Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-01@02:33:29 GMT

حروف فارسی صاحب طرح و شکل تازه شدند

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۹۸۴۴۰

حروف فارسی صاحب طرح و شکل تازه شدند

فرهنگ > تجسمی - هیربد لطفیان که فونتی تازه از حروف الفبای فارسی را طراحی کرده معتقد است که در این حروف رسوم خوشنویسی قدیم را امروزی کرده است تا بتواند به حیات فرهنگی خود ادامه دهد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، 27 آوریل (هفتم اردیبهشت) به مناسبت تاسیس انجمن بین‌المللی طراحی (آیکو گرادا)، روز جهانی گرافیک نام گذاری شده است، روزی که طراحان و گرافیست‌های ایرانی هم به مناسبت آن گردهم آمدند و هفته‌ای با حال و هوا و رنگ و بوی طراحی و گرافیک را در خانه هنرمندان آغاز کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خط، همواره از عناصر برجسته فرهنگ ایرانی بوده است و پس از پیشرفت تکنولوژی و شکل گیری فضای تایپ و نوشتن دیجیتال هم شکل‌های (فونت) تازه‌ای متناسب با فرهنگ ایرانی طراحی شد که مدت‌ها از آن می‌گذرد. به همین منظور هیربد لطفیان طراح و گرافیست شکل (فونت) تازه‌ای از حروف الفبای فارسی را طراحی کرده است.

انجمن طراحان گرافیک ایران به مناسبت هفته گرافیک نمایشگاهی از خانواده جدید حروف فارسی طراحی شده توسط این هنرمند رونمایی کرد.

به همین مناسبت با این هنرمند درباره این طرح تازه و ویژگی های آن گفت وگویی کرده ایم که در ادامه می خوانید.

هیربد لطفیان درباره ایده و پروسه طراحی حروف الفبای فارسی گفت: «در بحث گرافیک دیزاین دو مسئله تصویر و تایپ است که یک اثر گرافیکی را می سازد، ما مدت هاست تصمیم گرفتیم خانواده های تازه ای از حروف را برای استفاده دهه جدید و امروزه ایجاد بکنیم تا طراحان گرافیک بتوانند در تمام حوزه ها از آن استفاده کنند.»

ارائه الگو خوشنویسی امروزی

او افزود: «ما تحقیقاتی روی پیشینه حروف انجام دادیم و پس از اتودهای دستی وارد مرحله دیجیتال شدیم و در پایان فونت نهایی ایجاد شد و حدود سه ماه این پروسه به طول انجامید.»

این هنرمند درباره میزان در نظر گرفتن سلیقه نسل جوان و امروزی جامعه در طراحی این حروف توضیح داد: «نسل جدید ما به علت فضاهای ارتباطی گسترده‌ای که دارند آدم های بین المللی هستند، این نسل علاوه بر اینکه با دنیا آشناتر شده اما علاقه بسیاری زیادی به حفظ فرهنگ و سنت گذشته اش دارد.»

لطفیان ادامه داد: «نیاز است به جای آنکه از تاریخ‌مان صحبت کنیم، از فرهنگ به روز شده‌مان بگوییم، ما در حروفی که طراحی کردیم همین تفکر را داشتیم، الگوها و رفتار خوشنویسانه قدیم را به شکلی امروزی ارائه کردیم که بتواند ادامه حیات بدهد، فرهنگ چیزی است که باید پویا و هم عصر جامعه باشد. اگر نقصی بین نسل جدید و ارتباطش با گذشته وجود دارد، نقص از به روز نشدن آن فرهنگ است.»


او با اشاره به جایگاه خط در فرهنگ ایرانی، درباره ارتباطی که مردم با این طرح تازه از حروف الفبا برقرار می کنند، بیان کرد: «در فرهنگ ما خط جایگاه ارزشمندی دارد، یک مثال معمول آن اهمیت دست خط آدم ها در جامعه است. در دنیای مدرن قسمتی از انتقال مفاهیم مکتوب توسط تایپ انجام می شود و این تایپ به مثابه همان دست خط دارای کاراکتر، فرهنگ و زیبایی شناسی خاص خودش است.»

این گرافیست همچنین گفت: «مخاطب یا به صورت مستقیم متوجه این قصه می شود یا به صورت زیرپوستی آن مفهومی که تایپ دارد به آن ها منتقل می شود، مانند فونت خشنی که برای انتقال مفهوم خشونت کارایی دارد.»

نبود کپی رایت عامل معرفی نشدن ایده‌های نو و تازه

لطفیان درباره چگونگی ارائه این طرح برای استفاده عمومی توضیح داد: «این فونت با مذاکراتی که با انجمن طراحان گرافیک ایران انجام شده است در اختیار طراحان عضو انجمن قرار می گیرد. برای سایر علاقه مندان هم که در حوزه تکنولوژی کار می کنند هم با پایان هفته گرافیک این محصول قابل خریداری است.»


او با انتقاد از نبود کپی رایت، ادامه داد: «متاسفانه بحث کپی رایت و حق مولف در ایران دچار مشکل است، بسیاری از همکاران من هستند که کارهای بسیار تازه و خوبی را تولید کرده اند اما به دلیل آنکه پشتوانه قوی برای محصولشان وجود ندارد آن را عرضه نمی کنند زیرا که احتمال سرقت هنری از اثرشان را می دهند.»

این هنرمند فرهنگسازی و اطلاع رسانی را عامل مهمی برای رعایت حقوق مولف دانست و گفت: «در این موضوع ما خلا فرهنگی و قانونی داریم. وزارت فرهنگ و ارشاد تلاش هایی را در این حوزه انجام داده است اما از لحاظ قانونی دستش بسته است. موانعی که سر راه وجود دارد هنوز این اطمینان را برای دوستان من در حوزه طراحی ایجاد نکرده است که حمایت می شویم. بیشترین کاری که ما توانستیم در این حوزه انجام دهیم این بود که جا انداختن این است که کالایی که تولید می شود هزینه های زمانی، تحقیقاتی و مالی داشته است تا به مرحله عرضه برسد؛ بنابراین با اطلاع رسانی و فرهنگسازی باید این نگاه در جامعه ایجاد شود.»




جوانان گرافیست ایرانی علاقه‌مند، خلاق و فعال هستند

لطفیان درباره وضعیت امروز هنر طراحی و گرافیک در ایران، توضیح داد: «گرافیک در ایران بسیار خوب کار می کند، دوستان فعال در این حوزه مخوصا نسل جوانی که جدی وارد این عرصه شدند بسیار تلاشگر و به دنبال تولید کار خوب هستند. مردم هم این را درک می کنند و محصولاتی را تهیه می کنند که به لحاظ گرافیک و دیزاین در رتبه بالاتری قرار دارد.»

این طراح افزود: «فکر می کنم مسئله گرافیک دیزاین با اقتصاد بسیار نزدیک است و تبلیغات در این حوزه نقش بسیار مهمی دارد و رابط تولیدکننده و مصرف کننده تبلیغات است که گرافیک نقش اصلی را در آن ایفا می کند. در کل مجموعه گرافیست های ایرانی جدای از مباحث مالی علاقه بسیار زیادی به تولید اثر تازه و نو دارند. نقطه ضعف آن را من در خارج از آن می بینم که نیازمند حمایت هایی از سوی مسئولان است.»

58243

کلید واژه‌ها : گرافیک - هنرهای تجسمی - هنرمندان -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: گرافیک هنرهای تجسمی هنرمندان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۹۸۴۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه به ایستگاه پایانی رسید

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مراسم اختتامیه هشتمین دوره جشنواره ملی طنز و رسانه «یادمان کیومرث صابری فومنی (گل آقا)» عصر امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در شهر فومن زادگاه گل‌آقا برگزار شد.

در این مراسم که با اجرای رضا رفیع برگزار شد و این طنزپرداز برنامه را با ذکر خاطراتی از روز‌های پایانی حیات مرحوم صابری فومنی آغاز کرد، تعداد زیادی از چهره‌های هنری و مدیران فرهنگی استانی و ملی همچون رسول نجفیان، احمد عربانی، امید مهدی‌نژاد، فرشاد مهدی‌پور، مهدی رمضانی، مهدی عرفاتی، محمدرضا خوشرو اسدالله عباسی و... حضور داشتند.

فرامرز مرجانی فرماندار فومن به عنوان نخستین سخنران پشت تریبون ایستاد و در جایگاه میزبان این رویداد در سخنانی کوتاه به حاضران در جلسه خوش‌آمد گفت و سپس پیام تصویری محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این رویداد به نمایش درآمد.

اسماعیلی در بخش‌هایی از سخنانش با اشاره به ارزش جایگاه طنز در جامعه ما گفت: طنز بیان واقعیت‌های تلخ جامعه به صورتی است که مخاطب را درگیر کند. طنزپرداز با خنده نشاندن روی لب آسیب را مطرح می‌کند. جامعه ما دچار مشکلات اقتصادی است و این جامعه را عبوس نشان می‌دهد و طنز می‌تواند اخم‌ها را از چهره جامعه باز می‌کند.

وی با اعلام این مسئله که طنز در ایران پس از گل‌آقا جایگاه خود را از دست داده دست، با انتقاد از مدیران رسانه‌ای وزارت ارشاد گفت: از تلاش دوستان معاونت رسانه‌ای در حوزه طنز راضی نیستم. باید از روزنامه نگاران این حوزه حمایت کنیم و تلاش کنیم به حوزه طنز به صورت جدی‌تر بپردازیم. این مسئله را به عنوان یک مطالبه مطرح می‌کنم و امیدوارم بتوانم گزارش‌های فصلی در راستای پیشرفت این حوزه در کشور داشته باشیم.

اسماعیلی در انتهای سخنانش گفت: ما در وزارت فرهنگ اماده پشتیبانی کامل از طنزپردازان و نویسندگان این حوزه است و از متخصصان این حوزه درخواست دارم که ما را برای ارتقای وضعیت فعلی یاری کنند.

در ادامه مراسم عباس حسین نژاد دبیر دو دوره اخیر جشنواره «طنزپهل»  پشت تریبون قرار گرفت و با ارائه آماری در مورد این رویداد گفت: امسال تعداد آثار رسیده از سال گذشته بسیار بیشتر بود و امسال ۱۱۲۹ اثر به جشنواره رسید و امروز از ۲۰ نفر این دوستان تقدیر می‌شود. سال گذشته ما برگزیده ای از استان گیلان داشتیم ولی امسال این اتفاق نیافتاد و گیلانی ها از نظر ارسال آثار در کل کشور در رتبه ششم قرار گرفت و تهرانی‌ها بیشترین آثار را ارسال کردند. امسال ۱۲۱ رسانه نیز در این رویداد شرکت کردند و در مجموع ۴۴۸ اثر از رسانه‌های رسمی و ۶۸۱ اثر از رسانه‌های شخصی به ما رسید. 

وی با اشاره به سخنان وزیر ارشاد و درخواست برای توجه بیشتر به طنز گفت: دفتر طنز حوزه هنری توافقاتی با معاونت مطبوعاتی داشت تا آموزش طنز نیز به آموزش‌های حوزه رسانه در کشور اضافه شود و امسال شاهد اجرای این طرح خواهیم بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بودجه فرهنگی ایران نصف شاخص بین‌المللی است
  • صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد
  • هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه به ایستگاه پایانی رسید
  • هیچ نهادی مجاز به لغو کنسرت‌ها نیست/ در سوگِ مرگِ «موسیقی هنری»
  • صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است
  • فال ابجد برای متولدین ماه‌های مختلف امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • فعالیت ۱۸ هزار نفر در برگزاری مرحله دوم انتخابات کرج
  • لزوم برندینگ شهری با احیای گرافیک محیطی
  • توجه ویژه جشنواره «رضوان» به جوانان صاحب ایده/ توسل به فرهنگ رضوی
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد