ۷۰ میلیون دلار، معادل ۲۵ درصد به نام فارس رقم خورد و از طرفی با توجه به افزایش مراودات تجاری فارس و قطر، مقامات بلند پایه اقتصادی در پایتخت تصمیم برآن گرفتند که استان فارس در صادرات و روابط تجاری معین کشور قطر شود.
حنایی جهرمی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز و مدیرعامل اتحادیه صادرکنندگان میوه و تره بار فارس، این تصمیم را فرصت استثنایی برای فارس دانست. به گفته او معین تجاری بودن فارس برای قطر فرصت غنیمتی است تا بخش خصوصی و دولتی با هم افزایی و تعامل، توسعه صادرات و بهبود فضای اقتصادی استان را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهند.
تازه شدن دیدار‌ها
هنوز مدت کوتاهی از سفر هیات بلند پایه اقتصادی فارس به قطر نگذشته بود که قطری‌ها به دعوت استاندار فارس پاسخ دادند و در هوای بهاری شیراز، عزم این شهر کردند.
                                   
اسماعیل تبادار در دیدار با هیئت تجاری و اقتصادی قطر در شیراز با اشاره به ظرفیت‌های دو طرف، ساخت کارخانه ماکارونی در قطر را پیشنهاد کرد و مسولان قطری هم در خصوص سرمایه گذاری در زمینه فرآوری میوه و کنسانتره مرکبات در فارس پیشنهاد‌هایی دادند.                
                      

استاندار فارس در دیدار با هیات قطری با اطمینان به اینکه همه بخش‌های دولتی و خصوصی استان آماده همکاری همه جانبه به منظور توسعه روابط تجاری و رونق اقتصادی با قطر است ابراز امیدواری کرد بازارچه و فضای مناسبی دراین کشور در اختیار تجار و سرمایه گذاران ایرانی بویژه فارسی‌ها برای عرضه محصولات و کالا‌های ایرانی قرار گیرد.
                               
دست انداز‌های روابط
اگر چه همه شواهد از بهبود هرچه بیشتر روابط اقتصادی فارس و قطرحکایت می‌کند، اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار است. این را حنایی جهرمی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیرازمی گوید. به گفته او تاکنون کالا‌های زیادی از فارس به قطر ارسال شده، اما عملکرد فعالان اقتصادی و بخش دولتی و خصوصی استان فارس در اندازه و شایسته معین بودن نیست.
حنایی جهرمی به عمده مشکلات در روند توسعه روابط اقتصادی فارس و قطر اشاره می‌کند و می‌گوید نامناسب بودن زیرساخت‌های دریایی، زمینی و هوایی از فارس به قطر، بالا بودن هزینه‌های حمل و نقل، افزایش قیمت تمام شده محصولات، سنتی بودن صادرات به قطر و شفاف نبودن هزینه کرد ردیف اعتباری ویژه در بخش صادرات استان فارس از جمله مشکلاتی است که باید برای رفع آن‌ها چاره‌ای اندیشید.
به گفته اوعلاوه بر مشکلات موجود، سازمان امور مالیاتی هم با وجود مطلع بودن از روند صادرات، به روش‌های مختلف برای صادرکنندگان پرونده بدهی مالیاتی تشکیل می‌دهد؛ در صورتی که قانون به صراحت اخذ هر گونه مالیات از صادرات را ممنوع اعلام کرده است.
تنظیم نبض اقتصاد
از آنجا که توسعه روابط اقتصادی ایران و قطر موضوع ملی است درنتیجه هموار کردن مسیر توسعه روابط تجاری فارس و قطر نیز در همین چارچوب تعریف می‌شود. رفع ناهمواری‌ها و زدودن دست انداز‌های نابجا در روابط اقتصادی قطر و فارس می‌تواند به تنظیم نبض اقتصاد فارس کمک کند و حضور پایدار فعالان اقتصادی استان را دربازار قطر به ارمغان آورد. بی شک مدیریت صحیح در این بخش از بارسنگین اقتصاد مبتکی به نفت می‌کاهد وجایگاه ایران را در منطقه ارتقا می‌بخشد.
* سیده نصرت شجاعی

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۱۳۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

سیدابراهیم رئیسی صبح امروز جمعه در «دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا» ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این اجلاس بین جمهوری اسلامی ایران و قاره پرظرفیت آفریقا و نیز تشکر از گزارش وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره اقدامات انجام شده برای برگزاری این اجلاس و نمایشگاه مرتبط با آن، بر اهمیت برنامه‌ریزی دقیق با زمان‌بندی مشخص برای تحقق اهداف اجلاس تاکید کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه گام اول برای موفقیت و تحقق اهداف این اجلاس وجود اراده میان طرفین است که نفس برگزاری اجلاس نماد و نمودی از وجود این اراده است، گفت: گام دوم شناخت ظرفیت‌های متقابل است که اقدام وزارت صمت برای برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در کنار این اجلاس، قدم مهمی برای معرفی این ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها به کشور‌های آفریقایی است.

رئیسی همچنین با بیان اینکه به رغم تحریم‌ها و فشارها، جمهوری اسلامی ایران پیشرفت‌های بسیاری داشته و امروز می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید، افزود: کسب شناخت از پیشرفت‌ها و دستیابی ایران به فناوری‌های نوین بسیار مهم است.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه تقویت همکاری‌ها با کشور‌های قاره آفریقا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مورد تأکید امام راحل بوده و در این سال‌ها نیز رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر این مسئله تأکید داشته‌اند، اظهار داشت: تفاوت معناداری در نگاه جمهوری اسلامی ایران و کشور‌های غربی به قاره آفریقا وجود دارد، ما به دنبال همکاری با کشور‌های آفریقایی برای این کشور‌ها و پیشرفت آنها هستیم، اما کشور‌های غربی به گواهی تاریخ صرفاً به دنبال چپاول منابع و ثروت‌های کشور‌های آفریقایی بوده و هستند.

رئیسی با بیان اینکه به باور ما در صورت فراهم بودن بستر‌های لازم، مردم کشور‌های آفریقایی همانند کشور‌های غربی دارای استعداد و زمینه‌های فراوانی برای پیشرفت و دستیابی به جایگاه‌های رفیع علمی و فناوری هستند، تصریح کرد: اگر چه کشور‌های غربی اینگونه تبلیغ می‌کنند که فقط خودشان توانایی دستیابی به فناوری‌های نوین را دارند، اما باور داریم که استعداد‌ها و توانمندی‌های کشور‌های آفریقایی در این زمینه به هیچ وجه کمتر از کشور‌های غربی نیست.

رئیس جمهور با اشاره به ضرورت شناخت دقیق ظرفیت‌ها و استعداد‌های موجود در کشور‌های آفریقایی، وجود معادن و منابع گسترده در این کشور‌ها و فناوری و دانش لازم برای بهره‌برداری و فرآوری این معادن در جمهوری اسلامی ایران را ظرفیت‌های متقابل و مکمل توصیف و اضافه کرد: کشت فراسرزمینی و تامین منابع اولیه برای مراکز تولیدی و صنعتی با قیمت مناسب از دیگر زمینه‌های همکاری با آفریقا هستند.

رئیسی با بیان اینکه خدمات فنی-مهندسی در جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب اسلامی بسیار پیشرفت داشته است، به بهره‌برداری از سد ساخته شده در کشور سریلانکا توسط متخصصان ایرانی در روز‌های گذشته اشاره کرد که با بالاترین سطح تکنولوژی‌های نوین احداث شده بود و تصریح کرد: امروز متخصصان ایرانی توانمندی ساخت پالایشگاه و نیروگاه‌های پیشرفته را دارند و این ظرفیت مهمی برای گسترش همکاری‌های فیمابین ایران و کشور‌های آفریقایی است.

رئیس جمهور گام بعدی در زمینه گسترش روابط دو طرف را شناخت موانع پیش‌رو و تلاش برای رفع آنها دانست و خاطرنشان کرد: تمهید زیرساخت‌های لازم برای گسترش روابط از جمله توسعه و تقویت خطوط کشیرانی، خطوط هوایی و رفع مشکلات نقل و انتقالات مالی و پولی از زمینه‌های ضروری برای گسترش روابط و همکاری‌ها میان دو طرف است.

رئیسی ادامه داد: طبیعتاً هر کدام از کشور‌های آفریقایی شرایط خاص خود را دارند و لذا برای توسعه روابط با این کشور‌ها لازم است برنامه متناسب با وضعیت هر کدام از کشور‌ها تهیه و عملیاتی شود.

رئیس جمهور ضمن تشکر از گزارش ارائه شده در زمینه برنامه وزارت صمت برای رفع موانع موجود در مسیر گسترش روابط تا اجلاس سال آینده، گفت: یک‌سال زمان برای رفع این مشکلات زمان بسیار طولانی است و باید تلاش کنید موانع موجود نهایتاً در مدت ۳ ماه برطرف شود؛ وزیر و دست‌اندرکاران وزارت صمت نشان داده‌اند که توانمندی این کار را دارند و رفع این موانع نباید یکسال به طول بینجامد.

رئیسی نکته مهم بعدی را برای گسترش همکاری‌های میان ایران و کشور‌های آفریقایی بعد از برنامه‌ریزی‌های لازم با زمانبندی دقیق، پیگیری مجدانه برشمرد و افزود: شرط موفقیت در رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی شده، پیگیری مجدانه به شکل روزانه است و محول کردن کار‌ها به گردش کار‌های اداری معمول نمی‌تواند اهداف مدنظر را محقق کند. لازم است در این زمینه از بخش خصوصی که کار‌ها را نه حتی روزانه بلکه ساعتی پیگیری می‌کنند، الگو گرفته شود.

رئیس جمهور با اظهار امیدواری نسبت به اینکه برگزاری این اجلاس و نمایشگاه مرتبط و پیگیری‌های بعدی با توجه به ظرفیت‌های متقابل و متناسب ایران و آفریقا بتواند باعث تحقق اقتصاد مکمل میان طرفین شود، اظهار داشت: هدف‌گذاری یک میلیارد دلاری برای همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در یکسال آینده به هیچ وجه متناسب با ظرفیت‌های موجود نیست و حتما باید به سمت هدف ۱۰ برابری حجم همکاری‌های اقتصادی و تجاری فیمابین حرکت کنیم.

رئیسی فعالیت بیش از ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی که در سال گذشته حجم صادرات آنها به حدود ۲ میلیارد دلار رسید را از جمله ظرفیت‌های بسیار مناسب برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و روابط تجاری برشمرد و تصریح کرد: در سفر‌هایی که به برخی کشور‌های آفریقایی داشتم و در نمایشگاه‌هایی که در این سفر‌ها برگزار شده بود، محصولات دانش‌بنیان ایرانی در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی، معدنی، درمانی، پزشکی و دیگر زمینه‌ها مشتری‌های بسیار خوبی پیدا کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه زمینه‌های صادراتی خوبی میان ایران و کشور‌های آفریقایی وجود دارد و عموما شاهد بوده‌ایم که کشور‌های آفریقایی برای همکاری با ایران تمایل زیادی دارند، خاطرنشان کرد: امیدوارم این نشست منشاء تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های سازنده و موثری برای ارتقای اقتصاد مکمل و اثربخش میان ایران و کشور‌های آفریقایی و منشا پیشرفت اقتصادی بیش از پیش برای دو طرف باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت

دیگر خبرها

  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • ایجاد دبیرخانه دائمی اقتصادی ایران و آفریقا
  • ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا
  • اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می دانید؟​
  • اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • رئیسی: اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط است
  • عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می‌دانید؟