Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@22:13:42 GMT

نسخه تغذیه صحیح در دوران بارداری چیست

تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۴۴۲۷۶۸

نسخه تغذیه صحیح در دوران بارداری چیست

اهواز - ایرنا - یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: رشد و سلامت جنین با وضعیت تغذیه زن باردار ارتباط مستقیم دارد و آنها باید با مراجعه به پزشک متخصص از اصول صحیح تغذیه آگاه شوند.

دکتر فاطمه حیدری چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تغذیه پیش از بارداری تاثیر زیادی بر سلامت و رشد و نمو جنین از نظر ذهنی و جسمی دارد و مهمترین نکته قابل توجه در تغذیه دوران بارداری، میزان وزن گیری مناسب در این دوران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با اشاره به اینکه وزن گیری مناسب زن باردار به وزن پیش از بارداری وی بستگی دارد ادامه داد: اگر مادری پیش و ابتدای دوره بارداری وزن طبیعی با BMI(شاخص توده بدنی) بین 18.5 تا 25 داشته باشد وزن گیری مناسب 11 تا 17 کیلوگرم در 9 ماه بارداری است که از این میزان یک کیلوگرم به سه ماه نسخت و بقیه افزایش وزن به سه ماه دوم و سوم اختصاص می یابد یعنی باید در هفته 450 گرم به وزن مادر اضافه شود.
حیدری بیان کرد: اگر مادر پیش از بارداری در طبقه کم وزن یعنی بی ام آی کمتر از 18.5 باشد افزایش وزن بین 17 تا 19 کیلوگرم برای مادر مناسب است.

** وزن گیری حداکثر تا هفت کیلوگرم در زنان چاق
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اهواز اظهار کرد: در صورتی که مادر دارای اضافه وزن با بی ام آی بین 25 تا 30 باشد وزن گیری مناسب باید بین هفت تا 10 کیلوگرم و در صورت چاقی با بی ام آی بیشتر از 30، حداکثر هفت کیلوگرم وزن گیری مناسب است.
وی گفت: در صورتی که مادر پیش از بارداری دارای اضافه وزن و چاقی باشد توصیه می شود وزن خود را به میزان ایده آل برساند و سپس اقدام به بارداری کند چون خطرات بارداری برای مادر و جنین کاهش می یابد و مادران کم وزن نیز باید از قبل وزن خود را به محدوده نرمال نزدیک کنند.
حیدری افزود: زنان در سه ماه نخست بارداری در هر محدوده وزنی، نیاز به افزایش وزن ندارند چون در این زمان بیشتر سیستم اعصاب و مغز جنین رشد می کند و مادران باید فقط باید به کیفیت رژیم غذایی خود توجه کنند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: در سه ماه دوم و سوم با توجه به اینکه وزن گیری و رشد بافت های جنین اتفاق می افتد نیاز به انرژی و مواد مغذی افزایش می یابد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص کیفیت رژیم غذایی مادر در دوران بارداری اظهار کرد: زنان باردار باید سه اصل کلیدی کفایت، تعادل و تنوع را در رژیم غذای خود رعایت کنند و کفایت به این معنی است که رژیم غذایی مادر تامین کننده انرژی، پروتیین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز مادر باشد.
وی گفت: تعادل یعنی مادر باردار باید مانند بقیه گروه های دیگر از رژیم اصولی برخوردار باشد و تمام پنج گروه غذایی نان و غلات، شیر و لبنیات گروه گوشت، میوه، سبزی ها و چربی در حد نیاز مصرف کند و اصل تنوع یعنی در هر وعده، از مواد غذایی متنوع استفاده کند.

** زن باردار نباید 2 برابر غذا مصرف کند
حیدری بیان کرد: برخلاف تصور عامه مردم که فکر می کنند زن باردار باید 2 برابر فرد عادی غذا مصرف کند و دریافت کالری خود را افزایش دهد از نظر علمی درست نیست اما توجه به کیفیت رژیم غذایی اهمیت دارد و کمیت رژیم مربوط به سه ماه دوم و سوم است که 300 تا 400 کیلوکالری اضافه تر از پیش از بارداری نیاز است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اهواز ادامه داد:این میزان کالری با افزایش یک واحد شیر و لبنیات، یک واحد از گروه گوشت و یک واحد از گروه میوه ها قابل تامین است و نیازی به پرخوری نیست.
وی گفت: با توجه به شیوع بالای چاقی و اضافه وزن در عصر حاضر، لازم است مادر باردار از انتخاب غذاهای پرکالری که ارزش تغذیه ای زیادی ندارد خودداری کند.

** مادران باردار مواظب مسمومیت حاملگی باشند
حیدری اظهار کرد: مادرانی که پیش از بارداری اضافه وزن و چاقی دارند یا در دوران بارداری با وزن گیری بیش از حد استاندارد روبه رو هستند مستعد ابتلا به فشار خون بالا، مسمومیت حاملگی، دیابت بارداری و تولد نوزاد مبتلا به ماکروزومی یعنی نوزاد با وزن بیش از چهار کیلوگرم هستند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: همچنین احتمال سزارین در این افراد افزایش می یابد و احتمال دارد پس از اتمام دوره بارداری دیابت درمان نشود و یا در 10 تا 15 سال آینده زندگی خود مبتلا به دیابت نوع 2 شوند.
وی تاکید کرد: دوره بارداری دوره کاهش وزن نیست و نباید رژیم های محدود از کالری به مادر توصیه شود و یا مادر با نظر خود اقدام به رژیم کم کالری کند چون این مساله سلامت جنین را به ویژه از نظر ذهنی به خطر می اندازد و جنین وزن گیری مناسبی نخواهد داشت.

** گرسنگی طولانی مدت برای جنین خطرناک است
حیدری اظهار کرد: گرسنگی طولانی مدت مادر باردار باعث می شود قند خون کاهش و تجزیه شدن بافت چربی و تولید موادی مانند کتون بادی ها در بدن افزایش یافته و در نتیجه باعث خطراتی برای سلامتی سیستم عصبی و مغز جنین می شود.

** مصرف مکمل ها فراموش نشود
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص مصرف مکمل ها گفت: زنان در دوره بارداری نیاز به اسیدفولیک و آهن دارند و به همه زنان در سن باروری و با هدف باردار شدن توصیه می شود حتی پیش از بارداری مصرف اسید فولیک را شروع کنند و حداقل تا پایان هفته شانزدهم بارداری ادامه دهند.
وی ادامه داد: مکمل آهن با توجه به افزایش نیاز به آهن در دوره بارداری و به ویژه از هفته بیستم بارداری به بعد لازم است؛ بنابراین زنان باردار علاوه بر داشتن رژیم غذایی غنی از آهن باید روزانه مکمل آهن مصرف کنند ومصرف این مکمل تا پایان بارداری و تا 6 ماه پس از زایمان نیز باید ادامه پیدا کند که به وضعیت شاخص های خونی مادر بستگی دارد.
حیدری افزود: سازمان بهداشت جهانی برای مادری که وزن گیری مناسبی در دوران بارداری دارد و وضعیت تغذیه ای پیش ازبارداری و هنگام بارداری مطلوب است مصرف هیچ مکمل دیگری غیر از اسید فولیک و آهن را توصیه نمی کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اهواز بیان کرد: اما مطالعات اخیر حاکی از این است که مصرف مکمل مولتی ویتامین مینرال در حد ( RDA مقادیر مجاز خوراکی توصیه شده ) در دوران بارداری می تواند با وزن گیری بهتر جنین ارتباط داشته باشد.
وی گفت: با توجه به اهمیت اسیدهای چرب امگا سه در تکامل سیستم عصبی جنین، مصرف موادغذایی حاوی این ماده مانند ماهی و سایر غذاهای دریایی، گردو و روغن بذر کتان در دوره بارداری توصیه می شود.

** مصرف ماهی هفته ای 2 بار توصیه می شود
حیدری ادامه داد: مصرف ماهی حداقل هفته ای 2بار برای مادران باردار توصیه می شود که البته باید از ماهی با آلودگی کمتر به جیوه و سایر سموم استفاده کنند که ماهی بزرگ و با چربی زیاد و در آب های نزدیک مراکز صنعتی توصیه نمی شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: اگر میزان مصرف ماهی مادر کافی نبود روزانه مصرف یک کپسول امگا سه یک گرمی توصیه می شود.

** عوارض بارداری با راهکارهای رژیمی
وی به عوارض دوران بارداری اشاره کرد و گفت: عوارض دوران بارداری با راهکارهای رژیمی قابل کنترل و تسکین هستند.
حیدری ادامه داد: احتمال بروز یبوست به ویژه در سه ماه سوم بارداری وجود دارد که به دلیل تغییرات هورمونی و کاهش فعالیت فیزیکی ، بازجذب آب در دستگاه گوارش در دوران بارداری بیشتر می شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اهواز بیان کرد: مادر باید آب کافی مصرف کند و مصرف غذاهای حاوی فیبر یعنی سبزیجات و میوه جات را افزایش دهد.

** فعالیت فیزیکی در دوران بارداری لازم است
وی ادامه داد: همچنین زن باردار باید روزانه 30 تا 45 دقیقه پیاده روی سبک داشته باشد مگر در مواردی که مشکلات قلبی و عروقی دارد و یا به توصیه پزشک باید استراحت مطلق داشته باشد.
حیدری، سوزش سر دل یا احساس ترش کردن در سه ماه سوم بارداری را از دیگر عوارض عنوان کرد و گفت: زمانی که وزن مادر افزایش یافته و جنین در حال رشد به مجرای گوارش فشار می آورد باعث برگشت اسید معده از معده به سمت مری می شود که ریفلاکس نام دارد.
این متخصص تغذیه افزود: مادر باید حجم غذای هر وعده را کاهش و تعداد وعده غذایی را زیاد کند و همراه غذا آب و یا سایر مایعات مصرف نکند بلکه آن را در فواصل بین وعده غذایی قرار دهد، بلافاصله پس از غذا دراز نکشد و از خوردن غذای پرچرب و پرادویه خودداری کند.

** در وهله نخست ژنتیک بر هوش و ظاهر نوزاد موثر است
وی به برخی باورهای عام مردم در زمینه ارتباط نوع تغذیه و تاثیر بر زیبایی و هوش نوزاد اظهار کرد: شواهد علمی این باورهای عام را تایید نمی کند اما کیفیت کلی رژیم غذایی بر هوش نوزاد موثر است یعنی یک ماده غذایی خاص بدون در نظر گرفتن سایر اجزای رژیمی موثر نیست و در وهله نخست ژنتیک بر هوش و ظاهر نوزاد موثر است.
حیدری ادامه داد: مصرف امگا سه و یا غذاهای حاوی کولین در گوشت گاو، تخم مرغ و سویا بر روی هوش تاثیرگذار است و گروه میوه ها به دلیل فیبر بالا و ترکیبات پلی فنلی و آنتی اکسیدانی بالا می تواند روی وضعیت پوست نوزاد تاثیر بگذارد.
3004/ 6037

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي تغذيه بارداري زن باردار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۴۴۲۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دونگ کوای ؛ جینسنگ زنانه و نسخه ای که می تواند خطرناک باشد(+عکس)

عصر ایران - دونگ کوای یک گیاه سنتی چینی است که از آن برای اهداف دارویی استفاده می شود. این گیاه می تواند در درمان اختلالات قاعدگی و مشکلات زنان مفید باشد اما در ترکیب با یک سری داروهای خاص خطرناک است و باید احتیاطات مصرف در خصوص آن در نظر گرفته شود.

با استناد به مطالعه ای که از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی است، دونگ کوای (Angelica sinensis) گیاهی چند ساله و بومی چین است که سابقه ای طولانی در طب سنتی چینی (TCM) دارد. پزشکان به دلیل کاربرد سنتی این گیاه برای حفظ سلامت زنان، گاهی اوقات از آن تحت عنوان «جینسنگ زنانه» یا «تونیک زنانه» نیز یاد می کنند.

گیاه مذکور حاوی فیتواستروژن هایی است که در واقع ترکیبات گیاهی با قابلیت تقلید نسبی اثرات استروژن در بدن به شمار می روند. این فعالیت استروژنی ممکن است به تنظیم عدم تعادل هورمونی در بانوان کمک کند، اما همچنان به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

فرآورده‌ های حاوی دونگ کوای معمولا شامل ریشه گیاه هستند که حاوی بالاترین غلظت ترکیبات فعال زیستی مسئول اثرات درمانی آن است. گفتنی است که این گیاه به صورت خشک شده از طریق عطاری ها قابل تهیه است.

دونگ کوای به درمان چه مشکلاتی کمک می کند؟

متخصصین TCM مصرف دونگ کوای را برای شرایط زیر توصیه می کنند:

- اختلالات قاعدگی: بانوان از دونگ کوای برای کاهش بی نظمی های قاعدگی، از جمله دوره های دردناک، خونریزی شدید و سیکل های نامنظم استفاده می کنند.

- علائم یائسگی: برخی از بانوان از مزایای دونگ کوای برای مدیریت علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و تغییرات خلقی بهره می برند. با این حال، شواهد علمی محدودی برای حمایت از این کاربرد وجود دارد.

- سندرم پیش از قاعدگی (PMS): این گیاه ممکن است به کاهش علائم PMS مانند حساسیت سینه ها و تغییرات خلقی کمک کند.

- باروری: برخی از افراد به صورت محلی از  دونگ کوای برای تقویت قدرت باروری استفاده می کنند.

- پشتیبانی از سیستم ایمنی: به گفته محققان دونگ کوای دارای خواص تقویت کنندگی سیستم ایمنی است.

- سلامت قلب و عروق: برخی از مطالعات قدیمی‌ نشان می‌ دهند که دونگ کوای ممکن است با بهبود گردش خون بر سلامت قلب و عروق تاثیر مثبت بگذارد.

- تسکین درد: مردم محلی از دونگ کوای برای تسکین درد از جمله سردرد و درد مفاصل استفاده می کنند.

- ضد التهاب: دونگ کوای حاوی ترکیباتی با خواص ضد التهابی ارزشمند است.

موارد احتیاط

افرادی که قصد مصرف دونگ کوای را دارند باید با پزشک متخصص و با داروساز خود مشورت کنند. در واقع وضعیت سلامت عمومی، داروهای مصرفی فعلی و مکمل ها در این افراد در نظر گرفته می شود.

در صورت استفاده از دونگ کوای، افراد باید اقدامات احتیاطی زیر را رعایت کنند:

- بارداری: دونگ کوای برای استفاده در دوران بارداری نامناسب است، زیرا ممکن است روی رحم تاثیر بگذارد. اگر کسی این گیاه را در 3 ماه اول بارداری مصرف کند، ممکن است به ناهنجاری های مادرزادی نیز منجر شود.

- اختلالات خونریزی دهنده: گیاه مورد نظر ممکن است روند لخته شدن خون را کند کند و خطر خونریزی و کبودی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده افزایش دهد.

- شرایط حساس به استروژن: افراد مبتلا به شرایط حساس به هورمون، مانند سرطان سینه، سرطان تخمدان، آندومتریوز یا فیبروم های رحمی باید از مصرف دونگ کوای اجتناب کنند. این گیاه مانند استروژن عمل می کند و ممکن است بیماری های مذکور را تشدید کند.

- شیردهی: پزشکان هنوز مطمئن نیستند که آیا دونگ کوای در دوران شیردهی بی خطر است یا خیر. بنابراین بهتر است از مصرف این گیاه در دوران شیردهی خودداری شود.

- جراحی: افراد باید دو هفته قبل از جراحی برنامه ریزی شده مصرف دونگ کوای را متوقف کنند زیرا ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.

در مجموع استفاده طولانی مدت یا بیش از حد از دونگ کوای می تواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند.

تداخلات

مصرف دونگ کوای به همراه برخی از داروها به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این گیاه و داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین، روند لخته شدن خون را کند می کند. بنابراین افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند، نباید دونگ کوای مصرف کنند.

علاوه بر این، مصرف دونگ کوای همراه با داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت، ممکن است خطر کبودی و خونریزی را افزایش دهد.

افراد باید از مصرف دونگ کوای در کنار مکمل هایی که فرآیند لخته شدن خون را به تاخیر می اندازند و کند می کنند نیز اجتناب کنند، مانند:

- زنجبیل

- سیر

- جینکو

- پاناکس جینسنگ

عوارض جانبی

عوارض جانبی گیاه دونگ کوای ممکن است شامل موارد زیر باشد:

- حساسیت به نور

- حساسیت پوست به نور که باعث تغییر رنگ، خارش یا تورم می شود

- از دست دادن اشتها

- نفخ

- اسهال

- تب

- آروغ زدن

- افزایش فشار خون

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: هوجیچا ؛ از چای سبز برشته شده ژاپنی تا تقویت عملکرد شناختی!

دیگر خبرها

  • پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب
  • افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی
  • دونگ کوای ؛ جینسنگ زنانه و نسخه ای که می تواند خطرناک باشد(+عکس)
  • قطع داروهای لاغری مانند اوزمپیک و ویگووی باعث اضافه وزن می‌شود؟
  • وارفارین چیست و چه کاربردی دارد؟ + عوارض، استفاده در دوران بارداری و منع مصرف
  • فعالیت بیش از ۱۷۰ ماما در مراکز بهداشتی استان یزد
  • امنیت انرژی ایران در گرو استفاده صحیح مصرف کنندگان گاز
  • چگونه کودک باهوش‌تری داشته باشیم؟
  • بخور نخور های تغذیه در تقویت چشم و بینایی + نکات مهم
  • عرضه مکمل‌های ورزشی تنها از طریق داروخانه‌ها مجاز است