Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: ایده شکل‌گیری «مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای» که از سوی وزیر امور خارجه کشورمان در مقطع حساس و پیچده کنونی ارائه شده، می‌تواند بسیاری از جنگ‌طلب‌ها و آتش‌افروزها را خلع سلاح کند و باعث پیشرفت و توسعه منطقه‌ای می‌شود.

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایکنا، سیدجلال ساداتیان، کارشناس مسائل بین‌الملل و کاردار اسبق ایران در لندندرباره ایده وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر ایجاد «مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای خلیج فارس» که چندین بار مطرح شده و همچنین فواید آن و امکان عملیاتی شدن این پیشنهاد در شرایط فعلی منطقه و رویکرد تخاصم‌آمیز عربستان سعودی در دوره محمد بن سلمان نسبت به جمهوری اسلامی ایران گفت: فواید گفت‌وگوی امنیتی در منطقه یعنی افزایش مراودات بین کشورهای منطقه، کاهش تنش‌ها و افزایش امنیت بیشتر مجموعه شهروندانی که در این منطقه دارند زندگی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ایده به شرطی محقق می‌شود که تمامی بازیگران منطقه‌ای تمایل به این کار داشته باشند و برای همکاری در این حوزه از خود تمایل نشان دهند.

ریشه ایده گفت‌وگوی منطقه‌ای در زمان ریاست‌جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی

وی در ادمه ریشه این ایده را مربوط به زمان ریاست جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی دانست و در این رابطه تصریح کرد: مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با طرح این ایده به‌دنبال این بودند که با عربستان و مصر گفت‌وگوهای امنیتی منطقه‌ای شکل بگیرد و ادامه‌دار باشند.

این دیپلمات پیشین تأکید کرد: اگر پیشنهاد ایشان محقق می‌شد سایر کشورهای کوچک عربی زیر این چتر قرار می‌گرفتند و به آن ملحق می‌شدند. اما متأسفانه با فشارهایی که اسرائیل به برخی از این کشورها وارد می‌سازد و در کنار آن تمایلات توسعه‌طلبانه و هژمونیکی که در عربستان دیده می‌شود و تحریک‌پذیری‌هایی که دارند از خودشان بروز می‌دهند، سرمایه‌های مادی‌شان را در جای دیگری هزینه می‌کنند و از جمله آن‌ها تقابل با ایران است و نه همکاری.

گفت‌وگوی منطقه‌ای ریشه جنگ‌افروزی در منطقه را می‌خشکاند

ساداتیان پیشنهاد وزیر امور خارجه را مهم و نیازمند تحلیل بیشتر دانست و دراین باره افزود: این پیشنهادی که وزیر امور خارجه کشورمان در این مقطع حساس ارائه دادند، می‌تواند بسیاری از جنگ‌طلب‌ها و آتش‌افروزها را خلع سلاح بکند و اگر به منافع این کارهم توجه بکنند باعث پیشرفت و توسعه منطقه‌ای می‌شود و در نهایت با توسعه منطقه‌ای، خاورمیانه در آینده به قطب مهمی تبدیل خواهد شد.  

کاردار اسبق ایران در لندن افزود: برخی بازیگران منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای که غرب آسیا را پایگاهی برای خود می‌دانند تا بتوانند موقعیت‌های فعلی جهانی خودشان را رقم بزنند و منافع ملی‌شان را تأمین بکنند. این کشورهای مظلوم منطقه هستند که دارند هزینه سیاست‌های جنگ طلبانه آن‌ها را می‌پردازند.

ضمانت اجرایی این طرح در نبود ایده‌آل‌ها بسیار ضعیف است

وی درباره ضمانت اجرای این طرح گفت: عملی شدن این پیشنهاد زمینه‌های همگرایی را فراهم می‌کند اما با مشهود بودن جای پای لابی‌های صهیونیستی و عربی، نمی‌توانیم به با قاطعیت بگوییم که این گفت‌وگوها چهره عملی به خود بگیرد.  

ساداتیان افزود: این پیشنهاد در مقطع فعلی شاید زمینه اجرایی نداشته باشد مخصوصاً در این شرایط که عربستان و رژیم صهیونیستی دارند با ایران تقابل می‌کنند. اما این طرح باعث می‌شود تا به سمت یک ایده‌آل حرکت شود. همچنین با روی میز قرار گرفتن این طرح می‌توانیم در این راستا از چهره‌های خیراندیش دنیا استفاده کنیم تا جزئیات این طرح به اطلاع سازمان ملل برسد و سپس افکار عمومی دنیا و منطقه را تحت تأثیر قرار دهیم. اما این‌که بگوییم این طرح ضمانت اجرای خواهد داشت، فعلاً در مقطع فعلی چنین نیست چون به مرحله ایده‌آل نرسیده‌ایم.  

دیپلمات پیشین کشورمان گفت: در خصوص این ایده باید تلاش تمامی کشورهای منطقه بر این اصل استوار باشد که ابتدا همکاری‌های امنیتی میان دولت‌ها افزایش یابد و سپس به مرور زمان این‌ همکاری‌ها را به حوزه‌های فرهنگی و اقتصادی تسری بخشیم.  

این کارشناس مسائل بین‌الملل بهبود وجهه ایران را از جمله دستاورد مهم این طرح دانست و ادامه داد: این طرح می‌تواند وجهه ایران را در میان کشورهای جهان مثبت جلوه دهد و بدین طریق به آن‌ها بفهمانیم که جمهوری اسلامی نه تنها خواهان جنگ نیست بلکه توسعه مراودات سیاسی و اقتصادی با سایر بازیگران را پیگیری می‌کند.

نباید به دنبال نقش هژمون در منطقه بود

وی در تحلیل نظر مخالفین این طرح تصریح کرد: افرادی که مخالف ایده گفت‌وگوهای امنیتی منطقه‌ای هستند و صحبت‌های وزیر امور خارجه مورد قبول آن‌ها نیست؛ به باور من فهم درستی از این ایده ندارند. کسانی‌که موافق تبدیل شدن ایران به یک هژمون منطقه‌ای هستند باید توجه داشته باشند که هژمون شدن از راه قلوب ممکن است نه از طریق نظامی؛ همانطور که پیامبر مکرم اسلام توانستند دین خودشان را از طریق نفوذ بر قلب‌ها همه‌گیر کنند نه از طریق زور شمشیر.

ساداتیان در پایان افزود: هژمون شدن ایران در منطقه هیچ نفعی برای ما نخواهد داشت و هیچ مشکلی را از دوش مردمان خاورمیانه بر نخواهد داشت و واقعیت‌های امروز منطقه‌ هم آن‌را بر نمی‌تابد. البته ناگفته نماند وقتی در برابر یک هژمون قرار می‌گیریم مثل جنگ تحملی هشت ساله باید از خودمان دفاع کنیم.  

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۴۵۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود

یک اندیشکده در گزارشی به چشم‌انداز جدید شورای همکاری خلیج فارس پرداخت و نوشت که این شورا برای تحقق اهداف خود نیاز به مشارکت ایران دارد.

به گزارش ایسنا، اندیشکده«استیمسون» در گزارشی نوشت: جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج(فارس) ۲۸ مارس ۲۰۲۴ چشم‌انداز این شورا را اعلام کرد و این سند  و چشم‌انداز برای اولین بار در طول عمر ۴۳ ساله شورای همکاری به صراحت درمورد امنیت جمعی و همگانی صحبت کرد.

در این گزارش آمده است: چشم‌انداز شورای همکاری خلیج فارس شباهت‌هایی با پیشنهادهای قبلی ایران، روسیه و چین دارد؛ پیشنهادهایی که بر تقویت گفت‌وگو و همکاری در منطقه خلیج(فارس) تاکید دارند. علیرغم اینکه در این چشم انداز به صورت مستقیم گفته نشده است اما همزیستی مسالمت‌آمیز و همکاری با تهران برای تحقق اهداف این چشم‌انداز ضروری و لازم است و اعضای شورای همکاری می‌دانند که هر یک پروژه‌های عظیم که تصور آن را دارند در سایه مواجهه نظامی با ایران قابل تحقق نیستند.

این اندیشکده با اشاره به نیاز شورای همکاری خلیج فارس به ایران  برای تحقق امنیت منطقه‌ای آورده است: حملات مستقیم اخیر میان ایران و اسرائیل اهمیت مشارکت ایران به صورت سازنده را چند برابر کرد و منزوی کردن ایران مانع هرگونه توسعه و صلح خواهد شد.

در ادامه این گزارش آمده است: اگر ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳ صلح نمی‌کردند اوضاع امروز منطقه بسیار بدتر بود، علاوه بر این ارتباطات دیپلماتیک و اقتصادی میان این دو کشور مورد حمایت بازیگران اروپایی و آسیایی به‌ویژه چین قرار گرفت. مانع اصلی گسترش روابط منطقه‌ای همچنان تحریم‌های آمریکا و تلاش‌های این کشور برای عادی سازی روابط میان کشورهای عربی خلیج(فارس) و اسرائیل و منزوی کردن تهران است. درحالی که برخی‌ها در ابتدا از سیاست‌های واشنگتن دفاع کردند اما بازیگران منطقه‌ای امروز دیگر برای آن اهداف تلاش نمی‌کنند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: درحالی که کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا روابط دیپلماتیک با تهران و تمام بازیگران منطقه‌ای دارند، آمریکا همچنان تلاش می‌کند که ائتلاف‌های منطقه‌ای برای مقابله با ایران و مهار آن تشکیل دهند. ابتکار عمل‌هایی مانند ائتلاف راهبردی خاورمیانه، ائتلاف ورشو و تعدادی از رزمایش‌های هوایی و دریایی مشترک به دلیل ماهیت استثنائی آن‌ها و تمرکز بر روی مسائل دشوار امنیتی با مشکلاتی مواجه شدند و منطقه امورز به گفت‌وگو و همکاری بیشتر از مواضع نظامی نیاز دارد. این رویکردهای امنیتی متنوع در اصول منشور سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج(فارس) و اصول قوانین بین‌المللی مشترک است و تمام آن ها بر لزوم احترام به حاکمیت کشورها، استقلال سیاسی، عدم دخالت در امور دیگران و حل اختلافات از طریق راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز تاکید دارند و اکنون آمادگی‌هایی برای اتخاذ گام‌های اساسی در این راستا وجود دارد.

این اندیشکده در ادامه گزارش خود می‌نویسد: یکی از مسائل مهم در چشم‌انداز شورای همکاری خلیج(فارس) برای امنیت منطقه، دعوت به تقویت همکاری بین کشورهای منطقه به روشی که در راستای گفت‌وگو، ارتباط و ایجاد پل‌های ارتباطی باشد. این چشم‌انداز بر لزوم حل چالش‌های آب و امنیت غذایی از طریق تقویت همکاری با شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید دارد، انتظار می‌رود که اجرایی کردن این خط‌مشی فراگیر منجر به کاهش مشکلات امنیتی دشوار مانند چالش امنیت دریایی و تهدیدات نظامی شود. چشم‌انداز شورای همکاری به مثابه یک «گام مهم رو به جلو» است که برخی چالش‌های بزرگ در منطقه را حل می‌کند. شورای همکاری با تمرکز بر همکاری و حل مسالمت‌آمیز درگیری ها و توسعه پایدار، تنها به فکر تقویت امنیت اعضای این شورا و شکوفایی آن‌ها نیست بلکه به دنبال مشارکت در یک نظام بین‌المللی باثبات و پر امنیت است و مشارکت ایران در این گفت‌وگو امری محوری و اساسی برای تضمین موفقیت چشم‌انداز است.

در پایان این گزارش آماده است: روابط دیپلماتیک احتمالی در سال ۲۰۲۴ این چشم‌انداز را قوی‌تر خواهند کرد و ممکن است این امر در چارچوب کنفرانس بغداد سه، نشست سران منطقه در پکن و یا دعوت ایران به نشست سران شورای همکاری باشد. انتخابات پیش روی آمریکا منبع آشفتگی های احتمالی خواهد بود اما آن‌ها نیز تمرکزشان بر روی تقویت روابط دوجانبه و یا چندجانبه در خلیج(فارس) خواهد بود، از سوی دیگر هیچ یکی از بازیگران منطقه ای در خلیج فارس خواهان بازگشت به مرحله قبل از سال ۲۰۲۱ نیستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود
  • باکو، میزبان ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها
  • اثرگذار بودن برگزاری نشست‌های اصفهان درتوسعه همکاری‌های تجاری
  • موضوعات مشترک کشور‌های عضو ACD پیگیری شود
  • اثرگذار بودن برگزاری نشست‌ها درتوسعه همکاری‌های تجاری
  • آغاز دومین اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟
  • تصویری دیده نشده از ۱۶ سالگی آیت‌الله هاشمی در کنار دوستانش
  • خبر‌هایی از بزرگداشت مرحوم آیت الله ترابی در دامغان
  • ورود شورای رقابت به نرخ گذاری تاکسی‌های اینترنتی به صلاح نیست