Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@03:16:05 GMT

مدیرعامل ایرنا: رسانه ها باید صدای مردم باشند

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۰۳۹۵۹

مدیرعامل ایرنا: رسانه ها باید صدای مردم باشند

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، سید ضیاء هاشمی در نشست هم اندیشی مدیران روابط عمومی دستگاههای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: در راستای همدلی و هم افزایی، باید نقاط قوت و ضعف دولت، مجموعه ها و سازمان ها را مطرح و رسالت رسانه ای خود را حفظ کنیم.
مدیرعامل ایرنا یادآور شد: نقد دستگاههای مختلف، نه با هدف تضعیف، بلکه وظیفه از سر شفقت و رفاقت آثار و برکات ارزشمندی در پی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی اظهار داشت: اکنون که در قرن 21 و در دنیای اطلاعات و ارتباطات بسر می بریم، استراتژی کتمان حقایق جواب نمی دهد بلکه باید به سمت جلب مشارکت پیش برویم و اگر رسانه ای ضعف ها را برجسته کند در واقع موقعیتی را در اختیار نقد شونده قرار داده تا ضعف های خود را برطرف و آنها را تبدیل به فرصت کند.
هاشمی ادامه داد: اگر نقدها را با دید مثبت نگاه کنیم، بدگمانی ها برطرف می شود؛ ما باید صدای مردم را بشنویم و برای پیگیری خواست مردم، از طرح نقدها استقبال کنیم و اینجاست که روابط عمومی ها با رسانه ها به یک تعامل مثبت می رسند.
وی از اعتماد عمومی به عنوان یکی از ضرورت های جامعه امروز یاد کرد و افزود: اعتماد اجتماعی مستلزم تعامل و گفت وگو است و وظیفه روابط عمومی ها نیز، ارتقای اعتماد اجتماعی است که امروز بیش از هر زمان دیگر به آن نیاز داریم.
هاشمی ادامه داد: اعتماد اجتماعی منجر به انسجام می شود و انسجام، مقدمه اقتدار است.
وی افزود: در شرایطی بسر می بریم که مجموعه ای در بیرون مرزها به دنبال نقض اقتدار ما هستند از این رو، به جامعه ای مبتنی بر اعتماد نیازمندیم؛ جامعه مقتدری که حرکت رو به جلو را تامین کند.
مدیرعامل ایرنا با بیان اینکه اگر اعتماد اجتماعی باشد، امید در جامعه بیشتر می شود، افزود: جامعه ای که از امید برخوردار نباشد، نسبت به آینده بدبین است و بدبینی، نارضایتی و بی اعتمادی را در جامعه افزایش می دهد.
وی بر لزوم ایجاد نشاط در جامعه تاکید کرد و افزود: ایجاد اعتماد نیازمند مقدمات لازم یعنی مشارکت جویی است، به این معنا که سازمان های مختلف باید انگیزه کافی و زمینه مناسب برای مسئولیت پذیری و ایفای آن داشته باشند زیرا که اگر مسئولیت اجتماعی نباشد، یک سازمان مقبولیت نخواهد داشت.

** روابط عمومی حلقه اتصال بین سازمان و جامعه است
مدیرعامل ایرنا، روابط عمومی ها را حلقه اتصال بین سازمان و جامعه دانست و افزود: روابط عمومی باید بتواند متناسب با نیازهای جامعه مسئولیت پذیری را سرلوحه برنامه های خود قرار دهد اما این مسئولیت پذیری، بدون مشارکت میسر نخواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه آگاهی بخشی و شفاف سازی، بستر شایعات را از بین می برد و زمینه اعتماد اجتماعی را فراهم می کند، افزود: البته این اعتماد اجتماعی به صورت یک سویه به نتیجه نمی رسد و نیازمند تعامل دو جانبه است تا امکان گفت و گو مهیا شود.
هاشمی نقد را یک فرصت مطلوب برای سازمانها دانست و افزود: روابط عمومی به نمایندگی از سازمان و به عنوان سخنگوی آن، باید از نقد استقبال کند تا بستر را برای تعامل ایجاد کند.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم دیگران به ما اعتماد داشته باشند یا جامعه به مدیریت سازمان، اعتماد داشته باشد، باید اعتماد کنیم چرا که اعتماد، اعتماد و بدگمانی بی اعتمادی می آورد.
مدیرعامل ایرنا، بر لزوم تعامل رسانه ها و روابط عمومی ها تاکید کرد و در عین حال گفت: روابط عمومی نباید جای رسانه را بگیرد، رسانه نیز نباید جای روابط عمومی را بگیرد زیرا نقش هرکدام متفاوت است؛ روابط عمومی متصل به سیستم مدیریت و زبان و ویترین مدیریت است و می خواهد تصویر درستی از مدیریت ارایه دهد اما نباید در این راه، اعتماد اجتماعی را از دست بدهد.
هاشمی بر تعاملی بودن نقش روابط عمومی ها تاکید کرد و افزود: روابط عمومی با شناسایی ضعف ها و اشکالات، باید راهی برای رفع مشکل و حل مساله پیدا کند، باید پاسخگوی مردم باشد و صدای مردم را به گوش مسئولان برساند؛ یکی از کانال هایی که می تواند این مهم را انجام دهد، رسانه است.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: روابط عمومی باید به حوزه مسئولیت خود اکتفا کند و تنها داده های لازم را در اختیار رسانه ها قرار داده و اجازه دهد رسانه ها با خلاقیت خود داده ها را پردازش کنند تا بتوانند پیوند خود را با افکار عمومی و مخاطبان حفظ کنند.
مدیرعامل ایرنا تصریح کرد: اگر رسانه بخواهد نقش روابط عمومی را ایفا کند و سخنگو و مبلغ سازمان ها باشد، جایگاه خود را در میان مخاطبان از دست خواهد داد و تبدیل به یک رسانه تشریفاتی می شود.
هاشمی انتقال مطالبات مردم را وظیفه رسانه ای ایرنا دانست و تصریح کرد: ایرنا یک خبرگزاری رسمی ملی با نگاه ملی است و کارکرد این رسانه بیان واقعیت ها است تا بتواند به رسالت حرفه ای خود به عنوان حلقه واسط مردم و مسئولان، عمل کند و صدای مردم و دولت باشد.
وی انعکاس اخبار صحیح را موجب جلب اعتماد و افزایش امید و نشاط در جامعه دانست و افزود: نقد ابزار رسانه است و ایرنا باید نقش انتقادی خود را حفظ و با نقد صحیح، امید را در میان مردم تقویت کند.

**رییعی: از نظارت های مرکزی گریز از مرکز نباشیم
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این نشست بر لزوم شفاف سازی در روابط عمومی های تابعه این وزارتخانه تاکید کرد و گفت: پیرامون ما ابهامات زیادی وجود دارد اما راه حل رفع ابهام، فرار از آن نیست بلکه باید اطلاع رسانی روشن و شفاف داشته باشیم.
«علی ربیعی»افزود: فرار از ابهام ها و مشکلات به نفع سازمانها نیست و اگر مشارکت جمعی را تقویت کنیم و کنار هم قرار بگیریم، می توانیم کارهای بزرگی انجام دهیم.
وی بر لزوم ارتقای ظرفیت روابط عمومی ها تاکید کرد و افزود: دو کارکرد برای روابط عمومی ها تعریف می شود که شامل کارکرد داخلی و کارکرد بیرونی است؛ در کارکرد داخلی باید روی تعصب سازمانی و روحیه پرسنل کار کنیم و در کارکرد بیرونی باید نگاه مردم را نسبت به وزارتخانه مثبت کنیم اما به نظر می رسد که کارکرد بیرونی روابط عمومی ها تقلیل پیدا کرده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، افزایش داریی های سازمانی را یکی از جنبه های کار روابط عمومی ها برشمرد و افزود: با نگرش جمعی، تبلیغات مناسب و تلطیف دیدگاهها می توان این هدف را عملیاتی کرد اما اکنون ضمیر فعالیت روابط عمومی ها فردی شده است.

** آیین‌نامه چگونگی انتشار اطلاعات تهیه می شود
دبیر شورای اطلاع رسانی دولت نیز در این نشست با اعلام اینکه آیین‌نامه چگونگی انتشار اطلاعات در دولت در دست تهیه است، بر لزوم تعامل با ذینفعان، شفافیت و پاسخگویی به عنوان ارکان سیاست اطلاع رسانی روابط عمومی ها تاکید کرد.
«علیرضا معزی» تمایل دو سویه مردم و مسئولان، شفافیت و پاسخگویی را از مولفه های اصلی ارتباطی دولت عنوان کرد و افزود: نباید ارتباط مسئولان با مردم فقط از طریق رسانه‌ها برقرار شود بلکه با برنامه‌ریزی مناسب می توان زمینه را برای پرسش و پاسخ مردم و مسئولان فراهم کرد.
دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت گفت: شفافیت نقش مهمی در ساماندهی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور دارد.
معزی افزود: انتظار افکار عمومی از مسئولان، اعتمادسازی است و اعتمادسازی زمانی ایجاد می‌شود که اطلاعات را حق مردم بدانیم.
وی تاکید کرد: اطلاع از آنچه در کشور رخ می‌دهد، جزو حقوق اصلی مردم است و از این رو شفاف سازی باید به درستی انجام شود.
وی پاسخگویی را رویکرد دیگر دولت در عرصه اطلاع‌رسانی دانست و افزود: پاسخگویی فقط دادن جوابیه نیست بلکه فراتر از آن باید قادر باشیم درباره فعالیت‌های خود به مردم، کارشناسان و ذینفعان اطلاع‌رسانی صحیح و جامع انجام دهیم.
نشست هم اندیشی مدیران روابط عمومی دستگاههای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیست و سوم اردیبهشت ماه در محل این وزارتخانه برگزار شد.
اقتصام**1070**2025
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: موسسات مالی و اعتباری تلگرام تحولات سوریه گفت و گوی ملی ارز دیجیتال ارزش های دهه 60 آیین نامه جامعه خلاقیت کار و رفاه اجتماعی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی موسسات مالی و اعتباری تلگرام تحولات سوریه گفت و گوی ملی ارز دیجیتال ارزش های دهه 60 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۰۳۹۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر هنر در حفاظت از محیط زیست

به گزارش جام جم و به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی استان بوشهر ، به مناسبت هفته هنر انقلاب  نشست بینا رشته ای  با حضور  اقشار مختلف هنرمندان ازجمله نویسندگان، شاعران، عکاسان، فیلمسازان  و  کارشناسان محیط زیست استان بوشهر به همراه  اکران خصوصی مستند رشاد بالف، معضلات محیط زیستی استان بررسی و برای رفع آنها و نقش هنر در این راستای حل این معضلات اندیشی شد.   سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان بوشهر در این نشست با تاکید بر لزوم شراکت همه ی   مردم برای داشتن محیط زیستی سالم گفت: هرگونه دست کاری سواحل، ورود فاضلاب و همچنین مواد آلاینده از جمله آلودگی های نفتی به دریا باعث برهم خوردن تعادل اکوسیستم و در نتیجه از بین رفتن مرجان ها می شود.   سعید نوذری با اشاره به صید و فروش باله ی کوسه به عنوان یک معضل محیط زیستی گفت: اخیراً یک صیاد در بوشهر اقدام به صید  یک تن کوسه کرده که قصدش فروش باله  آنها بوده، که این ظلم مسلم به محیط زیست است.   نوذری با تاکید بر غیرقانونی بودن صید به روش ترال گفت: استفاده از تور ترال، به اکو سیستم کف دریا و اقیانوس آسیب زده و تمام موجودات کف زی را از بین خواهد برد. وی ادامه داد: نخبگان استان اختراع هایی انجام داده اند که جایگزین صید با تور ترال است اما حمایت های لازم از طرح آنها انجام نمیشود و گره این مشکل نه به دست سیاستمداران و مسئولین بلکه به دست هنرمندان باز میشود. سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با بیان اینکه پویشهای مردمی از اثرگذارترین روشهای حفاظت از ظرفیتهای محیط زیستی است، افزود: مجموعه محیط زیست برای چاپ کتاب و یا برپایی نمایشگاههای مربوط به محیط زیست همراهی و از  آثار  هنرمندان در این عرصه حمایت می کند .   کارشناس روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر نیز در این آیین با تاکید بر برگزاری نشست های هنری  به جای نشست های رایج خبری افزود : با آغاز هفته هنر انقلاب برنامه های فرهنگی هنری شاخصی در حوزه هنری انجام شد،که می توان گفت حوزه هنری  سال  خوبی را شروع کرده است.  مسعود عرب زاده ادامه داد: یکی از برنامه هایی که در ششمین دوره هفته هنر انقلاب مصوب شد، نشست هنرمندان با فعالان محیط زیست بود که هنرمندان دغدغه مند استان هم از این برنامه استقبال کردند. عرب زاده افزود: هنرمندان تاثیر  زیادی در جامعه  دارند و از این رو یکی از راهبردهای  عبداله شاهینی رئیس حوزه هنری این بود که هنرمندان پای کار حل مسائل محیط زیست بیایند. وی با اشاره به ثبت نام  بیش از ۳۰۰ هنرمند در استان بوشهر در سامانه  شناسایی هنرمندان فعال  توسط حوزه هنری در هفته هنر انقلاب  یادآور شد :امید می رود حوزه  هنری با پشتوانه بخش وسیعی از هنرمندان سراسر استان، در ماه های آینده  نشست های فرهنگی و هنری با کارشناسان کشاورزی، دامپزشکی ، آب و فاضلاب  برگزار کند.   روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر با اشاره به تاثیر اکران مستند ساخته شده توسط هنرمند مستند ساز رشاد بالف  گفت: اگر ما این فیلم را به تنهایی نگاه میکردیم تأثیر کمتری  به روی ما می گذاشت ولی  اکران در این جمع بینا رشته ای  دغدغه محیط زیست را دو چندان کرد .   عرب زاده ادامه داد :آثار فاخری از این جنس میتواند  انسان را که در روزمرگی ها  گم شده است  باعث بهتر دیده شدن آسيب ها و  دغدغه محیط زیست شود.   گفتنی است  ریختن آب فاضلاب به دریا، قطع درختان شهری به بهانه های مختلف، صید بیرویه آبزیان، آلودگی های نفتی، شکار در محیط های ممنوعه و بازار فروش گسترده حیوانات بومی استان بوشهر ازجمله مواردی بود که هنرمندان و کارشناسان محیط زیست به آن پرداختند.

دیگر خبرها

  • پای حرف شما هم استانی‌ها در صدای مردم
  • فرآورده‌های گیاهی غیر مجاز اعلام شد
  • این فرآورده‌های گیاهی غیرمجاز هستند
  • استان فارس در تبیین دستاوردهای دولت رتبه اول کشور را دارد
  • برخورد با یک راننده تاکسی به دلیل حمل عجیب بار + عکس
  • سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت منصوب شد
  • حریق گالن‌های قیر در پشت بام یک ساختمان در حال ساخت  
  • تاثیر هنر در حفاظت از محیط زیست
  • علیرضا بیگی: پرونده کاظم صدیقی باید بررسی قضایی شود
  • رسانه های انساندوست صدای رسای مظلومیت مردم فلسطین