Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@01:41:57 GMT

ضرورت بازنگری در سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۶۸۳۳۸

ضرورت بازنگری در سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران درباره  سابقه برنامه‌های مقطع ارشد و دکتری علوم قرآن و حدیث و لزوم بازنگری در برنامه‌های این مقاطع سخن گفت. ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۶ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات

مجید معارف، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران در نشست ارزیابی دروس کارشناسی ارشد و دکترای رشته علوم قرآن و حدیث که امروز به حضور دکتر پاکتچی، فروغ پارسا، قاسم درزی و دیگر اساتید رشته‌ علوم قرآن و حدیث در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد،  ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان گفت: مباحث خود را در پنج عنوان بیان می‌دارم؛ اول درباره  سابقه برنامه‌های مقطع ارشد و دکتری علوم قرآن و حدیث؛ دوم، بازنگری در برنامه‌ها و ضرورت و تقویم زبانی؛ سوم مشخصات برنامه‌های ارشد و دکترا از جهت ساختار و دروس؛ چهارم شاخص‌های برنامه‌های به روز؛  پنجم ظرفیت‌شناسی برنامه‌های ارشد و دکترا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی درباره محور اول مباحث خود گفت: تا قبل از تدوین برنامه جدید سرفصلهای دروس رشته علوم قرآن و حدیث، از چند جهت برنامه‌های مربوط به این رشته در دانشگاه‌ها اجرا می‌شد.  اول اینکه این رشته سبقه‌ای سنتی داشت که به سی سال قبل باز می‌گردد؛ همین برنامه سنتی در سال 76 بازنگری شد که در این بازنگری بنده، دکتر شاکر و کاظم عسگری دخیل بودیم. این برنامه مشهور به برنامه دانشکده اصول دین شد. در سال 93 بازنگری مجددی درباره سرفصل‌های دروس رشته علوم قرآن و حدیث صورت گرفت، اما به این معنا نبود که سرفصل‌های سنتی را حذف کرده باشیم بلکه آن را ارتقا دادیم  و در سال 94 توسط وزارت علوم تصویب و به دانشگاه‌های سراسر کشور ابلاغ شد.

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران با توجه به محور دوم با اشاره به اینکه بازنگری یک اصل است،  افزود: ضرورت بازنگری، بروز شدن برنامه از لحاظ مفاهیم،  نیازها و اطلاعات علمی باز می‌گردد تا متناسب با تحولات علمی روز باشد؛ با این حال  بازنگری دارای تقویم زمانی است زیرا یک برنامه پس از تصویب و ابلاغ نیاز به بررسی ضعف و قوت دارد. لذا  در ارزیابی سرفصل دروس علوم قرآن و حدیث نیاز به بازه زمانی پنج ساله در مقطع کارشناسی و دکتراست.

معارف با بیان اینکه  بروز شدن هر برنامه باید دارای چند ویژگی باشد،  خاطرنشان کرد:  بروز شدن هر برنامه باید دارای ویژگی‌هایی باشد که شامل بروز بودن برای دستیابی به آخرین دستاوردهای پژوهشگران، در نظر گرفتن نیاز علمی دانشجویان در مقطع کارشناسیِ رشته‌های مرتبط و غیر مرتبط و در نظر گرفتن رابطه محتوایی سه مقطع کارشناسی،  ارشد و دکترا به این صورت که به هیچ وجه نباید سرفصل این مقاطع تکراری باشند.

وی با تأکید بر اینکه یک برنامه موفق باید دارای رویکرد اثباتی و نفی ای باشد،  اظهار کرد: رویکرد اثباتی به این معناست که به صورت تبیینی و تفسیری دانشجو را آموزش دهیم و رویکرد نفی ای  یعنی به نقد شبهات بپردازیم.

معارف با بیان اینکه برنامه‌های موجود از دو جهت دارای ظرفیت مناسبی هستند، افزود:  این ظرفیت‌ها شامل ظرفیت آموزشی و پژوهشی هستند. ظرفیت آموزشی یعنی اگر استاد بخواهد برنامه را اجرا کند،  حتماً باید خود را مجهز به منابع علمی کند. این مسئله باعث می‌شود استاد پایبند به برنامه سرفصل دروس باشد. ظرفیت پژوهشی نیز به این معناست که استاد به شاگردان خود موضوعات تحقیقاتی ارائه دهد. ممکن است استاد تشخیص دهد یک عنوان بیشتر مدنظر شاگردان است، لذا همان را به عنوان مسأله اصلی برای مقاله یا پایان‌نامه پیشنهاد می‌دهد.

به گزارش تسنیم، این نشست با هدف گفت‌وگو درباره دروس کارشناسی ارشد و دکترای علوم قرآن و حدیث که به تازه‌گی به تصویب وزارت علوم رسیده است و نیز ارائه پیشنهاداتی برای اصلاح هر چه بیشتر دروس این رشته برگزار شد.

انتهای‌پیام/ 

R1392/P1011199/S4,37/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۶۸۳۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت حفظ روابط دوستانه در بین فرهیختگان و دانشگاهیان

امام جمعه قزوین گفت: محبت و دوستی هم باید حرف نخست را در روابط اجتماعی بین فرهیختگان دانشگاهی ما بزند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، آیت‌الله عبدالکریم عابدینی امروز -چهارشنبه پنجم اردیبهشت- در نشست هم‌اندیشی با رؤسا و هیئت رئیسه دانشگاه‌های استان اظهار کرد: خرابه‌های یمن خاستگاه بزرگ قدرت اسلامی شد، به طوری که از ۲ هزار کیلومتر دورتر از مناطق صهیونیست‌نشین موشک‌های یمنی‌ها صهیونیست‌ها را تهدید می‌کند.

وی اضافه کرد: یمنی‌ها دریای سرخ را زیر سیطره قدرت خود علیه قدرتمندان پوشالی دنیا تغییر وضعیت دادند و این حاصل امامت قرآن مجید در محور مقاومت اسلامی است. غزه مقتدر را نگاه کنید، حتی کودکان غزه هم در خرابه‌های خانه‌هایشان قرآن می‌خوانند، خانواده‌های غزه در مصیبت‌هایی که برایشان پیش می‌آید زنده و شاداب هستند، دلیلش این است که قرآنی هستند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین با بیان اینکه همه مسئولیم که دانشگاه، جامعه و خانواده را قرآنی کنیم، گفت: طرح مسطورا برای همین دغدغه‌های قرآنی است، این طرح باید تیتر درشت رسانه‌های ما باشد و در انظار مردم برجسته نشان داده شود، برای اینکه کاری می‌کند که یک نهضت قرآنی به پا می‌خیزد و خود به خود جامعه جنب‌وجوش قرآنی پیدا می‌کند.

عابدینی یادآور شد: رابطه دانش و صنعت بسیار مهم است، دانشجویی که رشته کشاورزی می‌خواند، باید عملاً و حضوری به زمین کشاورزی برود و از نزدیک ببیند که این گندم، جو، درخت و نهال چطور رشد می‌کند و محصول می‌دهد، اگر کسی ساختار و بافت کشاورزی و رشد، رویش، درخت و دانه را نداند نمی‌تواند با آیات قرآن ارتباط بگیرد.

وی ادامه داد: یا برای مثال باید دانشجو به کارخانه برود، صنعتگران را از نزدیک ببیند و تجارب آن‌ها را بشنود، علم خالص به کار نمی‌آید و صرفاً تجربه هم کمتر پیشرفتی را موجب می‌شود؛ اما اگر پیوند بین علم و تجربه اتفاق بیفتد، معجزه می‌کند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین با ذکر اینکه رابطه اخلاق، اخلاص، تهذیب با علم هم بسیار حائز اهمیت است، گفت: مدیران، مسئولان، نهادهای دانشگاه‌ها، روحانیون معظم و اساتید گرانقدر باید روی تهذیب خود و دانشجویان کار کنند و این دغدغه جدی آنان باشد.

عابدینی افزود: بهترین بستر و راه قرآن است، در روایات آمده هر کس تصمیم جدی دارد که عالم شود در قرآن تدبر کند، اینجا بستر رشد، رویش و انقلاب علمی است. گاهی ما بافته‌ها و ساخته‌های فکر خود را به خورد دانشجو می‌دهیم و تصور می‌کنیم این‌ها دانشجویان را به جایی می‌رسانند.

وی تصریح کرد: گاهی برخی می‌گویند برای انجام فلان کار، پول، ساختمان یا نیرو نداریم. آنهایی که در این عالم کارهای بزرگی انجام داده‌اند، نه تنها هیچکدام از این امکانات نداشته‌اند، بلکه حتی مانع‌تراشی‌های فراوان هم نتوانسته مانع کار آنها شود که یکی از این بزرگان امام خمینی (ره) بود و حاج قاسم سلیمانی در ویرانه‌های حلب تبدیل به حاج قاسم شد.

امام جمعه قزوین در ادامه صحبت‌هایش با یادآوری اینکه آمریکایی‌ها و سعودی‌ها یمن فقیر را نابود کرده بودند، اما از میان این خرابه‌ها عزت، اقتدار و سربلندی رویید، گفت: بنابراین درست نیست که بگوییم چون امکانات، نیرو، نفر و بودجه نداریم، نمی‌توانیم کار کنیم. باید موانع را برطرف کرد؛ اما اینکه بیاییم به مانع نگاه کنیم و از حرکت بایستیم درست نیست.

عابدینی اضافه کرد: باید برای عدالت و حق دغدغه جدی داشته باشیم، نگوییم حق آن است که نفع مرا می‌رساند، کرامت همه انسان‌ها باید دغدغه ما باشد، این انسان‌ها ممکن است در یمن، افغانستان، لبنان، سوریه، فلسطین، پاکستان و یا ایران باشند.

وی ادامه داد: عبادت و یقین نیز بسیار حائز اهمیت است، چقدر جامعه جوان و دانشجوی گرفتار شک و تردید هستند، چه کسی مسئول است شک این‌ها را به یقین بکشاند؟ این رسالت من و شماست.

نماینده ولی فقیه در استان در پایان صحبت‌هایش با اشاره به اینکه اضطراب، دل‌نگرانی و تشویش خاطر در بین جوانان یا خانواده‌ها داریم، گفت: طلاق محصول تشویش خاطر و عدم آرامش است و این ناهنجاری‌های اجتماعی که گاهی شعله‌ور می‌شود، مربوط به همان بی‌آرامشی‌ها است، خدای متعال می‌فرماید با ذکر قلب‌ها آرام می‌گیرد و این‌ها وظایف دانشگاهی ماست.

عابدینی تأکید کرد: محبت و دوستی هم باید حرف اول را در روابط اجتماعی بین فرهیختگان دانشگاهی ما بزند و امیدواریم همه ما بتوانیم کار خود را به درستی انجام دهیم.

کد خبر 747623

دیگر خبرها

  • تغییر تصمیمات جبهه مقاومت و ضرورت بازنگری دربرخی تحلیل های رسمی
  • دانشگاه جندی‌شاپور اهواز در مقطع ارشد «هوشبری» دانشجوی خارجی می‌پذیرد
  • ضرورتِ هدایت نخبگان به سمت علوم انسانی
  • ضرورت حفظ روابط دوستانه در بین فرهیختگان و دانشگاهیان
  • دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو پذیرش می‌کند
  • شاید مهندس امنیت اطلاعات  
  • ایجاد زیرساخت هوشمند رصد رشته مقاطع و رشته محل‌های علوم پزشکی
  • ۲۷ رشته تخصصی جدید به دانشگاه علوم پزشکی قم اضافه می‌شود
  • ضرورت بازنگری در ضوابط استقرار مراکز دفن نخاله‌های ساختمانی
  • بررسی مقتضای اصل در مجراهای مختلف شک در مسائل اعتقادی