Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-01@01:47:47 GMT

طرح و شکل تازه حروف فارسی

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۱۲۲۳۸

طرح و شکل تازه حروف فارسی

به گزارش پارس نیوز، 

27 آوریل (هفتم اردیبهشت) به مناسبت تاسیس انجمن بین‌المللی طراحی (آیکو گرادا)، روز جهانی گرافیک نام گذاری شده است، روزی که طراحان و گرافیست‌های ایرانی هم به مناسبت آن گردهم آمدند و هفته‌ای با حال و هوا و رنگ و بوی طراحی و گرافیک را در خانه هنرمندان آغاز کردند.

خط، همواره از عناصر برجسته فرهنگ ایرانی بوده است و پس از پیشرفت تکنولوژی و شکل گیری فضای تایپ و نوشتن دیجیتال هم شکل‌های (فونت) تازه‌ای متناسب با فرهنگ ایرانی طراحی شد که مدت‌ها از آن می‌گذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین منظور هیربد لطفیان طراح و گرافیست شکل (فونت) تازه‌ای از حروف الفبای فارسی را طراحی کرده است.

انجمن طراحان گرافیک ایران به مناسبت هفته گرافیک نمایشگاهی از خانواده جدید حروف فارسی طراحی شده توسط این هنرمند رونمایی کرد.

به همین مناسبت با این هنرمند درباره این طرح تازه و ویژگی های آن گفت وگویی کرده ایم که در ادامه می خوانید.

هیربد لطفیان درباره ایده و پروسه طراحی حروف الفبای فارسی گفت: «در بحث گرافیک دیزاین دو مسئله تصویر و تایپ است که یک اثر گرافیکی را می سازد، ما مدت هاست تصمیم گرفتیم خانواده های تازه ای از حروف را برای استفاده دهه جدید و امروزه ایجاد بکنیم تا طراحان گرافیک بتوانند در تمام حوزه ها از آن استفاده کنند.»

ارائه الگو خوشنویسی امروزی

او افزود: «ما تحقیقاتی روی پیشینه حروف انجام دادیم و پس از اتودهای دستی وارد مرحله دیجیتال شدیم و در پایان فونت نهایی ایجاد شد و حدود سه ماه این پروسه به طول انجامید.»

این هنرمند درباره میزان در نظر گرفتن سلیقه نسل جوان و امروزی جامعه در طراحی این حروف توضیح داد: «نسل جدید ما به علت فضاهای ارتباطی گسترده‌ای که دارند آدم های بین المللی هستند، این نسل علاوه بر اینکه با دنیا آشناتر شده اما علاقه بسیاری زیادی به حفظ فرهنگ و سنت گذشته اش دارد.»

لطفیان ادامه داد: «نیاز است به جای آنکه از تاریخ‌مان صحبت کنیم، از فرهنگ به روز شده‌مان بگوییم، ما در حروفی که طراحی کردیم همین تفکر را داشتیم، الگوها و رفتار خوشنویسانه قدیم را به شکلی امروزی ارائه کردیم که بتواند ادامه حیات بدهد، فرهنگ چیزی است که باید پویا و هم عصر جامعه باشد. اگر نقصی بین نسل جدید و ارتباطش با گذشته وجود دارد، نقص از به روز نشدن آن فرهنگ است.»

او با اشاره به جایگاه خط در فرهنگ ایرانی، درباره ارتباطی که مردم با این طرح تازه از حروف الفبا برقرار می کنند، بیان کرد: «در فرهنگ ما خط جایگاه ارزشمندی دارد، یک مثال معمول آن اهمیت دست خط آدم ها در جامعه است. در دنیای مدرن قسمتی از انتقال مفاهیم مکتوب توسط تایپ انجام می شود و این تایپ به مثابه همان دست خط دارای کاراکتر، فرهنگ و زیبایی شناسی خاص خودش است.»

این گرافیست همچنین گفت: «مخاطب یا به صورت مستقیم متوجه این قصه می شود یا به صورت زیرپوستی آن مفهومی که تایپ دارد به آن ها منتقل می شود، مانند فونت خشنی که برای انتقال مفهوم خشونت کارایی دارد.»

نبود کپی رایت عامل معرفی نشدن ایده‌های نو و تازه

لطفیان درباره چگونگی ارائه این طرح برای استفاده عمومی توضیح داد: «این فونت با مذاکراتی که با انجمن طراحان گرافیک ایران انجام شده است در اختیار طراحان عضو انجمن قرار می گیرد. برای سایر علاقه مندان هم که در حوزه تکنولوژی کار می کنند هم با پایان هفته گرافیک این محصول قابل خریداری است.»

او با انتقاد از نبود کپی رایت، ادامه داد: «متاسفانه بحث کپی رایت و حق مولف در ایران دچار مشکل است، بسیاری از همکاران من هستند که کارهای بسیار تازه و خوبی را تولید کرده اند اما به دلیل آنکه پشتوانه قوی برای محصولشان وجود ندارد آن را عرضه نمی کنند زیرا که احتمال سرقت هنری از اثرشان را می دهند.»

این هنرمند فرهنگسازی و اطلاع رسانی را عامل مهمی برای رعایت حقوق مولف دانست و گفت: «در این موضوع ما خلا فرهنگی و قانونی داریم. وزارت فرهنگ و ارشاد تلاش هایی را در این حوزه انجام داده است اما از لحاظ قانونی دستش بسته است. موانعی که سر راه وجود دارد هنوز این اطمینان را برای دوستان من در حوزه طراحی ایجاد نکرده است که حمایت می شویم. بیشترین کاری که ما توانستیم در این حوزه انجام دهیم این بود که جا انداختن این است که کالایی که تولید می شود هزینه های زمانی، تحقیقاتی و مالی داشته است تا به مرحله عرضه برسد؛ بنابراین با اطلاع رسانی و فرهنگسازی باید این نگاه در جامعه ایجاد شود.»

 

جوانان گرافیست ایرانی علاقه‌مند، خلاق و فعال هستند

لطفیان درباره وضعیت امروز هنر طراحی و گرافیک در ایران، توضیح داد: «گرافیک در ایران بسیار خوب کار می کند، دوستان فعال در این حوزه مخوصا نسل جوانی که جدی وارد این عرصه شدند بسیار تلاشگر و به دنبال تولید کار خوب هستند. مردم هم این را درک می کنند و محصولاتی را تهیه می کنند که به لحاظ گرافیک و دیزاین در رتبه بالاتری قرار دارد.»

این طراح افزود: «فکر می کنم مسئله گرافیک دیزاین با اقتصاد بسیار نزدیک است و تبلیغات در این حوزه نقش بسیار مهمی دارد و رابط تولیدکننده و مصرف کننده تبلیغات است که گرافیک نقش اصلی را در آن ایفا می کند. در کل مجموعه گرافیست های ایرانی جدای از مباحث مالی علاقه بسیار زیادی به تولید اثر تازه و نو دارند. نقطه ضعف آن را من در خارج از آن می بینم که نیازمند حمایت هایی از سوی مسئولان است.»

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: گرافیک ایران خانواده خوشنویسی نسل جوان جامعه زیبایی خشونت کپی رایت سرقت حقوق وزارت فرهنگ و ارشاد اقتصاد تبلیغات طرح پارس فارسی پارس نیوز الفبای فارسی هیربد لطفیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۱۲۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش علمی تاریخ، فرهنگ و جغرافیای خلیج فارس برگزار شد

به گزارش خبرنگار مهر، رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر ظهر سه شنبه با تبریک فرا رسیدن روز ملی خلیج فارس در این همایش علمی با اشاره به مختصات جغرافیایی خلیج فارس اظهار داشت: روز خروج پرتغالی ها از خلیج فارس به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است و همه ایرانیان این روز بزرگ شمرده و در محافل علمی کشور نیز همایش های مختلفی در این راستا برگزار می شود و این اهمیت این روز بزرگ را می رساند.

رضا درویشی گفت: خلیج فارس یک سرمایه ارزشمند و یک گوهر گرانبها برای ما و کشورهای حوزه خلیج فارس است؛ این آبراه سومین خلیج بزرگ جهان است و خلیج فارس برای کشورهای پیرامونی آن نقش حیاتی دارد.

درویشی بیان داشت: بیشترین مرز را با خلیج فارس کشور جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای پیرامونی آن دارد و رودهای بسیاری در جنوب ایران در استان خوزستان، بوشهر و هرمزگان به این آبراه استراتژیک می ریزد.

ااین استاد جغرافیا با بیان اینکه بیش از ۲۰۰ چشمه در زیر خلیج فارس وجود دارد و حدود ۵۰ چشمه از سواحل خلیج فارس روانه آن می شود، خاطرنشان ساخت: خلیج فارس عمق زیادی ندارد و متوسط عمق آن ۵۰ متر و بیشترین عمق آن حدود ۹۳ متر و عریض ترین بخش خلیج فارس در حدود ۳۰۰ کیلومتر است.

درویشی ادامه داد: بنادر ما در حوزه خلیج فارس نقشی بسیار حساس و حیاتی برای کشور دارند و تنها بنادر رودخانه ای این پهنه آبی یعنی خرمشهر و آبادان در کشور ایران قرار دارند.

وی اضافه کرد: خلیج فارس از بعد نظامی و اقتصادی برای تمام کشورهای پیرامونی خود نقش حساسی دارد و بیش از ۲۵% از نفت جهان از این آبراه تامین می شود و وجود تنگه هرمز در نقطه ابتدایی آن برای کشور ما نقش راهبردی دارد.

رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر گفت: تمام بنادر حوزه خلیج فارس در استان های جنوب ایران نقشی کلیدی و تعیین کننده در اقتصاد کشور ما دارند و نسل جوان ما باید اهمیت این شاهراه آبی جهان را به خوبی واقف بوده و دانشجومعلمان به عنوان معلمان فردای کشور ما در این عرصه نقشی اساسی دارند؛ چرا که خلیج فارس هویت تاریخی ماست.

یک نویسنده، پژوهشگر تاریخ و استاد دانشگاه های استان بوشهر نیز در این همایش اظهار داشت: ما ۵ هزار سال تاریخ مکتوب داریم اما متاسفانه از این تاریخ مکتوب سهم کاوش های باستان شناسی که بیانگر زندگی آن زمانی مردمان این سرزمین در حاشیه خلیج فارس باشد، حدود ۵ درصد است و این جای تاسف دارد.

غلامحسین نظامی گفت: ما چگونه باید خلیج فارس را بشناسیم در حالیکه در زمینه باستان شناسی خلیج فارس کار عمده ای نکرده ایم در حالی که کشورهای غرب خلیج فارس فوق العاده در حال کار در این حوزه هستند.

نظامی بیان داشت: شخصیت های علمی جهان و حتی حوزه خلیج فارس که من با برخی از آنها گفتگو داشته ام به اسم جعلی آن اعتقاد ندارند و این تنها مصلحت سیاسی برای آنهاست که در حال دنبال کردن این روند هستند.

وی با بیان اینکه ایرانیان در حاشیه خلیج فارس مرزداران و حافظان تاریخی کشور و این پهنه آبی هستند و در طول تاریخ در برابر بیگانگان ایستاده و مقاومت کرده اند، ادامه داد: مردمان سیراف این استان در قرون اولیه اسلامی به تجارت با مناطقی از چین می پرداختند که این نشانگر توانمندی دیرینه دریانوردان ما در دریانوردی است.

نظامی تصریح کرد: بوشهر در دوره قاجار تبدیل به یک بندر ترانزیتی شد و بندری در تراز بین المللی بود و ۹ کشور در این بندر کنسولگری داشتند و ۱۱ خط کشتیرانی در آن وجود داشت.

در این همایش محمدی باغملایی از اساتید هیات علمی دانشگاه نیز شعری در توصیف خلیج فارس خوانش کردند و مرضیه سادات موسوی نیز به نقالی در وصف مبارزین بوشهری در جنگ با استعمارگران انگلیسی پرداخت.

کد خبر 6093098

دیگر خبرها

  • بودجه فرهنگی ایران نصف شاخص بین‌المللی است
  • صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد
  • هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه به ایستگاه پایانی رسید
  • همایش علمی تاریخ، فرهنگ و جغرافیای خلیج فارس برگزار شد
  • هیچ نهادی مجاز به لغو کنسرت‌ها نیست/ در سوگِ مرگِ «موسیقی هنری»
  • امسال دیگر کسی نمی‌تواند بودجه «حوزه فرهنگ» را پرداخت نکند
  • فال ابجد برای متولدین ماه‌های مختلف امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • لزوم برندینگ شهری با احیای گرافیک محیطی
  • خلیج فارس تا ابدخلیج فارس خواهد بود/یکی ازمهم‌ترین حوزه‌های تمدنی
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد