Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-24@17:12:02 GMT

اروپا چگونه بازی را باخت؟

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۵۴۹۴۷

اروپا چگونه بازی را باخت؟

بدون شک‌، هرگونه رسمیت بخشیدن به توافق مشترک ایالات متحده آمریکا و اروپا بر سر برجام، به مثابه تکمیل بازی واشنگتن در اعمال خواسته‌های خود به تروئیکای اروپایی خواهد بود.

به گزارش مشرق، «محمدتقی جواهری» در یادداشت روزنامه «وطن امروز» نوشت:

  اخیرا نشریه «وال‌استریت‌ژورنال»، گزارش قابل تاملی را درباره تعامل مشترک ایالات متحده آمریکا و تروئیکای اروپایی بر سر توافق هسته‌ای با ایران منتشر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وال‌استریت‌ژورنال جزئیاتی از همکاری‌های آمریکا و اروپا برای رسیدن به یک توافق سیاسی احتمالی جهت اصلاح توافق هسته‌ای برجام را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.

بر اساس این گزارش، در هرگونه توافق احتمالی میان واشنگتن و تروئیکای اروپایی، ایران از ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیما یا آزمایش آنها منع شده و بار دیگر بر دسترسی آژانس به سایت‌های ایران از جمله سایت‌های نظامی تأکید خواهد شد! همچنین اروپا بر سر موضوع «تاریخ انقضای برخی محدودیت‌های هسته‌ای علیه ایران» نیز معتقد است این اختلاف را می‌توان با تعیین ملاک‌هایی برای برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و هشدار به این کشور درباره هرگونه انحراف این برنامه به سمت مقاصد نظامی حل‌وفصل کرد. همچنین دیپلمات‌های اروپایی به مذاکرات خود با آمریکا، بر سر فعالیت‌ها و سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهند داد.

بیشتر بخوانید:

آلمان: حفظ برجام اولویت ماست نه توافق جدید


خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز از تهیه ۴ سند پیش‌نویس از سوی مقامات آمریکایی و اروپایی خبر داده است که در آنها، به نگرانی‌های ترامپ درباره برجام پاسخ داده شده است. در این اسناد  که شامل یک بیانیه کلی و ۳ متن فرعی است، قرار است این نکته تصریح شود که معاهدات بین‌المللی غیر از برجام از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای در سال‌های پس از انقضای برجام جلوگیری می‌کند. به عبارت بهتر، بندهای موسوم به غروب آفتاب(SunSet) نیز اثر و کارآمدی خود را در معامله مشترک سیاسی واشنگتن و تروئیکای اروپایی از دست خواهد داد و شاهد اعمال محدودیت‌هایی فراتر از آنچه در برجام تعیین شده، در قبال فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان خواهیم بود.


۱- شواهد و مستندات موجود نشان می‌دهد تروئیکای اروپایی‌، عملا به همه درخواست‌های «دونالد ترامپ» درباره «تغییر توافق هسته‌ای» تن داده است. نتیجه یک سال معامله مشترک «امانوئل مکرون»، «ترزا می» و «آنگلا مرکل» با ترامپ بر سر برجام، پذیرش صریح تمام خواسته‌های رئیس‌جمهور ایالات متحده در قبال برجام بوده است. در این میان، اساسا اهمیتی ندارد که تروئیکای اروپایی نامی از «تغییر برجام» به میان نیاورده یا قصد دارد چنین اقدامی را در قالب «توافق ثانویه» صورت دهد. آنچه مهم است اینکه نه‌تنها برجام به صورت مشترک از سوی آمریکا و اروپا نقض شده، بلکه ماهیت این سند حقوقی نیز تحت تاثیر یک معامله سیاسی چهارجانبه، تغییر یافته است.

خروجی مذاکرات آمریکا و تروئیکای اروپایی نشان می‌دهد اصلی‌ترین دغدغه اتحادیه اروپایی طی یک سال اخیر، حفظ برجام و جلوگیری از تغییر آن نبوده و در این میان، رسیدن به طرحی مشترک برای کسب رضایت کاخ سفید موضوعیت و اصالت داشته است. یعنی در حقیقت به جای کسب رضایت تهران، به دست آوردن رضایت ترامپ، مدنظر اروپاییان بوده است(!) پایگاه خبری «یوروپن لیدرشیپ» در تحلیل رفتار اروپا می‌نویسد: «کشورهای اروپایی و بویژه ۳ کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در منگنه سختی قرار گرفته‌اند. آنها از یک طرف قصد دارند توافق هسته‌ای را نجات دهند و از سوی دیگر نمی‌خواهند اتحاد درون آتلانتیکی خود [با ایالات متحده] را تضعیف کنند».


۲- سال ۲۰۱۲ میلادی، زمانی که بحران اقتصادی در اروپا شدت گرفته بود، «هلموت اشمیت» صدراعظم اسبق آلمان جملات تکان‌دهنده‌ای را درباره عوامل و ریشه‌های وقوع این بحران بیان کرد: «مرکل و سارکوزی [رئیس‌جمهور اسبق فرانسه] در قبال بحران اقتصادی یونان واقع‌بین نبوده‌اند. تامل و درنگ مرکل و سارکوزی در حل مسأله یونان، باعث ایجاد بحران مالی در اروپا شد. رئیس‌جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان حداقل از ژانویه ۲۰۱۰ از بحران مالی یونان آگاهی داشتند اما همچنان دست روی دست گذاشتند».


هم‌اکنون در سال ۲۰۱۸ میلادی به سر می‌بریم. اگرچه ظاهرا ماهیت بحران اقتصادی اروپا با موضوع برجام متفاوت است اما سران اروپایی در حال تکرار همان خطای گذشته خود در قبال توافق هسته‌ای با ایران هستند. همان‌گونه که سال ۲۰۱۲، اعتبار اقتصادی اروپا پای نگاه انتزاعی و از بالا به پایین سارکوزی و مرکل قربانی شد، این بار نیز بر سر موضوع برجام، اعتبار امنیتی اروپا پای معامله سیاسی آنها با آمریکا در حال ذبح شدن است. تروئیکای اروپایی نه‌تنها با اقدامات یک سال اخیر خود برجام را به سیبل بازی مشترک خود و آمریکا تبدیل کرده‌، بلکه عواقب و تبعات «تسلیم‌پذیری در برابر آمریکا» را در آینده سیاسی - امنیتی خود نادیده انگاشته‌است.

سیاستمداران اروپایی تصور کرده‌اند جایگزینی پروژه «مهار برجامی آمریکا» با  «تعامل سیاسی با آمریکا بر سر برجام»، هزینه‌های بازی آنها را در نظام بین‌الملل کاهش داده و در عین حال، اتحاد درون‌آتلانتیکی آنها با واشنگتن را حفظ خواهد کرد در صورتی که سران اروپایی متوجه شکل‌گیری آشکار رابطه «غالب/ مغلوب» میان خود و آمریکا در درون ناتو نیستند. واشنگتن در آینده‌ نزدیک به‌واسطه تسلیم‌پذیری اروپا در مقابل خود، امتیازات دیگری را بر سر موضوعات متعدد بین‌المللی از تروئیکای اروپایی و به‌طور کلی ۲۸ عضو اتحادیه اروپایی طلب خواهد کرد. بدون شک در آن زمان، سران اروپایی متوجه عواقب و تبعات معامله یکطرفه آمریکا با خود بر سر برجام خواهند شد.


۳- بدون شک‌، هرگونه رسمیت بخشیدن به توافق مشترک ایالات متحده آمریکا و اروپا بر سر برجام، به مثابه تکمیل بازی واشنگتن در اعمال خواسته‌های خود به تروئیکای اروپایی خواهد بود. هم‌اکنون زمان آن رسیده است تا جمهوری اسلامی ایران به همراه ۲ کشور چین و روسیه، ضمن به رسمیت نشناختن توافقات چهارجانبه شکل گرفته میان واشنگتن و اروپا، جبهه متحدی را در برابر غرب تشکیل دهند. هر اندازه در این موضوع تعلل شود، به‌واسطه تبلیغات سیاسی و پروپاگاندای رسانه‌های غربی و فرافکنی مشترک مقامات آمریکایی و اروپایی‌، مقابله با این روند سخت‌تر خواهد شد؛ موضوعی که دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان باید در این برهه حساس و تعیین‌کننده، آن را درک کند؛ البته بدون «گفتاردرمانی» و در عمل!
 

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۵۴۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد

آفتاب‌‌نیوز :

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد: حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آخرین تحولات اوکراین | درخواست کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • تحولات اوکراین|توقع کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • نشریه هیل: انتخابات ۲۰۲۴ برای مردم آمریکا بازی باخت-باخت است