Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@10:21:52 GMT

نقاط ضعف خدمات سفر اطلاع رسانی شود

تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۸۸۰۴۳

نقاط ضعف خدمات سفر اطلاع رسانی شود

اردبیل - ایرنا - استاندار اردبیل از مدیران ذیربط خواست در کنار موارد مثبت ، نقاط ضعف موجود در چگونگی ارائه خدمات به مسافران نوروز امسال این استان را بطور آشکار و بدون ملاحظه کاری به آگاهی مردم برسانند.

به گزارش ایرنا ، اکبر بهنام جو عصر پنجشنبه در نشست ستاد اجرایی خدمات سفر استان اردبیل افزود: اجرای هر کاری با کاستی ها و یا موارد مثبتی همراه است و اگر در ارزیابی ها و اطلاع رسانی ها به مردم ، هم موارد منفی و هم کارهای مفید و مثبت لحاظ شوند از دچار شدن به خوشبینی های کاذب خلاص شده و برای بهبود کارها در آینده مصمم تر می شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی تقویت باور و اعتماد عمومی نسبت به تلاش مدیران اجرایی را دیگر اثر مفید چشم پوشی نکردن از واقعیت ها دانست و اظهار کرد: شایسته است که رسانه های گروهی برای ارج نهادن به کارهای ارزشمند و شاخصی که در زمینه های مختلف انجام شده و تقویت امید و نشاط در جامعه ، موارد مثبت را در اولویت خبرها قرار داده و به شکل پررنگ تر به آنها بپردازند.
رییس شورای اداری استان اردبیل همچنین گفت: در تعطیلات نوروزی شاهد کارها و نتایج شگرفی در زمینه چگونگی انجام سفرهای مسافران و گردشگران نوروزی به استان اردبیل و ارائه خدمات به آنها بودیم.
بهنام جو کاهش قابل ملاحظه میزان تصادف های رانندگی برغم افزایش تعداد تردد خودروها در جاده های استان اردبیل در نوروز امسال را از جمله این موارد مثبت و یک موفقیت شاخص دانست و نسبت به کاهش بیش از پیش این آمار در سال های آینده ابراز امیدواری کرد.
او اظهار کرد: ارائه خدمات مناسب از سوی شهرداری های اردبیل و سرعین و افزایش میزان بازدید از موزه ها و آثار تاریخی نیز از جمله موارد مفید اقدام های ستاد سفر این استان در تعطیلات نوروز امسال هستند که جا دارد مراتب قدردانی خود را از تلاشگران این ستاد بویژه از شهرداران اردبیل و سرعین اعلام کنم.
او گفت: هر چند جلب رضایت همه افراد به دلیل وجود سلایق و ذائقه های مختلف در انسان ها و نیز برخی مشکلات در جامعه یک کار سخت و شاید غیرممکن است ولی تمام اعضای ستاد اعم از مدیران دولتی و نیز نهادهایی مانند شهرداری ها به عنوان متولیان امر باید تلاش خودشان را برای رفاه و آسایش میهمانان به کار گیرند تا آنها با خاطره هایی خوش این دیار را ترک کنند.
استاندار اردبیل در عین حال با اشاره به کاستی هایی که در تعطیلات نوروز امسال در این استان به شکل گسترده خودنمایی می کرد، پراکنش انواع زباله در کناره های جاده ها ، فضاهای بیرون از شهرها بویژه در نقاط سیاحتی استان اردبیل را از آن جمله ذکر کرد.
بهنام جو تصریح کرد: در این زمینه نمی توان همه کوتاهی ها و گناه ها را گردن مدیران ذیربط انداخت چراکه رعایت موازین محیط زیستی و پاکیزه نگهداشتن محیط اطراف ازسوی مردم در این زمینه شرط اول است.
وی افزود: باید از هر ابزاری در زمینه گرایش دادن توجه مردم به موضوع پاکیزه نگهداشتن محیط زیست به عنوان یک ضرورت بهره گرفت و به نظر می رسد استفاده از ظرفیت هایی مانند زبان تاثیرگذار انواع هنر ، ظرفیت مساجد و سخنرانی های روحانیان و عالمان ، مدارس و دانش آموزان و مانند آنها برای موفقیت در این زمینه موثر باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه 20 طرح جدید گردشگری در استان اردبیل اجرا می شود از متولیان ذیربط خواست تا با آغاز عملیات اجرایی این طرح ها زمینه را برای دریافت اعتبار برای آنها در سفر امسال آقای دکتر روحانی به اردبیل فراهم کنند.
وی همچنین با اشاره به در پیش بودن تعطیلات مربوط به فصول گرم سال و به خصوص چند روزه تعطیلات اواسط خرداد ماه امسال از مدیران و متولیان ذیربط خواست تا همه تلاش خود را برای ارائه خدمات مطلوب به مسافران و میهمانان به کار بگیرند.
اردبیل به دلیل دارا بودن آب و هوای دل انگیز ، مناظر طبیعی زیبا و صدها بنا و اثر باستانی از استان های مسافرپذیر ایران است و هر سال حدود 10 میلیون نفر گردشگر داخلی و توریست خارجی را پذیرایی می کند.
6019/6016

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي گردشگري خدمات سفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۸۸۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملکرد فصل معیشت و رفاه در قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، به منظور تعیین چارچوب‌های لازم برای ارائه خدمات به جامعه معزز ایثارگری کشور، قوانین و مقررات متنوعی وضع شده که یکی از مهم‌ترین آنها، قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران است. به رغم گذشت بیش از ۱۰ سال از تصویب این قانون، تاکنون ارزیابی دقیقی از عملکرد آن از سوی دستگاه‌های متولی، به ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران صورت نپذیرفته و همین مسئله سبب ایجاد تفاسیر مختلف از میزان و دلایل اجرایی نشدن آن شده است.

دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی،  در گزارشی با عنوان «ارزیابی عملکرد قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران (۳)؛ بررسی فصل معیشت و رفاه» در این باره آورده است که نظام اسلامی به‌منظور پاسداشت و تکریم از جامعه ایثارگران کشور، به‌عنوان پرچم‌داران فرهنگ ایثار و جهاد، قوانین و الزامات سیاستی متعددی را طی سالیان گذشته مصوب و اجرا کرده است. یکی از مهم‌ترین قوانین این حوزه «قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران» است که پس از سیاست‌های کلی ترویج و تحکیم فرهنگ ایثار و جهاد و ساماندهی امور ایثارگران ( ۱۳۸۵.۰۲.۱۶) مهم‌ترین سند کشور در این عرصه به‌شمار می‌رود و تکالیف دولت و تمامی دستگاه‌های اجرایی را در قبال حقوق ایثارگران معزز و خانواده محترم آنان تعیین کرده است. 

* عملکرد مالی و عملیاتی قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران 

این گزارش مطرح می‌کند که باوجود گذشت بیش از ۱۰ سال از تصویب این قانون، تاکنون ارزیابی دقیقی از عملکرد آن از‌سوی دستگاه‌های متولی، به‌ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران صورت نپذیرفته و همین مسئله زمینه ایجاد تفاسیر مختلف از میزان و دلایل عدم اجرای آن را فراهم کرده است. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با توجه به مفاد ماده (۷۴) این قانون و با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران، برای نخستین‌بار در کشور، عملکرد مالی و عملیاتی قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران را به تفکیک فصول قانون جامع و به تفکیک موضوع مواد هر فصل از قانون، با تمرکز بر سال‌های اجرای قانون برنامه ششم توسعه کشور طی دوره (۱۴۰۰-۱۳۹۶) مورد ارزیابی کارشناسی قرار داده است. 

تاکنون ارزیابی دقیقی از عملکرد آن از‌سوی دستگاه‌های متولی، به‌ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران صورت نپذیرفته و همین مسئله زمینه ایجاد تفاسیر مختلف از میزان و دلایل عدم اجرای آن را فراهم کرده است

* ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط

در این گزارش بیان می‌شود که با توجه به حجم بالای احکام مربوط به فصول هشت‌گانه قانون، ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط در قالب سلسله‌گزارش‌ها (به تفکیک و با توجه به حجم فصول) ارائه خواهد شد. این گزارش سومین گزارش از مجموعه گزارش‌های ارزیابی عملکرد قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران است که به بررسی احکام فصل ششم (حوزه معیشت و رفاه) می‌پردازد. 

* پرداخت حقوق و مزایای مشمولین

این گزارش ادامه می‌دهد که یافته‌های تحقیق حاضر نشان داد که پیرامون فصل معیشت و رفاه، به‌رغم اجرای برخی اقدامات همچون «پرداخت حقوق و مزایای مشمولین این قانون ازسوی بنیاد شهید و امور ایثارگران و دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط»، «برخورداری از معافیت‌ها، خدمات و تسهیلات پیش‌بینی شده، شامل کاهش بهای بلیط، ارائه خدمات ترددی، سهمیه حج تمتع و موارد دیگر مصرح در قانون» و همین‌طور «حمایت‌های قضایی و اختصاص بخشی از سهمیه صدور پروانه سردفتری و وکالت و مجوز کارشناسان رسمی دادگستری به مشمولان»، چالش‌هایی نیز در مسیر اجرای احکام این فصل دیده ‌می‌شود که از آن جمله می‌توان به «عدم تشکیل صندوق ذخیره ایثارگران»، «عدم پیش‌بینی اعتبار برای اجرای برخی از خدمات تعیین شده در این قانون»، «عدم دسترسی به اطلاعات مربوط به بهره‌مندی ایثارگران از حمایت‌های قضایی» و «عدم پرداخت فوق‌العاده ایثارگری به ایثارگرانی که مستخدم دولت نیستند و حقوق حالت اشتغال نیز دریافت نمی‌کنند (به‌دلیل عدم تصویب آیین‌نامه اجرایی درخصوص ماده (۵۱) این قانون)» اشاره کرد. 

در این گزارش راهکارهایی اجرای بهینه دو فصل مورد اشاره کرد و پیشنهاد داد که اعتبارات مورد نیاز برای ارائه خدمات موضوع این فصل در بودجه سالیانه دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط پیش‌بینی شود، آیین‌نامه اجرایی ماده (۵۱) این قانون جهت شفاف‌سازی مشمولین و تعیین میزان و نحوه ارائه خدمات مربوط تصویب شود، ارتباط الکترونیکی بین بنیاد شهید و امور ایثارگران (درخصوص خدمات حمایت قضایی) و قوه ‌قضائیه و وزارت دادگستری ایجاد شود، با توجه به مفاد ماده (۵۷) این قانون موضوع بازخرید مرخصی ایام اسارت آزادگان غیرشاغل غیرحالت اشتغال تعیین تکلیف و درخصوص ماده (۴۱) و ابهامات آن نیز از طریق آیین‌نامه اجرایی رفع ابهام شود. 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید. 

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فعالیت اورژانس اجتماعی در ۵ شهرستان زنجان
  • ساکنان رفح به هشدارهای تل آویو درباره تخلیه وقعی ننهادند
  • اطلاع‌رسانی به‌موقع به کشاورزان و عشایر در خصوص بارندگی‌ها انجام شود
  • دامداران مراقب احشام خود در بارندگی ها باشند
  • آغاز پویش ملی سلامت دهان و دندان کودک
  • چرا در پارک لاله حصار کشیده شده/ شهردار تهران اطلاع‌رسانی درست انجام دهد
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!
  • اطلاعیه شهرداری منطقه ١۵ درباره‌ حادثه‌ای که برای یکی از کارگران خدمات شهری رخ داد
  • عملکرد فصل معیشت و رفاه در قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران
  • استاندار اردبیل: راه‌آهن اردبیل امسال به بهره‌ برداری می‌رسد