Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:13:39 GMT

وزن کشی قدرت ها در عرصه بین الملل - فرشاد محسن زاده*

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۱۳۰۰۹

وزن کشی قدرت ها در عرصه بین الملل - فرشاد محسن زاده*

تهران- ایرنا-آهنگ صدای واحد رهبران اروپا علیه تصمیم ضد برجامی رییس جمهوری آمریکا که از دو نشست مهم بروکسل و صوفیه شنیده شد لحن آشکار مخالفت اتحادیه اروپا را متوجه واشنگتن می کند که در صورت ثابت قدمی اروپا بر رای خویش ، نشان از تلاش برای بازیابی هویت مستقل مخدوش شده این قاره دارد.

اروپا که طی دهه های اخیر به عنوان یکی از کنشگران عرصه بین الملل در بسیاری از رویدادهای منطقه ی خاورمیانه ذیل هژمونی آمریکا تعریف شده بود در این دو نشست تلاش سازنده ای را با خلق فضای مثبت برای نجات توافق هسته ای با ایران و بازگشت به خاورمیانه آغاز کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


خلق این فضا و اتخاذ مواضع صریح رهبران اروپا در مخالفت با تصمیم ضد برجامی ترامپ که منافع بسیاری از شرکت های اروپایی را نیز به مخاطره انداخت، افقی را که با ائتلاف 'آمریکا، اسراییل و عربستان سعودی ' به روی اروپا بسته شده بود ، دوباره گشود.
نقض آشکار ترامپ از یک تعهد بین المللی به واسطه اتخاذ تصمیم خروج از برجام ، پیامدهای مستقیمی را در حوزه منافع اقتصادی و اعتبار سیاسی درعرصه جهانی برای اروپا به دنبال دارد که این مهم ، اروپا را به واکنش در برابر آمریکا وا داشته است.
واکنش سریع و صریح اروپا علیه تصمیم یک جانبه ترامپ که از قضا در درون آمریکا با مخالفت دولتمردان سابق از حزب دمکرات و امضاء کنندگان برجام همراه بود ، رهبران اروپایی را بر پایبندی به توافق هسته ای با ایران مصمم تر و پایه های تصمیم ترامپ را لرزان تر کرده است.
به همین خاطر با اردوکشی دیپلماتیک کشورهای باقیمانده در برجام ، شاهد وزن کشی جدید قدرت های بزرگ درعرصه بین الملل هستیم که اروپا در این میان به واسطه جنگ تجاری که آمریکا علیه شرکت های اقتصادی اروپایی آغاز کرده ، بر این است تا سهم خود را در بازار بین المللی باز یابد و مانع فزون خواهی آمریکا شود.
احیای قانون مقابله با تحریم های آمریکا موسوم به 'قانون انسداد' که امکان حفاظت از شرکت های اروپایی طرف قرار داد با ایران را مهیا می کند ، اظهارات صریح موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر تصمیم قاطع اعضای این اتحادیه برای ماندن در برجام و اظهارات سخنگوی شورای اروپا مبنی بر اینکه برجام با آمریکا بدست آمد اما بدون آمریکا می توانیم آن را زنده نگه داریم و آمریکا ژاندارم اقتصادی جهان نیست و ... همگی از یک تقابل یکپارچه با تصمیم ضد بر جامی ترامپ خبر می دهد که البته برای حصول اطمینان از میزان پایبندی اروپا و تبدیل اراده سیاسی ابراز شده رهبران اروپا به اقدامات عملی ، نیازمند اندکی صبوری است.
اروپا در آزمونی دشوار از یک سو باید متعهد به توافق هسته ای باشد که در سال 2015 میلادی با حضور سه کشور بزرگ عضو این اتحادیه – پیش از برگزیت و خروج انگلیس– به اتفاق روسیه و چین و ناقض این توافق (آمریکا)، آن را به رسمیت شناخت و از سوی دیگر درصورت لغو توافق باید متحمل خسارات مالی فراوانی شود که صرفا به خاطر فزون طلبی آمریکا که به نوعی برده خواهی مدرن از دولت ها در هزاره سوم تلقی می شود ، بر آنها تحمیل خواهد شد.
آنچه که در این بین ، بیش از همه یقینا برای اروپا گران خواهد آمد نادیده گرفته شدن حق حاکمیت اروپا در عرصه بین المللی است که آمریکا با اقدام یکجانبه و خروج از برجام عملا با دهن کجی به اروپا این حق را به هیچ پنداشته است.
بنابراین برای رهبران اروپایی علاوه بر موارد فوق الذکر آنچه که از اهمیت بسیاری برخوردار است مساله استیفای حق حاکمیت اروپا است که باید در این اردوکشی دیپلماتیک امکان بقا و دفاع از قوانین و خواسته های اروپائیان مهیا شود و به همین سبب است که اروپا تاکنون هم در جنگ تجاری با آمریکا و هم در برجام باقی مانده است که البته این می تواند نشانه خوبی برای بقای توافق هسته ای و صلح و ثبات منطقه ای و جهانی باشد.
چراغ سبز کمیسیون اروپا به شرکت های تجاری طرف قرار داد ایران برای محافظت از آنها در برابر تحریم های تنبیهی احتمالی آمریکا که روز گذشته با صدور بیانیه ای روشن شد گویای عزم راسخ اروپا - حداقل در این مرحله - است تا برجام را بدون آمریکا زنده نگاه دارد و رویکرد استقلال طلبانه اروپا نیز نمود عینی پیدا کند.
البته این رویارویی سهم خواهانه و واگرایانه اروپا که با اجرای فرایند قانون انسداد تحریم ، مناسبات آمریکای ترامپ با اروپا را تا حدودی دچار سایش کرده ، ضمن هویت بخشی به نقش حاکمیتی اروپا در عرصه بین الملل ، جلوی هر نوع حکم تحریمی دادگاه های آمریکایی علیه شرکت های تجاری در حال مراوده با ایران را خواهد گرفت و هیچ حکمی را به رسمیت نخواهد شناخت.
حال با موضع گیری قاطع اروپا در قبال رفتار تمامیت خواهانه آمریکا این پرسش به ذهن متبادر می شود که آیا موضوع خروج آمریکا از برجام و حقانیت توافق هسته ای ایران ، محملی برای اروپا است تا از زیر سایه سنگین آمریکا که سال ها است بر سر آن چنبره زده ، خارج شود و رویای اروپای قرن نوزده و ما قبل آن را تحقق ببخشد یا نه؟ پاسخ هر چه که باشد در این مقطع حساس تاریخی ، اروپا در حال ایفای نقش بسیار مهمی است که در صورت تداوم سیاست حمایت از برجام و بازگشت به حاکمیت اروپا از سوی رهبران اروپایی ، از آن در آینده به درستی یاد خواهد شد.
---------------------------------------------------------------------------------------
*خبرنگار ایرنا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي برجام 97 آمريكا اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۱۳۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای تحقق شعار سال

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، مدیر برنامه ملی آبادیران، طی سخنانی در نشست عقد توافق نامه با کمیته امداد امام خمینی (ره) و سامانه‌های تامین‌مالی جمعی اظهار داشت: سامانه تأمین مالی جمعی آبادیران، متصل به سامانه‌های تأمین مالی جمعی شرکت‌های دانش بنیان است و زمینه را برای به‌کارگیری توانمندی‌های شرکت‌های دانش بنیان در حل مسائل مناطق محروم و همچنین تحقق شعار سال که همان جلب مشارکت مردم در حل مسائل کشور است، تسهیل می‌کند.

دبیرخانه برنامه ملی آباد ایران در راستای اقدامات خود برای ترویج فرهنگ وقف فناورانه و افزایش مشارکت مردمی در رونق اقتصاد دانش بنیان و همچنین در راستای هم‌افزایی با نهادهای متولی آبادانی و پیشرفت کشور و استفاده از ظرفیت سامانه‌های تأمین مالی جمعی خیریه بخش خصوصی، اقدام به عقد توافق‌نامه با کمیته امداد امام خمینی (ره) و سه شرکت دانش بنیان و فناور فعال در این زمینه کرده است.

مراسم اعطای این توافق‌نامه‌ها ۱۶ اردیبهشت ماه با حضور حبیب الله آسوده، معاون توسعه مشارکت‌های مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره)، حمیدرضا شکری، دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، عبدالمجید مرشدی، مدیرکل دفتر تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست‌جمهوری و همچنین سه شرکت قاصدک سامانه، مجمع ترنم صبح سپید عام‌المنفعه و بنیاد جهادی مهرالرضا (ع) عام‌المنفعه در محل معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست‌جمهوری برگزار شد.

شکری، دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در امر مردمی سازی در نشست عقد توافق‌نامه با کمیته امداد امام خمینی و سامانه‌های تأمین مالی جمعی طی سخنانی گفت: رویکردی که از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار معاونت علمی قرار گرفت، مساله «نوآوری فراگیر» بود و هدف از این رویکرد انتقال توانمندی‌های زیست بوم فناوری از طرق مختلف به جامعه است.

وی ادامه داد: از سال ۱۳۹۲ که قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان کلید خورد تا به امروز جهش قابل توجهی را در رشد شرکت‌های دانش بنیان، فناور و خلاق پیش رو داشته‌ایم. از ۵۵ شرکت دانش بنیان به ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان رسیده‌ایم و پس از شش سال حمایت از شرکت‌های خلاق امروز شاهد فعالیت بیش از دو هزار شرکت خلاق هستیم و چیزی حدود ۱۲ هزار شرکت فناور در کشور مشغول فعالیت هستند که البته به همه این‌ها می‌توان توانمندی نخبگان را هم اضافه کرد.

به گفته او، برنامه ملی آبادیران، اساساً با یک چنین دغدغه‌ای (بهره گیری از توانمندی‌های زیست بوم علم و فناوری برای محرومیت زدایی) کلید خورد و در این راستا سامانه تأمین مالی جمعی آبادیران سال گذشته ایجاد و امسال با رویکرد جامع‌تری وارد میدان شده است و طی آن می‌کوشیم تا عرصه را برای جمع آوری کمک‌های مردمی در بستری مجازی و آنلاین فراهم کنیم و نهادهای متولی آبادانی و پیشرفت، گروه‌های جهادی و مردمی هم می‌توانند در این سامانه تعریف پروژه کنند و معاونت علمی به این پروژه‌ها اعتبار بخشی کرده و بستر لازم جهت کمک دانش بنیان‌ها به رفع نیازمندی‌های مناطق کمتر برخوردار را فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: در توافق‌نامه ای که امروز با کمیته امداد امام خمینی (ره) امضا کردیم، مقرر شد تا این نهاد در کنار معاونت علمی، از آن دست طرح‌هایی که در راستای ماموریت‌هایش قرار می‌گیرد، حمایت کند.

شکری در خصوص قابلیت‌های این سامانه تأمین مالی گفت: این سامانه، متصل به سامانه‌های تأمین مالی جمعی شرکت‌های دانش بنیان است و زمینه را برای به‌کارگیری توانمندی‌های دانش بنیان به حل مسائل اقشار کمتر برخوردار و مناطق محروم و همچنین تحقق شعار سال که همان جلب مشارکت مردم در حل مسائل کشور است، تسهیل می‌کند.

در ادامه، مرشدی، مدیر کل دفتر تأمین مالی معاونت علمی گفت: اکنون پس از دو دهه از عمر زیست بوم فناوری و نوآوری وقت آن رسیده است تا ما حصل این دو دهه تلاش، خود را در عرصه اقتصاد و تولید ناخالص ملی بنمایاند.

به گفته او، سکوهای تأمین مالی از جمله اقداماتی است که می‌تواند زمینه این اثرگذاری را تسهیل کند.

وی ادامه داد: از رهگذر اقداماتی که در برنامه ملی آبادیران رقم خورد، فرهنگ‌سازی خوبی در حال انجام است و می‌تواند به مثابه الگو و مدلی در دیگر عرصه تسری یابد و طرح‌ها وارد بحث‌های پلتفرمی شود و مردم بتوانند در حل مسائل کلان کشور مشارکت کنند.

آسوده، معاون مشارکت مردمی کمیته امداد امام خمینی هم طی سخنانی بر جایگاه زیست بوم علم و فناوری در حل مسائل کلان کشور تاکید کرد و با ارجاع به بیانات مقام معظم رهبری گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در یکی، دو سال گذشته بر دانش بنیان کردن کسب و کارها تاکید بسیار داشته و شاهد این امر، محوریت شعار سال در سال‌های گذشته است.

وی، ایجاد ارزش، مشارکت مردم و دانش بنیان شدن اقتصاد را سه ضلع اساسی توافق‌نامه تأمین مالی دانست و افزود: محصول این توافق‌نامه بی شک آبادی ایران و کاهش فقر و نابرابری‌ها است.

آسوده در پایان به دو رویکرد کمیته امداد امام خمینی در عملیاتی کردن این توافق‌نامه اشاره کرد و گفت: پای کار آوردن مشارکت مردم و ترویج فرهنگ زکات مساله ما است که می‌کوشیم تا با همت مردم و پشتیبانی معاونت علمی این مهم را به انجام برسانیم.

توافق با سامانه‌های تأمین مالی جمعی محدود به این سه شرکت نبوده و سامانه‌هایی که تمایل به همکاری با سامانه تأمین مالی جمعی آبادیران دارند می‌توانند با دبیرخانه برنامه ملی آبادیران تعامل کنند.

کد خبر 6097968

دیگر خبرها

  • سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای تحقق شعار سال
  • بورل: آمریکا جایگاه مسلط خود را از دست داده است
  • مستند «نغمه های فروزان» فیلمی درباره بدیع الزمان فروزانفر
  • آمادگی پیام نور برای پذیرش دانشجویان اخراجی دانشگاه‌های آمریکایی
  • زمان بازنگری اساسی در تعریف حقوق بین‌الملل
  • عضو ارشد حماس: آمریکا نتانیاهو را تحت فشار قرار دهد تا تصمیمی سیاسی بگیرد که منجر به توافق آتش بس شود/ رژیم صهیونیستی به دلایل سیاسی داخلی هنوز نتوانسته تصمیم لازم برای رسیدن به توافق را اتخاذ کند
  • اذعان بورل به از دست رفتن قدرت آمریکا
  • بلینکن: توافق آتش‌بس باید برای حماس یک «تصمیم آسان» باشد
  • مستقر شدن بالگرد در لرستان برای جلوگیری از آتش‌سوزی احتمالی ضروری است
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق