Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ خیرالله خادمی تصریح کرد: خوشبختانه کار در راه‌آهن زاهدان به چابهار با قدرت ادامه دارد و در حال حاضر حدود ۳۰۰۰ نفر با بیش از ۱۳۰۰ دستگاه فنی فعال در پروژه مشغول به کار هستند.

به گفته او این پروژه ۶۱۰ کیلومتری که کار اجرای آن در اختیار قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه است، در حوزه زیرسازی به پیشرفت ۴۵ درصدی و در کل پروژه به پیشرفت ۳۲ درصدی رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل درباره میزان اعتبار مورد نیاز این پروژه نیز گفت: طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، این طرح برای تکمیل به حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. یکی از راه‌های مدنظر ما برای تامین مالی این پروژه فاینانس هند بود که خوشبختانه تفاهم‌نامه آن چندی قبل با تایید روسای دو کشور نهایی شد و امیدواریم به مرحله اجرا برسد.

خادمی با بیان این‌که تا زمان نهایی شدن این فاینانس، کار خود را مانند گذشته ادامه می‌دهیم درباره محل تامین منابع این طرح توضیح داد: در سال ۱۳۹۵ حدود ۵۰۰ میلیارد تومان و در سال گذشته حدود ۲۷۰ میلیارد تومان به این راه‌آهن اختصاص یافته است.

او با بیان اینکه راه‌آهن زاهدان- چابهار فاز نخست کریدور ریلی شرق و جنوب شرق ایران به حساب می‌آید، توضیح داد: این پروژه بناست در نهایت چابهار را به زاهدان، بیرجند و سپس مشهد مقدس متصل کند و در این بین از شهرهایی مانند خاش و ایرانشهر عبور خواهد کرد. این کریدور ۱۳۶۰ کیلومتری که طولانی‌ترین مسیر ریلی ایران به شمار می‌رود، امکان جابه‌جایی مسافران و نقش آفرینی قابل توجه در ترانزیت منطقه میان کشورهایی مانند هند، افغانستان و دیگر کشورهای آسیای میانه را خواهد داشت.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، این پروژه در نهایت حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که تامین بخشی از آن از سوی کشورهای خارجی و سرمایه‌گذاران بین‌المللی صورت خواهد گرفت و همین موضوع بخشی از دغدغه‌ها و برنامه‌ریزی‌های شرکت ساخت در این حوزه به شمار می‌رود.

چندی قبل پیش از سفر رئیس جمهوری ایران به هندوستان، تفاهم‌نامه‌ای برای تامین فاینانس راه‌آهن چابهار میان شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل و یک شرکت هندی منعقد شد.

در صورت نهایی شدن اجرای این پروژه می‌توان انتظار داشت که دومین حضور هند پس از سرمایه‌گذاری مستقیم این کشور در بندر چابهار در ایران نهایی شود.

توسعه سواحل مکران و افزایش توان بندر چابهار در ترانزیت و ترانشیپ کالا یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های دولت در طول سال‌های گذشته بوده است.

موقعیت جغرافیایی چابهار و قرار گرفتن این بندر از نزدیکترین فاصله به اقیانوس هند این امکان را به وجود آورده که با توسعه ظرفیت‌های دریایی و ریلی امکان آن به وجود بیاید که این بندر ایرانی به عنوان یکی از هاب‌های دریایی منطقه به کار خود ادامه دهد.

منبع: ایسنا

401

وزیر راه و شهرسازی حمل و نقل بندر چابهار راه‌آهن دولت

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۳۹۷۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی بندر چابهار برای تسهیل تجارت اقتصادی با کشور تاجیکستان

معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان و هیأت همراه که به منظور بررسی همکاری های لجستیکی جمهوری تاجیکستان و جمهوری اسلامی ایران در خصوص حمل و نقل بین‌المللی و ترانزیت به تهران سفر کرده است از بندر شهید بهشتی چابهار بازدید کردند.

در این سفر هیات تاجیک ضمن بازدید و آشنایی با امکانات و زیر ساخت های بندر چابهار، با مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان و مسئولان منطقه آزاد و حمل و نقل جاده‌ای دیدار و در خصوص مراودات تجاری و توسعه ترانزیت کشور جمهوری تاجیکستان از طریق بندر شهید بهشتی مذاکره کردند.

در این نشست مشترک، عسکری نسب مدیرکل بنادرو دریانوردی استان سیستان و بلوچستان با تشریح ظرفیت ها و پتانسیل های بالای چابهار که می تواند پل ارتباطی کشور تاجیکستان برای دسترسی به اقیانوس هند باشد بر آمادگی این بندر برای تسهیل تجارت فعالین اقتصادی کشور تاجیکستان در این بندر و همچنین واگذاری محوطه های پسکرانه جهت سرمایه‌گذاری آن کشور تاکید کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • اجرای ۳۱ پروژه با مشارکت سرمایه‌گذاران/ پیشرفت ۵۵ درصدی پروژه مشارکتی میخک
  • پیشرفت ۴۰ درصدی پروژه انتقال آب از بندرچارک به بستک و جناح
  • علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بندر چابهار هستیم
  • لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم
  • پیشرفت ۹۰ درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر
  • پیشرفت فیزیکی ۸۵ درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد
  • آمادگی بندر چابهار برای تسهیل تجارت اقتصادی با کشور تاجیکستان
  • سفر هیات تجاری و‌ اقتصادی تاجیکستان به بندر چابهار
  • اعتباری برای روستاهای ضرر دیده از طرح «قمرود» پرداخت نشده است
  • جای خالی بخش خصوصی در سفر رئیس جمهور به پاکستان