Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@13:36:21 GMT

توسعه کرنج به پرگس واگذار شد

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۵۴۰۴۸

توسعه کرنج به پرگس واگذار شد

مراسم امضای موافقت‌نامه (HOA) بین شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و کنسرسیوم بین المللی پرگس (Pergas) به منظور توسعه و پشتیبانی بهره برداری میدان کرنج عصر امروز برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، اثبات نفت میدان کرنج که در فاصله ۱۱۰ کلیومتری جنوب شرق اهواز واقع است  در سال ۱۳۴۲ با حفاری چاه شماره یک و در مخزن آسماری این میدان انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میزان نفت در جای این میدان ۱۱ میلیارد بشکه و در مخازن آسماری و پابده است. تولید از این میدان در سال ۱۳۴۳ آغاز شده و در حال حاضر با  ۱۲۷ هزار بشکه در روز ادامه دارد. این میدان جزو میادینی است که عملیات تزریق گاز با هدف انجام روشهای ازدیاد برداشت از آن در سال ۱۳۷۱ آغاز و کماکان ادامه دارد.

در راستای در اولویت قرار گرفتن میدان کرنج، تفاهم‌نامه‌ای با کنسرسیوم پرگس بر اساس الگوی قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، به منظور تهیه طرح توسعه مناسب امضا شد. سپس با تشکیل جلسات فنی-تخصصی مشترک و ارائه مطالعات مربوطه، در نهایت طرح توسعه پیشنهادی کنسرسیوم Pergas در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مورد قبول واقع و طرح نهایی توسعه در کمیته مشاورین مدیریت مخازن شرکت ملی نفت نیز مورد تایید قرار گرفت. همزمان با نهایی سازی  طرح توسعه، مذاکرات حقوقی، قراردادی و مالی با کنسرسیوم Pergas آغاز و در ۲۵ اردیبهشت سال جاری  مذاکرات با کنسرسیوم Pergas نهایی شد.

تولید روزانه ۲۰۰ هزار بشکه از کرنج طی ۱۰ سال

در صورت به قرارداد رسیدن این HOA، امکان دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۲۰۰ هزار بشکه و تولید تجمعی حدود ۶۵۵ میلیون بشکه طی ده سال آینده با برآورد هزینه‌های سرمایه‌ای مستقیم معادل ۱۱۶۷ و هزینه‌های غیرمستقیم معادل ۱۸۷ میلیون دلار وجود دارد.

مهم‌ترین بخش‌های شرح کار این قرارداد، فشار افزایی مخزن تا فشار اولیه با افزایش حدود ۳ برابری تزریق گاز نسبت به وضعت کنونی، احداث ایستگاههای تراکم و تزریق گاز با ظرفیت ۸۰۰ میلیون فوت مکعب در روز، ساخت تاسیسات جمع آوری و انتقال گاز همراه با ظرفیت ۲۸۰ میلیون فوت مکعب در روز، ساخت کارخانه نمک زدایی با ظرفیت ۱۱۰ هزار بشکه در روز، حفاری ۳۵ حلقه چاه در مخازن آسماری و پابده (شامل چاههای تولیدی عمودی، انحرافی و افقی،   مشاهده‌ای، تزریق گاز و تزریق پساب)، حفاری دو حلقه چاه توصیفی در مخزن پر فشار گازی خامی با هدف پتانسیل سنجی تولید گاز از این مخزن، تعمیر ۱۵ حلقه چاه با دکل و بهینه سازی چاهها و تاسیسات موجود است. همچنین به منظور تهیه برنامه جامع ازدیاد برداشت (EOR)، شبیه سازی و اجرای پایلوت در میدان به مدت ۵ سال صورت خواهد گرفت که در نتیجه این مطالعات اجرای پروژه جامع ازدیاد برداشت در صورت توافق طرفین انجام خواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام میدان کرنج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۵۴۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است / عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان گفت: دومین قطار ترانزیتی افغانستان بعد از تخصیص لکوموتیو کنسرسیوم برای خروج از کشورT امکان حرکت دارد که در ادامه مشروط به همکاری شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی انجام خواهد شد.

به گزارش ایسنا به نقل از ایراف، اداره راه‌آهن افغانستان در شبکه ایکس اعلام کرده است که، دومین قطار ترانزیتی افغانستان از مسیر ایران به مقصد ترکیه آماده‌ی حرکت است.

این اداره با اشاره به همکاری کشورهای همسایه افغانستان آورده است: ما علاوه‌بر انتقال کالاها، قلب‌ها را نیز به یکدیگر متصل می‌کنیم.

این در حالی است که، اولین قطار ترانزیتی افغانستان به مقصد ترکیه در ایستگاه شمتیغ متوقف شده است.

در خصوص این موضوع «مصطفی رضایی» مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان به ایراف گفت: پس از این‌که اولین قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه به دلیل ناهماهنگی شرکت راه‌آهن دو هفته در مرز شرقی کشور گرفتار شد، بر اساس دستور دفتر رئیس‌جمهور، وزیر راه و شهرسازی به موضوع ورود کرد.

وی افزود: همچنین نامه تعیین‌کننده نماینده ویژه وزارت راه و شهرسازی برای آغاز بهره‌برداری تجاری از محور ریلی خواف - هرات با پیگیری‌هایی که نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور افغانستان و استاندار خراسان رضوی انجام دادند، تعیین تکلیف صورت گرفت.

رضایی در ادامه توضیح داد: از این‌رو در روزهای جاری این قطار از نقطه صفر مرزی حرکتش را به سمت مرزهای غربی کشور برای خروج به سمت ترکیه آغاز خواهد کرد.

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی در خصوص قطارهای ترانزیتی بعدی از افغانستان که وارد ایران می‌شود، مطرح کرد: بعد از تخصیص لکوموتیو کنسرسیوم برای خروج از کشور امکان حرکت قطارها است که در ادامه مشروط به همکاری شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی انجام خواهد شد.

رضایی در نهایت خبر داد که در روزهای آتی دومین قطار ترانزیتی هم وارد کشور خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • همکاری اوپک با عراق و قزاقستان برای جبران مازاد نفت
  • دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است؛ عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن
  • این برند لوکس چینی به میدان بازمی‌گردد | به دنبال تجسم آینده
  • افزایش تولید گاز / خوراک پتروشیمی ها تامین شد؟
  • توسعه پارس جنوبی روزانه ۴۲ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور می‌افزاید
  • دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است / عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن
  • شارژ ۱۹ میلیارد دلاری صندوق توسعه/ تزریق ۱۰۰ همت به مسکن در ۱۴۰۳
  • چالش‌های آوج در مسیر توسعه
  • کف قیمت نفت در ۸۰ دلار محکم شد
  • افزایش ۲۱درصدی تولید نفت ایران در خلیج فارس