Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@03:38:10 GMT

روش مواجهه هگل با سه چالش بنیادین معنویت در عصر مدرنیسم

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۶۳۷۸۹

روش مواجهه هگل با سه چالش بنیادین معنویت در عصر مدرنیسم

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ لگنهاوزن عضو هیئت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) «اسلام و ارزش‌های متعالی با تاکید بر اخلاق اهل بیت (ع)» که صبح امروز در دانشگاه شهید رجایی برگزار شد به ایراد سخن پرداخت و عنوان کرد: من می‌خواهم درباره «معنویت» که یکی از ارزش‌های مهم در اکثریت ادیان به شمار می‌رود صحبت کنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق تعلیمات اهل بیت(ع) معنویت منشا اخلاق ماست. من این عنصر را با توجه به فلسفه آلمان در قرن 19و با تمرکز بر آثار هگل توضیح خواهم داد.
وی اضافه کرد: من می‌خواهم بحثی راجع به معنویت از دیدگاه هگل داشته باشم اما چرا می‌خواهم درباره هگل صحبت کنم؟ هگل درباره مهم‌ترین چالش‌های زندگی معنوی در عصر مدرن صحبت کرده است. هگل از نظر ظاهری خیلی مذهبی نبود وتحت استانداردهایی که مسیحیت برای دینداری تعریف کرده است قرار نمی‌گرفت ولی در تمام زندگیش به عرفان و علوم غیبی علاقه داشت.
وی ادامه داد: سه عنصر در آثار هگل شکل محوری دارد: نخست، احساسات و شهود دینی. دوم، توجه به کثرت ادیان جهان. سوم، مسائل مربوط به علوم غیبی و باطن‌گرایی و فرقه‌های جدیدی که در زمان او ظهور پیدا کردند. این سه محوری که در آثار هگل وجود دارد به سه چالش عصر روشنگری و رمانتیسم ارتباط پیدا می‌کند. نخستین بحران در ارتباط با رابطه دین و عقل است. دومین چالش در خصوص کثرت ادیان بود که در آثار اسپینوزا مورد بحث قرار گرفته است. سومین چالش هم در زمینه باطن‌گرایی و ظهور فرقه‌های مخفی مانند فراماسون‌ها و توجه به دانش‌هایی مثل نجوم و کیمیا که در آن زمان رایج شده بود است.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) خاطر نشان کرد: یک مسئله مهم در آن عصر این بود که اگر به مسئله عقل و دین نگاه می‌کردیم باید می‌گفتیم دین مربوط به سر است یا مربوط به قلب. رمانتیست‌ها می‌گفتند عقل به درد نمی‌خورد اما احساسات خوب است. هگل هر نوع معنویتی که دین را به عوامل غیر شناختی محدود می‌کرد رد کرده است. او اثبات کرد بذر ایمان که یک احساس درونی است باید با عقل ما رشد کند. از نظر هگل عقل باید برای حمایت کردن از احساسات دلیل پیدا کند. باید با عقل خود بسنجیم کدام شاخه از احساسات باید رشد پیدا کند و کدام شاخه باید از بین برود. معنویتی که هگل بر آن تاکید کرد هم شامل سر بود و هم شامل قلب بود.
وی در ادامه اظهار کرد: پاسخ هگل به جریان روشنگری در باب کثرت ادیان این بود که هر سنت دینی بزرگی بهره‌مند از حقایق معنوی مهمی است. هگل یک نوع کثرت‌گرایی را قبول می‌کند اما در عین حال معترف است از نظر عقل همه سنت‌های دینی برابر نستند و برخی پیشرفته‌تر از دیگران هستند. گرچه هگل یک نوع از کثرت‌گرایی را امضا و تایید می‌کند اما معتقد است باید سنت‌های دینی را درجه‌بندی کنیم. هگل این انگاره کثرت‌گرایان که می‌گفتند همه ادیان برابر هستند را رد می‌کند.
وی ادامه داد: سومین مسئله مربوط به معنویت که در آثار هگل نمود دارد علاقه به غیب است. هگل چند دوست داشت و از طریق آنها با فرقه‌های مختلف آشنا بود اما هیچ وقت عضو فرقه‌ای نشد. کیمیای عصر هگل با جریان موسوم به معنویت عصر جدید شباهت دارد. هگل در تمام زندگیش به عرفان مسیحی علاقه داشت. وقتی مارکسیست‌ها هگل را معرفی می‌کنند این موضوع را کتمان می‌کنند. در عین حال هگل اتهام همه‌خدایی بودن خود را رد می‌کرد. او معقتد بود چیزهای محدود نمی‌توانند عضو و قسمتی از خدا بشوند.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۶۳۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخبر: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هرچه سریع تر اجرایی شود

دومین جلسه ستاد هماهنگی و پشتیبانی اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش عصر امروز - دوشنبه - به ریاست معاون اول رییس جمهور برگزار شد.

به گزارش ایسنا،‌ محمد مخبر در این جلسه با گرامیداشت یاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم اظهار کرد: همه ما مدیون تلاشها و زحمات معلمان هستیم و تمامی پیشرفتها و دستاوردهای کشور آثار خدمات و زحمات معلمین است.

مخبر با تأکید بر اینکه باید از انگیزه های مادی، معنوی و شغلی معلمان مراقبت شود، خاطرنشان کرد: اگر می خواهیم در برنامه های آموزش و پرورش موفق باشیم ابتدا باید برای تقویت انگیزه معلمان تلاش کنیم؛ چرا که این عزیزان در حقیقت مجری تصمیمات و برنامه ها برای آموزش و پرورش دانش آموزان هستند.

وی همچنین بر ضرورت بکارگیری روش‌های نوین آموزشی و تربیتی تأکید کرد و گفت: لازم است از روش های جدید و به‌روز در حوزه آموزش برای تحقق اهداف آموزش و پرورش استفاده کنیم.

معاون اول رییس جمهور در ادامه با اشاره به گزارشهای ارائه شده در جلسه در خصوص بازماندگان از تحصیل گفت: جذب بازماندگان از تحصیل نیازمند مشارکت و حضور فعالانه مردم و خیرین کشور است و با اتکا به این ظرفیت بزرگ می توانیم گام های مؤثری در جهت جذب بازماندگان از تحصیل برداریم.

معاون اول رییس جمهور آموزش و پرورش را موتور پیشران کشور توصیف کرد و با تأکید بر اینکه دستیابی به پیشرفت و توسعه بدون توجه به آموزش و پرورش تصوری خام و نادرست است، از وزیر آموزش و پرورش خواست گزارشی جامع و دقیق از آمار بازماندگان از تحصیل تدوین شود و آیین نامه های مرتبط با انسداد بی سوادی هرچه سریع تر نهایی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش وارد مرحله اجرا شود.

وی افزود: به هر میزان که در بخش آموزش و پرورش هزینه کنیم در حقیقت نوعی سرمایه گذاری است که بهره وری بسیار بالایی دارد؛ چرا که هیچ سرمایه گذاری تا این حد توجیه اقتصادی ندارد.

معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به اقدامات و برنامه های وزارت آموزش و پرورش در جهت مهارت آموزی، کارهای انجام شده را مثبت ارزیابی کرد و گفت: توجه به اوقات فراغت دانش آموزان موضوعی بسیار پراهمیت بشمار می‌رود و مهارت آموزی یکی از بهترین ابزارها برای پرکردن اوقات فراغت و رشد دانش آموزان است.

در این جلسه که وزیر آموزش و پرورش، وزیر دادگستری، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، رییس سازمان امور اداری و استخدامی، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رییس سازمان تبلیغات اسلامی حضور داشتند، گزارشی از ۶ پروژه ملی در راستای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ارائه شد و اقدامات صورت گرفته در راستای مهارت آموزی و انسداد مبادی بی سوادی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

در این نشست همچنین راهکارهای جذب بازماندگان از تحصیل، شناسایی دلایل دوری از مدرسه، جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان و انسداد مبادی بی سوادی مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد وزارت آموزش و پرورش به همراه دستگاه های مرتبط برنامه ای جامع برای جذب بازماندگان از تحصیل و انسداد مبادی بی سوادی تدوین و در جلسه آتی ارائه کند.

همچنین در این جلسه مقرر شد آیین نامه های مرتبط با سند تحول بنیادین آموزش هر چه سریع تر تدوین شود به نحوی که وظایف دستگاه ها، برنامه مشارکت مردم و خیرین و سایر جزئیات مربوطه در آن لحاظ شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مخبر: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش سریع‌تر اجرایی شود
  • مخبر: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هرچه سریع تر اجرایی شود
  • سند تحول بنیادین آموزش و پرورش هرچه سریع‌تر اجرایی شود
  • آیت‌الله مظاهری: روش مواجهه با جوانان، دهن‌کجی و رَمی به بی‌عقلی و بی‌دینی نیست
  • عقیدتی سیاسی سپاه به دنبال تعمیق معنویت در علم است
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی
  • زن و خانواده مرز مواجهه جمهوری اسلامی با غرب است
  • تاثیرات سلوکیان بر خاورمیانه: از تاثیر بر هنر و فلسفه تا مواجهه با شورش یهودیان
  • ۲۰۰ عنوان برنامه عقیدتی سیاسی در استان تهران برگزار می‌شود
  • نیاز امروز جامعه ما معنویت است