Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-27@05:01:30 GMT

همدان| کهن‌دیار همدان گنجینه‌ای ارزشمند از موزه‌ها

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۰۵۱۴۸

همدان| کهن‌دیار همدان گنجینه‌ای ارزشمند از موزه‌ها

استان همدان گنجینه با ارزشی از موزه‌های مختلف است که آثار ارزشمندی در خود جای داده است به طوری که موزه‌های استان همدان می‌توانند به عنوان مهم‌ترین عامل در جذب گردشگر محسوب شوند. ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۵ استانها همدان نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، روز 18 مه برابر با 28 اردیبهشت به عنوان روز جهانی موزه‌ها نام‌گذاری شده که به‌منظور ترغیب و تشویق عموم مردم برای بازدید از موزه‌ها در این روز بازدید از تمامی موزه‌ها و اماکن تحت‌پوشش سازمان میراث فرهنگی برای عموم در همدان رایگان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همدان، کهن شهر ایران با بیش از 3 هزار و 400 سال سابقه مدنیت، آثار تاریخی فراوان، جاذبه‌های طبیعی از شهرهایی است که موزه‌های متعدد آن تاریخ و فرهنگ این خطه را به تصویر می‌کشد.

دیار مادستان در کنار آثار تاریخی، دارای موزه‌های متعددی است که با هدف معرفی بیشتر تاریخ و فرهنگ مردمان این دیار در شهرهای مختلف استان ایجادشده است.

استان همدان گنجینه با ارزشی از موزه‌های مختلف است که آثار ارزشمندی در خود جای داده است به طوری که موزه‌های استان همدان می‌توانند به عنوان مهم‌ترین عامل در جذب گردشگر محسوب شوند.

در حال حاضر 14 موزه و ابنیه در استان همدان فعال است که از این تعداد 9 موزه و 5 ابنیه تاریخی است.

موزه تخصصی بوعلی سینا و طب، موزه مشاهیر، سایت موزه هگمتانه، موزه مفاخر، آرامگاه باباطاهر، موزه حاج‌آقا تراب نهاوند، میر رضی الدین آرتیمانی، موزه تاریخ طبیعی، موزه مردم‌شناسی سید جمال‌الدین اسدآبادی، حمام قلعه و لطفعلیان ملایر و خانه مسعودی تویسرکان و غیره از جمله موزه‌ها و ابنیه استان همدان است.

از 14 موزه و ابنیه تاریخی استان همدان 7 مورد وابسته به میراث فرهنگی، 4 مورد غیر وابسته و 3 مورد مشارکتی است و موزه تپه باستانی هگمتانه، آرامگاه بوعلی سینا، موزه مردم‌شناسی حمام حاج‌آقا تراب و موزه‌های تاریخ و فرهنگ در اسدآباد، نهاوند، ملایر و تویسرکان در شمار 7 موزه وابسته به میراث فرهنگی قرار دارند.

9 موزه و 5 ابنیه تاریخی استان همدان که هم‌اکنون برای بازدید شهروندان، مسافران و گردشگران فعال است، هر کدام از لحاظ تاریخی و فرهنگی در نوع خود کم‌نظیر و بی‌نظیر است.

برای توصیف ارزش موزه‌ها می‌توان گفت فرهنگ و تمدن هر قوم و ملتی از طریق اشیاء و وسایلی که در موزه‌ها جمع‌آوری‌شده، شناخته می‌شود.

یکی از قدیمی‌ترین موزه‌های همدان در تپه باستانی هگمتانه واقع‌شده و آثاری از هزاره اول پیش از مسیح تا دوران اسلامی در این موزه نگهداری می‌شود.

موزه هگمتانه در مرکز مجموعه فرهنگی شهر باستانی هگمتانه و جنب گودال معروف فرانسویها قرار دارد که ساختمان این مکان که بیشتر مدرسه پرورش نامیده می‌شد در طی تغییرات و تعمیراتی به منظور ایجاد موزه موقت به بهره‌برداری رسیده که مجهز به آزمایشگاه نیز است.

بنای این موزه در یک طبقه و با زیربنای 600 مترمربع در مرکز محوطه باستانی هگمتانه قرار دارد که اشیای موزه مشتمل بر دو بخش تاریخی و اسلامی است و در این مجموعه آثار سنگی، سفالی، استخوانی و فلزی از دوره‌های پیش و پس از اسلام به نمایش درآمده است.

اشیاء هر دو بخش تاریخی و اسلامی موزه هگمتانه حاصل کاوش‌هایی است که در سال‌های گذشته از سطح تپه انجام‌شده و بیش‌ترین آثار و اشیاء را آثار سنگی و سفالی تشکیل می‌دهد.

در راهرو و تالار سمت راست موزه، اشیای مکشوفه از هگمتانه نگهداری می‌شوند که از برجسته‌ترین این آثار می‌توان به پایه ستون‌های متعلق به کاخ‌های هخامنشی از جمله سالی ستون مربوط به دوران اردشیر دوم با خط میخی، دو مهر استامپی سنگی و سر گاو از جنس سفال متعلق به دوران هخامنشیان اشاره کرد.

قدیمی‌ترین شیء این موزه، خمره سفالی مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد است که از نظر هنری بسیار ارزشمند بوده و مجموعه تابوت‌های سنگی و سفالی مربوط به دوره پارتیان که از میدان شیر سنگی به دست آمده‌اند، خمره‌ها و سنگ‌های تزئینی با نقوش زیبا و سنگ قبرهای دوران مختلف اسلامی از شاخص‌ترین آثار کشف شده استانی است که در سالن مرکزی و راهروی سمت چپ موزه نگهداری می‌شوند.

آخرین آثار منتقل شده به موزه هگمتانه همدان اسکلت مرد و زنی در تابوت سنگی و کشف شده از کوچه جراحان همدان است که قدمت آن به دوره پنجم میلاد بازمی‌گردد و این آثار هم‌اکنون در سالن موزه هگمتانه و در مقابل درب ورودی درون زمینی و با سقفی از شیشه نگهداری می‌شود که این آثار بازدیدکنندگان زیادی را برای بازدید و حضور در این موزه ترغیب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم با انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا در سال 2018 رویداد 3 روزه‌ای به همین مناسبت در شهریورماه امسال با حضور نمایندگانی از 34 کشور آسیایی در همدان برگزار می‌شود و در آبان ماه امسال نیز چهلمین نشست اعضای وابسته سازمان جهانی گردشگری با حضور 500 عضو وابسته در همدان و به میزبانی شرکت سیاحتی علیصدر برگزار می‌شود.

گزارش از مرضیه کیهانی‌فرد

انتهای پیام/ح

R41405/P1357/S6,75/CT9

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۰۵۱۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی

به گزارش خبرنگار مهر، حسن محمدی ادیب ظهر چهارشنبه در اولین کنفرانس بین المللی موزه ها در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: موزه ها موسسه ای غیرانتفاعی برای نشان دادن سیر توسعه یافتگی هستند و در ایران و اردبیل این موزه ها از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند.

وی با اشاره به قدمت موزه و ارتباط آن با تاریخ تمدن بشر خاطرنشان کرد: موزه‌ها در واقع موسسه ای غیرانتفاعی برای نشان دادن سیر توسعه یافتگی هستند و ریشه بسیاری از علوم، صنایع و هنرها همچون ابداع چرخ ارابه، تیر و کمان و کشف آتش که منشا توسعه بوده، از تمدن‌های شرقی نشات گرفته و سپس به غرب راه یافته است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل افزود: نخستین شکل از موزه در هزاره اول قبل از میلاد در بین النهرین متجلی شده است و در دو سده آخر قرن بیستم مکان‌هایی متاثر از اسطوره‌های رومی و یونانی و به عنوان موزه وجود داشته است.

محمدی ادیب تصریح کرد: همزمان با قرن ۱۶ و به روز عصر صفویه در ایران موزه تجلی بیشتری یافته است و احداث مکان‌هایی برای نشان دادن اشیاء تاریخی و نفیس در فرانسه رایج بوده است.

وی به دوره قاجاریه و پهلوی اشاره کرد و افزود: از دوره قاجاریه و پهلوی واژه موزه در ایران رواج یافته و بررسی سابقه موزه در ایران، ما را به عصر صفوی بر می‌گرداند و در دوره شاه عباس، نسخ خطی و تاریخی در موزه ای در اصفهان به نمایش گذاشته شده و شاه عباس با علاقه به اردبیل به عنوان پایتخت فکری و عقیدتی صفویان و زادگاه اجدادش، تصمیم گرفته عمارتی بی نظیر در جوار مرقد نیاکانش به دست مهندسی سرشناس بسازد که همان چینی خانه امروز بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل با اشاره به قدمت تاریخی موزه چینی خانه شیخ صفی الدین اردبیلی گفت: صحبت از موزه در ایران، بدون اشاره به اردبیل حق مطلب را ادا نمی‌کند و موزه چینی خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از قدیم محل نمایش هدایای امپراطوران چین بوده است و آن را به عنوان موزه فرهنگی هنری و قدیمی ترین موزه ایران معرفی می‌کنیم و امیدواریم امانتداری امین برای هویت و میراث فرهنگی کشور باشیم.

کد خبر 6087771

دیگر خبرها

  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و اماکن تاریخی به مناسبت روز سنندج
  • مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی، دیگر دانشگاه‌ها را به تقلید از ما واداشته است
  • رتبه نخست استان همدان در تحقق اشتغال به رزن رسید
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • آب انبار تاریخی مریم آباد احیا می شود
  • موزه فسیل مراغه گنجینه‌ای از مهره داران ارزشمند
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست