Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-03@03:52:06 GMT

میراث فرهنگی نیازمند هوای تازه است

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۴۸۶۳۲

میراث فرهنگی نیازمند هوای تازه است

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید نگاهش را به میراث فرهنگی در بخش‌های تشکیلاتی و محتوایی توسعه دهد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی یادداشتی را در اختیار یک خبرگزاری قرار داده است در این یادداشت آمده است:  اگر فعالیت‌های میراث فرهنگی را در یکصد سال گذشته مرور کنیم درمی‌یابیم که در بادی امر، موضوع این فعالیت‌ها، حفظ آثار تاریخی منقول و غیر منقول بوده است و رفته رفته اهمیت ابعاد دیگر میراث فرهنگی شناخته شد و دایره پاسداری و حفاظت از میراث فرهنگی از آثار تاریخی فراتر رفت و جنبه‌های غیرمادی میراث فرهنگی نیز مورد توجه قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه میراث مستند، میراث دیداری و شنیداری، میراث ناملموس، و میراث طبیعی بدون یکدیگر، درست شناخته نمی‌شوند و بدیهی است اگر موضوعی درست فهم نشود بالطبع درست حفاظت نخواهد شد.

امروزه شاهد مفاهیم بدیعی چون «منظر فرهنگی - طبیعی» و «ژئوپارک» هستیم. این مفاهیم نشان می‌دهد که انسان امروز به تلقی مترقی و کامل‌تری از میراث فرهنگی و طبیعی دست یافته و از نگاه محدود و جزیی به میراث فرهنگی عبور کرده است. جامعه مدیریتی و کارشناسی میراث فرهنگی ما نیز البته نسبت به این مفاهیم غریبه نیست، اما به نظر می‌رسد این آشنایی، ظاهری و قشری است و عملاً در امر نگهداری و مدیریت، به همه ابعاد و جنبه‌های میراث و رابطه میان آنها چندان توجهی نمی‌شود.

امروزه نگاه به میراث فرهنگی نگاه ژرف و گسترده‌ای باید باشد و به همان نسبت، مبانی و سازوکارهای مدیریتی و تشکیلاتی آن هم می‌باید توسعه یابد. در این روزگار نمی‌توان مبانی و ساز و کار مدیریتی که 50 سال پیش کارآمده را هنوز هم برای حفظ میراث فرهنگی به کار برد. باید همانطور که میراث فرهنگی در مفهوم و موضوع گسترده شده در ساز و کار تشکیلاتی هم مترقی شود.

شاید چون متولیان میراث فرهنگی در آغاز کار، باستان‌شناس، معمار و یا شهرساز بوده اند بیشتر به آثار باستانی، معماری و شهرسازی توجه شده است. اما الان نیاز است که دیدمان به میراث فرهنگی وسیع‌تر شود و مثلا به میراث علوم طبیعی و میراث مهندسی هم توجه شود. سازمان میراث فرهنگی در زمینه حفاظت و مدیریت میراث آب، میراث پزشکی، میراث نجوم و گاهشماری، و میراث دریانوردی کم‌تجربه است. علتش چنانکه اشاره کردم شاید این باشد که امور میراث فرهنگی در دست باستان‌شناسان و معماران ومرمت‌گران است که انگیزه، آگاهی، و صلاحیت لازم برای به این حوزه‌ها را ندارند. 

البته این نظر بنده در سایر حوزه‌های فرهنگ و تمدن نیز قابل تسری است. مثلاً در میان مردم، دانشمندانی چون ابن سینا،  ابوریحان، رازی، و فارابی شناخته شده‌اند، اما دانشمندانی چون خازنی، عبدالعلی بیرجندی، غیاث‌الدین جمشید  و ابن ماجد کمتر شناخته شده‌اند؛ ابن ماجد کسی است که درباره قواعد دریانوردی کتاب منحصر به فردی نوشته است که می‌توان آن را جزیی از میراث فکری بشر قلمداد کرد.

کم‌توجهی و غفلت از این مسائل، خسارت‌بار است؛ هم بخش مهمی از میراث ما فراموش خواهد شد و هم امکان بهره‌برداری از این مواریث را از دست خواهیم داد. بنابرین لازم است در رویکردمان به میراث فرهنگی بازنگری و بازاندیشی کنیم؛ به نحوی که خون تازه‌ای در رگ‌های میراث فرهنگی جریان یابد و نگاه به میراث فرهنگی از ورطه «اندراس و فنا» رهایی یابد. باید از مسائل روزمره و جزییات پا را فراتر بگذاریم و به نقش آموزشی میراث و پیام‌های آن توجه کنیم. 

کاش مدیران فرهنگی، مخصوصاً مدیران ارشد میراث فرهنگی یک بار کتاب «تاریکی و روشنایی» سیدفخرالدین شادمان را بخوانند تا بدانند یک مدیر فرهنگی چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد و از چه موقع و منظری به امور بنگرد.

 

منبع:مهر

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۴۸۶۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهیابی ماندستان به جشنواره رسانه‌ای میراث فرهنگی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ در بخش مستند نیمه بلند تلویزیونی، از بین متقاضیان شرکت کننده از سراسر کشور، بخش آثار تاریخی و گردشگری مجموعه مستند ماندستان (ویژه شهرستان دشتی) مجوز لازم به مرحله پایانی را کسب کرد.

مستند تلویزیونی ماندستان به مدت ۳ سال در ۱۵ قسمت تلویزیونی تولید شده است که از خرداد تا آبان ماه ۱۴۰۲ به صورت هفتگی از آنتن سیمای استانی مرکز بوشهر پخش شد.

تهیه کننده و کارگردان مستند تلویزیونی ماندستان سید علاالدین امیری، کارشناس ارشد مهندسی الکترونیک و مخابرات است.

دیگر خبرها

  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • راهیابی ماندستان به جشنواره رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • همایش بین‌المللی معماری دست‌کند کشور در لرستان برگزار می‌شود
  • کاشت نهال متناسب با آب و هوای شهرستان دهلران باشد
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • موتور توربو بهتر است یا تنفس طبیعی؟
  • تحویل ۹ شیء تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • تحویل ۹ شئ تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • تخصیص اعتبار به بخش شیدا نیازمند نگاه ویژه‌ است
  • تخصیص اعتبار به بخش شیدا نیازمند نگاه ویژه‌ای است