Web Analytics Made Easy - Statcounter

چند سالی است که زمزمه بحران و تنش آب از سوی مسئولان به گوش می رسد و خشک شدن طبیعت و قطعی آب در شهرهای مختلف دیده می شود اما ظاهرا هنوز این بلای بزرگ در باور همه نگنجیده و جدی گرفته نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از تیتریک،با وجود وفور نعمت های طبیعی «منجمله آب» که در کشور و همچنین استان البرز بوده و رفاهی که از ابتدا در این زمینه داشتیم، باور این که روزی از لوله های خانگی، آبی سرازیر نشود و علاوه بر نوشیدن آب، در کارهایی منجمله استحمام و نظافت و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

. بمانیم در ذهن نمی گنجد. اما این واقعیتی است که اگر اکنون از جانب همگان جدی گرفته نشود در سال هایی نه چندان دور با آن روبرو می شویم.

تجربه قطعی موقت آب

یک شهروند از کمالشهر کرج با بیان این که سال گذشته به ویژه در بیشتر روزهای تابستان در این منطقه مشکل قطعی آب داشتند می گوید: زندگی مردم در این روزها به کل مختل می شد.

«ملیحه دربندی» می افزاید: با وجود اینکه این روزها موقتی بود اما با یادآوری آن و وقتی صحبت از بحران و قطعی آب می شود دچار نگرانی و استرس می شوم.

دربندی می گوید: آب همیشه به راحتی و به وفور در دسترس ما بوده و نمی توان حتی تصور زندگی بدون آب را کرد و امیدوارم چنین روزها و شرایطی برای مردم فراهم نشود.

استفاده از سهم آب نسل آینده در البرز

مدیرعامل آب منطقه ای البرز با بیان اینکه همه ظرفیت های احصاء و آب جدید در استان پر شده است می گوید: برای مصرف استانداری وجود دارد و قرار نیست از همه منابع استفاده شود.

داود نجفیان می افزاید: طبق استاندارد جهانی باید از 20درصد منابع و طبق خط قرمز (حداکثراز 40درصد منابع) استفاده شود و مابقی برای نسل های آینده نگهداری شود اما در کشور م86درصد منابع و آب قابل دسترس را استفاده می کنیم.

نجفیان با بیان این که حدود92درصد آب منابع در بخش کشاورزی استفاده می شود می گوید: در البرز به دلیل محدودیت منابع آبی و تراکم جمعیت بالای 95درصد منابع آبی موجود استفاده می شود و در واقع روی سهم نسل آینده دست گذاشته شده است.

وی می گوید: البرز بخش عمده ای از آب تهران را تامین می کند و با وجود 76هزارهکتار اراضی کشاورزی درصد بالایی از آب مصرفی هم در بخش کشاورزی استفاده می شود.

نجفیان با بیان این که از یک میلیارد و200میلیون مترمکعب آب مصرفی استان در سال 835 میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی صرف می شود می گوید: در بخش آب شرب نیز 260میلیون مترمکعب و 3 درصد باقی مانده هم در بخش صنعت مصرف می شود.

وی در ادامه اضافه می کند: این مصرف در بخش کشاورزی در حالی است که کمترین اشتغال در این بخش وجود دارد و بیشترین اشتغال در بخش خدمات و صنعت است.

نجفیان اظهار می کند: با توجه به این که منابع جدیدی در استان برای تامین آب و جبران کمبودهای فعلی و همچنین نسل آینده وجود ندارد و با در نظر گرفتن رشد 2 برابری جمعیت در البرز و صنایع موجود در استان که نیازمند آب هستند مجبور هستیم کمبودهای فعلی را جبران کنیم.

مدیرعامل آب منطقه ای البرز می گوید: اکنون 80 درصد مصرف آب ما به منابع زیر زمینی وابسته است و سالانه 85 سانتیمتراز آب های زیرزمینی کاهش می یابد ومعادل 68میلیون مترمکعب آب از آبخوان مصرف می کنیم.

راه کارهای به تعادل رساندن سفره های زیرزمینی

نجفیان در ادامه اضافه می کند: اکنون باید بتوانیم منابع موجود را ثابت نگه داریم و برای به تعادل رساندن سفره های زیرزمینی و جبران کمبود آب شرب تنها یک کار هست. آن هم مدیریت مصرف است که همه بخش های مصرف باید در آن مشارکت کنند.

وی در تشریح این موضوع می گوید: باید پتانسیل های آبی نامتعارف از جمله پساب را که به تهران می رود به مبداء برگردانیم و به حالت تعادل برسانیم و این پساب ها را بعد از تصفیه در اختیار بخش های کشاورزی مجاز قرار دهیم و امتیاز آب های زیرزمینی آنها را برای آب شرب منتقل کنیم.

این مسئول تبدیل کشاورزی سنتی به صنعتی را از دیگر راه های مدیریت این بحران اعلام کرده و می افزاید: در کشورهای پیشرفته همه به دنبال کشاورزی صنعتی با حداقل آب به بهترین و بیشترین تولیدات رسیده اند پس باید دنبال الگوهای کشت کم مصرف رفت.

نجفیان تاکید می کند: تنها راهکار برای مقابله با تنش آب مشارکت ذینفعان و مردم است و تا این نگرانی را همه احساس نکنند نمی توانند به طور جدی در این امر مشارکت کنند.

آمار مصرف در بخش کشاورزی واقعی نیست

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اظهار می کند: با توجه به آمار اعلام شده مبنی بر مصرف 90 درصدی آب در بخش کشاورزی این آمار صحیح نیست و از این درصد خیلی کمتر است. وزارت نیرو اندازه گیری دقیقی از میزان مصرف آب دربخش کشاورزی ندارد و این عدد 90 درصد از قدیم الایام بدون نظر کارشناسی اعلام و مانگار شده است.

سیدمجید موسوی می گوید: اکنون بیش از 7/1 میلیون هکتار از اراضی زراعی و باغی کشور به انواع سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده است و استان البرز نیز همین شرایط را دارد و طبق جلسات متعدد شرکت آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی، ثابت شده که مصرف آب در بخش کشاورزی استان در صورتی که کل پتانسیل آب استان را که 2 میلیارد متر مکعب است در نظر بگیریم و آب خروجی استان را لحاظ کنیم مصرف آببخش کشاورزی استان کمتر از 70 درصد است .

اجرای روش های نوین آبیاری

موسوی می افزاید: به منظور مصرف بهینه از آب در بخش کشاورزی استان ، سازمان جهاد کشاورزی اقدام بهاجرای انواع روش های نوین آبیاری در زمین های زراعی و باغی استان کرده که تاکنون بیش از14هزارو200 هکتارانواع روش های نوین آبیاری در اراضی اجرا شده است و طی یک برنامه بلند مدت 5 ساله برای اجرای42هزارهکتار از اراضی زراعی و باغی نیز برنامه ریزی کرده است که در صورت تحقق اعتبارات دولتی عملیاتی خواهد شد.

وی می گوید: همچنین در راستای استفاده بهینه از منابع آبی امسال در حدود 68 کیلومتر از اراضی زراعی و باغیاستان ایزوله شده و به پوشش های لوله ای و بتنی مجهز خواهد شد.

موسوی اضافه می کند: علاوه بر اجرای روشهای نوین آبیاری و انتقال آب با لوله ، پروژه های دیگری نیز همانندمرمت و لایروبی قنوات، تجهیز و نوسازی ارضی کشاورزی ، استخر های ذخیره آب کشاورزی و بخصوص استفاده از پساب های تصفیه شده در بخش کشاورزی نیز از وظایف و برنامه های سازمان جهاد کشاورزیاستان البرز است که هر ساله انجام می شود.

استفاده از پساب فاضلاب تصفیه شده

رئیس سازمان جهاد کشاورزی البرز بیان می کند: اکنون نیز بزرگترین پروژه آبیاری تحت فشار استان به مساحت 2 هزارو40 هکتار در منطقه ماهدشت بااستفاده از منبع آب پساب فاضلاب تصفیه شده فاضلاب کرج در حال انجام است، همچنین خط انتقال آب ازمحل ایستگاه پمپاژ به اراضی2هزارو40 هکتاری نیز از جمله طرح های بزرگ استان است که اقدام به مناقصهبرای انتخاب پیمانکار شده است و امسال مجموعه خط انتقال و اجرای طرح آبیاری بااستفاده از پساب تصفیه شده فاضالب به بهره برداری خواهد رسید.

شهرک های گلخانه ای موثر در افزایش راندمان کشاورزی

موسوی می افزاید: از پروژه های دیگر بخش کشاورزی که تاثیرگذار در افزایش راندمان مصرف آباست، ایجاد شهرک های گلخانه ای و کشت محصولات زراعی به صورت گلخانه ای است که در اینزمینه نیز این سازمان پروژه هایی را اجرا و برنامه هایی را نیز در دست اجرا دارد.

وی بیان می کند: از اولویت های دیگر سازمان جهاد کشاورزی االبرز تهیه الگوی کشت مناسب برای استان است کهاین امر انجام شده و هر ساله در استان برنامه های پیشنهادی از طرف مقام وزارتی در دستور کارقرار گرفته و در حال انجام است.

موسوی می افزاید: همه برنامه های گفته شده به صورت سالانه و دراز مدت برنامه ریزی شده و در مرحله اولهدف از این برنامه ها مقابله با تنش آبی و افزایش راندمان آبیاری و سپس در همین راستا افزایش کیفیت و کمیت محصول کشاورزی است.

 

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۳۹۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگ نمایی تحریم، چالش حوزه روابط مالی نفت و دولت

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دیوان محاسبات کشور،  این نهاد پس از ارائه گزارش دارو، گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت را جهت بهره برداری در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار داد.

موضوعاتی مثل مجوز‌های خاص، تعارض منافع و بزرگ نمایی تحریم از مهمترین چالش‌های پیش رو در این حوزه است که در این گزارش مورد اشاره قرار گرفت.

دیگر خبرها

  • ذلت، تنها دستاورد آمریکا در عملیات پنجه عقاب
  • ناپایداری آب شرب در سرزمین آب‌ها/ تغییرات اقلیمی از عوامل چالش کمبود منابع پایدار آب در لرستان
  • بزرگ نمایی تحریم، چالش حوزه روابط مالی نفت و دولت
  • ۳۵۹ دشت کشور در چالش بحران فرونشست | حفر ۱۱۷هزار حلقه چاه در دشت‌های با نرخ فرونشست
  • با وجود بارش های اخیر؛ البرز همچنان عطش دارد
  • البرزهم چنان عطش دارد
  • محیط زیست و پسماند از مهم‌ترین چالش‌های امروزی بشر است
  • محیط زیست و پسماند از مهم‌ترین چالش های امروزی بشر است
  • بخش خصوصی ‌۱۲۲ هکتار گلخانه در استان البرز احداث کرد
  • دارویار ۱۲۰ همت بودجه نیاز دارد/ ممکن است دچار چالش شویم