Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران-ايرنا- نشريه آمريکايي نشنال اينترست روز يکشنبه در گزارشي نوشت: ترامپ با خروج از برجام، ممکن است احتمال هسته اي شدن ايران را افزايش دهد و بولتون قاتل زنجيره اي توافقنامه هاي هسته اي است که کارهايش در نهايت جز ضرر و زيان، چيزي ندارد.

به گزارش روز يکشنبه ايرنا، نشنال اينترست در گزارشي با عنوان `مسير توافق نامه هاي هسته اي پايمال شده` نوشت: در نهايت `دونالد ترامپ` با پافشاري `جان بولتون` مشاور امنيت ملي خود از توافق هسته اي با ايران خارج شد و با اين تصميم آينده اين معاهده را در خطر انداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع ترامپ اين تصميم را به رغم تعهدات ايران به برجام که همواره از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي تائيد شده است، گرفت.
اما تا چه اندازه تصميم رئيس جمهوري آمريکا به زيان ايران خواهد بود؟ بايد گفت درست مشخص نيست هرچند اين تصميم مي تواند منجر به از سرگيري فعاليت هاي هسته اي ايران شود. فعاليت هايي که ممکن است خطر گزينه نظامي عليه تهران را نيز افزايش دهد. چراکه تنها يک روز پس از بيرون آمدن ترامپ از اين توافقنامه چندجانبه بين المللي، وي به ايران در خصوص از سرگيري هرگونه فعاليت هسته اي هشدار داد و تهديد کرد از سرگيري برنامه هسته اي، پيامدهاي شديدي خواهد داشت.
نويسندگان اين گزارش در ادامه آورده اند: براي درک کامل پيامدهاي خطرناک تصميم ترامپ مبني بر خروج از برجام، تنها کافي است رويدادهايي که بر سر توافق با کره شمالي در زمان رياست جمهوري `جرج دابليو بوش` و مسئوليت بولتون به عنوان سفير ايالات متحده در سازمان ملل را به ياد آورد. در واقع در آن زمان هم بوش با مشاوره بولتون، توافق با پيونگ يانگ را زير پا گذاشت و تعهدات ايالات متحده نسبت به آن توافق نامه را از ياد برد.
نخستين بار در سال 1994 کره شمالي تهديد به هسته اي شدن کرد و براي اثبات ادعاي خود، همه بازرسان بين المللي را اخراج و آمادگي خود براي استخراج پلوتونيوم که در توليد سلاح هسته اي بکار مي رود را از يک رآکتور تحقيقاتي در پيونگ يانگ اعلام کرد. در پي آن خطر وقوع جنگي سهمگين بالا رفت و دليلش ناتواني دولت `کلينتون` در پيدا کردن راه حلي ديپلماتيک بود. حال آنکه در زمان `جيمي کارتر` رئيس جمهوري پيشين ايالات متحده و `کيم ايل سونگ` رهبر وقت کره شمالي، نخستين معاهده هسته اي کره شمالي و آمريکا به امضا رسيده بود. اين معاهده با انکه مشتمل بر 4 صفحه بود اما ما را به ياد برجام 159 صفحه اي مي اندازد. هر دو توافق از هسته اي شدن دو کشور جلوگيري کرده و براي يک بازه 10 ساله پيونگ يانگ بارديگر پذيرفته بود دست از توليد پلوتونيم بردارد و بازرسان بين المللي اجازه سرکشي به سايت هاي مورد نظر را يافته بودند.
اما علي رغم تمام اين دستاوردها، کساني به شدت مخالف چنين توافقي بودند و همواره بر از بين بردن آن اصرار مي ورزيدند. بولتون در زمان بوش به عنوان سفير آمريکا در سازمان ملل در گزارشي اعلام کرد پيونگ يانگ به صورت مخفيانه در حال غني سازي اورانيوم است و بعدها نوشت: `اين همان چکشي بود که من موفق شدم به وسيله آن توافق با کره شمالي را درهم بشکنم`.
در همان زمان دولت بوش که به دنبال اثبات ابرقدرتي آمريکا بود و با پيروي از خواست مخالفان توافق با کره شمالي شروع به ضربه زدن به اين توافق کرد؛ به گونه اي `ديک چني` معاون وي اعلام کرد: `ما با شيطان مذاکره نمي کنيم و او را شکست خواهيم داد.` به دنبال آن دولت بوش در سال 2002 از توافق هسته اي با کره شمالي خارج شد و کره شمالي با از سرگيري سريع و دقيق برنامه هسته اي خود، جهان را شگفت زده کرد.
حال مرور اين تاريخ اين پرسش را به ذهن مي آور که اگر در توافق با کره شمالي باقي مي مانديم، اين کشور الان چگونه بود؟ کشوري که الان داراي زرادخانه هاي فراوان اتمي و سلاح هاي هسته اي گوناگون است.
هرچند بر خلاف کره شمالي، ايران سلاح هسته اي ندارد اما داراي علم لازم براي دستيابي به آن است بنابراين ترامپ با خروج از برجام، ممکن است خطر تبديل ايران به کره شمالي ديگر را افزايش دهد و بولتون به عنوان يکي از بازيکنان اصلي در عقب نشيني ايالات متحده از توافق با کره شمالي در سال 2002 و برجام با ايران در زمان حاضر، مرتکب اشتباهي بزرگ شده است. چراکه تاريخ نشان داده است رها کردن توافق با کره شمالي مشکل را عميق تر کرده است نه بهتر. به همين ترتيب مي توان انتظار داشت بحران ايران بدتر شود، نه بهتر. چراکه هر لحظه ممکن است ايران فعاليت هاي هسته اي خود را از سر بگيرد و ترامپ هم تهديد نظاميش را عملي کند.
بنابراين بايد مراقب بود زيرا جان بولتون، قاتل زنجيره اي توافقنامه هاي هسته اي است که کارهايش در نهايت، جز ضرر و زيان ندارد.
`نشريه نشنال اينترست در طول تقريبا سه دهه فعاليت از آغاز کار خود را با تمرکز بر سياست خارجي شروع کرد. اين نشريه در سال 1985 توسط `ايروينگ کريستول` و `اوون هريس` تأسيس شد و با متفکران و دولتمرداني همچون `ديسرائيل`، `بيسمارک` و `هنري کيسينجر` ارتباط دارد. گرچه سياست هاي بين المللي در چند دهه گذشته بطور قابل توجهي تغيير کرده است، اما اساسنامه اين نشريه همچنان بدون تغيير باقي مانده است و تمرکز خود را بر روي سياست خارجي در راستاي منافع ملي آمريکا قرار داده است`.
اروپام***7276 ** 1723
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۵۰۱۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم

به گزارش قدس آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مریلا زارعی قاتل زنجیره‌ای سریال افعی تهران است؟
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • مریلا زارعی قاتل زنجیره‌ای سریال افعی تهران است؟ | ویدئو
  • توافق الاعرجی با احمدیان درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق
  • علی اف: باکو و ایروان بیش از هر زمان دیگری به توافق صلح نزدیک شده‌اند
  • علی اف: باکو و ایروان بیش از هر زمان دیگری به توافق صلح نزدیک شده اند
  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • آمریکا و اوکراین مذاکره درباره توافق همکاری امنیتی را آغاز کردند