Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-03@16:44:11 GMT

یکی از خشک ترین سال ها را پیش رو داریم

تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۴۳۹۵۸۰

یکی از خشک ترین سال ها را پیش رو داریم

معاون مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو سال آبی جاری را یکی از سال های خشک در تاریخ کشور دانست و اظهار داشت: در سال آبی جاری 42 درصد کاهش بارش داریم و حجم آب رودخانه ها نیز 50 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، هدایت فهمی روز چهارشنبه در میزگرد علمی تغییر اقلیم، آب، محیط زیست و کشاورزی پایدار که در یازدهمین کنفرانس دوسالانه اقتصاد کشاورزی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: برف نقش مهمی در تامین مخازن زیرزمینی و مدیریت آب دارد که میزان ذوب برف نیز 5 درصد کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
وی یکی از مشکلات جدید تا چند سال آینده را به جز در بخش کمی آب، موضوع کیفیت آب دانست و گفت: این مساله کشور را درگیر مسایل جدی اجتماعی و اقتصادی خواهد کرد. 
این مقام مسئول به دلایل بروز مشکل آب اشاره کرد و افزود: فقط یک عامل مصرف بی رویه عاملی برای بروز این مشکل نشده است بلکه عوامل متعددی منجر به بروز مشکل آب در کشور ما شده است. 
وی با بیان اینکه واژه های آب یا مشکل مدیریت آب، بازی با کلمات است، اظهار داشت: یکی از این عوامل رشد جمعیت بدون تناسب با منابع است به طوریکه در کشور ما دو برابر متوسط جهانی مصرف آب داریم به طوریکه در جهان متوسط هر نفر سالانه 120 لیتر آب مصرف می کند در حالیکه این عدد در ایران 240 و در تهران 300 لیتر است. 
فهمی گفت: اکولوژی و ظرفیت زیست محیطی با جمعیت کشور متناسب نیست و در کشور ما برای 50 میلیون نفر مناسب است. 
وی اضافه کرد: در سال 1297 حدود 7 میلیون نفر جمعیت داشتیم، ولی جمعیت 70 میلیونی اکنون غذا می خواهد که امنیت غذایی مترادف با خودکفایی با سیاست های کنونی منافات دارد. 
وی با اشاره به اینکه مصرف آب در کشور خارج از استانداردها است، افزود: کشور ما همیشه در معرض خشکسالی بوده است و تغییر اقلیم و فقدان یک برنامه جامع برای مدیریت خشکسالی و سازگاری با تغییر اقلیم و کم آبی در کشور ما همیشه مشهود بوده است. 
معاون مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه باید با طبیعت و کم آبی سازگار شویم، ادامه داد: در طول 15 تا 20 سال گذشته میزان بارش کشور 10درصد به طور متوسط کاهش یافته و حجم آب رودخانه ها به طور متوسط حدود 25 درصد کاهش یافته است. 
وی با بیان اینکه نباید تمام اشکالات را به گردن طبیعت و تغییر اقلیم بیاندازیم، گفت: بهره وری بسیار پایین آب از لحاظ فیزیکی و اقتصادی عامل بعدی این مشکل به شمار می رود به طوریکه در دنیا به طور متوسط به ازای هر کیلومتر مربع 2 کیلوگرم ولی در ایران در این مقیاس یک تا 1.2 کیلوگرم محصول تولید می شود. 
فهمی عامل بعدی مشکل آب را کیفیت آب دانست و افزود: موضوع آب به خصوص در بحث کیفیت یکی از مسایلی است که تنش هایی به دنبال دارد و با شورش های بزرگ در شهرها مواجه خواهیم شد. 
وی تاکید کرد: مشکل کیفیت آب کشور را به یک موضوع سرزمینی تبدیل کرده و خیلی جدی تر از برجام است و اصل خطری است که کلیت ایران، انسجام ملی، اتحاد ملی و اعتماد را به خطر می اندازد. 
این مسئول گفت: در صورت بروز این مشکل استان های ما مثل کشورهای متخاصم با هم رفتار می کنند که این یک خطر داخلی است. 
وی عامل بعدی برای بروز مشکل آب را مدیریت بد و ناکارآمد در این بخش دانست و افزود: کشور ما در فرسایش خاک رتبه اول جهانی را داشته و در آلودگی شهرها، از دست رفتن منابع آبی و بدمصرفی رتبه های اول را داریم و منابع طبیعی ما به سرعت در حال از دست رفتن است. 
فهمی، وجود نظام های بهره برداری ناکارآمد را یکی دیگر از عوامل موضوع عنوان کرد و اظهار داشت: بشر دچار دوران جدید مدیریت آب شده به طوریکه سازه های جدید ساخته شد ولی متناسب با آن نظام های بهره برداری را نداشتیم و از طرف دیگر دولت شبکه های جدید ساخته ولی مردم حاضر نیستند این شبکه ها را در اختیار بگیرند. 
وی گفت: سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم را با کارهای بسیار سخیفانه از دست می دهیم و مردم مسیر خودشان را چه در بخش آب و چه در بخش مسایل اجتماعی می روند . 
این مسئول در پایان تاکید کرد که مشکلات کشور ما نیاز به یک جراحی بزرگ دارد. 

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محیط زیست کشاورزی کشاورزی و منابع طبیعی مشکلات اجتماعی و اقتصادی بازی رشد جهان ایران زیست محیطی خشکسالی وزارت نیرو طبیعت بهره وری شورش خاک منابع طبیعی دولت سرمایه جراحی خشکسالی کشاورزی محیط زیست کمبود آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۳۹۵۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گمرک ایران اعلام کرد تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین امسال با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.
 از مجموع صادرات و واردات کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.
تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.
این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.
ارزش صادرات کشور در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.
این گزارش با اشاره به اینکه ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.
در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.
عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.
در فروردین امسال، میزان صادرات کالا‌های پتروشیمی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.
در بین ۱۰ قلم عمده کالا‌های صادراتی، گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.
در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.
ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالا‌های وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.
بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالا‌های وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.
متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.
بر اساس این گزارش، ۶ کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان و هند در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.
میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین امسال با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید.

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: ایرانیانی که نگران تردد خود به ایران هستند، می‌توانند با مراجعه به سامانه پرسمان تردد، از سفر بدون مشکل خود به کشور مطمئن شوند
  • طرح ویژه پلیس برای کاهش مرگ موتورسواران و عابران پیاده
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • فراتر رفتن تجارت خارجی از ۱۰ میلیارد دلار
  • نقش استان کرمان در تولید ناخالص ملی، ارتقا یافته است
  • بنزین در امارات گران می‌شود
  • مشکل کمبود شیرخشک در نشست سازمان بازرسی بررسی شد
  • کاهش نرخ ارز قطعا ادامه دارد
  • زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست
  • مشکل کمبود پرستار با جذب نبرو حل نمی‌شود/ معیشت بزرگ‌ترین دلیل مهاجرت پرستاران