Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@13:46:19 GMT

پيوند مبارک کاغذ و صدا

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۳۷۱۴۱

پيوند مبارک کاغذ و صدا

خبرگزاري آريا - آيين افتتاحيه راديو کتاب و رونمايي از پايگاه جامع کتاب گويا، صبح روز گذشته و همزمان با سالروز تاسيس راديو در ايران با حضور حميد شاه‌آبادي معاون صداي سازمان صداوسيما، دکتر غلامعلي حدادعادل رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي و جمعي از مديران و برنامه‌سازان راديو در استوديوي شماره 8 ساختمان شهداي راديو برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش جام‌جم، اين شبکه راديويي که از اول ارديبهشت پخش روزانه برنامه‌هاي زنده و توليدي‌اش را آغاز کرده، روي موج 95/5 مگاهرتز قابل دريافت است و تا با پايان ارديبهشت و اختتاميه نمايشگاه بين‌المللي کتاب به فعاليت خود ادامه خواهد داد.
کتاب‌ها شنيده مي‌شوند
پس از خوشامدگويي محمدصادق رحمانيان مدير راديو فرهنگ به حاضران، مهدي شاملو مدير توليد چند رسانه‌اي و فضاي مجازي معاونت صدا شروع در سخناني بر لزوم فعاليت بيشتر رسانه‌هاي سنتي در فضاي مجازي تاکيد کرد. شاملو گفت: فضاي مجازي، فضاي روز جامعه است. امروزه تعداد مخاطبان بي‌شماري در آن حضور دارند و لازم است رسانه‌هاي سنتي هم نحوه عرضه محتوايشان را همسو با اين فضا تغيير داده و مخاطبانشان را دوباره پيدا کنند.
شاملو در تعريف از پايگاه جامع کتاب گويا ادامه داد: پايگاه ايران‌صدا مدت‌هاست در زمينه توليد و انتشار کتاب‌هاي گويا فعاليت مي‌کند و در دور جديد فعاليت‌هايش به شکل پايگاهي جامع افتتاح مي‌شود. انتشار آثار فاخر از حيث فني، با دسته‌بندي‌هاي درست و استخراج بهترين‌هاي آرشيو راديو و نيز توجه ويژه‌تر به بحث اپليکيشن قابل استفاده در تلفن‌هاي همراه، از جمله ويژگي‌هاي اين پايگاه و سامانه است. از اين طريق و همسو با سبک زندگي جديد، مخاطبان مي‌توانند کتاب‌ها را دريافت کرده و از آنجا که امکان مطالعه کتاب کاغذي در هر شرايطي برايشان فراهم نيست، کتاب‌هاي گويا را گوش کنند.
همه مي‌توانند کتاب‌ها را بشنوند
غلامعلي حدادعادل که او هم از جمله مهمانان ويژه اين مراسم بود، با اشاره به مزيت‌هاي افتتاح راديويي با موضوع کتاب گفت: برايم جاي خوشبختي است که مي‌بينم امکان ديگري براي ايرانيان و نيز فارسي‌زبانان فراهم شده تا به کتاب‌ها بيشتر دسترسي داشته باشند. اميد همه ما اين است که مردم بيشتر کتاب بخوانند و بر همين اساس شنيدن خبر افتتاح راديويي با موضوع کتاب ـ ولو شده به صورت موقت ـ من را خوشحال کرد. پيشنهاد مي‌کنم فعاليت‌هاي اين راديو قطع نشود و همچنان به صورت 24 ساعته برنامه داشته باشد.
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي ادامه داد: از وقتي فناوري‌هاي ارتباطي گسترش پيدا کرده، همراهي صدا با کتاب هم بيشتر شده است. اگر اتفاقي چون ساخت کتاب‌هاي گويا درست مديريت شود، جايش را در جامعه باز مي‌کند و راديو کتاب هم همان فوايد کتابخواني به صورت سنتي را دارد. ضمن اين‌که به افرادي چون نابينايان، افراد مسن يا کارگران که نمي‌توانند کتاب بخوانند، اين فرصت را مي‌دهد که کتاب‌ها را گوش کنند و به اين طريق از آن بهره ببرند.
در ادامه اين مراسم وبسايت پايگاه جامع کتاب گويا براي حاضران رونمايي شد و از تعدادي از هنرمندان شاخص عرصه فعاليت‌هاي راديويي تجليل و قدرداني به عمل آمد. در اين بخش از محمدرضا سرشار راوي خاطره‌انگيز قصه ظهر جمعه، بهروز رضوي صداي ماندگار راديو، جواد پيشگر خالق نمايش‌هاي ماندگار راديو، ميکائيل شهرستاني بازيگر نمايش‌هاي راديويي، اميد زندگاني به‌دليل فعاليت‌هايش در زمينه خلق شخصيت‌هاي داستاني و دکتر حداد عادل براي يک عمر فعاليت فرهنگي و اجراي برنامه‌هاي آموزشي راديويي تجليل به عمل آمد.
نمايشگاه کتاب بهانه است
بخش پاياني اين مراسم به صحبت‌هاي حميد شاه‌آبادي، معاون صداي رسانه ملي اختصاص داشت. او با تبريک روز راديو به حاضران گفت: راه‌اندازي پايگاه کتاب گويا و راديو کتاب، اقدامي است که جامعه از ما طلب کرده است. البته توسعه کتاب نبايد منحصر به اين حوزه باشد و نقشي را که موسيقي در راديو دارد بايد براي کتاب هم قائل شويم. اگر از اين منظر بنگريم، مي‌توانيم فعاليت‌هاي راديو کتاب را به صورت غني ادامه دهيم.
معاون صداي رسانه ملي افزود: مرجعيت‌دادن به حوزه فرهنگ مي‌تواند بسياري از مشکلات را حل کند. بايد همه دست به دست هم دهيم تا هنر را اعتلا ببخشيم و اگر امروز راديو کتاب راه افتاده، به دليل اعتلا بخشيدن به فرهنگ است. ما نمايشگاه کتاب را بهانه قرار داده‌ايم و اميدوارم اين راديو از حالت فصلي خارج شود و به صورت دائمي به فعاليت بپردازد.
وي در پايان تصريح کرد: آن چيزي که راديو به آن افتخار مي‌کند، حضور فرهيختگان در آن است. آرشيو راديو مملو از آثار ارزشمندي است که فرهيختگان ما انجام داده‌اند و با فعاليت‌هايشان، امروز دسترسي به 700 عنوان کتاب فراهم شده است.
راديو و پايگاه کتاب دقيقا چه مي‌کنند؟
موضوع توليد و توزيع کتاب‌هاي گويا، مدت‌هاست در فضاي مجازي رونق گرفته و مخاطبان هم استقبال خوبي از اين قالب نوظهور دارند. توليد کتاب‌هاي گويا با صداي نويسندگان يا چهره‌هاي سرشناس فرهنگي و هنري سال‌هاست در سطح دنيا به يک صنعت فرهنگي تبديل شده و موجش به کشور ما هم سرايت کرده است. کتاب‌هاي گويا ابتدا با تجربيات آزمون و خطاي دو سه نشر مطرح کشور و بعد توسط کاربران فضاي مجازي در ايران سر و شکل خود را پيدا کردند. کتاب‌هايي که البته به دليل غيرحرفه‌اي بودن سازندگانشان يا نداشتن امکانات فني، عموما صدايي ضعيف و بي‌کيفيت و اجرايي به دور از فن کلام و گويندگي داشتند و شايد ابتدا به نوعي مخاطبان را پس مي‌زدند. اما حالا اين عرصه حرفه‌اي شده و ضوابطي استاندارد پيدا کرده است.
پايگاه جامع کتاب گويا به منزله مرجعي مفيد و قابل استفاده براي تمام کاربران است. در اين وبسايت کتاب‌هاي صوتي در موضوعات گوناگون و اجرا شده توسط هنرمندان برجسته، به صورت موضوعي در سايت قرار گرفته‌اند و قابليت دانلود و دريافت يا پخش به صورت آنلاين دارند. راديو کتاب هم با هدفي مشابه در قالب باکس‌هايي به پخش اين کتاب‌هاي صوتي و معرفي کتب شاخص در طول ايام برگزاري نمايشگاه کتاب خواهد پرداخت.
صبا داريان

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۳۷۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 اردیبهشت)

دوش سودای رخش گفتم ز سر بیرون کنم
گفت کو زنجیر تا تدبیر این مجنون کنم

قامتش را سرو گفتم سر کشید از من به خشم
دوستان از راست می‌رنجد نگارم چون کنم

نکته ناسنجیده گفتم دلبرا معذور دار
عشوه‌ای فرمای تا من طبع را موزون کنم

زردرویی می‌کشم زان طبع نازک بی‌گناه
ساقیا جامی بده تا چهره را گلگون کنم

ای نسیم منزل لیلی خدا را تا به کی
ربع را برهم زنم اطلال را جیحون کنم

من که ره بردم به گنج حسن بی‌پایان دوست
صد گدای همچو خود را بعد از این قارون کنم

ای مه صاحب قران از بنده حافظ یاد کن
تا دعای دولت آن حسن روزافزون کنم

تفسیر :

به تازگی کار جدیدی را شروع کرده اید که نباید آن را نیمه تمام رها کنید. از ناکامی ها و رنج هایی که در مسیر زندگی پیش می آید ناامید نشوید.

برای موفقیت در هر کاری باید با ریزبینی نقاط ضعف خود را پیدا کرده و برای رفع آن ها بکوشید. زندگی پستی بلندی های فراوانی دارد، از شکست ها ناراحت نشوید و به خداوند توکل داشته باشید.

زندگی نامه حافظ

حافظ، شاعر فارسی زبان قرن هشتم هجری بوده که در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز متولد شد. پدر او بهاءالدین محمد نام داشت که در دوران کودکی حافظ، از دنیا رفت. حافظ در دوران نوجوانی شاگرد نانوا بود و به‌همراه مادرش زندگی سختی را سپری می‌کرد. گفته می‌شود او در اوقات فراغت خود به مکتب‌خانه‌ای که نزدیک نانوایی بود می‌رفت و خواندن و نوشتن را از همان جا فراگرفته است. او در مجالس درس علما و بزرگان زمان خود شرکت می‌کرد و نیز‌زمان برای کسب درآمد به کارهای سخت و طاقت فرسا می‌پرداخت. خانه حافظ در محله شیادان شیراز بود.

این شاعر بزرگ در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی مسلط شد و در دهه بیست زندگی خود به یکی از مشاهیر علم و ادب سرزمین خود تبدیل شد. جالب است بدانید که او قرآن را به‌طور کامل حفظ بود و به همین خاطر تخلص حافظ را برای او انتخاب کردند. شمس الدین محمدبن بهاءالدین محمد حافظ شیرازی حدود چهل سال در حوزه درس استادان آن زمان از قبیل قوام الدين عبدالله، مولانا بهاء الدين عبدالصمد بحرآبادی، مير سيد شريف علامه گرگانی، مولانا شمس الدين عبدالله و قاضی عضدالدين عيجی  شرکت می‌کرد و به همین خاطر به اکثر دانش‌های زمان خود مسلط بود.

حافظ در دوران شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرد و شغل دیوانی را برای خود انتخاب کرد. او علاوه بر شاه ابواسحاق، در دربار شاهان دیگری همانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز حضور پیدا کرده بود. حافظ از طریق دیوانی امرار معاش می‌کرد و شاعری شغل اصلی او نبود. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین گناه از نظر حافظ، ریاکاری و مردم‌فریبی بود. حافظ در دوران زندگی خود اشعار به‌ویژه غزلیات بسیار زیبا و معنی‌داری سروده است که نیز‌اکنون پس از گذشت قرن‌ها از آن، بوی تازگی داده و خواندنش آرامش‌بخش است. دیوان اشعار حافظ شامل غزلیات، قصیده، مثنوی، قطعات و رباعیات می‌شود.

حافظ در دوران جوانی عاشق دختری به نام شاخه نبات شد؛ البته برخی بر این عقیده‌اند که نام همسر حافظ نسرین بود و او این نام را به‌دلیل شیرین زبانی معشوقه‌اش به او اختصاص داده است. او برای رسیدن به معشوقه‌اش، ۴۰ شبانه روز را به‌طور مستمر در آرامگاه باباکوی شب زنده‌داری کرده و به دعا پرداخت. سپس، با شاخه نبات ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند پسر بود. حافظ تنها یک بار ازدواج کرد و پس از مرگ همسرش مجرد ماند. به همین خاطر بسیاری از عارفان و عاشقان، عشق مقدس و واقعی را در حافظ جستجو می‌کنند. پسر این شاعر بزرگ نیز در دوران جوانی در راه سفر نیمه‌کاره به هند همراه پدرش از دنیا رفت.

در تقویم رسمی ایران، ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ است و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت حافظ با حضور پژوهشگرانی در سراسر دنیا روی آرامگاهش در شهر شیراز برگزار می‌شود.

 

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده است که آن را در در ۵۰ سال از زندگی خود سروده است؛ یعنی به‌طور متوسط در هر سال تنها ۱۰ غزل سروده است؛ زیرا او در لحظاتی خاص به سرودن اشعار خود می‌پرداخت و تمرکز خود را روی خلق آثاری ناب گذاشته بود که شایسته مقام معشوق باشد. این نکته بسیار قابل‌توجه و تامل‌برانگیز بوده و به همین خاطر دیوان او را به یک کتاب خاص و خواندنی تبدیل کرده است. دیوان حافظ بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و زبان‌های دیگر دنیا به چاپ رسیده است. حافظ لقب ماهرترین غزل‌سرای زبان فارسی را نیز با اقتدار از آن خود کرده و تک بیت‌های او بسیار درخشان و تماشایی است.

شاید تعبیر کردن یا قدرت تاویل پذیری را بتوان از مهم‌ترین خصوصیات اشعار حافظ به حساب آورد؛ زیرا هر کس که دیوان حافظ را باز کرده و غزلی از آن می‌خواند، با توجه به شرایط روحی خود برداشت متفاوتی از آن می‌کند؛ به‌گونه‌ای که حافظ آن شعر را فقط برای حال آن لحظه او سروده است. در اشعار حافظ، تناسبات هنری به شکلی ظریف و دقیق رعایت شده‌اند و ایهام و ابهام را به جا و درست به کار برده است. در برخی از اشعار حافظ، زبان طنز نیز به کار گرفته شده تا ناگفته‌ها به کمک زبان طنز بیان شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 اردیبهشت)

دیگر خبرها

  • زندگی با آیه ها یک فعالیت هم افزا با حضور دستگاه های مختلف بود
  • ویژه برنامه تحویل سال رادیو ایران بالاترین امتیاز را کسب کرد
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • فعالیت‌های جمعیت هلال احمر اردبیل در مسیر رشد قرار دارد
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 اردیبهشت)
  • فعالیت‌های جمعیت هلال احمر استان اردبیل در مسیر رشد قرار دارد
  • آغاز فعالیت کمیته ایمنی و سلامت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • جمع‌آوری «نامزد گلوله‌ها» سال گذشته از نمایشگاه کتاب به شدت غیرفرهنگی بود!
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 اردیبهشت)